Cardano Nedir? Busy + [Cointurk 13. Projesi]

in #busy7 years ago (edited)



1500'lü yıllarda Pavia, İtalya'da yaşayan bir fizikçi ve bilim felsefecesi olan Gerolamo Cardano'nun isminden esinlenerek ortaya çıkarılan Cardano ya da coin adıyla (ADA), akıllı bir sözleşme platformu olması nedeniyle Ethereum'a benzemektedir. Bu yazıda elim erdiğince, dilim döndüğünce, internetteki araştırmalarımdan derlediğim ve öğrendiğim kadarıyla Cardano nedir ya da ne değildir. #cointurk projesini fırsat bilip sizlerle paylaşmak isterim.


Cardano açık kaynak kodlu blockchain teknolojisi üzerinde yer alan ve ADA sembolüyle bilinen bir kripto para birimidir. Cardano da son zamanlarda önemli derecede değer kazanan kriptolar arasında yer almaktadır. Kendisi 3. Nesil dijital para olmaya çalışmaktadır. Bu güne kadar gerçekleştirdiği başarılı süreçten söz edersek, göze çarpan şey 2017 yılında yükselişi en çok olan kriptodur. Ekim 'den Aralık ayına gelene kadar 0,56 Dolarlık bir değer artışı yaşamıştır. Bu tüm zamanların rekoru olarak bilinmektedir.
Cardano, 2015 yılında yapılmaya başlanmış ve arz edildikten sonra bugüne kadar ulaşan en değerli paralar arasında yer almıştır. Eğer yatırım yapmayı düşündüğünüz kripto paralardan birisi ADA yani Cardano olacaksa, önemli bir tanesi olduğunu unutmayın. Gözünüz sürekli üzerinde olacaktır.

Cardano'ya Ait Bilinmesi Gereken Önemliler


Burada önemli olan ayrıntı kripto paranın kullandığı algoritmadır. Cardano'da "Ourobos" denilen bir altyapı bulunmaktadır. Konsensus algoritmalarından Proof of Stake kullanılmaktadır. Bilindiği gibi Bitcoin ve benzerleri diğer bir çok kripto para Proof of Work algoritmasını kullanıyor ama önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Proof of Work, büyük sıkıntıların perdesini açan bir yapıya sahiptir. Bitcoin ve benzeri pek çok kripto paranın kullandığı Proof of Work, çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirir. Haberlerde de gündeme gelen çeşitli olaylar da bunun göstergesidir. Proof of Work algoritması, bloğu ilk hazırlayıp çözen madencinin ödüllendirilmesi mantığına dayanır ve ama durumda ciddi elektrik enerjisi tüketimi söz konusu olur. Bu sayede de Bitcoin ve benzeri bu değerlerin kazılması süreci dikkat çekici hal alır.

Ancak Cardano tarafından kullanılan Proof of Stake algoritmasında daha farklı bir durum söz konusu. Burada ödüller belli bir kurala göre dağıtılmaktadır. Dolayısıyla elektrik enerjisi tüketimi açısından da daha cazip bir sistem ortaya çıkmaktadır. Daha ucuz ve daha verimli olarak tanımlanması da bu sayede mümkün olur.

Blogu yapıp çözmeyi ilk başaran miner'ın ödüllendirilmesi Proof of Work çalışması üzerine kuruludur. Ancak bu ciddi bir işlemci gücü ve buna bağlı olarak da ciddi bir elektrik enerjisi tüketimi demektir. Bu şekilde harcanan elektrik enerjisinin günümüzde çok yüksek seviyelere çıkması da oldukça şaşırtıcıdır. Proof of Stake algoritması daha farklıdır. Burada ödül dağıtımı belli farklı kurallara göre gerçekleştirilmektedir. Bu, elektrik tüketimi anlamında da büyük avantaj demektir. Daha verimli ve de ucuz olması Proof of Stake sayesinde olmaktadır. Katmanlı bir protokol yapısına sahip olan ADA, iki katmanı içermektedir. Bunlar ödeme katmanı ve kontrol katmanıdır. Ödeme katmanında hesap bilgileri yer alır. Kontrol katmanı da blacklisting, ID ve compatibility gibi parametreleri tutar.

Cardano sistemi bir tür banka kartı işlevi olan debit kartlı wallet içermektedir. Bu wallet'a Daedalus denilmiş. Daedalus'la (yani wallet'ınızla) karta para gönderebilirsiniz. Karta gönderdiğiniz para da bu sistem sayesinde otomatikman yerel para biriminiz ne ise ona dönüştürülür. Bu, sonuçta inanılmaz kolay bir alış veriş imkanı anlamına gelmektedir. Hatta bir yandan da Japonya'da, bu kart kullanılarak ATM'de işlem yapılabilmesi için çalışmaların gerçekleştirildiği haberleri mevcuttur. Üçüncü nesil bir kripto para olmayı hedefleyen Cardano'nun neden üçüncü nesil olmak istediğini anlamak için üçüncü nesil dijital paralara da değinmemiz gerekmektedir. Önce birinci nesil'i söyleyeyim. Birinci nesil coin'ler Bitcoin'lerdir. Parayı gönderir ya da alırken aracı kurumun ortadan kaldırılmasını ifade eder.

Ancak birinci nesiller, uygulama geliştirme konusunda hep problem yaşamaktadırlar. Burada devreye giren ikinci nesil Coin'lere bakarsak bunlardan en önemlisi Ethereum'dur. Ham blockchain'i bir anlamda programlama diliyle tanıştırıp buluşturan bir platformdur. Bu şekilde akıllı kontratlar denilen uygulamaları ortaya çıkmıştır. Ethereum'un handikapları su yüzüne çıkmaya başlayınca da üçüncü nesil kripto-paralar devreye girmektedir. İşte bunlardan ilki Cardano Coin'dir.

Ölçeklenebilme, uygulanabilme ve sürdürülebilme konularında çıtayı Ethereum'a nazaran daha da yükseğe çıkarmış görünmektedir. Bu yüzden son zamanların en ilgi gören coin'lerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Cardano'da Haskell denilen bir yazılım dili kullanılmakta ve bu şekilde de büyük hataların debug edilmesi iyi bir altyapı ve sistemin doğmasına olanak sağlıyor. Bunun yanısıra, çok farklı sistem değişikliği durumunda uyumluluk performansı ve bu değişikliklere karşı hasasslık da Bitcoin sisteminin karışıklığıyla kıyaslandığında üstün bir özellik olarak ortaya çıkıyor. Haskell oldukça sağlam ve güvenilir bir programlama dili olarak bilinmektedir. Bu da tahminen ADA'nın geleceğinin güvenli olacağına dair iyi işaretler vermektedir.

Bilindiği üzere ve özellikle son günlerde de haberlerde tanık olduğumuz gibi bankacılığa dair tüm işlemler oldukça pahalı durumda. Cardano'nun ana hedeflerinden birisi de blockchain teknolojisini cazip bir argüman olarak öne sürerek bankacılığın bu sıkıntısını aşabilmeyi önermektedir. Bu bağlamda aslında benzerleri tüm sistemi kasıp kavurup ele geçirmek, bir devrim gerçekleştirmeyi hedeflerken, onlara kıyasla daha masumane bir tavır sergiliyor diyebiliriz.

Cardano'ya Nasıl Bakmalıyız? (Yatırım vs.)


ADA şu anda bir kaç büyük borsa ile satın alınabiliyor. Bittrex ve Binance'yi ADA almak için kullanabilirsiniz. Bu iki büyük borsa en yüksek ADA işlem hacimlerine sahipler. En başlta Bitcoin veya Ethereum alabilirsiniz. Sonradan da bunları ya Bittrex'e ya da Binance'ye transfer etmeniz gerekir. Bunlarla da bu borsalarda ADA satın alımı gerçekleştirebilirsiniz rahatlıkla.

Fakat, bunların haricinde bir çok alternatif borsa da bulunmaktadır. İnternette biraz sörf ile başka başka borsalarda da bu işlemleri yapabilirsiniz. Bittrex ve Binance bu coinin en yüksek işlem hacminin gerçekleştiği yerler olmaktadır. Eğer Cardano (ADA)'larınızı saklamayı planlıyorsanız, yukarıda da anlattığım gibi Daedalus wallet denilen kendi wallet'ını kullanabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu wallet programını şu an Windows destekliyor. IOS ve Android ile ilgili bir çalışma olup olmadığını tam bilmiyorum. Bu maksatla isterseniz Daedalus Wallet şeklinde Google Playstore ya da Appstore'dan arattırma yapıp en güncel durumu öğrenebilirsiniz.

Bu para biriminde satın almak da parayı saklamak da oldukça kolay. Bu, diğer kriptoparaların yanından önemli bir özellik ve değer olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu değere daha da değer katan farklı farklı özellikler her geçen gün ADA'ya ekleniyor ve kripto paranın daha da değer kazanmasına sebebiyet veriyor.

Lütfen bu ya da başka bir kripto paraya yatırım yapmayı düşünüyorsanız. Asla popüler olması ya da başka birilerinin size yol göstermesine takılmayın. Alt yapısını, getirdiği yenilikleri, üzerine bina edildiği teknolojinin gelecek vadedip etmediğini ders çalışır gibi araştırıp öğrenin ve çok ince eleyin sık dokuyun.

Ve en sonunda kendi değerlendirme ve araştırmalarınızla karar verdiğinizi Kripto para ya da paralara yatırım yapın!

Bir de bu post'a upvote verip, yorum yapmayı unutmayın!

Kaynaklar

1.Homepage
2.How to setup the Daedalus Wallet
3.Cardano Nedir?
4.Gerolamo Cardano
5.5 adımda Haskell


Sort:  

Gayet guzel ve basarili bir yazi

Teşekkür ederim 😊

Hocam maşallah diyorum. Bu kadar uzun anlatım yapmanıza hayran kalıyorum. Gerçekten emek vermişsiniz. Teşekkürler.

Teşekkür ederim. Bu post başarılı sınıfına girer mi girmez mi bilemiyorum. Ama blogging'le uğraşanlar özellikle de iyi Steemit blogger'ları iyi bir blogun min. 3 sayfadan başlaması gerektiğini bilirler. Yani internette reklam alarak profesyonel anlamdaki blog sayfalarına bir bakmanızı tavsiye ederim. 1 sayfalık blog yazısı blog olarak sayılmıyor bile. Çünkü oraya giren kişinin okumakta olduğu yazıda, aşağılara gittikçe dolu dolu bilgiler olduğunu hissetmesi gerekiyor. Yani insanlar birşeyler okumak istiyor.

Ben de mümkün olduğunca yazılarımı bu şekilde yazmak istiyorum. Yani yarım sayfalık bir yazı yazıp bir de dandik resim koyarak her gün 56 tane post yapabilirim. Hem de çok rahat. Ama bu hem kendi beynimi, hem okuyucumun beynini hem de interneti kirletmek demek bana göre.

Bir iş yapılacaksa kaliteli olsun. Kaliteli olmayacaksa yapmaya hiç gerek yok.

İlginizi için tekrardan çok teşekkür ederim.

Açıkcası çok ilgimi çeken bir konu değil, sadece cointurk kampanyasına katıldığınız için oy verdim, doğal olarak esas yazınızın içeriği hakkında fikrim yok. Ancak bu yoruma verdiğiniz cevap gerçekten çok hoşuma gitti.

Ben daha ilk defa bir yazı paylaştım. Doğal olarak da işin inceliklerini bilmeden hatta bazı bazı kopya çekerek (kimileri alıntı diyor ama bence resmen kopyadır bu) yazdım yazımı. Ancak şunu biliyorum ki bir iş yaptıkça gelişir. Bu konuda tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim. Sonuçta tecrübe gelişimin en önemli parçasıdır ve tecrübeden faydalanmak gerekir.

@resteemator is a new bot casting votes for its followers. Follow @resteemator and vote this comment to increase your chance to be voted in the future!

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by gokhan83kurt from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

My name is muhammad rizal
I'm a new member of steemit
Nice to meet you
Please followback and upvote my post

Çok emek vermişsiniz. Çok başarılı
Kutluyorum...

Teşekkürler. Sağolun.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.15
JST 0.028
BTC 55117.74
ETH 2310.18
USDT 1.00
SBD 2.30