БИТКОИН: О новчићима и мехурићима

in #bitcoin7 years ago (edited)

[This text in English] 26. мај, 2017, 20:30 CET – Од почетка маја цена Биткоина расте и том расту не види се крај. Ситуација просто привлачи паничаре који вриште из свег гласа: „Балон! То је балон, све распродајте!“ Е, па, Биткоин није балон. Показаћу вам шта јесте.


Балон – дефиниција

Балон је економски циклус који карактерише брз раст цена робе праћен изненадном експлозијом која означава неповратни крај циклуса.

Дакле, основни елемент балона јесте да се он не враћа у облику који је претходио пуцању. Кад пукне, више повратка нема. Нестабилност Биткоина не може се квалификовати као балон, чак и ако узмемо у обзир велики пад цене након пропасти првог ‘Пута свиле’, зато што се Биткоин опоравио и наставио раст. Сви балони су мање или више разрађене преваре. Биткоин није превара. То је Нови Свет којим се може мерити степен распада Старог Света заснованог на валутама без покрића (фиат).

Код Биткоина заправо видимо нормалну шему раста У ПОРЕЂЕЊУ СА ФИАТ ВАЛУТАМА. Упамтите: Биткоин је стабилан, нестабилне су фиат валуте које још увек доминирају тржиштима новчане размене. Људи су спремни да дају све више и више тог безвредног папира за стабилну децентрализовану криптовалуту, и отуд раст цене изражене фиат валутама. Потпуно иста ствар би се дешавала и са ценом злата када оно не би било контролисано и кад се његовом ценом не би манипулисало, а што је могуће захваљујући његовим физичким својствима.

Кад после дугог периода раста цене велики број људи почне да продаје криптовалуту услед некаквих страхова или због потреба краткорочног плаћања у фиат валути, цене почну да падају неколико дана, а затим настављају раст. То је већ виђена стандардна шема раста цене Биткоина:

И она се може искористити за будуће пројекције:

Стандардна шема раста цене Биткоина


Али шта ако је Биткоин ипак рањив?

Истина је, ово је нова технологија и свашта још може да се деси. Ја нисам фанатик, нећу вас лагати. Биткоин може пропасти. Можда. Али фиат валуте ЋЕ СИГУРНО ПРОПАСТИ, и ту нема „можда“. Оне су паклена машина!

Исто тако, треба да размотрите још две ствари:

  1. Биткоин је са сваким новим блоком све јачи. За ових осам година нико није успео да га уништи, а били су покушавани напади свих врста. Напад рачвањем још увек траје, али Биткоин издржава и постаје све јачи.

  2. Чал и у случају да Биткоин пропадне, идеја је већ ослобођена. Идеју децентрализованих криптовалута више није могуће убити, осим уништењем планете.

Фиат валуте већ су мртве. А сад ћу вам показати слику њихове смрти. Погледајмо само пре тога како се Биткоин понашао у 2017:

BTC - 2017-05-26_1804.jpg

А сад окренимо тај графикон наглавце…

CTB.jpg

…и овако можемо да видимо, јасно као дан, како глобално опада ниво поверења у фиат валуте. Пошто се размена између крипто и фиат валута у највећој мери обавља преко корпе фиат валута коју је успоставио ММФ, USD, EUR, GBP, JPY и CNY, овај графикон нам показује ГЛОБАЛНИ БАЛОН ФИАТ ВАЛУТА. И он управо пуца док ми ово читамо. Он се више не може усправити. То је оно што треба да продајете!

Овде ћемо одсад вредност Биткоина мерити према контролисаној, али најбољој безбедној роби у материјалном свету – према злату.

26. мај 2017, 18:00 CET
Xe.com: Биткоин према унци злата
1 BTC = 1,88377 oz


img


Coin Marketplace

STEEM 0.23
TRX 0.12
JST 0.029
BTC 66139.00
ETH 3537.52
USDT 1.00
SBD 3.16