Optičke aberacije u fotografijama

in yu-stem •  19 days ago

Ukoliko znate nešto malo o astro fotografiji verovatno ste se susreli sa Koma aberacijom (Coma aberration). Danas ću vam pričati o tome i kako da izbegnete da se to dogodi vama tokom fotografisanja zvezdanog neba.

Ali pre svega toga da vam ispričam malo o vrstama optičkih aberacija (sa par primera), za neke ste verovatno čuli. Postoji dobar broj optičkih aberacija, kao što su:

  1. Hromatska aberacija
  2. Distorzija
  3. Astigmatizam
  4. Petzval aberacija
  5. Koma aberacija

HROMATSKA ABERACIJA

Za hromatsku aberaciju znate, dolazi do greške optike/stakala da se fokusiraju na jednako prelamanje svetlosti. Kada dođe do prelamanja svetlosnih zraka, neki zraci kraće talasne dužine se prelamaju više nego drugi koji imaju dužu talasnu dužinu. Hromatska aberacija se pojavljuje kod objektiva fotoaparata, durbina, teleskopa refraktora zato što imaju u sebi sočiva, a ne ogledala. Kod ogledala se ne pojavljuje hromatska aberacija, tako da su teleskopi reflektori najbolja stvar za fotografisanje noćnog neba.


Izvor fotografije WIKI

IMG-7538

Kao što možete videti na ovom primeru, pojavljuje se ljubičasta boja na ivicama grana ili subjekata koji su fotografisani. Kliknite na fotografiju i videćete je u originalnoj rezoluciji, zumirajte i biće vam očigledno.

DISTORZIJA

Ne, to nije zvuk koji proizvodi pojačalo gitare. :D U pitanju je izobličenje slike koja ima ravne linije, mada fotografija uglavnom ostaje oštra. Nastaje kada sočiva/stakla imaju različita linearna povećanja. Uglavnom se to dešava kod široko ugaonih objektiva ili kod zoom objektiva koji imaju, na primer, žižnu daljinu od 18mm do 400mm.


Izvor fotografije WIKI

IMG-7015-Edit

Fotografija napravljena objektivom Canon 10-18mm. 10mm pravi veliku distorziju u uglovima fotografije. Postoje neki objektivi koji imaju sličnu žižnu daljinu kao ovaj objektiv, ali nemaju distorziju. U pitanju su neki objektivi od firme Venus Optics u pitanju je Laowa 12mm 2.8.

ASTIGMATIZAM

Do obe optičke aberacije dolazi tako što sočiva nisu dobro postavljena u objektivu, nisu dobro centrirana, time se ne može fokusirati na subjekat koji želite jer se vaš subjekat nalazi izvan opričke ose sočiva. Tada dolazi do velikog oblika hromatske aberacije To se može desiti i kod našeg oka, kada je jedan deo koji posmatramo oštar, a drugi nije.
Ovo je primer kako osoba sa pojedinim oblicima astigmatizma vidi.


Izvor fotografije WIKI

Slično je tako i u fotografiji.

PETZVAL

Petzval aberacija nastaje kada je zakrivljenost polja velika, tj dolazi do veoma dobre oštrine u centru fotografije, ali u uglovima fokus nestaje, postaje sve zamagljeno. Nastalo je od strane Joseph Petzval (ja ga zovem Šoza! :D). U 19. veku je bio veliki problem sa objektivima, veoma slabu oštrinu su imali. Takođe, maksimalan otvor blende je bio f/15 za šta je trebalo veoma dosta svetla pa su morale da se prave dugačke ekspozicije da bi se napravila zadovoljavajuća fotografija. Petzval je napravio smislio kako da napravi objektiv koji će lakše i bolje propuštati svetlost i time smanjiti dužinu ekspozicije. Time je smanjio ekspoziciju sa 10 minuta na samo 30 sekundi.


Izvor fotografije WIKI

Ja sam pravio Petzval mod na mom objektivu Helios 44-2, nije kao što je originalni Petzval, ali pravi super fotografije. Zakrivljeni blur se može reštiti pomoću zatvaranja blende.

KOMA ABERACIJA

Koma aberacija nastaje kada subjekat ne stoji na optičkoj osi čime se svetlost različito prelama i stvara fotografije zvezda koje izgledaju kao komete. Dešava se u uglovima fotografije. To je velik problem koji se stvara u astro fotografiji, uglavnom kod objektiva fotoaparata, ima i kod teleskopskih objektiva ali se to ređe pojavljuje, uglavnom kod jeftinijih teleskopa.


Izvor fotografije WIKI

Milky-50mm

Primer jedne moje fotografije, kao što možete videti krajevi prave taj oblik komete na zvezdama dok centar ima oštre okrugle zvezde. Ova prva fotografija je napravljena objektivom Sigma 17-50 2.8. Otvor blende je bio maksimalni, čime je došlo do koma aberacije u uglovima fotografije. Najlakše rešenje uklanjanja koma aberacije je zatvaranjem blende. Ali to donosi nove probleme, ukoliko nemate uređaj koji prati okretanje Zemlje što bi vam donelo dužu ekspoziciju fotografije, jeste da imate određeno vremena koliko može vaša ekspozicija biti. Zatvaranjem blende vaša fotografija postaje mračnija, ali gubi koma aberaciju.

orion-constelation-2

Drugi primer je napravljen pomoću objektiva Canon 50mm 1.8, ali blenda je zatvorena na f/4 čime sam skoro izgubio celu koma aberaciju na fotografiji. Pomoću opcije usrednjavanja napravljeno je velik broj fotografija sa velikom ISO osetljivosti koja je na kraju rezultirala malo šuma sa dosta detalja na fotografiji.

Ukoliko imate teleskop koji ima koma aberaciju, rešenje mogu biti adapteri koji se dodaju na DSLR koji reduktuju tu aberaciju, skoro da je i ne bude. Drugi način, jeftiniji, jeste da kada fotografišete zvezde, ostavite mesta za fotografiju da bude isečena. Isecanjem fotografije biste se rešili koma aberacije zarad manje rezolucije finalne fotografije.

ZAKLJUČAK

Svaka aberacija se skoro može popraviti dodatnim adapterima, sočivima i filterima. Neke se mogu rešiti veoma lako, pomoću digitalne obrade fotografije, uglavnom svi novi programi za obradu fotografije imaju te mogućnosti. Tako da, odlučite se kako da ih se rešite. Da li fizičkim putem, koji je mnogo bolji, ili softverskim putem, koji je slabiji. Sve zavisi koji je oblik aberacije u pitanju. Najlakše se možete rešiti hromatske aberacije i distorzije u softveru dok za ostale su vam potrebni dodatni adapteri i slično.

Hvala vam na pažnji! :)

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
Sort Order:  

This post has been voted on by the SteemSTEM curation team and voting trail in collaboration with @utopian-io and @curie.


If you appreciate the work we are doing then consider voting all three projects for witness by selecting stem.witness, utopian-io and curie!


For additional information please join us on the SteemSTEM discord and to get to know the rest of the community!

Što volim kad vidim da ljudi isprobaju u praksi sve što saznaju iz teorije. Super!

·

Hi @miroslavrc!

Your post was upvoted by Utopian.io in cooperation with @steemstem - supporting knowledge, innovation and technological advancement on the Steem Blockchain.

Contribute to Open Source with utopian.io

Learn how to contribute on our website and join the new open source economy.

Want to chat? Join the Utopian Community on Discord https://discord.gg/h52nFrV

Da da, pročitah post ali opet sam se zabuljila u tvoje fotke koje opako kradu svu pozornost :D

·

Hvala veliko na lepim rečima, drago mi je da ti se dopadaju fotke! :D

Pozdrav @miroslavrc, upravo ste dobili glas od Steem-Banat Zajednice.

Želja nam je da to postaje i vaša Zajednica, pa vas zato pozivamo da nam se pridružite, kako bi smo se međusobno pomogli.

Biće nam drago ako bi koristili #banat hashtag (ključnu reč), tako će vaši postovi biti lakše pronađeni i nagrađeni od cele Zajednice.

Takođe, najveća podrška zajednice je Banat Trail, a da nam se pridružite u Trail-u, potrebno je pratiti upustva iz našeg posta:

https://steemit.com/banat/@banat/kako-se-prikljuciti-banat-stazi-trail-u

Takođe, možete nam se pridružiti u našem novom Discord kanalu:
https://discord.gg/v4vVfJE

Želimo vam puno uspeha u daljem radu, kao i mnogo zanimljivih slika, tema i postova.

Dobro nam došli u Zajednicu Steem Banat. Očekujemo vas.

Pozdrav.
Steem-Banat

·

Hvala veliko! Pridružio sam se vašem Trailu! Pozdrav. :)