Најстарији календар на свету

in history •  last month  (edited)

[This Text in English] Немојмо се заваравати — живимо у репресивној хијерархијској политичкој матрици која фалсификује историју. И у томе је врло ефикасна. У стању је да сакрије чак и оно што вам се вековима налази пред очима…Ово је Мали град древне Смедеревске тврђаве. Цитадела. Двор деспота Ђурђа Бранковића, чија је изградња завршена 1430. године.

Mali grad-DSCF1904_crfs-steemit.jpg
Fujifilm X-T20, Canon EFs 18–135mm, f/3.5-5.6 IS STM @18mm, ISO200, 1/3800 sec, f3.5

Запис о изградњи тврђаве изведен је у византијском стилу, црвеном опеком на највишој кули Малог града. На плану Смедеревске тврђаве, та кула налази се тачно изнад броја 11:

Plan-DSCF1935-fs_cr-steemit.jpg
Fujifilm X-T20, Canon EFs 18–135mm, f/3.5-5.6 IS STM @71mm, ISO400, 1/1300 sec, f5


Kula sa krstom-DSCF1907-fs_cr-steemit.jpg
Fujifilm X-T20, Canon EFs 18–135mm, f/3.5-5.6 IS STM @20mm, ISO200, 1/5000 sec, f3.5Да приђемо још мало ближе и видимо шта то на кули пише:

DSCF1907-fs_cr-steemit.jpg
Fujifilm X-T20, Canon EFs 18–135mm, f/3.5-5.6 IS STM @20mm, ISO200, 1/5000 sec, f3.5Још увек није сасвим јасно. Појачаћемо боје како би натпис био уочљивији:

DSCF1914-fs-color2_cr-steemit.jpg
Fujifilm X-T20, Canon EFs 18–135mm, f/3.5-5.6 IS STM @67mm, ISO200, 1/2000 sec, f5Али гле! Ту се уопште не помиње 1430. година! Ту пише нешто сасвим друго:

Smederevska-tvrdjava-(6)_1383154936.jpgПревод са језика којим су Срби говорили пре језичке реформе гласи овако:

„Христу Богу благоверни деспот Ђурађ, господар Србљем и поморју зетском. Наредбом његовом сазида се овај град у години 6938“

6938!Ако је 6938. била 1430, онда се Косовска битка одиграла 6897. године… онда је 2019. заправо 7527. година! Замислите само, календар старији од сумерског клинастог писма! Према том календару, године се броје од Великог потопа, који се по предању десио 5508 година пре Христосовог рођења. Његов настанак датира у доба Винчанске културе, која је заправо изворишна цивилизација свих Словена, и чије је писмо ћирилично, онако како је научно доказао професор палеолингвистике Радивоје Пешић. У прилог томе говоре открића докумената да се време мерило готово идентичним календаром и на територијама данашње Бугарске и Украјине.

На територији Србије, тај древни календар био је у употреби, дакле, и пошто је Свети Сава написао Законоправило (први Устав Српске православне цркве, 1219. године, односно 6727) у коме је, поред осталог, озваничио и српски народни календар, променивши међутим народне називе месеца онима из грегоријанског календара. Како су се месеци називали у народу?

У словенским земљама народски називи месеца очевидно су слични, али јављају се одступања услед различитих климатских услова. На пример, пошто липа цвета месец дана раније на југу него на северу Европе, Хрватима је липањ јун, а Пољацима јул.

ГрегоријанскиСрпскиХрватскиЦрквени
ЈануарКоложегСијечањБогојављенски
ФебруарСјечкоВељачаСретењски
МартДерикожаОжујакБлаговештењски
АприлЛежитраваТравањЂурђевски
МајЦветањСвибањЦарски
ЈунТрешњарЛипањПетровски
ЈулЖетварСрпањИлински
АвгустГумникКоловозГоспођински
СептембарГроздоберРујанМихољски
ОктобарШумопадЛистопадМитровски
НовембарСтуденСтудениМратињски
ДецембарКоледарПросинацБожићни

Календар је разликовао два годишња доба — лето, период бујања вегетације („од Ђурђева до Митрова дана“), и зиму, период замирања природе, од почетка новембра до почетка маја.

Као поређење, документовани календари — дакле не претпоставке да би нешто могло бити календар — који су коришћени у другим деловима света након нашег, по старости иду овим редом:

Јеврејски календар – 5776 година.
Kинески календар – 4713 година.
Исламски календар – 1434 година.
Лунарни календар из Мијанмара – 1378 година.

Најстарији сачувани документи на којима су види употреба овог календара јесу Студенички типик из 1195. (тј. 6703. године) и Kарејски типик Светог Саве из 1199. (или 6707.) године.

Међутим, најупечатљивији документ пред очима читавог света, свакако је кула у тврђави тада престоног српског града Смедерева.img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
Sort Order:  

pixresteemer_incognito_angel_mini.png
Congratz, your post has been resteemed and, who knows, will maybe appear in the next edition of the #dailyspotlights (Click on my face if you want to know more about me...)
Check the rules of the Daily Spotlights if you want to nominate someone!
Pixresteemer is also listed as promoter on The Steemians Directory

Predivi ostaci prošlosti, kada sam bila u Smedereva posetila sam Smederevsku tvrđavu, lepe fotke.

Posted using Partiko Android

·

Хвала лепо, Маја @obsesija :)

Romejski kalendar. Bio u službenoj upotrebi Vizantijskom carstvu. Ovo nije jedino svedočanstvo o postojanju ovog kalendara. Ima ih i u Makedoniji, u crkvama koje su gradili Mrnjavčevići.

·

Нигде не написах да је једино сведочанство, @vasigo. Само да је календар старији и од Римљана и од Византије :)

·
·

Znam, pročitao sam tekst :) Čisto napomena za one koji nisu upućeni.

Posted using Partiko Android

·
·
·

Онда си оно „Ромејски календар“ вероватно написао под утиском једног изузетно лошег текста који је у „Телеграфу“ потписао извесни В. Ж. Римљани су имали сопствени, врло непрецизан календар од 10 месеци са по тридесетак дана, који је извесни Јулије морао да оправља ;) Сећаш се тога? Ти и ја из спрдње можемо да напишемо бољи текст од несрећника у „Телеграфу“ :)

Ово је наш календар, а не „Ромејски“, и било би боље звати га „Словенски“. Зашто уступати част другоме за нешто што му не припада?

·
·
·
·

To "Romejski" sam čuo od drugih. Da budem iskren, nisam se bavio proverom verodostojnosti tog naziva. A taj tekst u Telegrafu nisam čitao. Nisam ni znao da postoji.

Da bi taj kalendar nazvali našim ili slovenskim moramo dokazati da je naš ili slovenski. Nazivi meseci su naši, ali računanje godina je problem.

Posted using Partiko Android

·
·
·
·
·

Зашто је рачунање година проблем?

·
·
·
·
·
·

Jel' znaš ko je prvi počeo tako da ih računa?

Posted using Partiko Android

·
·
·
·
·
·
·

Па Словени. Они су га очигледно користили током 7,5 хиљада година, и зато је то њихов календар. Зар претпостављаш да они нису били способни да направе свој календар па је то морао бити неко други? Није важно ко, само не Словени. То ти је „чувена“ Бечка школа :)