Alzheimer'ı Önleyin

in #turkcebilim6 years ago (edited)

DEMANSnight.png

Çoğumuzun bilmediği bir şey var. O da eskilerin aslında 'bunaklık' dediği günümüzde Alzheimer olarak bilinen illetin belki de kanser denen illetten daha berbat ve çaresiz olduğu. Evet Alzheimer bir Dementia yani Demans çeşidi ve günümüze kadar bilindiği kadarıyla, kalıcı bir tedavisi bulunamadı.


Demans Nedir?

Öncelikle bilmemiz gereken şey şu: Her Alzheimer bir Demans iken her demans bir Alzheimer değildir. Ünlü oyuncu Münir Özkul'un yıllarca mücadele ettiği hastalık da bir demans çeşidi idi ve rahmetliyi yıllarca yatağa bağlamıştı. En temel ifadesiyle demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve kişinin yaşına uygun beyin performansı göstermesini engelleyen ilerleyen bir bozukluktur. Ancak yaşlılığa bağlı unutkanlık demans olmayabilir. Alzheimer ise, günlük yaşam aktivitelerinde azalma ve de bilince bağlı bir çok yetenekte azalma şeklinde ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır. En sık görülen demans şekli, Alzheimer hastalığıdır.

alzheimer.gif
Wikimedia Commons

Alzheimer'da süreç bellidir. Çoğunlukla genetik kalıtıma yatkın kişilerde baskın bir şekilde görülen bu hastalıkta yaşlılık ya da orta yaşlılık dönemine girilirken yavaş yavaş gelişen unutkanlığın yerini, duyma, yürüme, idrak etme ve günlük faaliyetlerini sürdürememe takip etmektedir. Hastalığın en son safhasında da en hayati yaşamsal fonksiyonlar da çalışamaz hale gelir (kalp atışı, solunum vs.) ve ne yazık ki ölümle sonuçlanır. Her ne kadar tedavi ve verilen ilaçlar bu süreci uzatsa da sonu kaçınılmaz olan ölümle biten bu illeti hem yaşayan hem de hasta bakımını yapanlar için çok zor bir süreçtir.

Kaynak

Güzel Haber!! Önlenebilir...

Alzheimer'ın bize çizdiği bu kadar karamsar, korkutucu ve üzücü tablodan sonra verilebilecek en güzel haberi Alzheimer'ın büyük oranda önlenebilir bir hastalık olmasıdır. Ancak harekete geçmek için çok geç kalınmamalı ve bu illet daha bize sarılmadan hemen önlemlerimizi almalıyız. Unutmayalım, gençken bedenimiz ve sağlığımız için yaptığımız her hamle, her yatırım gelecekte, huzurlu ve sağlık bir yaşlı olmamızı sağlıyor. Alzheimer'ı önlemek için neler yapmamız gerekiyor gelin bir bakalım:


1. Sigarayı Bırak


alzsmoke.gif
Kaynak

Sigarayı hemen şimdi hiç içmemek üzere bırakırsanız Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi hemen şimdi %45 oranında düşürmüş olursunuz. Neredeyse yarı yarıya!


2. Mümkün Olduğunca Çok B12 Vitamini Almak


Kaynak

Bu B12 vitamini sihir gibi bir şey. Faydası olmadığı hiç bir şey yok gibi. B12 vitaminin ne kadar çok alırsanız, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi o kadar düşürmüş olursunuz. B12 vitamini eksikliği büyük çoğunlukla yaşlılarda görülüyor. Bunu dışarıdan kapsüllerle ya da tabletlerle almak yerine bol bol, yumurta, et, balık ve bilimum deniz mahsullerini tüketin. Her konuda faydasını göreceksiniz.


3. Hareketli Bir Yaşam Tarzı Olmak Zoo--Run--Daa


ekser.gif
Kaynak

Bundan her ne kadar kaçıyor ve köşe-bucak saklanıyor da olsanız. Eninde sonunda dönüp dolaşıp geleceğiniz kürkçü dükkanı spor. Çünkü bu olmadan hiç bir şey olmuyor. Uzun ve sağlıklı yaşamanın en bilinen ve başat sırrı spor yapmak ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olmaktır.


4. Daha Çok D Vitamini


vitad.gif
Kaynak

Şimdi söyleyeceklerim karşısında sıkı durun. Yapılan bilimsel araştırmalar eğer D vitamini eksikliğiniz varsa Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizin tam %125 daha fazla olduğunu söylüyor. Bunun ilacı güneştir. Günlük düzenli olarak güneş altında açık ve temiz havada geziniyor ve teninizin güneş ışığından nasibini almasını sağlıyorsanız, sorun yok. Eğer bulunduğunuz yer güneşli değilse mutlaka ama mutlaka D vitamini takviyesi almalısınız


5. Kahve

turkkafi.gif
Kaynak


Kahve özellikle de Türk kahvesi sağlığa çok faydalı bir anti oksidandır. Her gün muhakkak 1 fincan içilmelidir. Eğer kahve içebilirseniz Alzheimer Hastalığına yakalanma riskinizi %50 azaltır.


6. Baş Korumak

helm.gif
Kaynak


Herhangi bir iş esnasında, bisiklet ya da motosiklet sürerken, spor yaparken ya da her hangi bir durumda illaki başımızı korumak zorundayız. Başa alınan sert bir darbe kuvvetle muhtemel ilerleyen yıllarda bir Alzheimer nedeni olabilir. ABD'de yapılan araştırmalara göre travmatik kafa yaralanmaları ilerleyen zamanlarda Alzheimer'a neden oluyor.

7.Alkolü Az Tüket Ya da Hiç Tüketme En İyisi


alkola.gif
Kaynak


Evet güzel hoş kafa yapıyor da. Ama kafayı da şaapıyor bu meret işte. Günde 1 kadeh kırmızı şarap içilmesinin insan sağlığına olumlu faydası olduğuna dair bilimsel çalışmalar var deniyor. Ama bunlara çok da güvenmemek gerekiyor. Alkol almamak en iyisidir. Az da olsa alkolün Alzheimer Hastalığı riskini artırmada bir rolü olduğu daha net biliniyor.


8.Beyin Egzersizleri

breynexer.gif
Kaynak


Hayatınızın hangi çağında ya da aşamasında olursanız olun. Beyninizi zorlamayı, düşünmeyi, sorgulamayı ve problem çözmeyi elden bırakmayın. Tıpkı kaslarınızı zorladığınızda kaslarınızın dinç, sağlıklı ve gelişmiş şekilde kalması gibi, beyniniz de kendisini zorladığınızda, dinç, sağlıklı ve gelişmiş olarak kalacaktır. Kasları yaşamınızın görece genç zamanlarında dinç ve güçlü tutabilecekken, beyninizi öldüğünüz ana kadar her daim gelişmiş halde tutabilirsiniz. Bu nedenle beyin egzersizleri yapmak en iyi seçenektir. Bol bol yeni şeyler öğrenmeye ve uygulamaya çalışın. Yeni şeyler öğrenmek de bir tür beyin egzersizidir. Aslında beyni çalışır vaziyette tutmak yaşlılar için çok daha önemlidir. Onları yaşama bağlayacak yeni şeyler de yine beyin tarafından üretilir.

9. İyi Dinlenmek


islip.gif
Kaynak


Gece yattığınızda (ama düzenli olarak, aynı miktarda ve aynı saatlerde yatmak koşuluyla) iyi bir uyku çekebiliyorsanız, beyninize şöyle güzel bir köpüklü banyo yaptırıyor ve gün içerisinde beyinde birikmiş deyim yerindeyse 'artık ve zehir'leri arındırmış ve diğer güne reset atmış sap-sağlıklı bir şekilde başlıyorsunuz demektir. Uykusuz insan stresli insan demektir aslında. Biliminsanları stres ile Alzheimer arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna inanıyorlar. İsviçre'de yapılan araştırma sonuçlarına göre uyumayan (iyi uyumayan) insanların büyük olasılıkla demans'a yakalandıkları gözlemlenmiş.

Ümid ediyorum ki bu durum hiç birimizin ve sevdiklerimizin başına gelmez. Ama kaderci olup bekleyip görmektense sağlık konusunda bu bilgileri de esas alarak şimdiden önlem almamızda fayda vardır. Çok geç kalmadan bu yazıyı okuyan herkes paylaştığım bu 9 maddeyi ufak ufak hayatlarında denemeye başlayabilir. Herkese mus-mutlu sağlıklı haftlar....

animasyonum.gif

Sort:  

Bilgilendirici ve güzel, teşekkürler.

Ben teşekkür ederim sağolun.

Hocam elinize sağlık. Epey bilgilendirici bir içerik olmuş :) Ayrıca tedavi ile ilgili ilerleme katediliyor sanıyorum

Teşekkür ederim @doctorbishop. Umarım sonuca bağlanan bir tedavi yöntemi olur.

güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık

Çok sağolun.

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by gokhan83kurt from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

YOU JUST GOT UPVOTED

Congratulations,
you just received a 13.97% upvote from @steemhq - Community Bot!

Wanna join and receive free upvotes yourself?
Vote for steemhq.witness on Steemit or directly on SteemConnect and join the Community Witness.

This service was brought to you by SteemHQ.com

Bence gelecek yüzyılın hastalığı ve çaresine hastalığa yalalanmadan bakılmalı

Evet. Daha şimdiden çok evlere ateş düşürüyor. Aynen kanser gibi.

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.15
JST 0.028
BTC 62025.78
ETH 2417.09
USDT 1.00
SBD 2.49