Indian Blackbuck

in #wildlife9 years ago (edited)


The blackbuck (pronounced /ˈblækˌbʌk/; Antilope cervicapra), also known as the Indian antelope, is an antelope found in India, Nepal and Pakistan. The blackbuck is the sole extant member of the genus Antilope. Two subspecies are recognized. It stands up to 74 to 84 cm (29 to 33 in) high at the shoulder. The long, ringed horns, 35–75 centimetres (14–30 in) long, are generally present only on males, though females may develop horns as well. The white fur on the chin and around the eyes is in sharp contrast with the black stripes on the face. The coat of males shows two-tone colouration: while the upper parts and outsides of the legs are dark brown to black, the underparts and the insides of the legs are all white. On the other hand, females and juveniles are yellowish fawn to tan.

The blackbuck is a diurnal antelope (active mainly during the day). Three kinds of groups, typically small, are the female, male and bachelor herds. Males often adopt lekking as a strategy to garner females for mating. While other males are not allowed into these territories, females often visit these places to forage. The male can thus attempt mating with her. Herbivores, blackbuck graze on low grasses, occasionally browsing as well. Females become sexually mature at eight months, but mate no earlier than two years. Males mature later, at one-and-a-half years. Mating takes place throughout the year. Gestation is typically six months long, after which a single calf is born. The lifespan is typically 10 to 15 years.

Blackbuck is native to the Indian subcontinent, but extinct in Bangladesh. In Nepal, the last surviving population of blackbuck inhabits the Blackbuck Conservation Area south of the Bardia National Park. In 2008, the population was estimated at 184. In Pakistan, blackbuck occasionally occur along the border with India and a captive population is maintained in the Lal Suhanra National Park.

Blackbuck inhabits grassy plains and thinly forested areas where perennial water sources are available for its daily need to drink. Herds travel long distances to obtain water. Scrublands are a good source of forage and cover. Cold climates do not suit the blackbuck

Sort:  

Congratulations @srinijaani! You have completed some achievement on Steemit and have been rewarded with new badge(s) :

Award for the number of upvotes

Click on any badge to view your own Board of Honnor on SteemitBoard.
For more information about SteemitBoard, click here

If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

If you want to support the SteemitBoard project, your upvote for this notification is welcome!

Coin Marketplace

STEEM 0.04
TRX 0.32
JST 0.086
BTC 60178.54
ETH 1576.95
USDT 1.00
SBD 0.42