Корпоративизам као највиши стадијум империјализма

in #informationwar5 years ago (edited)

[This Text in English] Лењин је почетком прошлог века, у изванредној књизи „Империјализам као највиши стадијум капитализма“ описао начин на који финансијска олигархија нужно доводи државу и друштво до уништења. У Сједињеним Државама, овај процес управо је ушао у завршну фазу…Најефикасније средство друштвене контроле свакако је новац. Амерички империјализам имао је од 1944. и чувене конференције у Бретон Вудсу, јединствену историјску прилику да контролише светски новац преко своје валуте, долара. Империјални врх — групација банака које су 1913. основале ФЕД (Федерални систем резерви — централну банку САД која је у потпуности у приватним рукама), „међународне“ финансијске институције (Светска банка, ММФ) и механизми (SWIFT, берза), данас чине финансијску олигархију описану у Лењиновој књизи. Током протеклих 106 година, ФЕД је изградио систем глобалне и немилосрдне пљачке захваљујући монополу на издавање валуте која од 1971. више није имала златну подлогу, али је имала подршку у највећој војној машинерији у историји света. Том монополу дошао је крај.

Држава у класичном смислу, у САД више не постоји. Сад њу представљају финансијска олигархија и отуђена министарства силе (војно-индустријски комплекс и обавештајна заједница), преко корпорација које их контролишу, и тај конгломерат постаје опште познат под називом „дубока држава“. На пример, војно-индустријски комплекс чине корпорације Рејтион, Локид Мартин, Боинг, Нортроп Граман, Џенерал Дајнемикс и друге из те области. Обавештајна заједница контролише велике технолошке корпорације: Фејсбук, Амазон, Епл, Гугл, Твитер… Америчка финансијска олигархија читав један век била је на врху тог система и преко новца контролисала и војно-индустријски комплекс и обавештајну заједницу. Али времена су се променила — свет више није довољно велики за све.

Случај фејсбукове „криптовалуте“ зване либра открио је размере сукоба између корпорација унутар империје — обавештајна заједница покушава да се устоличи као нова финансијска олигархија! И у том светлу ваља посматрати дешавања око борбе за контролу два супротстављена, али оба потпуно преварантска система размене вредности — долара и либре.

Најслабија тачка иначе угледне медијске куће „Спутњик“, свакако су текстови о криптовалутама. У најновијем тексту о либри под насловом Спрема ли се Америка да замени своју највећу светињу — долар? још једном су показали потпуно непознавање тематике, из кога произилази и овако постављено питање на које је одговор јасан — НЕ!

Ако сад реч „Америка“ заменимо суштином њене власти, изразом „финансијска олигархија“, онда нам одмах постаје јасно да од замене долара у овом тренутку нема ништа. Не само да замена није у игри, већ ће своју валуту „Америка“ (читај „финансијска олигархија“) бранити свим средствима, укључујући и оружану силу. А то може, јер још увек има контролу над војно-индустријским комплексом. Најава употребе силе стигла је већ данас — поднет је предлог закона којим би се технолошким корпорацијама потпуно забранио улаз у финансијски сектор! Преносимо комплетну вест са „Русије данас“:

* * * Original text in English * * *

Преносимо — „Русија данас“: САД подноси нацрт закона у покушају да забрани технолошким корпорацијама да преузму економију приватним криптовалутамаУ страху од утицаја који би популарна приватна криптовалута имала на америчку и доларску глобалну економију, законодавци у САД припремају нацрт закона који спречава технолошке гиганте да преузму финансијски сектор.

5d2bc6e4dda4c8d56f8b462d.jpg
© Reuters / Kim Hong-Ji

Предлогом закона под називом „Закон о држању технолошких корпорација ван финансија” захтева се забрана било којој технолошкој компанији са годишњим глобалним приходом већим од 25 милијарди долара, да издаје сопствену криптовалуту. Нацрт изричито забрањује „великим корисничким платформама да постану финансијска институција, или да се повезују са финансијским институцијама“. Сваки ентитет који крши одредбе закона могао би бити предмет новчане казне у износу до милион долара дневно.

„Велика корисничка платформа не може успоставити, одржавати или управљати дигиталном имовином која је намењена широкој употреби као медиј размене, као обрачунска јединица, чувар вредности или било којој другој сличној намени.“

sdfsdf.jpg
Текст нацрта у енглеском оригиналу

Иако нацрт закона не помиње ниједну одређену компанију или дигиталну валуту, председник Доналд Трумп издвојио је Биткоин и Фејсбукову још неиздату Либру, нападајући прошле недеље алтернативне системе плаћања. Председник је захтевао строже савезне прописе за директне финансијске трансакције између равноправних клијената.

Фејсбук, који се нада да ће искористити своју масивну платформу за лансирање Либре идуће године, суочава се с тешком борбом против законодаваца и Федералних резерви, који се чине одлучним да спрече фирму у покушају да постане доминантан финансијски играч.

Ове седмице, гигант друштвених медија биће изложен испитивању Одбора за банкарство и финансијске услуге Сената о последицама лансирања Либре, укључујући питања приватности, прања новца и заштите потрошача.

Изворни текст:

* * * Крај превода * * *Дакле, јасно је да финансијска олигархија (читај „Америка“) неће допустити да неко угрози монопол долара. Проблем? Нико из финансијске олигархије и њихових марионета у Конгресу појма нема о технологији. Технолошке корпорације имају изванредно много начина да спрече доношење овог закона и да узврате ударац тамо где највише боли. Обавештајна заједница, захваљујући свом монструозном систему надзора, има све податке о корупцији унутар бирократских структура „плитке државе“. У овој борби може се ускоро очекивати изношење великих количина „прљавог веша“. Долар већ губи глобално поверење, што се може видети из готово паничне куповине великих количина злата, које су предузеле бројне централне банке широм света. Али долар неће пропасти пре него што пропадне евро, и неће му пресудити либра, већ — биткоин!

Поменути текст из „Спутњика“, који је потписала Мира Канкараш Тркља, почиње грешком:

Сачињена је на истом принципу као и биткоин, али либра, за разлику од њега, уместо мреже анонимних људи иза себе има издавача, и то каквог. Компанија „Фејсбук“ и конзорцијум од 27 партнера, међу којима су и „Пејпал“, „Мастеркард“, „Виза“, „Убер“, недавно су представили либру, нову криптовалуту, креирану с циљем стварања новог глобалног новца.

Не само да либра није сачињена на истом принципу као биткоин, већ су њихови принципи потпуно супротни! Либра је централизована, док је биткон децентрализован. Разлика не може бити већа. Небо и земља. Све што је централизовано, небезбедно је, контролисано и у суштини преварантско. Либра може да прати сваку вашу појединачну трансакцију ма шта њоме урадили. То је влажни сан сваког тиранина. И рачун вам у сваком тренутку може бити „очишћен“.

Једини начин да заштитите своја средства, јесте употреба ДЕЦЕНТРАЛИЗОВАНИХ криптовалута са слободним приступом — као што је биткоин. Таквих криптовалута има врло мало, али све што треба да урадите јесте да научите неколико основних ствари о њима. То није тешко јер је систем сваке добре децентрализоване криптовалуте — отворен! На пример, документација о биткоину може се преузети овде на чак 23 језика! Нажалост, ни Мира Канкараш Тркља ни њен „стручни саветник“ Марко Николић, нису се потрудили да ту документацију на само 11 страна прочитају. Затим, можете одавде преузети изворни код и постати део биткоин мреже без потребе да било коме предајете своје податке или да било кога питате за допуштење.

Други пасус почиње варљивом тврдњом која показује да ни аутор ни њен „стручни саветник“ уопште не разумеју природу валута без покрића (фијат):

Стабилну вредност либре ће одржавати међународне валуте попут долара, евра и јена. Кад год неко купи либру, тај новац се депонује на банковне рачуне, тако да је вредност сваког долара или евра у либрама подржана стварним доларом или евром у банци.

Дакле, они мисле да се једна превара може обезбедити другом преваром! Маестрално!

Укидање златне подлоге долару 1971. и дивљачка инфлаторна емисија омогућиле су стравичну глобалну пљачку која је довела планету на руб пропасти, и истовремено су омогућиле бескрајно лако финансирање ратова широм света. Све је то детаљно описано у књизи америчког професора економије Сеифедина Амуса (Saifedean Ammous) „Биткоин стандард: Децентрализована алтернатива централним банкама“, али наравно, тешко је очекивати од аутора и њеног „стручног саветника“ да прочитају бар једну књигу о ономе о чему треба да пишу, зар не?

А затим долазе „бисери новинарства“ — прво изјава „Либра је замишљена тако да може да се шаље одмах, уз минималну провизију, било где у свет.“ а два пасуса ниже следећа реченица:

Либра неће бити доступна у земљама у којима је употреба друштвених мрежа стриктно ограничена, попут Кине и Ирана, наводи „Њујорк тајмс“.

Аутор треба себи да постави питање, како је то онда глобална валута ако се може ограничити? Биткоин, као децентрализована криптовалута, не може се блокирати ни ограничити. То није тек пука „мрежа људи без конкретног имена“, то је валута која има покриће у најјачој сили у васиони — у математици! Биткоин је глобалан, либра је превара.

Још један бисер између поменута два пасуса:

За разлику од биткоина чији је број ограничен на 21 милион, то није случај са либром, а њено стварање неће захтевати компјутерско „рударење“, као у случају осталих криптовалута.

Фантастично! Не треба улагање никаквог рачунарског рада, него издавалац може да издаје либру до миле воље! Аутора, Миру Канкараш Тркљу, у овом случају не омета чак ни једноставна економска логика да ако се нешто може емитовати без ограничења, онда се сасвим извесно може очекивати инфлација, која није ништа друго него завлачење руке у новчанике корисника. Док, ако је нечему емисија ограничена, онда вредност тога једино може да рaсте, што Биткоин чини најбољим могућим средством за обезбеђење вредности — бољим од злата!

Рударење је суштински улагање енергије у биткоин, та енергија се плаћа, и сваки од рудара који, на пример, плати потрошену енергију 3000 долара за један биткоин, онда га он неће више дати по нижој цени. Што тежина рударења расте, расте и цена биткоина. Кад нечему не треба рударење, онда нема утрошка енергије, и нема вредности — онда је то превара.

Биткоин је направљен да би преваре разоткрио. Утолико ће бити веће уживање гледати обрачун између долара и либре. Ако фејсбукова превара ипак заживи паралелно долару, вероватно ће помоћи да те две ипо милијарде ухваћених у њихову мрежу брже науче разлику између преваре и праве ствари, као и да науче како се пребацити на децентрализоване криптовалуте. И то би био неочекивани и нежељени допринос преварантског конзорцијума окупљеног око Фејсбука, да не кажемо „колатерална добит“ у успостављању хуманијег света.


Повезани текстови:

‘Не можемо допустити конкуренцију долару’ — Максин Вотерс осудила фејсбукову криптовалуту

‘Долар постаје отрован’, све више народа тражи алтернативе — шеф руске Спољно-обавештајне службе

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење

Повратак Русије на златни стандард може убити долар и решити кључни проблем криптовалута

Јефтини ‘хици’ и напад светлосном брзином: Зашто је ласерско оружје тренд у 21. веку

Сваки мушкарац, жена и дете дугују Ујка Сему 220.000 долара

Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Пет земаља са највећим златним резервама на свету


* * *


Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

Амерички надзорни орган казнио Фејсбук досад највећом казном од 5 милијарди долара због кршења приватности
(14. јул 2019)

Алтернативе централизованим медијима
(10. јул 2019)

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење
(20. јун 2019)

БИТКОИН: Хиперталас, или
како не страдати на криптовалутама
(27. мај 2019)

Снакс (Snax)
(17. мај 2019)

Важне промене странице Steemit.com и новчаника
(3. април 2019)

БИТКОИН: Да ли је ЈПМ новчић конкурентан?
(21. фебруар 2019)

Фејсбук вирус инфицирао Самсунг (15. јануар 2019)

Гугл алтернативе (5. децембар 2018)

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
Како се чува криптовалута?
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Instant Access to Steemit


Universal Basic Income

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

Sort:  

pixresteemer_incognito_angel_mini.png
Congratz, your post has been resteemed and, who knows, will maybe appear in the next edition of the #dailyspotlights (Click on my face if you want to know more about me...)
Check the rules of the Daily Spotlights if you want to nominate someone!
Pixresteemer is also listed as promoter on The Steemians Directory

Pošalji ovaj post Sputnjiku. Prosvetli ih.

Posted using Partiko Android

Шта вреди, @vasigo, кад неће да читају?

Onda pošalji njihoj matici, RT-ju.

Posted using Partiko Android

Congratulations @lighteye! You have completed the following achievement on the Steem blockchain and have been rewarded with new badge(s) :

You distributed more than 37000 upvotes. Your next target is to reach 38000 upvotes.

You can view your badges on your Steem Board and compare to others on the Steem Ranking
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

To support your work, I also upvoted your post!

You can upvote this notification to help all Steem users. Learn how here!

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.14
JST 0.030
BTC 64870.15
ETH 3489.66
USDT 1.00
SBD 2.54