Netbook računala

in hardver •  6 months ago

Minijaturno prijenosno računalo, tzv. Netbook nova je kategorija osobnog računala koje u posljednje vrijeme postaje sve popularnije. Male dimenzije i niska cijena, ispod 3000 kuna, glavni su razlozi što se mnogi odlučuju za kupnju netbooka, koji je idealno računalo za rad u pokretu.

wera.jpg

Netbookove danas u ponudi i aju gotovo svi proizvođači prijenosnih računala. Osim minijaturnih dimenzija i mase oko jednog kilograma njihova sličnost očituje se i u hardverskoj osnovici koja je u pravilu bazirana na Intelovom Atom procesoru. Zbog male potrošnje i dovoljne snage za pokretanje današnjih aplikacija Atom je u segmentu
netbooka postao standard.

U izboru netbooka osim subjektivnog dojma korisnici moraju uvažavati svoje potrebe i preferirane aplikacije na osnovici čega mogu birati modele bazirane na Microsoftovom Windows operacijskom sustavu ili Linuxu. Proizvođači redovito u svojim modelima nude obje opcije. Važan detalj je i baterija. Kapacitetnije, veće ponudit će dulju autonomiju, gotovo 5 sati neprekidnog rada, ali i nešto veću masu i cijenu. Korisnici također mogu birati između klasičnih tvrdih diskova i novijih solid state pogona, koji nemaju mehaničkih dijelova. Negativna osobina solid state pogona je manji kapacitet, no zato troše manje energije u radu i puno su lakši.

Netbook računala, pravu primjenu nalaze u komuniciranju pri čemu korisnik ne mora biti vezan za radno mjesto. Zbog svojih dimenzija lako ih je koristiti u svim situacijama. Umrežavanje minijaturnihihihih prijenosnika omogućeno je podrškom za čitav niz mrtehnologije od od od od žičanih do bežičnih koje uključuju Wi-Fi, Bluetooth i opcionalno 3G podršku.

Standardna oprema svih netbook računala je kamera namijenjena videokonferencijskim pozivima. Po svojim mogućnosti minijaturni prijenosnici ne razlikuju se od bitno od većih konkurenata. I njihovu funkcionalnost je moguće proširivati eksternim uređajima, poput pisača, koji se na netbook spajaju posredovanjem USB konektora.

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
Sort Order:  

To listen to the audio version of this article click on the play image.

Brought to you by @tts. If you find it useful please consider upvoting this reply.