Kazanım Görevi 6 @ozenozge: Kürasyon ve Topluluğu Tanımak - Öğrenmek

in Newcomers' Community3 years ago

Selamlar,

Bugün nihayet uzun zamandır bitirmeyi hedeflediğim kazanım görevlerinin sonuncusunu hazırlıyorum. Biliyorum her görevde aynı şeyi söyledim ama tıpkı diğer görevlerde de olduğu gibi bu görevi hazırlarken de bir çok yeni bilgiye ulaştım ve Steemit dünyasını bir kademe daha anladığımı belirtmek istiyorum. Gelelim bugünkü görevimizin konusuna; kısaca kürasyon sistemini ve toplulukları daha iyi anlamak için verilmiş bir görevdi ve bence oldukça faydalı oldu.

image.png
Kaynak

Oylama Ve Kuratörlük Sistemi Nasıl Çalışır?

Oylama aslında bir sosyal medya kullanıcısın çok iyi bidiği bir şeydir. İnstagram, Facebook, Twitter gibi uygulamalardaki beğeni gibi diyebiliriz. Fakat Steemit'te sistem biraz daha farklı sadece beğeni oyu olan upvote değil bir de beğenmedim butonu diyebileceğimiz downvote butonu da bulunuyor. Her gönderinin sonunda ↑ ↓ bu simgeleri görebilirsiniz. Burada ↑ simgesi upvote'u temsil ederken ↓ simgesi ise downvote etmenizi sağlar.

Gene diğer mecralardan farklı olarak sınırsız upvote ya da downvote hakkına sahip değiliz. Burada dikkat etmemiz gereken manamızı dikkatli kullanmamızdır. Mananızı Steemworld.com'dan kontrol edebilirsiniz. Genellikle kaliteli ve içeriğini beğendiğimiz gönderilere upvote ederken topluluk kurallarına aykırı gönderiler için de downvote etme şansımız varıdr.
Burada oylama manasını biraz daha açmak istiyorum. Hiç oy kullanmadığınız takdirde mananız yüzde yüz olacaktır. Eğer bir gönderiye %100 oy veriyorsanız mananız mevcut mananızdan %2 oranında azalacaktır. Basit bir matematik hesabıyla her yüzde yüz oy verdiğinizde mananınızın ne kadar azalacağını görmek isterseniz mevcut mananız ile 0,98'i çarpabilirsiniz.
Yüzde yüzle oy vermek demişken o zaman akla başka bir soru daha geliyor. Vereceğim oy oranını ayarlayabilir miyim? Bu sorunun cevabı evet. Steem gücününüz (SP) 500'ü geçtikten sonra oy verirken ağaıdaki gibi imleç çıkıyor. Burada farenizin imlecini kaydırarak ile istediğiniz oranda oy verebilirsiniz.

image.png

Steemit'i diğer sosyal medya mecralarından ayıran en önemli özellik ise oy vererek küratörlük ödülü kazanmanız. Bir posta oy verdiğinizde giden ödülün %50'si postum yazarına %50'si ise oy veren kişiye yani küratöre gitmiş oluyor. Bu görevle birlikte öğrendiğim en önemli bilgilerden biri ise oy verme sürenize bağlı olarak alacağınız küratörlük oyunun değişmesi oluyor.

Bunu biraz daha açmam gerekirse bir post paylaşılır paylaşılmaz beğeni alırsa iyileştirme ödülün tamamı ödül havuzunda kalacaktır. 1. dakikada %20 küratör alırken %80 ödül havuzunda kalacak. Bu 2. dakika için %40 küratör %60 ödül havuzu, 3. dakika için %60 küratör %40 ödül havuzu ve 4. dakaika için %80 küratör %20 ödül havuzu şeklinde devam eder. 5. dakikadan sonra ise iyileştirme ödülünün tamamı küratöre gider. Burada gördüğümüz üzere oy vereceğimiz zaman bile alacağımız küratörlük ödülünün miktarını değiştiriyor.

Tanıklık (Witness) Sistemi

Tanıklık sistemini Bitcoin madenciliğine benzetebiliriz. Yani blok üretmek için bir takım kişilere ihtiyaç vardır ve bu kişileri witness(tanık) olarak adlandırıyoruz. 20 tam zamanlı tanık 63 saniyede 1 blok üretiyor Ek olarak 21. tanık pozisyonu ise yedek tanıklar tarafından paylaşılıyor.

Başarı görevlerini hazırlarken Steemscan.com'da tanıklara oy vermeyi öğrenmiştik.1 hesabın 30 tanığa kadar oylama yapabilmesi mümkün. Ben de işleri hakkında fikir sahibi olduğum ve daha aşina bir isim olduğu için @steemchiller hesabını oyladım. Hesaptaki SP miktarı ne kadar yüksekse oyunuzun değeri de o kadar yükselecektir.

image.png

Toplulukar

Toplulukar bir kullanıcın hesabını geliştirebilmesi için en büyük fırsatlardan biri. hesabı yeni açtığım dönemde birçok topluluğa üye oldum. Fakat en çok destek gördüğüm ve Steemit'te devam etmem için motivasyon olan topluluk @steemit-turkiye topluluğu oldu. Burada aynı dili konuştuğumuz ve aynı hedefler doğrultusunda ilerleyen bir grup var ve yeni başlayan Türk kullanıcılar için çok büyük bir avantaj. Onun dışında destek aldığım ve elimden geldiğince içerik üretmeye çalıştığım topluluklar ise @steemschools ve @steemwomanclub oldu.

Son zamanlarda keşfettiğim ve fikrini çok beğendiğim bir topluluk ise daha çok yeni ve emekleme aşamasında olan UBI topluluğu. Bu topluluk sevgili @dwarrilow2002 tarafından kuruldu. Kısaca bahsetmem gerekirse her bir yazar hazırladığı postun %10'unu 8 farklı yazara faydalanıcı olarak dağıtacak. Böylece topluluğun hep beraber büyümesi sağlanacak umarım bu deneysel çalışma başarılı olur. Daha detaylı bilgi için linki inceleyebilirsiniz.

Bir görevin sonuna daha gelmiş oldum.Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

Sort:  

Hello dear @ozenozge, this is to notify you that we have successfully verified your achievement 6. you may now proceed to compile all your achievements from 1-6 in a post.
Thank you for completing your achievements to this level.

Rate: 3

Thanks ngoenyi

 3 years ago 

Hi, @ozenozge,

Your post has been supported by @heriadi from the Steem Greeter Team.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.15
JST 0.027
BTC 60244.17
ETH 2333.72
USDT 1.00
SBD 2.47