Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!

in #technology6 years ago (edited)

[This Text in English] Упркос томе што то не може бити коначан доказ квалитетног шифровања, апликације под ударом држава заслужују посебну пажњу. Знамо ли за неку такву?Док на нивоу платформе немамо избор оперативног система пројектованог за приватност, нова генерација апликација донеће приватност преко шифровања и децентрализације без обзира на платформу. Не можете се ослонити на обећања приватности копорација Apple Inc, Windows или било које друге корпорације које производе уређаје засноване на Андроиду (енг.). То су централизовани ентитети који — чак и уколико би то искрено желели — не би могли да заштитите вашу приватност. То је управо разлог зашто се појавила блокчеин технологија.

Биткоин је прва имплементација новог, децентрализованог начина осигуравања дистрибуције и заштите података. Међутим, блокчеин се може обликовати за сваку употребу, а не само за пренос вредности. Тако смо добили Стимит као алтернативу за уобичајене централизоване друштвене платформе. Шта имамо као алтернативу глобалној телефонској, СМС и електронској комуникацији? Телеграм?

Шта је Телеграм?

Телеграм (енг.) је апликација за размену порука оријентисана на брзину и безбедност, она је супер брза, једноставна и бесплатна. Телеграм можете користити на свим вашим уређајима истовремено — ваше поруке се синхронизују ма колико бројева телефона, таблета или рачунара имате.

Telegram - 2018-04-17_011840.jpg

Телеграм (енг.) је дело два брата из Русије Павела и Николаја Дуров из Санкт Петербурга. Павел подржава Телеграм у финансијском и идеолошком смислу, док Николај доприноси у технолошком смислу. Да би омогућио Телеграм, Николај је развио јединствени протокол за размену података који је отворен, безбедан и оптимизован за рад са више центара података. Као резултат, Телеграм комбинује сигурност, поузданост и брзину на било којој мрежи.

Telegram - 2018-04-16_192318.jpg

Уз помоћ Телеграма, можете слати поруке, фотографије, видео записе и датотеке било ког типа (doc, zip, mp3, итд), а поред тога можете стварати групе са 50.000 чланова или канале за емитовање према неограниченом броју људи.

Можете убацивати телефонске контакте и пронаћи људе по њиховим корисничким именима. Резултат је да Телеграм делује као комбинација СМС-а и е-поште — а може се побринути за све ваше потребе око личних или пословних порука. Поред тога, подржава шифроване говорне позиве.

Telegram - 2018-04-16_144743.jpg

Али сад долазе праве вести…

Црни петак

У петак, 13. априла, само неколико недеља пошто је пројекат повукао 1,7 милијарди долара кроз свој ИЦО како би подржао развој сопствене блокчеин платформе, руске власти затражиле су од провајдера да забране Телеграм (енг.)! Након кратке судске расправе, извршни директор Телеграма Павел Дуров објавио је борбу на свом личном каналу и преко друштвених медија, пишући да приватност је „није на продају“.


Павел Дуров (извор)

Телеграм је заузео званичан став да технички предаја кључева за шифровање није изводљива, јер се налазе на уређајима појединих корисника, а не на централној локацији. Али, чак и ако би то било могуће, Дуров је рекао: „захтеви ФСБ-а да им се обезбеди приступ приватној кореспонденцији корисника су неуставни“.

Након одлуке, Дуров је на свом ВКонтакте налогу објавио да Руси не треба да бришу нити реинсталирају Телеграм апликацију, уз следеће три тачке:

  1. Телеграм ће користити уграђене методе за обилажење блокаде, који не захтевају додатне кораке од корисника, али компанија не може дати 100% гаранцију доступности услуге без ВПН-а (Virtual Private Network).
  2. Трећа страна ВПН/Прокси — можда ће бити преоптерећена, што ће вероватно резултирати споријим радом током првих сати након блокаде.
  3. Без обзира на блокаду, Телеграм ће и даље слати обавештења свим руским корисницима како би их обавестио о развоју догађаја.

Дакле, дошли смо до тачке кад можемо видети колико ефикасна може бити државна сила против шифрованих и децентрализованих платформи.

У међувремену, Дуров је покренуо ИЦО од милијарду долара, прикупљајући новац путем продаје токена како би развио крипто валуту и блокчеин платформу. Телеграм (енг.) већ је окупио 200.000.000 активних корисника месечно. Замислите платформу са толико корисника, која плаћа вашу телефонску комуникацију као што Стимит плаћа на вашем рачунару… Узбудљива времена, зар не?

Дакле, пружите шансу Телеграму. У најбољем случају открићете предиван начин да заштитите своје податке упркос радозналих очију, ушију, носева и прстију који врве из вашег паметног телефона. У најгорем случају научићете како се користи ВПН. 😊


Српска језичка заједница на Стимиту

Стимит је премашио 900.000 отворених налога! Заједница сад има 946.119 налога, а Стимит убрзава раст упркос лошем периоду у коме се налазе све криптовалуте од почетка године.

Последично томе, ваши садржаји имају све мање шансе да се виде без укључивања у мрежу која ће текстове рестимовати. Један од најбољих начина да сами створите мрежу, јесте помоћ новим члановима који не знају стране језике. Помоћи можете у директном контакту, најбоље овде на Стимиту, али може се и преко дискорда, као и коришћењем тагова (на пример: srpski, teamserbia, yu-stem, serbia, steemitbalkan…) за пријављивање у неку од група које окупљају и подржавају нове чланове са простора бивше СФРЈ — @teamserbia, @yu-stem, @serbia, @steembalkan… надам се да ће их бити још.

Писањем на матерњем, српском доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде са 900.000 чланова још на самом почетку, и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 9.000.000, 90.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Sort:  

Svaka cast za ovo, vec neko vreme me zanima Telegram. Bas cu ga instalirati, mozda i neki stiker napravim

pixresteemer_incognito_angel_mini.png
Congratz, your post has been resteemed and, who knows, will maybe appear in the next edition of the #dailyspotlights (Click on my face if you want to know more about me...)
Please check the new rules of the Daily Spotlights!

Coin Marketplace

STEEM 0.28
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 69718.24
ETH 3740.49
USDT 1.00
SBD 3.79