БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!

in #news7 years ago (edited)

[This Text in English] Државе лагано почињу да схватају како биткоин у 21. веку није могуће регулисати мерама из двадесетог века, које почивају на традиционалном одржавању папирне преваре. Зато следи нова фаза њиховог будућег неуспеха: Покушај прављења централизованих валута и ометања трговине децентрализованим валутама преко берзи…


Пример Венецуеле

Председник Венецуеле Николас Мадуро наредио је издавање првих 100 милиона петра (енг), националне криптовалуте која ће бити подржана највећим националним природним богатством — нафтом. Један петро вредеће једну бачву нафте. Исто тако, позвао је све „рударе“ националне валуте на састанак на државном нивоу, на коме ће им представити документацију (whitepaper) нове валуте. Из овога су јасне најмање две ствари:

  1. Та криптовалута је централизована, чим је могуће одредити додатну количину у неко време по избору. Сад је то првих 100 милиона, сутра ће бити могуће дигитално „наштампати“ нову количину захваљујући новом црпљењу нафте, а прекосутра ће неко после Мадура укинути везивање за нафту (као што је Ричард Никсон 1971. укинуо златну подлогу долару) и сви они који буду имали петро остаће без ичега.

  2. Централизована криптовалута не може се ваљано обезбедити. Ко разуме енглески језик, може саслушати изванредно објашњење Андреаса Антонопулоса зашто је то тако. У пракси, централизована криптовалута биће лака мета за хакерисање свим непријатељски оријентисаним обавештајним службама, као и свим хакерима који само чекају да се негде појави „лонац пун меда” (honeypot).

Мадуро је управо изложио своју државу потпуној пропасти. Њу ће реконструисати онај део венецуеланског народа који сад, из потпуног очајања због огромне инфлације, рудари децентрализоване криптовалуте као што су биткоин, етеријум, монеро, зкеш, лајткоин…

Руске дилеме

Русија је најавила увођење крипторубље, међутим показало се да у овој влади постоји снажан отпор тој идеји. То је добро. Као што смо видели на примеру Венецуеле, издавање централизоване националне криптовалуте сасвим је сигуран пут у пропаст, а издавање добре, децентрализоване криптовалуте не може бити национално ограничено нити контролисано.

Природнији начин започињања „криптореволуције“ за државе, био би стварање засебног платног система за међудржавни обрачун и плаћања, заснованог на блокчеину (сличан данашњем међубанкарском систему познатом као рипл), у коме би сви чворови за рударење били под контролом. Лично, ни у такав систем не бих имао поверења, али је он много безбеднији и по државу и по становништво од Мадурове авантуре. У међувремену…

Руско министарство финансија направило је нацрт закона којим се легализује трговина криптовалутама на одобреним берзама (рус). Министар финансија Алексеј Мојсејев истакао је да влада тражи начине за бољи надзор.

Истини за вољу, то је једино што владе и могу да покушају — да контролишу токове размене између папира и криптовалута. На њихову жалост, централизоване мењачнице уопште нису неопходне у свету децентрализованих криптовалута. Оне су нужно зло у прелазном периоду и углавном их воде осведочени преваранти или будући преваранти који воде посао поштено све до првог озбиљног хакерског напада или до тренутка док искушење не постане превелико.

Природан начин размене децентрализованих криптовалута јесте директна размена између људи. Желите да купита нешто преко Стимита? Не треба вам ни банка, ни мењачница, ни држава. Желите да будете потпуно анонимни? Користите монеро. Или ускоро Лајтнинг мрежу на биткоину и лајткоину. И на свему на чему може да инсталира СегВит систем. То се никако не може регулисати ни контролисати. Нити је потребно.

Сваки државни ударац осуђен је на пропаст из једоставног разлога што ниједна држава у оквирима окоштале бирократске свести није у стању да се супротстави технологији. Неће држава спречити децентрализацију, него ће децентрализација у потпуности променити карактер државе. Извесно на боље, јер садашњи карактер држава довео је свет на ивицу опстанка.


Српска језичка заједница на Стимиту

Тешко је описати важност омогућавања приступа Стимит платформи људима који не познају довољно ниједан страни језик. Писањем на матерњем, српском доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде још на самом почетку (тек око 550.000 чланова), и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 5.000.000, 50.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Sort:  

zanimljiv tekst. definitivno bi decentralizovan sistem bio krah za viševekovne prevarante i pljačkaše (mislim bankare) @lighteye

То је једини лек против њих, @gornik, или боље да кажем отров за пацове :)

odlican @lighteye kao i uvek, jos da ti kazem da mi je sinoc bas ovo objasnjavao moj decko koji majnuje i naisao je na pricu o Venecueli.

Mislim da je jos uvek na etheriumu ali kaze navala je pa mu treba vise vremena..ako sam ja dobro pohvatala celu tu nauku :)

Не видим разлику између централизоване државне криптовалуте и фиата. Бар не суштинску, техничке разлоге оно као разумем. Али шта би се десило у хипотетичком сценарију у коме би нека држава напала примарну емисију (ICO) неке криптовалуте која им се учини занимљивом? Или у неком трајнијем процесу држава, или неки други ентитет сам купи неки контролни део свих токена у оптицају? Да ли би и таква нападнута криптовалута и даље била децентрализована? Да ли мислиш да не постоји могућност куповине већине свих токена у оптицају од стране једне особе, организације или државе?

Контрола над децентрализованом криптовалутом се не стиче откупом већине токена @miroslavm, већ контролом рачунарске снаге. На пример, етеријум је још увек под контролом Виталика Бутерина и његове екипе, јер они и даље држе око 80% hashing power — рачунарске снаге, и комплетан развој. Али Виталику Бутерину и екипи је у интересу да етеријум има што већи број људи, јер с већим бројем трансакција расте вредност валуте. Бутерин је морао да иде на тај компромис, пошто је Етеријум, као лако програмибилна валута, веома тежак за одржавање и много осетљивији на нападе него што је то Биткоин.

Твоје дилеме је већ решио Андреас Антонопулос, али можда ћу их искористити за нови наставак серијала „БИТКОИН: Питања и одговори“, како би се то могло прочитати и на српском. Хвала.

Ја одлично знам енглески, али текстови које налазим су преопширни и иду превише у детаље. Тако да често користим и изворе на српском, пошто сажимају ту опширност енглеских текстова. А они који су на енглеском сажети су затрпани јер вероватно имају лош СЕО.

Генерално сам доскора био скептик према криптовалутама, све док као фриленсер нисам видео колики су моји губици јер удбашка мафија која влада Србијом вештачки надувава курс динара. Тек сам тад осетио снагу монетарне манипулације. Ових дана ћу објавити свој први Стимит чланак на српском у коме ћу објеснити зашто сам сад отворен за криптовалуте у сваком смислу, јер ми живимо у феудалном систему у коме се највећи део друштвеног дохотка дели по кључу привилегија. Уз ограду да нисам стручњак за информационе технологије.

Мирославе, ако знаш енглески онда је тражење информација о биткоину по српским медијима чисто губљење времена и тражење ДЕЗинформација. Не може преопширност да ти буде изговор да не прочиташ основе технологије. Дакле, не може се ништа разумети без читања следећих ствари:

Биткоин документација (White Paper):

https://bitcoin.org//bitcoin.pdf

Две књиге Андреаса Антонопулоса:

https://steemit.com/bit/@lighteye/andreas-m-antonopoulos-mastering-bitcoin-unlocking-digital-cryptocurrencies

Овде можеш наћи моје текстове о биткоину на српском и кључна предавања Андреаса Антонопулоса:

https://steem.kasperfred.com/tagsearch/?authors=lighteye&tags=bitcoin

И потпуно си у праву ако мислиш да влада држи грађане Србије као таоце. Ја сам захваљујући децентрализованим криптовалутама буквално добио прилику да преживим.

Запамти још једну ствар: Свака добра децентрализована криптовалута мора бити open source. Ако није, заобиђи је у широком луку и заборави.

Бутерин, Анtoнопулос....ортодокс пауер!!!11 :Д

Хвала пуно на овим изворима, и ја гледам да нађем начин да преживим од свог рада и зараде, јер су токови новца у потпуном својству привилегованих (у то убрајам и ситну рибу које су мамаи тата запослили у јавна предузећа). Надам се да ће крипто револуција спасити свет, јер је социјална бомба пред пуцањем, а раасте и опасност од Трећег светског рата. Надам се да ће технологија успети да надјача најсофистициранији вид криминалног удруживања који се зове држава.

Мислим да је овај Стимит ипак неисплатив за зараду. Исто као Марксов манифест Комунистичке партије: у идеалном моделу он савршено функционише и сјајно је конципиран, али кад се узме у обзир кварљивост људског ума и корупција која свакоме полази из главе, добије се систем који је гори од свих претходних. Тако и Стимит. групица китова исисава све, а од наглих промена и разлика курса стима, стим долара и стим пауера само они имају корист. Стимит је емулација глобалног монетарног система каквог познајемо. Китови и воут ботови исисаше све.

Стимит би можда био исплатив ли под условом да уложиш у старту 1000+ америчких долара у стим пауер и да будеш јааааако добар блогер, мада је сад и то упитно. Манипулација ће ускоро упропастити ову мрежу, али ће вредност Стима и даље расти како би се навукло још људи. Ако ипак налазите неку корист од свега овога никако не радите пауер ап јер је то пљачкање стим долара, већ одмах превлачите све и претварајте у друге, поузданије валуте, било фиат или крипто.

Исплатив је, наравно, само треба имати маште и стрпљења. И наравно да сви ови с јачом снагом зарађују највише, али ни они не могу да напредују без ситне рибе. Систем је далеко од савршенства, али је много исплативији од рмбања за незасите капиталисте у корпоративном механизму уништавања људи и исисавања њихове вредности.

Стимит је тек први покушај. Експеримент. Искуства ће користити сви они који желе да усаврше систем.

Надам се да ћеш наћи времена да прочиташ мој одговор на најпопуларнији пост дана на Стимиту а тиче се китовских превара и манипулација курсом Стим долара. https://steemit.com/steem/@berniesanders/you-are-all-a-bunch-of-fucking-cowards#@miroslavm/re-berniesanders-you-are-all-a-bunch-of-fucking-cowards-20180115t235824845z

Бојим се да не разумеш колико је тешко направити друштвену платформу која плаћа постављање садржаја. То је изузетно сложен посао у коме се никако не може предвидети свака могућа злоупотреба. Усавршавање опен сорс система увек иде кроз откривање проблема у ходу. Јасно је да има злоупотреба. Тај бернисандерс, на пример, највећи је психопата на Стимиту и никад није имао никакав пристојан садржај, али има јаку жељу да он уређује Стимит. Кад би систем могао неког да забрани, он би био први. Нико га не забрањује јер има велики улог у систем. Сам гласа за себе, али погледај колико још наивчина масовно гласа за њега само зато што види да је кит и нада се гласу! Такав какав је, утицаће да људи брже схвате како није добро давати гласове без читања порука, како није добро куповати гласове, како није добро давати глас за глас на бесмислен садржај… То је процес учења и сазревања.

Што се тиче напредовања, може се још како. Ако имаш добар оригиналан садржај, чак и на српском, запазиће те и имаћеш ускоро сасвим добру зараду. Ја сам почео у време кад је стим вредео тек 0.2 долара и првих шест месеци нисам имао ништа на рачуну, зато што сам слао добар али не и оригиналан садржај — постављао сам, уз одобрење, наравно, филозофску књигу др Љубодрага Симоновића, коју можеш, на пример, почети да читаш одавде:

https://steemit.com/philosophy/@lighteye/the-last-revolution-part-23

Озбиљна зарада почела је да пристиже тек од овог путописа:

https://steemit.com/travel/@lighteye/monasteries-of-eastern-serbia-eng-srp-manastiri-istochne-srbije

Ако одмах очекујеш савршенство, наравно да ћеш се разочарати. Али ако занемариш оне глупости с китовима и приступиш са ставом да ти можеш да утичеш на усавршавање, изненадићеш се како то може лепо да иде.

Мене конкретно брине само тај систем стим пауера, јер са растом његове цене расту и класне разлике на блокчејну. Да ли ти знаш колико је сад теже нама да сакупимо стим пауера него некоме ко се учланио само пре три месеца? Наравно да са растом мреже треба да расте и тежина акумулације капитала, али ово је било нагло.

Него, реци ми шта мислиш о плаћању ботова? Ја и пар другара ћемо наредне недеље уложити нешто пара које нам сад стоје у банци у криптовалуте, а планирам да добар део тога буде управо Стим Пауер. Али неки кажу да је боље плаћати воут ботове.

Да ли ти знаш колико је сад теже нама да сакупимо стим пауера него некоме ко се учланио само пре три месеца?

Знам, помажем десетак људи са оне листе српске језичке заједнице, и могу да ти кажем да је све сад далеко, далеко лакше него кад сам ја почињао 30. августа 2016. Мораш имати стрпљења и доброг садржаја.

Него, реци ми шта мислиш о плаћању ботова? Ја и пар другара ћемо наредне недеље уложити нешто пара које нам сад стоје у банци у криптовалуте, а планирам да добар део тога буде управо Стим Пауер. Али неки кажу да је боље плаћати воут ботове.

Све то са ботовима је исисавање из наградног фонда против кога си горе писао. Ништа од тога не радим нити саветујем.

Што се тиче куповине СП, то је регуларно, али носи ризик инвестирања. О томе мораш сам да одлучиш. Ја сам досад „инвестирао“ само 350 динара у биткоин и 90 евра у монеро. Нико у мојој близини не продаје а преко мењачница не желим да ризикујем.

океј, а зашто на мрежи сви врше кампању за пауер ап, као сад је право време итд...јел то хајп? ја ни не гледам ко је кит, ако ме занима репутација само погледаћу скор репутације, али не и вредност профила.

Зато што је то вид подршке платформи. Логично је да они који имају већи улог навијају да што већи број људи купи СП, јер му тако дижу цену.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 66437.31
ETH 3491.76
USDT 1.00
SBD 2.69