Pinwheel galaksija (M101)

in yu-stem •  18 days ago

Sinoć, posle dočeka Nove Godine, vreme je bilo savršeno za fotografisanje noćnog neba. Bilo je hladno i potpuno vedro napolje sa malim svetlosnim zagađenjem koje je Mesec stvarao, ali to je zanemarljivo.

Pokušao sam da fotografišem Pinwheel galaksiju.
Otkrivena je od strane Pjer Mešan, 27. marta 1781. Najdetaljniju fotografiju ove galaksije je napravila NASA sa njihovim "Habl" svemerskim teleskopom 28. februara 2006. godine.


izvor WIKICC BY-SA 3.0

Pinwheel galaksija je poznatija kao M101 koja se nalazi na sazvežđu Ursa Major (kod nas poznato kao Veliki Medved). Kada se kod nas prevede dobija se ime "Vetrenjača" zato što svaka takva galaksija podseća na neku vrtešku i upadljiva je zbog spiralnog oblika. Takođe, stručnije se naziva "NGC 5457"


izvor WIKICC BY-SA 3.0

Ova galaksija udaljena je od nas 21 miliona svetlosnih godina. Takođe zanimljiva stvar jeste ta da je ova galaksija veća od naše galaksije, Mlečnog Puta.

Rešio sam da pokušam sa mojim fotoaparatom i objektivom da fotografišem ovo. Ključan faktor ove fotografije je bilo vreme koje je utrošeno i zatvaranje zavesice fotoaparata što više puta, tačnije 480 puta da bi se dobio ovaj maleni detalj na nebu.

Pinwheel galaxy.jpg

CameraLensShutter speedF-stopISO
Canon 600DTair 11A 135mm3.2 sec. 480xf/3.212800

Znao sam odmah da ću dobiti ovaj mali detalj na fotografiji pošto sam koristio objektiv sa žižnom daljinom od 135mm koja je veoma mala za fotografisanje "dubokog neba". Potreban mi je makar objektiv od 500mm koji se može smatrati kao teleskop već, ali za to je potrebno veoma dobro praćenje sa star trackerom. Ova moja fotografija je napravljena bez trackera koji sam namestio, razlog je taj što mi je ostalo da kupim samo jednu maticu koja se teško može naći kod nas. U pitanju je matica 1/4 na 3/8, to je poseban navoj za stalke fotoaparata.

Za ovu fotografiju sam imao u planu da dobijem ekspoziciju od oko 30 minuta, ali dobio sam oko 25 minuta ekspozicije. To je zbog moje memorijske kartice koja je mogla da napravi oko 500 fotografija RAW formata. Takođe, morao sam napraviti mesta za fotografije "dark frame" (to su fotografije napravljene sa istom ekspozicijom ali sa poklopcem za objektiv) time sam dobio manji šum na fotografiji prilikom tehnike usrednjavanja. Radio sam sa Canon 600D kojem se šum vidi već na ISO200, a ja sam u ovom primeru koristio ISO 12800. Tako da sam time smanjio šum tokom stackovanja.

IMG_4858.jpg

ovo je primer jedne fotografije od 480 fotografija što sam napravio

Kao što se može videti na fotografiji, detalj galaksije se uopšte ne vidi. Jedina stvar što se može uočiti, jeste gde se nalazi. Trudio sam se da uvek pozicioniram ovu galaksiju u sredinu fotografije, time sam dobio bolje detalje pošto prilikom fotografisanja, objektivi uglavnom imaju problem u ćoškovima fotografije zato što prikazuje malu distorziju fotografije.

Neverovatno je šta se sve može uraditi postupkom usrednjavanja fotografije i koliko se detalja može izvući na fotografiji. Naravno, nije isto dobiti jednu fotografiju sa ekspozicijom od 2 minute i od 3.2 sekunde, ali šta je tu je, dok se ne kupi nešto bolje moraću ovako. :D

Ovo je kratak update vezan za tracker koji sam napravio, radi sve što je potrebno, step motor i zupčanici mogu da odrade posao podizanja ove daske i fotoaparata. Isprogramiran je da radi sa potenciometrom tako da mogu lako menjati brzinu okretanja step motora. Uskoro će biti prvi rezultati ovog mog projekta.

My Video.gif

Hvala vam na pažnji! Srećna Nova Godina svima! :)

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
Sort Order:  
This post has been voted on by the SteemSTEM curation team and voting trail in collaboration with @utopian-io and @curie.

If you appreciate the work we are doing then consider voting all three projects for witness by selecting stem.witness, utopian-io and curie!

For additional information please join us on the SteemSTEM discord and to get to know the rest of the community!

excellent information, thank you for sharing with us

Apsolutno impresivno!

Jesi probao posle da još malo poboljšaš sa wavelet-ima, FFT ili slično? (Toni i Čelzi pominjali u videu za Mesec). Trebalo bi da može još malo da pomogne, mada je i ovo apsolutno nestvarno.

Za objektiv, ona Sigma 70-300 ume da bude nerezonski jeftina, tipa 50 evra.

·

Nisam nikad radio tako, mada mogao bih probati sledeceg puta a i moram videti kako se to radi. :D Problem bi bio kod te sigme sto je blenda na 300mm 5.6, sa njom bih mogao jedino da fotkam sa trackerom ovim mojim i to dobro da ga poravnam sa Polarisom, to ce biti malo teze al moram probati svakako. :D

·
·

Za mikroskopiju ume mnogo da pomogne, na daljinu nisam pucao...

·
·
·

Secam se da sam gledao ovaj njihov snimak davno jos, mada nisam uopste razmisljao o ovome. Isprobacu bas sledeceg puta kada budem fotografisao nesto. Hvala na informaciji! :)

Hi @miroslavrc!

Your post was upvoted by Utopian.io in cooperation with @steemstem - supporting knowledge, innovation and technological advancement on the Steem Blockchain.

Contribute to Open Source with utopian.io

Learn how to contribute on our website and join the new open source economy.

Want to chat? Join the Utopian Community on Discord https://discord.gg/h52nFrV