Ο Γαλατάς και το Έλλειμμα

in #greece7 years ago (edited)

 Ο Γαλατάς και το Έλλειμμα



 (Και 5 Νομπελίστες.)

 

 Ένα κείμενο περιπλάνησης και σχολιασμού πάνω στην οικονομική δράση των ατόμων, των κεντρικών τραπεζών, και φυσικά.. των κυβερνήσεων. 



 Γιώργος Μωραΐτης , 9/2016 .

 

 Στο φόρουμ μας είναι και ένας γαλατάς. Ένα παιδί που έχει αγρόκτημα και από τις αγελάδες παράγει σαν κύριο προϊόν φρέσκο γάλα. Με τις απόψεις του δεν συμφωνώ πάντα, όμως εκτιμάω ιδιαίτερα σε αυτόν το ότι αγωνίζεται να κάνει την δουλειά του όσο καλύτερα και ασυνεπέστερα γίνεται, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες (αντίξοες λόγω της φύσης της δουλειάς του άλλα (και κυρίως) λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει στην χώρα μας.)

 Επίσης μου αρέσει πολύ σε αυτόν το ότι θέλει να ενημερώνεται, ζητάει να μάθει, και ασχολείται μέχρι και με οικονομικά θέματα που μόνο εμμέσως άπτονται της δουλειάς του (αν και όπως θα δούμε παρακάτω, αυτά τα θέματα είναι που ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ την ΙΔΙΑ τη δουλειά του.)

 Όπως κάθε νεοφώτιστος είτε στο χρηματιστήριο, είτε στα οικονομικά, είτε σε κάποιο χόμπι γνωρίζει, δέχεσαι στην αρχή έναν βομβαρδισμό πληροφοριών, και δεν ξέρεις να ξεχωρίσεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι πρέπει να κρατήσεις και τι πρέπει να απορρίψεις.

 Πολλές φόρες ο φίλος μας ακούει, «πω πω ο τάδε Νομπελίστας Οικονομικών είπε αυτό», ο «καθηγητής και υπουργός οικονομικών υποστήριξε τούτο», και όλα αυτά που όλοι ακούμε καθημερινά και μας ζαλίζουν. Και πολλά απο αυτά μπορεί και να τα δέχεται, όχι μόνο γιατί «καθηγητές τα είπανε» άλλα και γιατί (μόλις τα σκεφτεί για λίγο,) «ακούγονται λογικά».. Και δεν είναι Ο ΜΟΝΟΣ .

 Με αφορμή αυτόν λοιπόν, αποφάσισα να γράψω μερικά λόγια. Θα μπορούσαν αυτά να απευθυνθούν και σε πτυχιούχους, και σε οικονομικούς συντάκτες, και σε υπάλληλους και εργαζομένους, μέχρι και σε μαθητές και συνταξιούχους. Σε όλους αυτούς που μπορούν (και θέλουν) να βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και συνεπώς (τελικά) καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. {{ Διότι εάν υπήρχαν εύκολες λύσεις ο σοσιαλισμός δεν θα αυτοκαταστρεφόταν όπου στην πράξη δοκιμάστηκε.. Σκεφτείτε το λίγο.. }}

 Φίλε μου γαλατά λοιπόν, θα τα γράψω όλα όσο απλά μπορώ, προσπαθώντας να δώσω την κεντρική ιδέα, όπως εγώ την καταλαβαίνω. Είμαι μηχανικός και επιθυμώ να αναλύω ότι έρχεται βάσει της λογικής και των αριθμών.

 Αλλά η Οικονομική επιστήμη δεν είναι σαν τις άλλες, και γι’ αυτό δεν πρέπει να δίνει και Νόμπελ, όπως οι επιστήμες όπως Φυσική και Χημεία δίνουν. Είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ επιστήμη. Γιατί; Γιατί ο άνθρωπος αποφασίζει να δράσει και δίνει αξιολόγηση στις προσφερόμενες επιλογές του για δράση ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

 Αποφασιζω να παω ταξιδι στην Βιεννη και εσυ αποφασιζεις με τα ιδια λεφτα να αγορασεις playstation.

 Αυτη η γυναικα που εσυ χωρισες εγω την θεωρω ιδανικη και την παντρευομαι. Το παιδι θελει να γινει φυσικος ενω η μαμα του θελει να γινει διευθυντης στην οικογενειακη επιχειρηση. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ βασει ΑΤΟΜΙΚΩΝ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

 Το ιδιο γινεται και με τα Οικονομικα. Αποτελεσμα ?? Στην Οικονομικη Επιστημη δοθηκε ο χαρακτηρισμος

 “Ζοφερη Επιστημη”, γιατι μολις καταφερνει (οπως νομιζει) να βγαλει ενα συμπερασμα, οι συνθηκες αλλαζουν (διοτι αλλαζει ο τροπος ΣΚΕΨΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ των ανθρωπων φυσικα) και το καραβι της

 οικονομικης αναλυσης που εκαναν παει.. άπατο.

 Αυτος ειναι και ο λογος που δεν εχουν καταφερει (ολοι οι μεγαλοι εγκεφαλοι και οικονομολογοι 8 χρονια τωρα) να σιαξουν τα πραγματα και σερνομαστε ακομη. Αν μπορουσαν να ελεγξουν την παγκοσμια οικονομια θα το ειχαν ηδη κανει, αφου εχουν ηδη ριξει τοσα τρις στο συστημα. Δεν σου κανει εντυπωση το ποσο αργα φτιαχνουν τα πραγματα, ακομα και για τις ΗΠΑ ?? (Λες και το συστημα αγνοει τους οικονομολογους και γιανει απο μονο του..)

 Μεσα σε ολη αυτη την αναμπουμπουλα λοιπον, εμφανιζονται διαφοροι “επιστημονες” που (εναντι ενος μαϊμου Νομπελ, σε μια επιστημη οπου ΔΕΝ μπορεις να κανεις πειραματικη αντικειμενικη επαληθευση, και οπου δεν ακολουθει καποιους ΦΥΣΙΚΟΥΣ νομους) αναλαμβανουν την προπαγανδα των κυβερνησεων.

 “Τα ελλειμματα ειναι καλα και πρεπει να κοψουμε κι’ αλλο χρημα για να ριξουμε στην οικονομια” λεει ο ενας. “Η Ελλαδα πρεπει να φυγει απο το Ευρω” λεει ο αλλος. “Κοινωνικες ανισοτητες” λεει ο τριτος, “πρεπει να ριξουμε λεφτα στο συστημα..”

 Ο εξυπνος παρατηρητης ομως, εντοπιζει μετα απο λιγες “δηλωσεις” τους, οτι ολοι αυτοι,

 προωθουν ΜΙΑ (και κυριως Αμερικανικων συμφεροντων) ατζεντα.

 Δηλαδη ΟΤΙ :

 α) Χρειάζεστε μια ΜΕΓΑΛΗ κυβέρνηση για να παρεμβαίνει στην οικονομια και να την ρυθμιζει (!!)

 β) Οτι η κυβερνηση αυτη πρεπει να κοβει χρημα και να σας το δινει (για να μην βαλει φορους)

 γ) Οτι η κυβερνηση παρεμβαινει για το καλο των αδυνάτων (ειναι και ψυχοπονιαρηδες συν τοις αλλοις)

 δ) Αρα λογω των α) και β) και γ) πρεπει να την ταϊζετε και να την ψηφιζετε, αυτην και το συστημα της.

 Θα χασετε λιγη απο την ελευθερια σας (και πολλα απο τα λεφτα σας), αλλα ειναι για το καλο σας. Οταν φτωχυνετε αρκετα θα παιρνετε επιδοματα (και κουπονια.)

 Αυτος ειναι και ο σκοπος υπαρξης των “οικονομολογων” αυτων.

 Το οτι οι πιο πολλοι απο αυτους δεν μπορουν να διαχειριστουν ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (και ουτε φυσικα

 το γαλαταδικο σου) ειναι μια αποκαλυψη που θα σε σοκαρει.

 Δειγματα εξευτελισμου και ασχετοσυνης πανω σε βασικους λογιστικους κανονες, κανονες που μεχρι και ο

 λογιστης του περιπτερου και του γαλαταδικου γνωριζει (διοτι χωρις αυτους δεν μπορει να κλεισει ουτε

 5 γραμμων ισολογισμο), και τα οποια σταχυολογησα απο τις προτασεις και τις ιδεες τους, παραθετω στο εδω Παράρτημα με τιτλο “Νομπελίστες Οικονομικών γίνονται ρεζίλι”.

 Δεν πρέπει να τους παίρνεις στα σοβαρά λοιπόν.

 

 Κι εγω θα μπορουσα να αναφερω με στομφο διαφορες φιλοσοφικες βασεις της Αυστριακης Σχολης,

 “Praxeology”, “Methodological Individualism”, “Catallactics”. Αλλα δεν υπαρχει λογος. Τα βασικά οικονομικά είναι συνταρακτικά απλά. Είναι ΛΟΓΙΚΗ. Ας δούμε λοιπόν βάσει της.. λογικής μερικά πράγματα..

 Εβαλα τις σκεψεις μου στο χαρτι, και επειτα τσεκαρα τα αρθρα και τα σχολια για τα γραπτα του

 Λούντβιχ φον Μίζες για την οικονομικη κατασταση του Μεξικου (1943). Ειδα (με μεγαλη μου χαρα)

 οτι ο γνωστης και δασκαλος κατεληξε στα ιδια συμπερασματα που κατεληξα κι εγω (βασει της λογικης.)

 Σου λενε οι ειδημονες της μακροοικονομιας λοιπον, οτι τα ελλειμματα της κυβερνησης ειναι καλα διοτι ειναι πλεονασματα του ιδιωτικου τομεα. Ας το δεχτουμε. Εστω λοιπον οτι εσυ αλλα και η κυβέρνηση εχετε εναν προϋπολογισμο 100 ευρω εκαστος. Εστω οτι ουτε η κυβερνηση ανεβασε την παραγωγικοτητα

 του δημοσιου, αλλα ουτε και εσυ της επιχειρησης σου, καλοι καιροι, ολοι επιναν ρακια στο καφενειο.

 Και εστω οτι αυτην την χρονια το δημοσιο (που σου ‘δωσε και μια επιδοτησουλα 2-3 ευρω) εχει ελλειμμα 10 ευρω. Και εσυ ο Γαλατας εχεις πλεονασμα 10 ευρω. Ολα καλα ?? Νιωθεις πλουσιος ?? Ειναι τοσο ευκολο, να τους ξαναψηφισουμε λοιπον ??

 Δεν ειναι ομως ετσι τα πραγματα φιλε μου Γαλατα. Το δημοσιο δεν ειναι ατομο και ατομικη επιχειρηση. Για να κλεισει τον ισολογισμο του που ειναι -10 ευρω, πρεπει:

 α) Ειτε να σε φορολογησει ΕΠΙΠΛΕΟΝ (γυρω στα 10 ευρω), β) ειτε να πουλησει ομολογα 10 ευρω (μελλοντικης ληξης), γ) ειτε να “τυπωσει” 10 ευρω (“νεο” χρημα),

 Ή.. δ) αυτο που η λογικη προσταζει, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 ευρω, τουλαχιστον για την χρονια αυτη. {{ Γενικα, (και λογω μεγαλου μεγεθους, κρατος ειναι) μπορει να ειναι ΜΕΙΟΝ για 2-3 χρονια, αλλα μετα θα πρεπει να ειναι ΣΥΝ για καποια χρονια ωστε (σε βαθος χρονου) να ερθει “ισα βαρκα, ισα νερα”. }}

 

 Ας δούμε τώρα τις λύσεις αναλυτικά, για να κατανοήσουν όλοι πόσο ανήθικοι είναι οι πολιτικοί (διεθνώς.)

 α) Φόροι . Τους βαζουν μονο εαν δεν μπορουν να κανουν αλλιως, διοτι χανουν ψηφους. Τα λεφτα που

 σου αφαιρουν με τους φορους αφαιρουνται ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΟΥ, λεφτα που θα μπορουσαν να ερθουν πισω πολλαπλασια αμα επεφταν στην παραγωγη γαλακτος. Ειναι η

 πιο ασχημη λυση για την επιχειρηση σου μακροπροθεσμα.

 β) Η λυση των ανηθικων σοσιαλιστων ιστορικα. Βλεπε Παπανδρεου Ανδρεας. ΔΑΝΕΙΚΑ . Οι ψηφοφοροι δεν παιρνουν χαμπαρι, μας ψηφιζουν διοτι εχουν τα +10 ευρω φετος, και δεν καταλαβαινουν “οτι τα 10 ευρω κεφαλαιο + οι τοκοι (π.χ. για δεκαετες ομολογο 5 ευρω) => ενα συνολο 15 ευρω” πρεπει να πληρωθουν ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ τα α) και β) ανωθι (Φοροι ή Δανεια) εσαει (μεχρι την χρεοκοπια).

 Αυτη ειναι η πιο ανηθικη λυση, διοτι οι γνωριζοντες ξερουν οτι δεν μπορεις να εχεις συνεχη πολυετη

 αναπτυξη 6% , σταθερα μεγαλυτερη απο το 4% που δινεις για επιτοκιο. Και ειναι δυο φορες πιο ανηθικη,

 διοτι την πληρωνουν τα παιδια ΟΛΩΝ μας, που μπορει να ειναι αγεννητα οταν παρθηκε το δανειο. Οταν ο Ανδρεας ρωτηθηκε οτι “Η Ελλαδα θα χρεοκοπησει ετσι που το παμε..” απαντησε “Ναι, καποτε, αλλα τοτε εγω θα εχω πεθανει.” Τρωμε λοιπον εις βαρος των παιδιων μας. Τι πιο ανηθικο απο αυτο.

 γ) Τυπωνουμε χρημα (ή στην ελαφροτερη version κανουμε QΕ, δηλ. Η ΚΤ αγοραζει ομολογα (δινοντας

 ρευστο χρημα.) Το QE ειναι ενας κρυφος τροπος “τυπωματος” χρηματων). Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΟΛΩΝ. Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΧΩΡΕΣ, και που μπορει να γονατισει ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ τις οικονομιες του πλανητη. Ας την δουμε λιγο αναλυτικοτερα.

 Εχεις στην Ελλαδα 10 αγελαδες. Και το κυκλοφορουν χρημα (με διαφορες μορφες) ειναι 100 ευρω. Αρα η καθε αγελαδα κοστιζει 10 ευρω. Οταν κανεις το κυκλοφορουν χρημα 110 ευρω, η αγελαδα θα

 κανει.. 11 ευρω η μια. Και, εαν οι τραπεζες (που χρησιμοποιουν leverage (μοχλευση)), (αν αντι για 10 μονο

 ευρω) δανεισουν 3 φορες αυτο το ποσο (δηλ. Δανεισουν 30 ευρω), η αγελαδα θα κανει.. 13 ευρω η μια.

 Θα μου πεις, εξαρταται και απο το ΤΙ θα τα κανουν οι δανειζομενοι τα λεφτα αυτα. Ναι.

 Τρεις περιπτωσεις βλεπω σαν τις πιο πιθανες:

 1) Αμα τα φανε (καταναλωση) σε γαλα, παγωτα, ποκεμον, και αλλα εμορφα, ΝΑΙ, τελικα η αγελαδα θα κανει 13 ευρω.  

 {{ Η υπονομευση του νομισματος μακροπροθεσμα υπονομευει την αγοραστική δύναμη των φτωχοτέρων

 στρωμάτων της κοινωνιας. Ειναι η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ. Ολοι το ξερουν οτι ο πληθωρισμος ροκανιζει την αγοραστικη δυναμη των εργαζομενων. Ειναι η πικρη αληθεια.

 Ομως η λυση αυτη ειναι επικινδυνη και για εναν αλλο λογο. Τα αποτελεσματα αργουν να φανουν και δεν ειναι ευκολα αναστρεψιμα. Ο πληθωρισμος ερπει σιγα-σιγα στα φυτοφαρμακα, στο πετρελαιο, στα φαρμακα, στον σανο και στην τροφη των ζωων, και τελικα η αγελαδα θα κανει 13 ευρω.

 Αμα εσυ τωρα ανεβασεις το γαλα 30% ο κοσμος θα αγοραζει λιγοτερο.

 Ολοι χαμενοι θα ειμαστε, και απο υγεια (λιγοτερο γαλα + δυσφορια λογω των οικονομικων εμεις),

 και απο εισοδηματα (εσυ. Και για αντικατασταση φθαρμενου υλικου, ουτε λογος..) }}

 2) Αμα τα ριξουν σε επιχειρηση και παει καλα δεν θα εχουμε μεγαλο πληθωρισμο.

 Ομως οι ΚΤ με αυτα τα QE κρατανε τα επιτοκια ΤΕΧΝΗΤΑ ΧΑΜΗΛΑ, και παρασερνουν π.χ. εμενα τον μηχανικο να παρω δανειο να κτισω πολυκατοικια (διοτι το περιβαλλον δειχνει τεχνητα ευνοϊκο, αλλα αυτο το “τεχνητα” δεν ειναι ευκολα.. αντιληπτο, και εγω (ακολουθωντας παντα την λογικη οπως ειπαμε) πεφτω στην παγιδα και νομιζω οτι ειναι στ’ αληθεια ευνοϊκο). Και τι γινεται μετα ?? Με το πρωτο δειγμα καποιας κρισης (π.χ. ο εργολαβος χρεοκοπει), θα κοκκινησει το δανειο, και η τραπεζα θα φαει την ζημια, και με leverage επισης.

 Η κριση ειναι πια εδω, και θα ειναι ΠΟΛΥ μεγαλυτερη λογω των ενεργειων των ΚΤ και του κρατους.

 Περναμε σε deleveraging και σε καταστροφη κεφαλαιου πια, στην πιο κρισιμη δυστυχως στιγμη.

 {{ Το ειχε πει η Παπαρηγα στην αρχη της κρισης, οτι “θα εχουμε καταστροφη κεφαλαιου.”

 Ξερουν βεβαια ΚΑΙ οι κομμουνιστες τι παιζει, αλλα κανουν την παπια, ΚΑΙ γιατι τους συμφερει η καταστροφη της καπιταλιστικης οικονομικης δομης, αλλα και γιατι ελπιζουν να αρπαξουν ψηφους απο τον κοσμο που ταλαιπωρειται. ΑΨΟΓΟΙ. }}

 3) Υπαρχει ομως και μια υγιης περιπτωση (χρησιμοποιησης των δανεικων). Να τα χρησιμοποιησεις για να

 επιτυχεις ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 Μονο αμα εχουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που θα δωσει παραγωγη μεγαλυτερη των 30 ευρω απο διαφορους τομεις (ωστε να αποπληρωθει το χρεος των δανειων των 30 ευρω ΜΕ ΥΓΙΗ ΤΡΟΠΟ (και διατηρωντας την

 οικονομια ευρωστη ταυτοχρονα)), μονο τοτε εχουμε ΕΛΠΙΔΑ.

 ΑΛΛΑ, αυτην την εποχη ΟΛΟΙ στεναζουν λογω της εξωφρενικης ΕΦΟΡΙΑΣ (την λυση αυτη επελεξαν να

 σπρωξουν οσο γινεται οι σοσιαλ-κομμουνιστες, διοτι η φτωχοποιηση εξυπηρετει τα σχεδια τους για

 επιβολη σοσιαλιστικου μοντελου και καθεστωτος. (Το εχω αναλυσει παλιοτερα.))

 Το να εχουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ (κατω απο τετοιες συνθηκες) φανταζει καπως.. εξωπραγματικο.

 Ειδικα οταν ξενοι και ντοπιοι επενδυτες εχουν και αλλες εναλλακτικες λυσεις (π.χ. να ανοιξουν την

 εταιρια τους σε μιαν αλλη χωρα). Και ειδικοτερα οταν ο επενδυτης συγκρινει τα πλεονεκτηματα των

 αλλων λυσεων σε σχεση με την τριτοκοσμικη γραφειοκρατικη οθωμανικου τυπου δομη που εμεις προσφερουμε.

 Η διεξοδος 3) ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ , αλλα δυστυχως αυτη την στιγμη τα πραγματα ειναι εξαιρετικα δυσκολα,

 ο δε δρομος αυτος, με τοσα εμποδια που εβαλαν οι κρατιστες και οι κομμουνιστες στην πορεια του,

 δειχνει αβατος πια.

 

Note 1: Η λυση γ) (του τυπωματος χρηματων) δημιουργει και αλλα προβληματα π.χ. στο ισοζυγιο

 πληρωμων, και γι’ αυτο γενικα δεν ειναι και πολυ δημοφιλης (τουλαχιστον ανοικτα) στους σοβαρους

 οικονομολογους.

 Note 2: Το QE ειναι αγοραζω πισω τα ομολογα μου (που ληγουν αργοτερα (φυσικα)) και σας δινω ρευστο χρημα τωρα. Αντικαθιστα ενα χρεος που θα επρεπε να πληρωθει αργοτερα (π.χ. απο μελλοντικη παραγωγη) με.. χρημα τωρα. ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ . Γι’ αυτο και οι Γερμανοι ηταν αντιθετοι, ενω ολοι οι σοσιαλ-κομμουνιστες υπερ. Οι Γερμανοι ειχαν φυσικα δικιο.

 Note 3: Ομως, και οι πολιτικοι, και ο απλος λαος, σχολιαζουν (ολοι μαζι) οτι οι τραπεζες, παρ’ ολο το QE, ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ . Δεν δανειζουν γιατι.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ . (Πιο πολλα γι’ αυτο στο παραρτημα με τα ρεζιλικια των οικονομολογων τυπου Krugman και Stiglitz..)

 

 Οπως καταλαβες ηδη φιλε μου Γαλατα, και την λυση γ) , τυπωμα ή QE ή οτι αλλο σχετικο θα σκεφτουν, ΕΣΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ . ΚΑΙ ΕΓΩ . ΚΑΙ ΟΛΟΙ .

 Και τωρα παμε στην λυση δ)... Αυτο που η λογικη προσταζει,

 ΝΑ ΚΑΝΕΙ το κρατος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 ευρω.. (Μεχρι να στρωσει η κατασταση και να ισοσκελιστει ο προϋπολογισμός..)

 Φτασαμε λοιπον στην λυση δ), την ΛΥΣΗ που ΟΛΟΙ οι κρατιστες, κομμουνιστες, σοσιαλιστες, αλλα και

 πολλοι αλλοι που τρωνε απο το πελατειακο κρατος ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΝΟΟΥΝ . Ειναι η λυση που κινειται εναντια στις στρεβλωσεις που προκαλει η σοσιαλιστικη αναπτυξη της οικονομιας. Ειναι η λυση εναντια στην παραλυση που η κομμουνιστικη λογικη καταληγει. Ειναι αυτο που μας ζητησαν αρχικα οι ξενοι και εμεις δεν καναμε τιποτε. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . Μειωση μισθων και συνταξεων

 ΔΥ (τωρινων και μελλοντικων) μεχρι να εξοικονομηθουν τα 10 ευρω, με ταυτοχρονη τακτοποιηση (και εξυγιανση) των οικονομικων του σπιτιου ΜΑΣ .

 Ή (για να μην ειμαι μονο κακος,) ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 10%. Μιας και αυτο ακουγεται σαν αστειο, ας συνεχισουμε λοιπον μιλωντας για την μειωση ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ .

 Εναλλακτικα, δεν ειναι απαραιτητο να γινουν περαιτερω μειωσεις μισθων αμα μειωθει το ΜΕΓΕΘΟΣ του δημοσιου. ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ μη παραγωγικους τομεις και υπηρεσιες. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ λεγεται. Με καποια στηριξη και κινητρα προς τις επιχειρησεις οι πρωην ΔΥ θα βρουνε καποια στιγμη δουλεια στον ιδιωτικο τομεα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ολοι αυτοι οι ανθρωποι, κατι θα μπορουν να κανουν, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ

 ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. Εδω ειναι η στιγμη που πρεπει να αναφερουμε και να μεταφρασουμε τα λογια ενος απο τους σημαντικοτερους δασκαλους του Μαρκετινγκ, του Peter Drucker :

 “The first step in a growth policy is not to decide where and how to grow. It is to decide what to abandon. In order to grow, a business must have a systematic policy to get rid of the outgrown, the obsolete, the unproductive.”

 “Το πρωτο βημα σε μια πολιτικη αναπτυξης δεν ειναι το να αποφασισεις που και ποτε θα αναπτυχθεις.

  Ειναι το να αποφασισεις τι θα εγκαταλειψεις. Για να μπορεσει να αναπτυχθει μια επιχειρηση, πρεπει να εχει μια συστηματικη πολιτικη να απαλειφει το ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΣ, το ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ, το ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ.”

 

Και τωρα, φιλοι και φιλες, σας καλω να σκεφτειτε και να αποφασισετε ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ή και ΝΑ

 ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ απο αυτο το μορφωμα που λεγεται Ελληνικο Κρατος.

 Αν θελουμε να κρυβομαστε ακομα πισω απο το δακτυλο μας (ακομα μετα απο 7 χρονια βασανων), τοτε κανεις να μην μου ξαναπει οτι η “Επιχειρηση” δεν παει καλα και οτι θελετε “Αναπτυξη”..

 Και εαν νομιζετε οτι απλα αρκει να αλλαξετε τον “Manager” και το προβλημα σας θα λυθει, τοτε λυπαμαι, αλλα πλανασθε πλανην οικτραν.

 Note : Το παραπανω (αν δεν το καταλαβατε ηδη) ειναι απο ενα σχολιο μου στο φορουμ μας.

 

 Δεν εχω κατι αλλο να πω για τα οικονομικα εντος της χωρας.

 

 Ομως φιλε μου γαλατα, πιστευω οτι θα εχεις μεγαλο ενδιαφερον και για το διεθνες ισοζυγιο πληρωμων.

 Σιγουρα.

 Ολοι μιλανε για το οτι “εισαγουμε περισσοτερα απ’ οσα εξαγουμε”, “καταναλωνουμε περισσοτερα απ’ οσα παραγουμε”, “η Κινα μαζευει το χρημα” και τετοια. Μερικοι πονηροι βρισκουν εδω την ευκαιρια, και λενε και τα “να παμε στην Δραχμη να γλυτωσουμε”, “η Γερμανια μαζευει το χρημα”, “να βγουμε απο την ΕΕ”,

 και αλλα σχετικα και ομορφα.

 Το “καταναλωνουμε περισσοτερα απ’ οσα παραγουμε” ειναι πια ευκολο να το ερμηνευσεις, εννοει οτι

 καποιος πρεπει να πληρωσει την διαφορα (ΕΣΥ πιθανον) με τους τροπους που περιγραψαμε πριν (χρεη, φοροι, τετοια εμπνευσμενα πραγματα.)

 Μπορει ομως αυτο να υπονοει και κατι σαν: “εισαγουμε περισσοτερα απ’ οσα εξαγουμε” ή “εισαγουμε

 πολλα Κινεζικα.” ( Ερωτηση παγιδα : Το οτι οι Κινεζοι επενδυουν στην Ελλαδα ειναι ασχετο με το

 “εισαγουμε πολλα Κινεζικα” ?? Εδω σε θελω καβουρα.. ;)

 Για να τα δουμε με νουμερακια παλι.

 

 Θα διαχωρισουμε δυο περιπτωσεις, Χωρα με το δικο της νομισμα (π.χ. USA), και Χωρα με συνδεδεμενο

 νομισμα με αλλες (π.χ. Κανονας χρυσου, Ευρω κ.λπ.)

 

 Α) Χωρα με το δικο της νομισμα.

 Ολοι οι γαλαταδες της Αμερικης, και οι οι μηχανικοι της Αμερικης και ολες οι χορευτριες της Αμερικης

 αγοραζουν κινεζικα προϊοντα. Οι γαλαταδες ενα μηχανημα αρμεγματος, οι μηχανικοι 450 στολες για ολο

 το προσωπικο στα γιαπια, και οι χορευτριες δεν ξερω εγω τι, τελος παντων κατι αγοραζουν κι’ αυτες. Ας πουμε κινητα “Made in China”. Κοστος 1200 δολλαρια.

 Οι Κινεζοι αγοραζουν μια πατεντα για τσιπακια απο την ΙΒΜ, για χρηση στην νεα γενια οθονων για videogames, και 20 κιβωτια Αμερικανικη μπυρα για το ετησιο παρτι της εταιριας. Κοστος 1000 δολλαρια.

 

Η Αμερική είναι -200 δολάρια. Αλλά τα έχει πάρει με μορφή προϊόντων, οπότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα  νερά. Η Κίνα είναι +200 δολάρια, και τώρα σκέφτεται τι να τα.. κάνει. :)

   Τεσσερεις λυσεις βλεπω.  

 α) Αγοραζουν Αμερικανικα ομολογα. => Τα μετρητα πανε αμεσως πισω, και η Αμερικη απλα χρωσταει να αποπληρωσει μελλοντικα το ομολογο των (200 δολ. + τοκοι) με κερδη απο μελλοντικη της παραγωγη.

 β) Αγοραζουν Αμερικανικες μετοχες. => Ομοιως, οι Κινεζοι εγιναν αυτο που λεμε “Διεθνεις Επενδυτες”. Σε αυξηση μετοχικου κεφαλαιου θα πρεπει να φερουν και αλλα δολλαρια, (παιρνοντας καποια μερισματα σαν ανταμοιβη.)

 γ) Αγοραζουν αυτο το “καουμποϊκο στουντιο” στο Χολλυγουντ (που παντα γουσταραν), για να κανουνε ενα ξενοδοχειο για Κινεζους μεγιστανες (ή κινεζους celebrities.) => Απευθειας επενδυση, και οσοι γκρινιαζουν φανταζομαι οτι δεν καταλαβαινουν οτι οι Κινεζοι δεν μπορουν να παρουν το χωραφι και

 τους κακτους και να φυγουν :))

 δ) Το παιζουν “Ελληνες” και μπαουλιαζουν τα λεφτα. Ακομα καλυτερα, η Αμερικη δεν εχει να δωσει τιποτα “υλικο” αμεσα προς αυτους !! => In God We Trust (που λεει και το δολλαριακι αναμεσα στα Μασονικα συμβολα..)

 Σε καθε περιπτωση, η συναλλαγη λογιστικα κλεινει, με την υποχρεωση της Αμερικης να αποπληρωσει

 καποτε, με καποια “υλικη” μορφη τα extra προϊοντα αξιας 200 δολλαριων που απεκτησε. Οι Κινεζοι

 κρατανε την υποχρεωση αυτη στα χερια τους, 200 πρασινα χαρτακια που τους δινουν το δικαιωμα να

 αποκτησουν οτιδηποτε θελησουν αρκει αυτο να πωλειται και να τιμαται 200 δολλαρια. Οσο οι Κινεζοι ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ την Αμερικη, δεν υπαρχει καποιο προβλημα.

 Note: Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ, και με τις απιστευτες (για μενα προδοτικες) ενεργειες του Γιωργακη και του επιτελειου του, χαθηκε η εμπιστοσυνη στα Ελληνικα ομολογα, δημιουργηθηκε η κριση αμφισβητησης και αξιοχρεου της χωρας, και μετα η κριση των ομολογων εγινε τραπεζικη κριση,

 λογω του σοβιετικου πολιτικου συστηματος της Ελλαδας, που ΑΝΑΓΚΑΖΕ τα ταμεια και τις τραπεζες να διακρατουν υπερβολικα μεγαλο αριθμο κρατικων ομολογων μιας μονο χωρας, εισαγοντας ετσι βιαιως ενα “one point of failure” στο τραπεζικο συστημα.

 

 Β) Χωρα με συνδεδεμενο νομισμα με αλλες.

 Διακρινω δυο υποπεριπτωσεις, πολυ γνωστες (?) σε ολους μας.

 {{ Θελω την προσοχη σας εδω, γιατι τα πραγματα σοβαρευουν.. ;) }}

 

 Ας ξεκινησουμε απο την περιπτωση

 α) Κλασσικου τυπου Gold Standard. Σαν κι αυτο που εφαρμοστηκε στον πλανητη τα χρονια 1880 – 1914 .

 Τα νομισματα των χωρων εχουν σταθερη ισοτιμια μεταξυ τους, και εαν μια χωρα εχει π.χ. ελλειμμα στις εμπορικες της συναλλαγες (δηλαδη εισαγει περισσοτερα απ’ οσα εξαγει), αυτο πρακτικα σημαινει οτι ειναι “πλουσια” (εχει μεγαλο και αληθινο “money supply”) και οτι οι τιμες της ειναι “ακριβες”, τοτε αυτη η χωρα

 αυτοματα θα ΧΑΣΕΙ χρυσο (διοτι η αλλη πλευρα (που εχει το πλεονασμα των εμπορικων συναλλαγων) θα

 μπορει να αγορασει με το “επιπλεον” νομισμα που εισεπραξε, χρυσο απο την χωρα της οποιας το νομισμα μολις απεκτησε). Η χωρα που χανει χρυσο μειωνει ετσι το “money supply” της, οι τιμες των προϊοντων της πεφτουν, οι εξαγωγες της φυσικα αυξανουν, φερνουν πια περισσοτερα χρηματα εντος, και τελικα το ελλειμμα των εμπορικων συναλλαγων της αυτοματως μειωνεται. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ρυθμιση.

 Παραδειγμα. Εστω οτι η σταθερη ισοτιμια του δολλαριου προς τον χρυσο ειναι 200 δολλαρια ανα ουγγια. Και εστω οτι η Αμερικη εχει 100 δολλαρια ελλειμμα ισοζυγιου πληρωμων με την Ελλαδα (έχω χιούμορ μερικές φορές..) Μιας και το δολλαριο θα ειναι ΑΜΕΣΑ μετατρεψιμο σε χρυσο, η Ελλαδα (που στην αλλη

 μερια της συναλλαγης θα εχει πλεονασμα), με τα 100 της δολλαρια θα ανταλλαξει τα χαρτοδολλαρα με

 μιση ουγγια χρυσου απο την Αμερικη. Η Αμερικη θα φτωχυνει (σε χρυσο) και τελικα και οι τιμες της θα πεσουν, μετα οι αυξημενες εξαγωγες της θα της φερουν περισσοτερα δολλαρια πισω, και τελικα το ελλειμμα συναλλαγων της θα μειωθει. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ρυθμιση.

 Τι μπορει να κανει το κρατος που εχει το ελλειμμα ?? Αν εχει ΚΤ θα πρεπει να ανεβασει λιγο τα βασικα επιτοκια, ωστε κοσμος να αγορασει (ή να επενδυσει) σε δολλαρια ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ετσι την προηγουμενη χρηματικη κινηση. Αυτο κανει το χρημα “ακριβοτερο” εσωτερικα της χωρας (αλλα και πιο “πολυτιμο” για τους απ’εξω που επενδυσαν σε αυτην την χωρα. Αντιστρεφει αυτοματα τις συνεπειες του

 ελλειμματος στο ισοζυγιο πληρωμων, διοτι χρημα εισρεει στην χωρα, αυξανοντας το money supply. Ομως

 μιας και το νομισμα ειναι ΑΜΕΣΑ συνδεδεμενο με τον χρυσο, αυτο πρακτικα σημαινει οτι ο χρυσος.. επιστρεφει. Αρα, επανακτωντας τον χρυσο της η χωρα αυξανει το “money supply” της και οι τιμες των προϊοντων ανεβαινουν. Η χωρα ομως τωρα θα εχει να αντιμετωπισει τις συνεπειες των ακριβοτερων

 προϊοντων της. (Οι εξαγωγες δυστυχως δεν θα αυξηθουν. Αυτο δειχνει και το ποσο προβληματικες ειναι οι ρυθμισεις και ο παρεμβατισμος των ΚΤ οσον αφορα τα επιτοκια. Τα επιτοκια πρεπει να ρυθμιζονται απο την ελευθερη αγορα ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και οχι απο εναν “κρατικο” φορεα γραφειοκρατων.)

 Φυσικα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ενα κρατος να ανεβαζει τα επιτοκια εσαει. Οι πληρωμες για ΤΟΚΟΥΣ γινονται πολυ μεγαλυτερες, και σε βαθος χρονου γινονται δολοφονικες για την οικονομια.

 Παρομοια πραγματα συμβαινουν αμα ενα κρατος επιλεξει την “ευκολη”,“brainless” λυση του να ΤΥΠΩΝΕΙ αραδα για να αυξησει το “χρημα στην αγορα”, δηλ. Το money supply. (Για να αναπληρωσει το “money supply” που εχασε λογω των εκροων χρυσου). Ο χρυσος θα συνεχισει να εγκαταλειπει την χωρα, και μαλιστα με γρηγοροτερους ρυθμους. (Διοτι ολοι θα θελουν πια να αλλαξουν τα αδιευκρινιστης

 αξιοπιστιας χαρτονομισματα με χρυσο). {{ Δυστυχως, υπαρχουν κρατη που εχουν αρκετα χαμηλου επιπεδου οικονομολογους και πολιτικους, γι’ αυτο και πολλες φορες βλεπουμε τετοιες ολισθηρες και αυτο-καταστροφικες λυσεις σαν αυτη του τυπωματος. Ενιοτε, πολιτες (αναλογου επιπεδου σκεψης)

 τους εκλεγουν κιολας σε δημοσια αξιωματα. (Βλ. Την συναρπαστικη περιπτωση της Ραχηλ.) }}

 Στο παραδειγμα μας ομως, εχουμε λυση και με αλλους τροπους. Στην περιπτωση που η Αμερικανικη κυβερνηση (μεσω νομοθετημενων κινητρων) καταφερει ξενους επενδυτες να φερουν στην χωρα γυρω στα 100 δολλαρια, εχει επιφερει καποια ισορροπια. Αλλα αυτο “αποφευγει” την λυση τακτοποιησης

 της οικονομιας και της ανταγωνιστικοτητας της χωρας. Οι δε επενδυτες θα φερουν λεφτα για να κερδισουν (δηλ. Για να βγαλουν τελικα εξω περισσοτερα απο οσα εβαλαν μεσα. Στην Αμερικη θα μεινει μονο η αυξηση του GNP και οι υποδομες και εταιριες υποστηριξης των επενδυτων.) Γενικα οι επενδυτες πανε οπου υπαρχει ΗΔΗ τακτοποιημενη οικονομια και ευνοϊκο περιβαλλον.

 (Και φυσικα δεν πανε καπου για να τα δημιουργησουν αυτα οι.. ιδιοι.)

 Ομως, εναλλακτικα, εαν το Αμερικανικο δημοσιο (αλλα και ο ιδιωτικος τομεας) κανει οικονομια ή περικοπες 100 δολλαριων σε αυτα που αγοραζει απο το εξωτερικο και συνεπως νοικοκυρεψει το

 σπιτι του (και τις επιχειρησεις του) παλι θα επελθει ισορροπια. {{ Οπως βλεπετε, οι λεξεις τακτοποιηση

 και νοικοκυρεμα πεταγονται παντου στο κειμενο, μαλλον ειναι προϋποθεση ΚΑΘΕ ΥΓΙΟΥΣ λυσης. }}

 Φυσικα και μια αλλη λυση υπαρχει. Οι ιδιωτικες επιχειρησεις θα μπορουσαν να αυξησουν τις εξαγωγες κατα 100 δολλαρια, μη κανοντας καμμια αλλαγη στα επιτοκια ή μη κανοντας νοικοκυρεμα ή οικονομια. Αλλα ειναι αρκετα δυσκολο να αυξηθουν οι εξαγωγες εαν το νομισμα δεν γινει φτηνοτερο. (Το “χασιμο” χρυσου ομως (και ειδικα εαν δεν αυξηθουν τα επιτοκια) μας οδηγει τελικα εκει. Στο φτηνοτερο νομισμα,

 στην αυξηση εξαγωγων και στην αντιστροφη της πορειας του ελλειμματος. “Αυτοματοποιημενα”.)

 Βεβαια, θα μπορουσε να γινει και αυξηση παραγωγης (και εξαγωγων) μεσω καποιας επιστημονικο-

 τεχνικης ανακαλυψης, αλλα για τις περιπτωσεις μικρων χωρων με περιορισμενο R&D budget (σαν την Ελλάδα) αυτό δεν είναι εφικτό. {{ Δεν μιλαμε εδω για μεμονωμενες μικρες εταιριες, μιλαμε για επιπεδο και

 ογκο συνολικων “επιπλεον” συναλλαγων που ειναι ικανες να αντιστρεψουν ελλειμμα μεταξυ κρατων. }}

 (And a Note on cheating: Μπορει οι ΚΤ καποιων χωρων να κανουν και αλλα “κολπακια”, π.χ. να κοψουν

 λιγα ομολογα σε χρυσο (με σκοπο να στεγνωσουν την αγορα απο χρυσο), και μειωνοντας ετσι το “money supply” να ριξουν τις τιμες ωστε να σταματησουν οι εκροες χρυσου απο την χωρα, αλλα μαλλον δεν ειναι ο κανονας ολοι να κλεβουν στο παιχνιδι. Ουτε οδηγει πουθενα. Αυτα ειναι Ελληνικα κολπα και τακτικες.)

 

 ΑΡΑ : Το νοικοκυρεμα του κρατους και των επιχειρησεων ειναι ενας ΥΓΙΗΣ τροπος για να επανελθει η ισορροπια, πολυ καλυτερος απο την “παρεμβαση” στα επιτοκια, γιατι αυξανει την ανταγωνιστικοτητα και τις εξαγωγες, μικραινει δε το ελλειμμα σταθερα και μακροπροθεσμα, εφαρμοζοντας ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

 ΛΟΓΙΚΗ.

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Το Gold Standard αναγκαζει τις κυβερνησεις να φτιαξουν με πειθαρχια τα οικονομικα τους. Τους επιβαλλει να παιρνουν δημοσιονομικα μετρα γι’ αυτο, και επιπλεον τις ωθει να τακτοποιουν και να εκσυγχρονιζουν τις οικονομιες των χωρων τους ωστε να ειναι ανταγωνιστικες.

 Π.χ. : Μικρο και τακτοποιημενο κρατος, υγιης οικονομια με μικρους φορους και κινητρα για ξενες και ντοπιες ιδιωτικες επενδυσεις, αναπτυξιακες λογικες και ολα αυτα που ολοι ξερουμε και οι κυβερνησεις των κρατιστων και του πελατειακου κρατους ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ να κανουν.

 (Διοτι Σοσιαλισμος με καλη οικονομια δεν γινεται, πρεπει να καταστρεψουν την οικονομια πρωτα..)

 Γι’ αυτο και οι συγχρονοι κρατιστες μισουν το Gold Standard και τo υπονομευσαν οσο μπορουσαν απο το 1914 και μετα.

 Ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμοστεί το Gold Standard είναι με “100% Reserve Banking”.

 Μιας και το χρήμα είναι μετατρέψιμο σε χρυσό, αναγκάζει τις τράπεζες να μην ξανοίγονται πολύ σε δάνεια υψηλού ρίσκου με leverage (μόχλευση). Το οποίον σημαίνει ότι στο παράδειγμα που δώσαμε μερικές σελίδες πριν, τα 10 ευρώ κατάθεση θα γίνουν μόνο 10 ευρώ δάνεια.

 Έτσι τα κόλπα με την μόχλευση (Fractional Reserve Banking, δηλ. Έχοντας κατάθεση 10, δανείζω 30 (και παίρνω τόκο από 30 (!!)) ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ .

 Και εάν οι τράπεζες έχουν πάρει ρίσκα και η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ χαθεί, θα χάσουν το ΧΡΥΣΟ των μετόχων  τους.

 Είναι λοιπόν ευνόητο, ΚΑΙ το γιατί οι τραπεζίτες μισούν τον Κανόνα του χρυσού, ΚΑΙ το γιατί  λατρεύουν τη μόχλευση (leverage) του Fractional Reserve Banking.

 Ένα εξαιρετικό άρθρο για το Gold Standard θα βρείτε εδώ

Συνεχίστε με την ανάγνωση του δεύτερου μέρους του άρθρου εδώ.

Coin Marketplace

STEEM 0.36
TRX 0.12
JST 0.039
BTC 69965.85
ETH 3540.49
USDT 1.00
SBD 4.71