İnternet Sitesi Nasıl Kurulur? Hosting ve Domain Nedir?

in #steempress6 years ago (edited)



Internet Sitesi Nasıl Kurulur?


Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık bir çok işimizi internet üzerinden halletmeye çalışıyoruz. En basitinden yemek siparişlerimizi bile artık internet aracılığıyla veriyoruz. Durum böyle olunca bir çok insan veya kurum kendilerine bir internet sitesi edinme gereksinimi duyuyor.

Son günlerde Steemit çevremde internet sitesi açmak, spesifik olarak da WordPress tabanlı bir site açma gereksinimi duyan insan sayısı oldukça fazla diyebilirim. Bunun sebebi ise yola büyük bir delegasyon ile başlayan SteemPress projesidir. SteemPress'in ne olduğunu ve ayarlarının nasıl yapılacağını "SteemPress Nedir? Ayarları Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımdan öğrenebilirsiniz.

Lafı fazla uzatmadan asıl konumuza geçelim. Önceden web sitesi kurmak isteyen kişiler basit bir kaç fotoğraf ve yazılardan oluşan bir site için bile en azından HTML&CSS yazılım dillerini öğrenerek kodlama yaparak web sitelerini oluşturmak zorundaydı. Daha dinamik ve etkileşime girilebilen web siteleri için ise PHP, ASP, Javascript vb. yazılım dillerini öğrenmek gerekiyordu. Yani istediğiniz şekilde web sitesi oluşturabilmek için en azından bir kaç yılınızı vererek bu yazılım dillerini öğrenmeniz gerekiyor veya parasıyla bir yazılımcıya yaptırmanız gerekiyordu. Ancak durum günümüzde bu şekilde değil. (html comment removed: more)


Görsel Kaynağı

İçerik Yönetim Sistemleri (CMS)


Günümüzde artık internet sitesi kurmak isteyen bireysel kişilerin bile kod yığınları arasında didinmesi veya yazılımcılara paralar ödemesi gerekmiyor. İngilizce Content Management System (CMS), yani İçerik Yönetim Sistemleri (İYS) olarak geçen yazılımlar sayesinde neredeyse istediğiniz her konuda web siteleri kurmanız sadece bir kaç tıklamadan ibaret haline gelmiş durumda.

CMS ile web site kurmak oldukça kolay olmasına rağmen henüz bunlar hakkında pek bilgisi olmayan insanlar araştırma sürecinde bir miktar zorluk çekebileceklerdir. Ancak yazılım bilgisi öğrenirken harcanacak seneler göz önüne alındığında, belki bir kaç gün sürebilecek araştırmalar göze alınabilir. :)

CMS ile web site kurarken öncelikli olarak yapılması gereken, nasıl bir web sitesi kurulacağına karar vermekten geçer. Örneğin; blog, haber, video vb. siteler için WordPress, Drupal, Joomla gibi sistemeler uygun olabilir. Ancak kuracağınız bir forum sitesi ise PhpBB, vBulletin, xenForo gibi sistemleri kullanmanız çok daha uygun olacaktır. Tabi bu sistemleri kullanabilmek için gerekli bazı şeylerin olduğunu unutmamak gerekir. Örnek olarak WordPress tabanlı blog sistemini alarak yazımıza devam edelim.

Steemit platformunda şuanda WordPress sistemi gündemde olduğu için ben bu seriyi wordpress üzerinden götüreceğim. Ancak başka sistemler hakkında bilgi isteyen olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Blog Sitesi için Gerekenler Nelerdir?


Bir blog sitesi için öncelikli olarak kullanılacak hazır blog sistemine karar verilmelidir. Bu sistem açık kaynak kodlu ve ücretsiz dağıtılan bir sistem de olabilir, ücretini vererek kendinize özel yaptıracağınız bir sistem de olabilir. Biz örnek olarak dünya üzerinde en çok kullanılan, ücretsiz Wordpress sistemi üzerinden gideceğiz.

Kullanılacak CMS belirlendikten sonra gerekli şartları sağlayacak bir hosting temin etmelisiniz. Daha sonra bir domain (alan adı) temin etmelisiniz. İşte temin edilmesi gerekenler sadece bunlar. Ancak bilgi vermek istediğim iki terime değinmek istiyorum.



Görsel Kaynağı

Hosting ve Domain Nedir?


Internet üzerinde barınan her web sitesini bir bilgisayar olarak düşünebilirsiniz. Mesela kendi bilgisayarınızı düşünün. Şuanda elinizin altında olan bilgisayarınızı isterseniz bazı ayarlamalar yaparak internet ağına dahil edebilir ve buradan web sitenizi yayına alabilirsiniz. Ancak büyük ihtimalle hem internet bağlantı hızınız hem de bilgisayarınızın özellikleri bu iş için pek uygun olmayacaktır. Bu yüzden server (sunucu) ismi verilen üstün özellikli bilgisayarlar, data center (veri merkezi) ismi verilen özel alanlarda, yüksek internet hızlarıyla parçalara bölünerek müşterilerin hizmetine sunuluyor. İşte bu parçalara bölünmüş üstün özellikli ve web sitelerimizi barındıran alan hosting diyoruz.

Bir üst satırda web sitelerimizin sunucularda barındığını söylemiştik. İşte bu sunucuların her bir ayrı parçası aslında IP adresleri kullanılarak internet ağına aktarılıyor. Yani aslında web sitenizi barındırdığınız alanın ismi, 132.25.54.82 gibi bir sayı dizisinden oluşuyor. Domain (alan adı) ise bu karmaşık sayı dizilerini daha akılda kalıcı bir hale getirmek için çıkartılan teknolojidir. Örnek vermek gerekirse; steemit.com, google.com, d.tube gibi siteleri verebiliriz. Burada .com, .tube kısımları domainin uzantısını ifade etmektedir. Her uzantının ise farklı fiyatlandırmaları ve bazılarının ise özel şartları gerekmektedir.

CMS Kurulum Aşaması


Hosting ve domain ve kullanılacak CMS sistemi temin edildikten sonra geriye sadece kurulum aşaması kalıyor. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit. Sadece FTP ile hostinge bağlanıp dosyaları aktarmalı. Daha sonrasında her CMS için farklı olan kurulum sayfasını tarayıcınızdan başlatmalısınız.

Kurulum aşaması yeni başlayan kişilere biraz karmaşık gelebilir. Bu yüzden neredeyse artık bir çok firmada bulunan "WordPress Hosting" adı altında satışa sunulan paketlerden satın almanız yararınıza olacaktır. Bu şekilde WordPress'in son sürümünün kurulu ve kullanıma hazır bir şekilde size teslim edilmesini sağlamış oluruz.

Bu yazımda genel olarak bir web sitesi kurmak için nelerin gerektiği ve hangi adımların izlenmesi gerektiğiyle ilgili bazı küçük bilgiler verdim. Yazı dizimin devamında daha çok WordPress üzerine yoğunlaşıp aşağıdaki başlıklara değinmeyi planlıyorum;

  • WordPress Nedir? Avantaj ve Dezavantajları
  • WordPress Kurulumu
  • WordPress Tema ve Eklentiler
WordPress hakkında temel bilgiler içerecek bu başlıkların haricinde eğer ilgi gelirse daha detaylı bir şekilde seriyi devam ettirebilirim.
Sort:  

Merhaba, yazınız @try-market ve @kusadasi tarafından yürütülen küratör projesi kapsamında seçilmiştir. Proje yazısı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Sonraki yazılarınızda "cointurk" etiketini kullanarak ailemizi genişletmemize yardımcı olabilirsiniz.

Cointurk Discord Kanalı

Teşekkür ederim. Normalde yazılarımda "cointurk" etiketini kullanırım. Ancak bunda gözden kaçmış sanırım. Etiketi ekledim.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.15
JST 0.028
BTC 57647.49
ETH 2274.93
USDT 1.00
SBD 2.50