Her Gün 1 TED Videosu İzlemek (2.Bölüm)

in #ted6 years ago (edited)

bir önceki yazının devamı.

11 Her Gün Bir Saniye
kuriyama her yedi yılda bir yıllık izin kullanıp kendini iş hayatından soyutlamaya çalışan birisidir. uyguladığı farklı bir uygulama da her gününün bir saniyesini kaydetmek. bunu genellikle rastgele yapıyor ve montajlayarak ilerliyor. yaşlandığında 5 saatlik bir video elde etmeyi planlıyor. bu sayede geçmişi unutmamanın ve biriktirdiği anıların kendisinde yarattığı mutluluktan söz ediyor.

12 Belirsiz Duyguları Tanımlamak İçin Yeni Güzel Kelimeler
koenig en değerli kelimenin "ok" olduğunu söylüyor. çünkü bir kelime ne kadar çok kabul görürse o kadar değerlidir. ancak bazen duygularımızı ifade edecek kelimeler bulamadığımız olabiliyor. işte bu konuya kafa yoran koenig "meçhul ıstıraplar sözlüğü"nü kuruyor. sözlük dildeki eksikleri gidermeyi amaç edinmiş. örneğin en son "sonder" diye bir kelime tanımlamış. anlamı; kişinin kendisinin ana karakter diğer herkesin ise figüran olarak görmesi anlamına gelmektedir. tamamen uydurulmuş ama bir o kadar da ilginç ve faydalı bir yöntem.

13 Neden Hedeflerimiz Yerine Korkularınızı Belirlemelisiniz?
"hayalimizde, gerçekte olduğundan daha fazla acı çekeriz" ünlü bir stoik yazarın sözüdür. tim ferriss bu yazarın başka bir kitabındaki "korktuğunuz ne varsa görselleştirin" sözüyle "korkunu belirle egzersizi" tasarlamıştır. egzersiz, kişinin korkularını, bu korkulardan sakınması için yapması gerekenleri, başarıya ulaşmanın faydalarını ve maliyetini gösteren bir tablo sunuyor. yani özetle faydaları ve korkuları ölçekleyip karşılaştıran bir hayat yani stoik bir yaklaşımın en güzeli olduğunu söylüyor. güzel bir yaklaşım, videoyu şimdi tekrar izleyeceğim.
izledikten sonra ekleme: basit kararlar, zor hayat. zor kararlar, basit hayat. şair zor kararların ve korkuların üzerine gitmenin, hayatı kolaylaştırıdığını vurguluyor.

14 Özgün Düşünenlerin Şaşırtıcı Alışkanlıkları
adam grant tembel insanların yaratıcı olmadığını ama aynı zamanda işini erkenden yapmaya başlayıp bitirenlerin de yaratıcı olmadığını ekliyor. arada kalan ince bir çizgideki insanların ise daha yaratıcı ve özgün olduğunu farketmiş. ek bir konu olarak da, pazara ilk girenlerin değil de rakibini izleyip, ürünü geliştirenlerin daha iyi olduğunu görmüş. yani pazardaki gelişmeleri takip edip, üzerine iyileştirmeler yaparak ilerlemenin daha iyi olabileceğini savunuyor.

15 Bir Tasma Üzerinde Uçan Bir Kamera
bu video 2014 yılına ait ve bugünün teknolojisini çok iyi tahminlemiş. bir protesto gösterisi sırasında ekiplerin fotoğraf çekmek için büyük bir dslr ile dronu uçurmaya çalışırken, bunun daha kolay bir tasarımla sağlanabileceğini düşünmüş. ki bugünün droneları bunu çok iyi başarıyor, hatta çok da ergonomik. tabş lupashin sunumda drone'a bir kablo bağlamış ve istediğinde geri çekebiliyor. şimdi izleyince biraz komik.

16 İngilizce'de Israr Etmeyin
ryan dubai'ye görevlendirilmiş bir ingilizce öğretmeni. dünya üzerinde her 14 günde bir dilin yok olduğunu söylüyor. en etkili dilin ise ingilizce olduğunu ve bunda rahatsızlığını dile getiriyor. en etkili okulların batıda olduğunu ve bu okullara girmek için ise ingilizce dilinden başarılı olmak gerektiğini hatırlatıyor. yani sadece hollandaca bilen ve kansere karşı tedavisi elinde olan biri ingiltere'deki okula gidemiyor. einstain'ın toefl puanı almak zorunda bırakıldığı ve alamadığını düşününce durumun ciddiyeti öne çıkıyor. ryan ayrıca dil sınavı ücretlerinin bir çok ülke vatandaşı için fahiş bir miktar olduğu konusunda da uyarıyor.

17 Dilimlenmiş Ekmek
seth godin'in ted'de iki konuşması var ve bu ilki (2003). galiba meşhur "mor inek" kitabının dönemi. 15 yıllık bu konuşmada o günden bugüne neler değişmiş görebiliyorsun. seth godin, insanların artık çok fazla seçeneği olduğunu ama bir o kadar da az vakti olduğunu söylüyor. böyle bir dünyada tüketiciye farklı şeyler göstererek etkilemek gerektiğini vurguluyor. yaptığı şeyde iyi olanın sıkıcı olduğu, kötü olanın ise bir beğenildiği bir dünya. yolda inek sürü görünce durum "aaa inek" demiyorsun, ama yüzlerde ineğin içinde bir tanesi mor ise işte o zaman işler değişiyor. seth godinin bu konuşmada çok tespitleri var ve bir o kadar da yanıldıkları.

18 Sormanın Sanatı
palmer zamanında sokak sanatçılığı yapmış (beyaz canlı heykel) ve o sıralar edindiği etkileşimlerden bahsediyor. daha sonra müzik işine girmiş ve grubu ile iyi de kazanır duruma gelmiş ama palmer eskisi kadar mutlu olmadığını farketmiş. nedeni ise artık insanlarla yakında ilişki kuramamakmış. bu durumu değiştirmek için palmer hayranlarında küçük şeyler istemeye başlamış, kahve içmek gibi. böylece daha fazla etkileşim içinde olacağını düşünmüş. öyle de olmuş. daha sonra couch surfing yapıyor ve 1000 in üzerinde evde kalıyor. bir süre sonra müziklerini internette bedavaya yayınlıyor ve bunun içn hayranlarında istediği fon milyon seviyelerine çıkıyor. palmer insanlara bir şey satmayı değil, para ödemelerine nasıl izin veririz sorusuna odaklanmasını öğüt veriyor.

19 Boş Zamanının Kontrolünü Nasıl Kazanırsın
vanderkam zaman yönetimi seminerine geç kalmış biri. zaman yönetiminin dakiklik ya da günlük aktivitelerden kısıp vakit yaratmak olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor. istenilen hayatın zaman ayırarak kurulamayacağını, istenilen hayatı kurup zaman kendiliğinden artacağı felsefesi üzerinde duruyor. insanların yoğunluğu bahane ederek, spor vb. aktiviteleri ertelediğini, aslında bunun öncelik meselesi olduğunu hatırlatıyor. ki bu noktada vanderkam'a katılıyorum.

20 Titremeyi Kabullen
hansen sanat okulundayken ellerinde titreme başlar. bir süre sonra elleriyle hiçbir şey tutamaz hale gelir. resim yapmayı seven biri olarak bu durum onun için yıkım olur. hansen hayattan koparken bir nörolog bu halini kabullenmesi gerektiğini salıkverir. böylece bu engeli aşabileceğini de ekler. hansen artık elinin titremesine izin vererek resim yapmaya başlar ve ortaya farklı bir tarz çıkar. hansen bu durumdan hoşlanıp işe yaratıcılığını da dahil ederek muazzam sanat eserleri üretir. titremenin işini engellemeyecek yollarını buldukça eserler daha da iyiye gitmiştir. meselenin özü şu; imkanlar çokken yaratıcılığın azalır. limitler, engeller ya da sınırlar kendimizi geliştirmek için en güzel fırsatlardır. aslında her gün bir engeli yaşamak gerekir ki, ilerleyelim.

Coin Marketplace

STEEM 0.28
TRX 0.12
JST 0.034
BTC 63582.29
ETH 3267.43
USDT 1.00
SBD 3.93