Преносимо — „Русија данас“: Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење

in #informationwar5 years ago (edited)

Било је само питање времена кад ће највећа преварантска „друштвена платформа“ ући у посао отворене финансијске преваре…

* * * Original text in English * * *Громогласно најављивано лансирање Фејсбукове криптовалуте зване „Либра“ наишло је на зид институционалне скепсе, док политичари и регулаторни органи, имајући у виду бригу о приватности коју је показао Марк Цукерберг, колективно дижу обрву.

#Калибра, нови огранак Фејсбука који ће одржавати #Либру, није скривала амбиције да створи огранке за кредитирање, плаћање рачуна и друге сложеније услуге. Таква консолидација моћи у рукама компаније, која већ има монопол на друштвену интеракцију преко Интернета са својих 2 милијарде корисника — и ужасан досје заштите приватности тих корисника — разумљиво забрињава скептике.

5d0985bcfc7e93e8628b45b4.jpg
© Reuters / Dado Ruvic

„Свака даља концентрација личних података представља додатни ризик за права и слободе појединаца“, рекао је европски надзорник за заштиту података Ђовани Бутарели за „Бизнис Инсајдер“. „Било би дубоко забрињавајуће, на пример, када би компанија која има приступ масовним количинама личних података, прикупљених путем платформи друштвених медија и комуникационих услуга, још могла да те информације комбинује с праћењем дигиталних онлајн куповина“.

Фејсбук би могао да постане „банка из сенке“ — а то је могућност која би требало „да покрене аларм у регулативној области", упозорио је немачки заступник у Европском парламенту Маркус Фербер. Немачки антимонополски орган већ је издао упозорење Фејсбуку због понашања током ове године, налажући компанији да прекине спајање корисничких података прикупљених путем Инстаграма, ВатсАпа, Месинџера и милиона сајтова трећих страна који прате кориснике у име Фејсбука преко „лајкова“ и „шерова“ са Фејсбук профила тих корисника. Либра ће, вероватно, такође бити предмет исте пресуде.

„Фејсбуков новчић учиниће за прање новца оно што је Фејсбук учинио за лажне вести — вероватно ће водити до експлозије у финансирању тероризма“, рекао је Чарли Делингпол из консултантске куће за борбу против прања новца „Комплај Адвантиџ“ за „Политико”. Француски министар финансија Бруно ле Мер дели ту забринутост и тражи извештај од гувернера централних банака Г7 о ризицима Либре. „Не долази у обзир“ да Либра постане „суверена валута“, рекао је ле Мер за канал Европа 1. Он такође брине да ће Либра омогућити Фејсбуку да прогута још више података о корисницима него што их већ има.

У Сједињеним Државама, где се наводно води антитруст истрага против Фејсбука и активности других технолошких дивова, политичари који желе бољу контролу над великим технолошким фирмама, позвали су на одустајање од увођења.

„Најавом планова за увођење криптовалуте Фејсбук наставља неконтролисану експанзију и проширује досег у животе својих корисника“, изјавила је председавајућа Финансијске службе у Конгресу, Максин Вотерс, тражећи (али треба напоменути, не захтевајући) да се „с обзиром на проблематичну прошлост компаније“, Фејсбук „сложи са мораторијумом на боило какав напредак у развоју криптовалуте“ док Конгрес и регулациона тела не размотре то питање.

„Фејсбук је већ превелики и превише моћан, и ту моћ је злоупотребио користећи податке о корисницима, без заштите њихове приватности“, изјавио је сенатор Шерод Браун, високо рангирани демократа у Банкарској комисији у Сенату. „Не можемо дозволити Фејсбуку да покрене ризичну нову криптовалуту са швајцарског банкарског рачуна без надзора“. Према „Политику“ писмо којим су прошлог месеца Браун и председника одбора Мике Крапо упитали Цукерберга да ли је за Либру добио одобрење регулаторних органа, остало је без одговора.

Међутим, нејасно је да ли би посланички притисак за одговоре на питања донео било какве резултате. Последњи пут кад је Цукерберг доведен да сведочи пред Конгресом, постало је јасно да је разумевање технологије конгресмена у најбољем случају танано. Чак би и Савезна комисија за трговину, за коју се верује да је близу доношења историјске казне од 5 милијарди долара против те компаније, ушла у релативно неистражену територију покушавајући да регулише Фејсбуков крипто новчић.

И док Фејсбук тврди да неће располагати подацима о употреби Либре, нити их користити у сврхе циљаних огласа, компанија је у прошлости прекршила толико сличних обећања својим корисницима да их је тешко све и пописати. „Кембриџ Аналитика“, која је на десетине милиона података корисника предала политичкој консултантској фирми без њиховог знања или пристанка; програм „поузданих партнера“ који је личне податке корисника (такође без њиховог знања или пристанка) проследио у преко 150 корпорација; уз мноштво хакова и цурења — Фејсбук је имао легије невоље, за које је био у потпуности одговоран. Компанија се увек извињавала кад је ухваћена с руком у меденој посуди с личним подацима, али је и увек поново посезала за њима чим медији окрену леђа.

И упркос Цукерберговом недавном јавном „окретању ка приватности“, све индиције указују на пословање као и обично у погледу поштовања компаније према личним подацима корисника — а то се односи и на финансије. Прошлог месеца, Фејсбук је открио да својим партнерима у телекомуникационој индустрији омогућава да користе податке са Фејсбука, Месинџера и Инстаграма за прорачунавање кредитне способности корисника, а Фејсбуков адвокат недавно је на суду тврдио како није могуће напасти приватност корисника, „пошто на платформи приватности и нема“. Ово никако не изгледа добро за компанију која покушава да покрене криптовалуту.

Ту је и Цукербергова изјава од пре много година која ће га заувек прогонити. На питање како је дошао у посед хиљада имејл адреса, фотографија и имена, поверио се пријатељу: „Не знам зашто. Верују ми. **бени клипани“.

Изворни текст: https://www.rt.com/news/462176-facebook-crypto-libra-meets-skepticism/

* * * Крај превода * * *

Коментар

Случај „Либре“ веома је занимљив и имаће далекосежне последице по разумевање криптовалута уопште. Размотрићемо неколико могућих сценарија:

  1. Фејсбук издаје своју (централизовану) криптовалуту упркос противљењу органа власти, које је потом забрањују
  2. Фејсбук користи своју финансијску моћ и корупцију у Конгресу да прогура дозволу за издавање криптовалуте, и постаје директан конкурент банкарском систему
  3. Остварењем финансијског суверенитета, Фејсбук постаје виртуелна држава и постаје највећа претња државама у облику у коме смо их досад познавали.
  4. Фејсбук се удружује са осталим највећим технолошким компанијама (Гугл, Амазон, Епл, Твитер, Нетфликс…) са амбицијом да створе глобалну тоталитарну државу према којој је Орвелова „1984“ била цветно острво слободе.

У првом случају, ако се органи власти буду доследно придржавали своје речи, као централизована криптовалута, Либра ће бити забрањена без било каквих проблема.

Међутим, имајући у виду колико су „народни представници“ склони корупцији, изгледнија је друга варијанта. У том случају, биће уживање гледати ултимат фајт меч између банкарског система и Фејсбука. У том мечу не бих се кладио на Фејсбук, али…

…не може се искључити ни договор банкарског система са технолошким гигантима. У том случају, трећи сценарио подразумева успостављање тако велике корпоративне моћи Фејсбука, да му се државе у садашњем облику више не могу ни на који начин супротставити. То је свет којим владају корпорације, слично ономе што смо видели у мрачној визији Ридлија Скота у филму „Истребљивач“ (Blade Runner).

Четврти сценарио претпоставља потпуну катастрофу коју може да спречи једино Биткоин. Већ у претходној фази, трећем сценарију, требало би да се оформи критична маса људи који разумеју разлике између централизованих превара (као што је Либра) и спасоносних, децентрализованих криптовалута као што је Биткоин.

Како год било, пред нама је највећа борба у историји човечанства. А најјаче оружје у тој борби биће — образовање!


Повезани текстови:

Повратак Русије на златни стандард може убити долар и решити кључни проблем криптовалута

Јефтини ‘хици’ и напад светлосном брзином: Зашто је ласерско оружје тренд у 21. веку

Сваки мушкарац, жена и дете дугују Ујка Сему 220.000 долара

Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Пет земаља са највећим златним резервама на свету


* * *


Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

БИТКОИН: Хиперталас, или
како не страдати на криптовалутама
(27. мај 2019)

Снакс (Snax)
(17. мај 2019)

Важне промене странице Steemit.com и новчаника
(3. април 2019)

БИТКОИН: Да ли је ЈПМ новчић конкурентан?
(21. фебруар 2019)

Фејсбук вирус инфицирао Самсунг (15. јануар 2019)

Гугл алтернативе (5. децембар 2018)

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
Како се чува криптовалута?
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

Sort:  

pixresteemer_incognito_angel_mini.png
Congratz, your post has been resteemed and, who knows, will maybe appear in the next edition of the #dailyspotlights (Click on my face if you want to know more about me...)
Check the rules of the Daily Spotlights if you want to nominate someone!
Pixresteemer is also listed as promoter on The Steemians Directory

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 65269.28
ETH 3441.23
USDT 1.00
SBD 2.62