Construirea @steemromania ca fiind o comunitate prosocială.

in #steemromania7 years ago (edited)

Untitled design.png
inceput.png

Ce înseamnă a fi prosocial?


Nu știu dacă există în natura umană tendința de a da mai multă atenție lucurilor negative, dar în acest context e clar că tendințele antisociale au fost studiate mult mai mult decât cele prosociale. A venit timpul să încercăm să înclinăm această balanță spre partea constructivă a discuției.

A fi prosocial se refera la diferite tipuri de comportament, de genul: a coopera, a ajuta, a împărți sau a avea încredere. Cel mai pur motiv al acestui comportament e alturismul, adică a oferi ajutor fără a dori nimic înapoi. Dar și reciporcitatea este un motiv des întalnit, adică tendința de a ajuta în cunoștința faptului că la nevoie ajutorul va fi returnat. Alte motive pot fi cele de natură morală sau cele ce țin de statut și imagine.

Indiferent de motiv sau formă, un comportament prosocial aduce beneficii unui individ sau unei grupări, câteoadata în detrimentul celui care acționeză în acest mod. Altfel spus, prosocialitatea reprezintă dorința de mai bine aplicată nu către sine, ci spre ceilalți sau chiar către întreaga societate.

Deoarece oamenii sunt o specie socială iar comportamentul prosocial transcede ideea de ”eu”, putem presupune că orice acțiune conștientă ce a dus la un mai bine colectiv, are cracter prosocial. Mergând mai departe pe aceași logică, devine destul de evident că evoluția noastră colectivă este legată de capacitațile prosociale individuale.


Cum arată o comunitate prosocială?


O comunitate prosocială este cea care este construită în așa fel încăt să dezvolte în membrii săi trăsăturile specifice prosocialității. Iar această structura este fantastică deoarece crează un cadru general ce este benefic individului, care individ la rândul lui poate acționa în așa fel încât să facă comunitatea mai bună.

Făra a mai folosi cuvinte mari și exprimări complicate, este clar că o comunitate ce nutrește în membrii săi trăsături precum cooperarea, încrederea, acordare de ajutor, aprecierea sau altruismul, va ajunge să fie o comunitate mai puternică.

Dar, realmente vorbind, într-o lume în care individualismul este reper cultural, inițiativa este activ sabotată, timpul este arendat banilor, încrederea în oameni este văzută ca naivitate și aprecierea este deturnată către valori fără însemnătate. Cum poate o comunitate să țină piept acestor tendințe globale și să mai și creeze o alternativă?

Partea bună este că nu trebuie totul schimbat, ci trebuie măcar un singur context în care să se aplice aceste principii. Aici intervine Steemit.


Steemit în context prosocial.


Nu este nici un secret că succesul nostru personal pe platformă este dependent de succesul platformei în sine, adică succesul nostru colectiv. Cu cât putem contribui mai multă valoare colectivului, cu atât mai multă valoare poate colectivul da înapoi, ca o profeție ce se auto-împlinește.

Deși mediu în care ne aflăm este digital, comunitatea ce o alcătuim este tot sub legile naturii umane. Deci dacă aplicăm gândirea de mai sus, cea mai bună și eficienteă abordare pe Steemit este de a acționa prosocial și de a răsplăti acțiunile prosociale ale celorlalți.

În acest context există o aliniere perfectă între maximizarea câștigului financiar și dezvoltarea unei comunități prosociale. Așa ceva este foarte rar în istorie și niciodată nu a existat sub forma unei platforme globale cu înscriere deschisă tuturor și gratuită.

Realmente vorbind, comunitatea Steemit deja acționează intuitiv într-un sens prosocial încă de la început, concentrând discuția pe calitate. Dar, termenul de calitatea este destul de vag și subiectiv. O abordare a calității prin prinsmă prosocială poate crea un cadru de analiză prin care putem raportam calitatea la valoarea adusă comunității.


Construirea @steemromania ca fiind o comunitate prosocială.


Urmează ca împreună să construim o pagină pentru comunitatea Română de pe Steemit, cu scopul de a sprijini comunitatea deja existentă, a îi ajuta pe cei noi veniți și de a aduce noi oameni pe platformă. Voi încerca să schițez cum consider că am putea să aplicăm o viziune prosocială acestui demers.


1. Abordare internă


a) Noii veniți

Pentru a sprijinii noii veniți și pentru a le da șanse cât mai mari de a contribui seminificativ comunității, trebuie să avem explicații și tutoriale pentru toate aspecte importante ale platformei.

Deoarece oamenii răspund diferit la modul în care este structurată informația, trebuie să încercă să acoperim toată plaja de formate. Aceași informație să fie structurată în scris, video și audio. Astfel idivizii au posibilitatea de a alege formatul în care acumulează cel mai bine informația.

Este clar că va fi nevoie și de discuții personale între membrii mai vechi și cei noi, pentru a lămuri unele aspecte. Dar o prezentare coerentă a platformei în diferite formate va salva foarte mult timp și oferă autonomie utilizatorilor ce vor să înțeleagă nuanțele platformei.

b) Membrii deja existenți

În afară de curare, despre care vom vorbim imediat, există și alte moduri în care membrii deja existenți pot fi spijiniți în a aduce mai multă valoare comunității.

Cel mai productiv lucru pe care putem să îl sprijim este colaborarea. Avem posibilitatea de a încuraja și de a găsi modalități prin care să susținem eforturile de colaborare între membrii comunității. În special trebuie încurajate proiecte ce au un scop clar sau un produs final.

Acest ajutor specific pe proiecte poate fi scalat până în punctul în care se pot rula start up - uri sau alte forme de afaceri ce au legătură și cu exteriorul.

c) Procesul de curare

Deoarece curarea se face manual, tot timpul va exista un grad de subiectivitate, ceea ce este perfect in regula. Tot ce trebuie să facem este să adăugăm direcții prosociale acestei subiectivități.

Prin curare avem posibilitatea a răsplăti un tip de conținut mai mult decât altul, deci de a încuraja anumite direcții. Presupunând că utilizatorii vor încerca să producă conținut ce le dă șanse mai mari de răsplată, putem face publice anumite criterii după care ne vom ghida în desemnarea votului.

Pentru a încerca să ne dăm seama ce are valoare pe steemit, putem să luăm ca reper ce are valoare pentru noi ca oameni:

  • aportul educațional, se referă la transferul de cunoștințe prin postările ce explică anumite concepte sau îi învață pe ceilalți să facă diferite lucruri
  • creativitatea, arta și frumosul au un loc special în dezvoltarea individului și a comunității, merită săpat după astfel de bijuterii
  • pozitivitatea, o mentalitate pozitivă ajută la reducerea stresului și crează un cadru mult mai productiv
  • consecvența, în anumite circumstanțe pentru ca un lucru să fie dus la bun sfârșit, este nevoie de muncă pe termen lung, iar efortul susținut merită răsplătit.
  • originalitatea și inovația, acestea sunt calitățile ce reușesc să creeze noi moduri de relaționare cu mediul înconjurător și ajută progresului
  • lista rămâne deschisă

2. Abordarea externă


Pentru această parte voi dedica un post separat, pentru că sunt foarte multe nuanțe de luat în considerare. Dar ca strategie generală, putem să ne concentrăm eforturile să aducem pe platformă elemente prosociale din exterior, cum ar fi ONG-urile, grupările educaționale, artiștii și creativii.
terminare.png

Altătură-te discuție pe Discord aici.

Sort:  

Foarte bună idea, bun articol.

Ca formă un pic lung si greoi de citit si "digerat". In epoca actuală in care se itampla atatea lucruri noi si sunt atât de multe subiecte de urmărit o abordare mai concisă n-ar fi stricat.

Subscriu la tot ce propui cu un mic bemol la "atitudinea pozitivă " - in general e bună dar trebuie permis un echilibru în care si cei care vor sa exprime un sentiment negativ sa poată sa se exprime fara teamă și comunitatea sa-i inteleaga înțeleagă și sa-i sprijine intr-o anumita măsură (greu de decis dinainte).

Ca să ilustrez: comunitatea prosocială unitară este cuplul si in orice cuplu mai sunt si certuri - un cuplu in care frustarile nu sunt lasate niciodată sa iasă in numele "atitudinii pozitive" este un cuplu bazat pe minciună si ipocrizie si care nu ține.

In rest "count me in"

Înțeleg ce zici, suntem oameni și clar avem o paletă variată de sentiment, toate legitime. Nu mi-aș dori nici macar o clipă să ajunge să acționăm o segregare a celor care sunt în alt sentiment.

Dar aici am și eu o nuanță de adăugat, dacă totuși cineva vine cu ceva nu tocmai pozitiv. Mi-aș dori ca măcar să vorbească și despre soluții, nu doar despre probleme.

Și referitor la formă și lungime, probabil că va fi mai mult și mai complicat cu timpul. :)

Foarte bun articolul. Sper sa ajungem sa facem SteemFest si in Romania :)

2019 cred că o să fie anul în care o să se întâmple asta :)

Poate si mi devreme. Cine stie? :)

Super ! Mai ales că suntem de aceeași părere. Avem și un model matematic pentru asta.

Ce tare, care e modelul :)?

Îl găsești în articolul meu, aici.

Recomand articolul lui @rbm ! Singurul lucru care mă jenează este că una predică @rbm și alta pare ca face.

Văd 20 din 22 de upvotes la acest articol al lui @lishu iar in cei 20 nu văd votul lui @rbm. Pai cum stă treaba? Pe de o parte @rbm ne explică (in articolul lui) că trebuie să sustinem comunitatea si să colaborăm votând. Sunt complet de acord și eu fac asta - votez. Pe de alta parte el (@rbm) dă exemplu exact contrariu: spune că apreciază un articol dar nu il votează?

Iată ce ma face sa-mi pierd un pic "atitudinea pozitivă", @lishu :-)

@sorin.cristescu, nu-ți lăsa atitudinea pozitivă să se piardă pentru atâta lucru. Errare humanum est, perseverare diabolicum. Probabil că vor fi multe situații în care un vot pozititv nu va fi urmat de un alt vot pozitiv. Ce este important, zic eu , e faptul că începem să ne manifestăm ca o comunitate, cu bune și cu rele, iar timpul le va alege pe toate.

Nice, what did you find to be the greatest thing about it?

Un post excelent! Felicitări

Mulțumesc frumos :)

Te invit pe Discord, în scurt timp începem o ședință de grup. Ai link la sfârșitul articolului dacă vrei să ni te alături.

As vrea sa te întreb cum pot sa scot banii din Steemit ce portofel electronic este mai bun?

Sincer sa fiu. Nu am ajuns aici si nu stiu. Dar daca intrii pe discord pe chat, sigur gasesti pe cineva sa stie.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.15
JST 0.027
BTC 60003.48
ETH 2309.22
USDT 1.00
SBD 2.49