North Borneo INUGARANG motif

in #teammalaysia3 years ago (edited)

Hello steemian..

2018-01-16 12.30.07.jpg

IMG-20180116-WA0004.jpg

IMG-20180116-WA0003.jpg

Motif inugarang berasal dari suku kaum Rungus, adalah spesis cicak hutan atau kebiasaannya di Sabah ini kami panggil belingkarung/bangkarung kalau dalam bahasa Rungus bilang Tugarang la😃

motif ini kebiasaannya boleh dilihat pada pakaian tradisi lelaki dan wanita suku kaum rungus.

dan ini adalah beberapa jenis motif Inugarang yang lain.

2018-01-16 12.28.22.jpg

North Borneo Tattoo Revival (Simpapak)
saya dan @borneoairbrush sedang membuat kajian dan lukis pada masa ini , adalah untuk mempromosikan motif yang terdapat di Sabah ini kerana hampir kesemua motif ini juga amat sesuai untuk kami gunakan untuk memperkenalkan dalam Traditional Simpapak /Tattoo kepada pelancong ataupun kepada sesiapa sahaja yang berminat.

Nantapuan motif murut . bermaksud mengambarkan dua orang lelaki dan dua wanita setelah penat bekerja seharian di ladang mereka duduk bersama sama sambil minum tapai dalam tajau(siopon) atau aramitiiii

Simpapak by @borneoairbrush

IMG-20180116-WA0001.jpg

IMG-20180116-WA0002.jpg

semua kompilasi North Borneo Motif ini tidak mempunyi sebarang maksud tertentu lebih lagi berkenaan tentang head hunter seperti motif yang terdapat di sarawak . tetapi north borneo motif lebih berkait rapat dengan flora dan fauna.

kounsapatan / terima kasih😉

upvote resteem follow

@inugarang

Sort:  

Nice photography

Very nice tattoo design, Rekaan motif tattoo yang hebat ! All the best @inugarang

Nantapuan jg melambangkan kerjasama

ya..betul..dan motif ini juga selalu mendapat permintaan ramai dengan cara tradisi simpapak/handpoke

The @OriginalWorks bot has determined this post by @inugarang to be original material and upvoted it!

ezgif.com-resize.gif

To call @OriginalWorks, simply reply to any post with @originalworks or !originalworks in your message!

Please note that this is a BETA version. Feel free to leave a reply if you feel this is an error to help improve accuracy.

Inugarang, camana rupa tu cicak? Macam tokek kah? Anyway, cantik tu lukisan. Tu budak lelaki tolong lukis tatu di tangankah?

bukan tokek..ada 1 lagi rupa dia mcm biawak tapi kecil warna gelap berkilat dan berkulit licin.. hehe ini bandit kecil kuat mengacau dan menconteng dan kebiasaan sangat bikin panas lol....😂😂😂

thank you

Oh ok, baru saya ingat. Saya pernah jumpa juga cicak macam ni.

Motif tattoo Sarawakian pun berasaskan flora dan fauna cuma pengertian dia berbeza. Setiap tattoo merupakan milestone dalam kehidupan seseorang individu. Contoh motif Iban bunga terung melambangkan anak lelaki sudah cukup besar untuk menjalani kehidupan sebagai orang dewasa. 😊

betul tu..tapi skrang ni north borneo tattoo susah kita boleh jumpa. kalau masih ada orang2 tua yg ada tattoo munkin boleh tanya..tapi kebanyakkan org tua2 kita pun ada yg tidak tahu/pasti pasal tattoo asal .susah kita mau tau mana yang betul2 design motif khas untuk tattoo. tapi inda apa inugarangkan ada boleh membantu sekiranya ada yg berminat dengan motif rungus dan murut untuk tattoo 😘

pounsikou kio.

Buli la ni p minta buat tatu nanti.. hehe.. btw hi @inugarang i just follow ur blog, kalau sudi follow2 la balik ya.. kita2 juga baini diabilang ... haha.. :)

Cantik gambar nya jarang di temui

Coin Marketplace

STEEM 0.24
TRX 0.02
BTC 11883.83
ETH 440.26
SBD 1.06