Vaultitude | Blockchain Tabanında Fikri Mülkiyet Platformu

in #vaultitude6 years ago (edited)

v1.jpeg

İnsanlar, hayvanlar, bitkiler gibi toplumlarda canlıdır. Toplumlarda oluşur, yaşar ve ölür. Aynı zamanda gelişerek ve rekabet ederek diğer toplumların arasında kendine bir konum belirler. Aslında toplumları canlı tutan içinde barındırdığı insanlardır. Toplumun üyeleri çalışır ve üretirse toplumda aynı oranda gelişme kateder. Toplumları ilerleten, bulundukları dar kalıptan çıkaran, rutin ilerlemeyi hızlandırarak bir kaç basamak öteye zıplatan bireyler mevcuttur. Bu bireyler; sanatçılar, yazarlar, mucitler, akademisyenler, araştırmacılar yani yaratıcı fikirlere sahip kişilerdir. Toplumlar bu bireylere ne kadar güvenir, sahip çıkar ve onların haklarını savunursa toplumda aynı oranda gelişir. Bu tarih boyunca değişmeyen bir gerçektir.

Bu yaratıcı fikirler, oluşturdukları ve ortaya koydukları ürünler ile sadece bulunduğu toplumun değil bazen insanlığın tarihine de etki eder. Bu kişiler gece gündüz demeden çalışarak fikirlerine hayat veriyorlar. Hayata geçen oluşumların ve fikirlerin altında kendi isimlerinin yer alması ve bu ürün ile takdir görülmesi bu insanların en doğal hakkı. Bu tarz fikri mülkiyetlerin hakkı iki özel anlaşma ile güvence altına alınmıştır. Paris Convention Protection of Industrial Property (1883) ve Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works (1886). Günümüzde ise bu anlaşmalar, BM ajansı olan WIPO (World Intellectual Property Organization) tarafından yönetilmekte ve denetimi yapılmaktadır.

Fikri mülkiyet; icatlardan ve bilimsel bulgulardan kod, metin, fotoğraf, müzik, 3D çalışma, tasarım gibi her türlü sanatsal çalışmayı içermektedir. Bu hakların korunumu çok önemli. Fakat oluşan temel süreç, karmaşık, zaman alıcı ve maliyetli olabiliyor. Geçmişte, teknolojinin bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde, bu tarz telif ve patent haklarına yapılan saldırılar sınırlı sayıdaydı ve telif, patent başvuruları günümüzdeki kadar yoğun değildi. Fakat teknolojinin gelişmesi ile hem çalıntı eser vakalarında hem de telif ve patent sayılarında yoğun artış gözlemlenmeye başlandı. Sınırlı sayıdaki kurumlar, başvurulara yetişemiyor. Yoğunluk çok fazla. Mucitlerin ve araştırmacıların, fikirlerinin kendilerine ait olduğununun kanıtlanması, haftaları hatta ayları alabiliyor. Bunun yanında ekstra dosya masrafları oluşmaktadır. Bu süreç can sıkıcı konumlara gelmektedir.

WIPO Genel Direktörü Francis Gurry vermiş olduğu bir demeçte “ Blockchain teknolojisinin, şahsi fikir sektörünün koruyucusu olacağını görmeliyiz. “ diyerek blockchain teknolojisi sayesinde fikri mülkiyet alanında ortaya çıkan bu sorunların büyük ölçüde ortadan kalkabileceğini belirtmiştir. Bunun yanısıra EUIPO Yönetim Kurulu Üyesi Antonio Compinos: “ EUIPO, vatandaşların, sanatçıların, mucitlerin ve şirketlerin yararı için güven sağlamak amacı ile verilerin güvenliğini ve değişmezliğini sağlamak için Blockchain’in potansiyelini araştırmaya kararlıdır.” diyerek fikri mülkiyet haklarının korunmasında blockchain teknolojisinin yararlı olabileceğine işaret etmiştir. Blockchain teknolojisi hiç şüphe yok ki fikri mülkiyet hakkı oluşturmanın en kolay ve güvenli yolunu sunuyor.

Vaultitude, fikri mülkiyet haklarını blokchain altyapısında yeniden dizayn etmeyi amçlamaktadır.

Vaultitude, fikri mülkiyet haklarının korunması için blockchain tabanı kullanılarak bilimadamları ve aydın fikir insanları tarafından başlatılan bir projedir. Vaultitude platformu bünyesinde sanatsal ve bilimsel icatların yanısıra ticari sır, gizli bilgi, strateji, dosya ve belgelerde barındırılabilir, güvenli bir şekilde saklanabilir ve paylaşılabilir. Kullanıcılarına telif ve patent hakkını sağlamasının yanısıra platform, fikri mülkiyet haklarının satıldığını veya lisanslandırıldığını belgelemek için gerekli araçları sağlayarak mucitlerin ve sanatçıların çıkarlarını korur.

Vaultitude, WIPO tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde tasarlanmış ve anlaşma sağlanmıştır. WIPO’nun bir kolu olan WIPO Green, projenin geliştiricileri arasında yer alıyor. Bu nedenle, çeşitli yasal işlemlerde ve mahkemelerde kesin kanıt olarak kullanılabilirler. Bu tarz hukuksal vakalarda Vaultitude, danışma ve kanıt organı görevi görebilir. Ayrıca, Dünya genelinde patent büroları tarafından geçmişe dönük veri aramalarının adresi olacaktır.

Vaultitude’nin blockchain veritabanında yayınlanan fikri mülkiyet kayıtları, güçlü bir semantik arama ve analiz motoru kullanılarak araştırmacılar, patent ofisleri, mucitler, avukatlar, AR-GE ve üniversiteler tarafından kullanılabilir. Bu arayüzler mahkemelerin ve gerekli hukuk kurumlarının standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Mucitler güvenli bir depolama alanı olarak Vaultitude’yi kullanabilir. Platform aracılığı ile kendi istekleri doğrultusunda bu verileri satabilir ve başka kullanıcılar ile güvenli bir şekilde paylaşabilir. Bunun yanında sanatçılar genellikle telif haklarına sahip oluyorlar. Fakat sahte ürünlerin önünü almak çok zor. Vaultitude platformunda depolayıp, buranın üzerinden paylaşım yapılarak güvenli pazar özelliklerinden faydalanılabilir. Bilim adamları, çalışma sonuçlarını ve bulgularını korumak ve bunları diğer araştırmacılar ile paylaşmak için Vaultitude veritabanını kullanabilir. Vaultitude platformu, çalışma ve fikir özgürlüğünü sağlamak için kullanıcılarına üstün savunma yayını sunar. Araştırmalar ve çalışmalar hiçbir nedenle sansürlenemez.

Vaultitude’nin kurmuş olduğu ortaklıklara bakacak olursak;

Geniş iş deneyimini, blockchain çözümlerinin uygulamasında sağlam teknik deneyim ile birleştiren bir blockchain danışmanlık ve geliştirme firması olan Limechain ile ortaklık kurulmuştur. Kurulan bir diğer ortaklık GBA, uluslararası profesyonel bir meslek örgütü ve ABD merkezli kâr amacı gütmeyen üyelik gereksinimlerine karşı blok zincirle ilgili çözümleri teşvik etmek isteyen kurum ve kuruluşlardan oluşan bir üyelik örgütüdür. GBA, devlet kurumları tarafından tipik olarak karşılaşılan sorunlara karşı halkı ve kuruluşları blockchain tabanlı çözümler ile birleştirir.

v2 (2).jpg

Uluslararası Mucitler Birliği - IFIA ve WIPO Green kurulan ortaklıklar arasındaki yerini alıyor. Ayrıca Dennemeyer Grup, Dünya’nın önde gelen hukuk firmalarındandır. Tomorrowlabs, Marie Curie Mezunlar Derneği (MCAA), Crypto Management, Grashberg Biosciences, Der Altcoinspekulant kurulan diğer ortaklıklardır.

Vaultitude platformu, caydırıcılığı nedeni ile telif ve patent hırsızlığını ve telif ihlallerini önemli ölçüde azaltır. Veritanında yer alan telif hakkı kanıtı, hak ihlalinde bulunan içeriğin kaldırılma hızını arttırır. Halka açık veritabanı sayesinde uluslararası koruma sağlar. Verilerin kopyaları Vaultitude veritabanında süresiz olarak yer alacaktır. Blockchain teknolojisi, veri bozulmasına veya hırsızlığa karşı en iyi korumayı sağlar. Blockchain üzerinde tutulan bilgiler, potansiyel olarak milyonlarca bilgisayar tarafından barındırılan, paylaşılan veritabanı olup tüm bilgilerin kamuya açık bir şekilde erişilebilir olmasını sağlar.

Vaultitude’nin sağlamış olduğu olanaklardan yararlanmak için IP jetonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. IP tokenleri Ethereum blok zincirinde ERC-20 Jetonu olarak tasarlandı. Toplam token miktarı 15 milyondur.

website : https://www.vaultitude.com/
Whitepaper : https://www.vaultitude.com/assets/downloads/Vaultitude_WhitePaper.pdf
Telegram : https://t.me/vaultitude_official
Twitter : https://twitter.com/vaultitude
Facebook : https://www.facebook.com/vaultitude/
Medium : https://medium.com/@Vaultitude
Reddit : https://www.reddit.com/r/vaultitude/

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 58630.93
ETH 2517.93
USDT 1.00
SBD 2.35