SİBER GÜVENLİK UZMANI: UNCLOAK PROJE İNCELEMESİ
Bu makalede sizlere blok zinciri üzerine kurulu, konusu siber güvenlik olan, Uncloak Projesini, platformunu, çalışma sistemini ve kullandığı token çeşitleri ile Proje Ekibini; projenin ne olduğunu tam olarak anlamanızı sağlayacak şekilde incelemeye çalışacağım.
Günümüzde bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesiyle beraberinde bir takım sorunları da getirdiği bir gerçektir. Bunlardan birisi de bilgisayar hackleme, siber korsanlık, sanal dolandırıcılık, sanal oltalama gibi çeşitli siber suçların oranının her geçen gün artış göstermesidir. Aslında bu tüm dünyanın uğraşmak zorunda kaldığı önemli bir problemdir diyebiliriz. Nitekim yapılan araştırmalara göre 2021 yılına kadar siber suçların dünyaya maliyetinin 6 trilyon dolara ulaşacağı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan bilgi teknolojileri kullanıcılarını, yeni çıkan siber tehditlere karşı proaktif bir mekanizmayla uyaracak ve onların siber suçluların ağına düşmesini engelleyecek çözüm önerilerinin sayısı da oldukça kısıtlıdır. Genelde bu tarz çözüm önerileri hükümetler tarafından geliştirilmeye çalışılmakta, özel sektör tarafında ise oldukça pasif kalındığı görülmektedir.
İşte özel sektörün siber suçlara karşı korunaksız kaldığı günümüzde Uncloak Projesi çıkarak bu sorunu çözeceğini ifade etmektedir. Siber suçlara karşı özel sektörü tam bir koruma altına almak suretiyle önemli gelir kayıplarının önüne geçileceği ifade edilmektedir.
UNCLOAK Nedir? Çalışma Sistemi Nasıldır?
Uncloak, aslında siber alemde güvenlik kontrollerini sağlayan, adeta bir bekçi gibi koruma temin eden ve yaptığı sistematik analizlerle sorunlar olmadan sorunları engelleme proaktif yaklaşımına sahip olan bir yapay zeka platformudur. Normal şartlar altında Uncloak sisteminin yapmayı vadettiği koruma ve performans sağlama işlemlerini bir şirket kendi sistemi için kendi imkanlarıyla yapmaya kalksa çok ciddi donanımsal ve yazılım yatırımı yapması gerekecek iken Uncloak bütün korumayı çok uygun imkanlara tek bir yerden gerçekleştirecektir.
Uncloak’ın çalışma sistemini şu şekilde size anlatayım. Öncelikle gelişmiş özelliklere sahip olan platform müşterilerin bilgisayar altyapısını, arkaplanları zayıflık durumlarına karşı düzenli olarak tarar. Tespit edilen zafiyetler ve açıklar müşterilere rapor edilir. Diğer taraftan bir anlamda etik hackerlar diyebileceğimiz avcılara rastgele yazılım ve donanımların listeleri verilir ve bunlar zayfılıklara karşı sistemleri devamlı test ederler. Test sonrasında avcılar eğer Uncloak veritabanında bulunmayan bir zafiyet / açık tespit ederlerse bunu Uncloak’a rapor ederler. Blok zinciri üzerinde oluşturulacak oylama mekanizmasıyla avcılar ve icraatları çeşitli gözetmenlerce değerlendirilir ve oylanır. Eğer bu oylama süreci sonrasında sistemde tespit edilen zayıflıkların gerçekten bir açık olduğu kabul edildiğinde bu avcı olarak ifade ettiğimiz etik hackerlara UCC tokenlarıyla ödül verilir. Böylece sistem devamlı surette canlı tutulur ve yeni ortaya çıkan tehlikelere karşı da devamlı duyarlı olunur. Platforma üye olan tüm şirketlerin bütün sistemleri her türlü siber saldırıya karşı aktif olarak korunmuş olur.
Uncloak sistemlerin güvenliğini sağlamak için blok zinciri üzerinde çalışan bir çok farklı akıllı sözleşmeyi kullanacaktır. Mesela; UCC tokenlarının etik hackerlara dağıtılmasında bir insan süreci yürütmeyecektir, tamamen başta oluşturulan akıllı sözleşme aracılığıyla bu tokenların dağıtımı sağlanacaktır.
Ayrıca Uncloak Yapay Zeka unsurlarını da sisteminde bulunduruacaktır. Özellikle dark web olarak ifade edilen internetin arka karanlık dünyasıyla ilgili olarak herkesin kolaylıkla giremediği bu platformlarda hackerler tarafından kullanılan çeşitli forumlar vb. oluşumlar bulunmaktadır. Proje Krzana olarak dünyanın önde gelen yapay zeka yazılım geliştirme şirketiyle temas halinde çalışacaktır. Bu bakımdan dark web de dahil olmak üzere bir çok farklı ortam bu yapay zeka algoritmaları ile taranarak sistem desteklenecektir.
Uncloak Token Bilgileri
Uncloak platform üzerinde iki farklı token kullanacaktır. Bunlar UNC ve UCC tokenları olacaktır. UNC Ethereum ERC20 standartında iken UCC EOS formatında olacaktır. Aralarındaki temel fark UNC borsalarda al-sat işlemleri için daha çok kullanılabilecek iken UCC platform içi ödüllendirmelerde kullanılacaktır. Uncloak abonelik sistemi kuracak, bu bakımdan aylık abonelik, sürekli lisans sahibi olma, API girişi ve Kamu girişi gibi çeşitli abonelikler olacaktır. Ödemeler de bunlar çerçevesinde belirlenecek fiyatlarda tokenlarla yapılabilecektir.
Proje Ekibi
Proje Ekibi genel olarak siber güvenlik alanında uzmanlardan oluşmaktadır. Projenin kurucusu Tayo DADA bilgi – iletişim teknolojileri alanında 30 yıllık tecrübesi olan İngiltere’de faaliyet gösteren bir girişimcidir. Projenin danışmanları arasında Londra’da kurulu olan Cyber Authority’nin CEO’su olan Hugh Chambers da bulunmaktadır.
Sonuç:
Uncloak Projesinin İngililtere merkezli bir proje olması, alanında uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olması, özellikle teknik raporunu (Whitepaper) dikkatli bir şekilde incelediğinizde içeriğin ayrıntılı çalışıldığının belli olması gibi nedenlerle projenin takibe alınması gereken ICO girişimlerinden birisi olduğunu değerlendirebiliriz. Ayrıca sistemin hali hazırda bir demosunun bulunması da gerçekten proje adına güven verici olduğunu ifade edebilirim.
Daha Ayrıntılı Bilgiler İçin Aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz:
Website: https://uncloak.io/
Whitepaper: http://whitepaper.uncloak.io/
Twitter: https://twitter.com/uncloakio
Facebook: https://facebook.com/uncloakio
Telegram: https://www.t.me/uncloakio/
Reddit: https://www.reddit.com/user/uncloakio/
Medium: https://www.medium.com/@uncloak.io/
LinkedIn: https://linkedin.com/company/uncloakio
Author:
BTT Username: techno99
BTT URL:https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=2034249
ETH: 0x68AAb7e8AD08ebfB91bB44f66Ec38fDe9602c2cB
Resteemed your article. This article was resteemed because you are part of the New Steemians project. You can learn more about it here: https://steemit.com/introduceyourself/@gaman/new-steemians-project-launch