Verottajan uusi ohje "Virtuaalivaluuttojen verotuksesta"
Suomen verottaja on antanut virtuaalivaluuttojen verotuksesta uuden ohjeen 29.5. 2018.
Uutta tässä ohjeessa ovat mm. seuraavat asiat:
Virtuaalivaluutan käyttö missä tahansa tilanteissa realisoi sen arvonnousun verotuksen. Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verotettavaksi jokaisella kerralla erikseen esimerkiksi sillä hetkellä, kuna) virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat esimerkiksi välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen tilille.
b) virtuaalivaluutasta luovutaan siirtämällä se toiselle osapuolelle hankkimalla joitakin hyödykkeitä tai palveluita.
c) virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan.
Uutta tässä on kohta C. Verottajan ohje on ollut voimassa yli kuukauden mutta sitä ei ole julkistettu, koska "sen kääntäminen ruotsiksi on viivästynyt".
Kohta C tarkoittaa sitä, että jos virtuaalivaluutan, jota vaihdetaan toiseksi aikana, jota sitä on omistettu, kurssi on noussut, kurssinoususta johtuva potin arvonnousu on verotettavaa tuloa. Toisin sanoen Suomen verohallinto on lähtenyt samalle linjalle kuin USA:n verottaja. Tappioita ei saa vähentää vuosikohtaisesta voittojen summasta. Treidaaminen ei enää siis kannata, mikäli verottajan ohjeesta tulee oikeudellisesti pätevä.
Kuten aikaisemminkin Proof-of-Work -louhiminen verotetaan tulona (ei pääomatulona) sen hetken käyvän arvon mukaan, jona kolikot saa hallintaansa. Kuitenkin Proof-of-Stake -protokollassa saadut tulot verotetaan pääomatulona sen hetken käyvän arvon mukaan, jona kolikot saa hallintaansa. En tiedä miksi mutta näin on verottajan mukaan.
Entäs Steemistä saadut kirjoituspalkkiot?
2.7 Internet -peleistä saatujen tulojen verottaminenInternetissä on lukuisa määrä erilaisia, lähinnä ajanvietteeksi katsottavia, pelejä tai ohjelmia, joissa käytetään omia pelinsisäisiä valuuttoja (esimerkiksi kultaa, jalokiviä tai kolikoita) ja joiden tuloja ei käsitellä arpajaisvoittoina. Tässä ohjeessa käsiteltäviä Internet-pelejä ja -ohjelmia kutsutaan peleiksi riippumatta siitä, millaisesta ohjelmasta on tosiasiallisesti kyse.
Useat internet -pelit tarjoavat mahdollisuuden sille, että pelaaja (ohjelman käyttäjä) voi ansaita pelin sisäistä valuuttaa omalla aktiivisella toiminnallaan. Joissakin peleissä on myös mahdollisuus siihen, että pelinsisäinen valuutta voidaan muuntaa oikeaksi rahaksi tai virtuaalivaluutaksi. Lisäksi pelaaja voi ansaita myymällä jotakin pelissä kehittämäänsä ominaisuutta, pelissä hankkimiaan tavaroita tai pelinsisäistä valuuttaa toiselle pelaajalle pelin ulkopuolisella virallisella valuutalla, virtuaalivaluutalla tai muulla rahanarvoisella etuudella.
TVL 110 §:n mukaan tulo katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona se on nostettu, merkitty verovelvollisen tilille tai muutoin saatu vallintaan. Tässä ohjeessa tarkoitettuja yksittäisiä pelejä ja niiden pelaamiseen käytettyjä virtuaalivaluuttoja pidetään yhtenä ja samana pelikokonaisuutena. Tästä syystä virtuaalipelivoitot katsotaan saaduksi vallintaan TVL 110 §:ssä tarkoitetulla tavalla vasta sillä hetkellä, kun pelaaja kotiuttaa tulonsa pelistä. Tulojen veronalainen kotiuttaminen tapahtuu, kun pelissä käytettävä pelin sisäinen valuutta tai muu peliin liittyvä hyödyke vaihdetaan pelin ulkopuoliseksi virtuaalivaluutaksi, oikeaksi rahaksi tai muuksi rahanarvoiseksi omaisuudeksi. Tulouttaminen tapahtuu ja veronalaisen ansiotulon määrä määräytyy saadun vastikkeen tuloutushetken käyvän arvon mukaisesti.
Peleissä ansainta perustuu henkilökohtaiseen pelaamistoimintaan ja pelien perusteella kertynyt tulo on siten luonteeltaan ansiotuloa. Sillä ei ole merkitystä, että pelaaja on voinut käyttää peliin oikeaa rahaa. Pelaaja voi vähentää verotuksessa tulonhankkimiskulunaan selvityksen perusteella vain sen osan sijoituksestaan, jonka perusteella tuloa on saatu.
Jos pelaamisesta ei ole kertynyt verotettavaa tuloa, eivät peliin sijoitettujen varojen menetys tai pelaamisesta muutoin aiheutuneet tappiot ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Tällöin on kyse harrastustoiminnan menoista, joita pidetään elantomenoina. TVL 31 §:n 4 momentin mukaan elantomenot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia.
Minusta vaikuttaa selvältä, että Steem ja palkkioiden ansaitseminen siinä ovat tällainen "peli". (Huomaa, että verottaja kirjoittaa yllä, että "Tässä ohjeessa käsiteltäviä Internet-pelejä ja -ohjelmia kutsutaan peleiksi riippumatta siitä, millaisesta ohjelmasta on tosiasiallisesti kyse.".) Mielestäni kolmannessa kappaleessa sanotaan täysin selvästi, että STEEM ja SBD voidaan tulkita tällaiseksi "pelinsisäiseksi valuutaksi", jonka ansaitseminen realisoituu verotettavaksi tuloksi vasta sitten, kun ne vaihdetaan pelin ulkopuoliseksi virtuaalivaluutaksi, kuten bitcoineiksi tai viralliseksi rahaksi kuten euroiksi tai rahanarvoisiksi hyödykkeiksi. Tämä on siis verottajan nykyinen kanta. Onko se järkevä?
Tiesittekö muuten, että Steem Power ei ole STEEM:iä vaan Vestiä? Steemissä on kolme virtuaalivaluuttaa STEEM, Steem Backed Dollar (SBD) ja Vest. Vestin ja STEEM:in vaihtosuhde muuttuu ajan kuluessa siksi, että järjestelmä kompensoi Steem Powerin (Vestin) omistajille uuden STEEM:in ja SBD:n (SBD on oikeastaan velkainstrumentti, jonka vaihtosuhteen STEEM:iin pyrkii pitämään tietyissä rajoissa) luomisesta johtuvasta arvonlaskusta. Siksi jokaisen käyttäjän Steem Power -lukema kasvaa koko ajan hitaasti, vaikka tämä ei ostaisi sitä yhtään lisää.
Hyvin monimutkaista. En ymmärrä miten näitä pitäisi käsitellä ja mihin lakeihin perustuen.
Henri Väkeväinen kommentoi ja selventää erittäin hyvin Verohallinnon ohjeiden juridista asemaa ja luonnetta.
Mielestäni on paljon parempi Steem palkkioita (rewards) ansaitsevalle, että nämä tulot tulkitaan ansiotuloiksi kuin että ne tulkittaisiin pääomatuloiksi. Ansiotuloverolain mukaan, kuten yllä siteeramassani verottajan ohjeessa todetaan, ansiotulo realisoituu vasta sitten, kun se tuloitetaan "pelistä" ulos oikeaksi valuutaksi tai virtuaalivaluutaksi tai muuksi rahanarvoiseksi omaisuudeksi. Verottaja ei ehkä ajatellut Steemiä tuota kirjoittaessaan mutta tuli määritelleeksi asiat niin, että ainakin verottajan kanta näyttää siltä. Asia on vielä epäselvä.
Omalta kohdalta tämä olisi myös parempi vaihtoehto. Tuloverot ei mee itellä lähellekkään sitä 30% tällä hetkellä niin siinä tulee säästöä.
Tämä taas voi vaikeuttaa asioita. Toisaalta voiko verottaja sitä edes vahtia kuinka tyypit vaihtaa valuuttoja, jos se tapahtuu "anonyymin" sivuston kautta kuten shapeshift.io.
Taisi olla Puolassa, jossa tuli uusi säädös, joka velvoittaa antamaan todisteet jokaisesta crypto lähetyksestä tai vastaanottamisesta, mutta eipä niillä ilmeisesti ole mitään mahdollisuutta edes tarkistaa näitä.
Kyllä on perseestä. Toivottavasti ei tule lakia tästä.
Mä en ainakaan tottele.
karhu suuttuu :/
No voi helvetti. Ei mulla muuta. Päivän jatkoja.
On tämä aika paskaa. Mutta jos Henri Väkeväinen on oikeassa, niin mikään laki ei suoraan säätele "virtuaalivaluuttojen" verotusta. Toisin sanoen, Verohallinnon ohjeet ovat vain ohjeita eivätkä lakeja. Toisaalta Verohallinnon kaltaisilla toimeenpanevilla viranomaisilla on aika laajat valtuudet panna kansalaista myös vaikka perseeseen. Oikeuteen voi toki mennä hakemaan ratkaisua, jos on eri mieltä veroviranomaisten kanssa, mutta kenellä sellaiseen on varaa varsinkin, kun riskinä on saada kymmenien tuhansien laskut maksettavakseen. Väkeväinen on rahoituksen ekonomi, ei juristi. Voi hän toki perusasiat olla opiskellut asioista, joista puhuu.
En veisi kyllä oikeuteen tämmöistä asiaa ainakin mitä ite oon ymmärtäny oikeudenkäynnistä Suomessa. Kallista se on vaikka mitä kävis.
Ehkä tästä asiasta ei kannata liikaa stressata, kun on vielä niin epäselvä eikä tiedä kyllä päättäjät itsekään mitä pitäisi tehdä.
Harmittaa vaan, kun mulla on aikaisemminkin ollut yhtä epäselvä tilanne verojen kanssa. Ei verohallinto oikein osaa neuvoa, jos tulot tulevat jostain Suomelle uudesta asiasta niinkuin tässä tapauksessa cryptovaluutoista.
Always the state in its simplest form to look for resources, will try to cheat everything, so it is not surprising that at any time you modify those laws or tax regulations.
And what happens if you transfer the SBD to another person and that person converts them into Dollars or Euros and then transfers them to you, I did not see that premise in what you describe.
You are effectively selling your SBD for fiat. That's a tax event.
Nämä lait ovat uusia... Anteeksi tietämättömyyteni. Minkälaisia pelejä et tiedä lisäksi steemit?... Olen aina halunnut pelata jotain palkita minua.
Lovely photo Markku, no idea what you're saying, but lovely photo.