Tutoriale @SteemRomania: Followers, Resteem, Reputația și Comportamentul
Steemit este o platformă social media asemănătoare Facebook-ului sau Instagram-ului. Aș zice chiar că este o combinație între Medium, Reddit și blockchainul Steem. Dincolo de faptul că este bazată pe tehnologia blockchain, modul de funcționare ca platformă în sine este similar cu al oricărei alte platforme de social media, iar "regulile" pentru construirea unui profil de succes sunt cam aceleași.
Logo Author: @victorcovrig
Followers
Followers sunt persoanele / conturile care au ales să îți urmărească postările. Să spunem că sunt un fel de fani ai ceea ce faci pe steemit.
Numărul follower-ilor profilului personal se găsește chiar sub nume, în stânga fiind numărul celor care urmaresc postările tale, iar în partea dreaptă este numărul celor pe care îi urmărești tu. Butonul de follow / unfollow se află în dreapta sus.
Bun. Totul e simplu până acum. Dar cum aduni mai mulți followeri? Întrebarea corectă aici aș zice că e cum îți faci "prieteni" pe platformă? Lucrul acesta necesită o viziune pe termen lung și multă interacțiune. Nu, nu genul de interacțiune care are loc pe alte platforme, pentru că Steemit e diferită.
Știu, mai sus am spus că se aseamănă cu celelalte platforme de social media. Da. În mare. În detaliu, Steemit aduce ceva foarte important în joc. Votul limitat. Puterea de vot pe Steemit este limitată iar asta se vede în interacțiunile dintre utilizatori.
Ceea ce a funcționat pe Facebook s-ar putea să nu mai funcționeze și aici pentru că înainte de a vota, oamenii se gândesc mai mult la valoarea pe care le-o aduce postarea respectivă. Unii sunt de părere că dacă ai citit, ar fi ok să dai un upvote pentru că ai "consumat" conținutul respectiv și astfel l-ai răsplăti pe autor. Alții preferă să caute doar calitatea și valoarea.
Toată treaba asta e subiectivă și depinde de fiecare în parte. O să întâlnești postări care s-ar putea să nu-ți spună nimic, ba chiar să le consideri de o calitate îndoielnică, dar care să primească totuși voturi în valoare de sute de dolari, poate chiar mii. E frustrant, știu.
Dar un lucru e clar. Platforma e la fel de calitativă ca și oamenii care o folosesc. Steemit va evolua în direcția pe care o dăm noi, utilizatorii.
Resteem
Resteem ține locul butonului de share de pe Facebook. Folosirea acestei funcții pentru o postare readuce acea postare la suprafață, putând acumula mai multe vizualizări si automat mai multe voturi.
Reputația
La profilul personal, în partea dreaptă a numelui, se află un număr între paranteze. El reprezintă reputația respectivului utilizator și pornește de la 25 pentru utilizatorii noi. Acest punctaj poate să crească sau să scadă, în funcție de activitatea fiecăruia pe platformă.
Reputația crește atunci când un utilizator primește voturi și comentarii și scade atunci când primește voturi negative. Practic, ea indică valoarea pe care acel utilizator a adus-o pe platformă.
Pentru a primi voturi și comentarii, un utilizator trebuie să voteze și să lase comentarii celorlalți utilizatori, adică să interacționeze cu comunitatea - un proces normal întâlnit peste tot.
Comportamentul (Bun sau Rău)
Image Source: Pixabay
Steemit este o platformă gândită ca o investiție pe termen lung, deci nu, nu o să trăiești din asta în primele 3 luni. Poate nici măcar în primul an.
Construirea unei prezențe online de success de la 0 este în primul rând dificilă și greoaie și necesită o viziune pe termen lung.
Mentalitatea
Prima întrebare - Ce vrei să obții?
A doua - De ce?
Înainte să începi, răspunde-ți sincer la cele două întrebari. Unde vrei să ajungi și de ce? Dacă nu îți e clar, s-ar putea să dai bir cu fugiții imediat ce dai de greu. Nu e nevoie să-ți scrii un plan super complex și clar definit pe hârtie. Asta depinde de fiecare. Pentru unii e suficient să aibe direcția clară în minte.
Aproape toată lumea recomandă găsirea unei nișe și găsirea unei audiențe pentru nișa respectivă. Eu personal nu sunt de acord pentru că - din punctul meu de vedere - asta duce la un moment dat la plafonare și la o dificultate în a găsi subiecte pentru postări.
Dar totul ține de alegerea fiecăruia, de mentalitatea pe care o are și de modul în care e construit.
Ideea principală este să fii original și să aduci valoare. Și ăsta e cel mai greu lucru de făcut, mai ales la început, cand în afară de cei câțiva prieteni pe care ți i-ai făcut aici, nu o să mai vadă nimeni ce ai publicat. Nu te speria, face parte din joc. E normal. În ziua de azi există extrem de mult conținut pe internet, miliarde de metri de propoziții scrise, încât devine greu sa te afirmi. Momentan Steemit este la început de drum, deci reprezintă o oportunitate pe care rar o găsești pe alte platforme deja consacrate.
Răbdarea
Image Source: Pixabay
Alocă timp și răbdare - successul nu o să apară peste noapte. Iar când o să vină, ține minte că nu este doar un vârf pe care a trebuit să-l cucerești, ci mai degrabă un drum lung și cu obstacole pe care trebuie să te menții ca să rămâi în joc.
Deci dacă tocmai ai postat primul articol, stai chill. Ia o bere din frigider si dă drumul la un film. Continuă să faci ce faci tu de obicei, plus Steemit. Și nu te descuraja. Asta e marea greșeală pe care o fac cei care renunță în primele luni. Începuturile sunt dificile.
Cu toții am ajuns pe platformă într-un fel sau altul, dar scopul principal e să facem niște bani în plus. Nu-mi spune că ăsta nu este unul din motive. Ba chiar principalul. Dar ideea ar fi să pornești pe drumul ăsta cu mentalitatea de a dărui, de a aduce valoare, și nu de a cerși și a căuta o răsplată cât mai mare prin orice mijloace. Sună bine să faci bani pe o platformă asemănătoare cu Facebook-ul, însă asta înseamnă în același timp și muncă. Da, chestia aia care nu ne place chiar întotdeauna.
Așa că distrează-te, interacționează, fă-ți prieteni noi, și dacă mai și câștigi ceva, super. Repetă.
Poate că observi că anumite persoane fac sute, chiar mii de dolari pe platformă, dar înainte să critici, gândește-te că în spate sunt cel puțin câteva luni bune de muncă, investiții din banii proprii sau poate chiar anumite specializări în viața reală pe care nu toată lumea le are.
Nu te aștepta ca selfie-ul făcut acum 3 ani la mare cu iubita sau iubitul să valoreze pe Steemit la fel de mult cât valorează o fotografie artistică a unui fotograf ce a muncit ani de zile să se perfecționeze și care a cheltuit poate mii de euro pe echipament și aparatură foto.
Plagiatul și Furtul de Conținut
Image Source: Pixabay
Deci daca selfie-ul tău nu valorează prea mult, atunci ce-ar fi sa postezi fotografii luate de la cei care se pricep?
Păi n-ar fi bine. Deloc.
Diferența majoră față de alte platforme este că Steemit este la urma urmei, monetizată. Asta schimbă regulile. Dacă pe Facebook nu conta atât de mult faptul că postezi o altă fotografie decât a ta (deși nici acolo nu e ok), aici contează pentru că este considerată folosință cu uz comercial, iar pentru asta e nevoie de o aprobare a autorului. Orice conținut, indiferent de forma pe care o are, este protejat de drepturi de autor.
În plus, o simplă citare a sursei nu este suficientă.
Există website-uri speciale de unde se pot obtine imagini gratis, cu licență pentru uz comercial, care pot fi folosite fără probleme. La fel pentru texte, există website-uri de unde poți cumpăra conținut, dacă dorești să te axezi pe un anumit domeniu și nu ai experiența necesară pentru a crea conținutul respectiv.
Furtul de conținut sau plagiatul pe platforma Steemit se sancționează.
Calitate vs Cantitate
Orice vot pe care îl primești contează și ajută, dar amintește-ți că noi oamenii suntem subiectivi. Așa că dacă postezi fotografii cu pisica, cățelul și purcelul, chiar dacă sunt artistice și bine realizate, asta nu înseamnă că toată lumea o să le aprecieze. E normal. Unii oameni preferă caii - frumoși și câte 2.
Image Source: Pixabay
Da, după cum am spus mai sus, o să întâlnești și postări de 2 lei răsplătite din greu. Se întâmplă și asta deși nu e pe placul nimănui. În plus, mai există anumiți boți pentru votare de conținut. Nu este încă foarte clar dacă folosirea acestor boți este ok sau nu. Unii se folosesc de ei pentru conținut slab și de proastă calitate, alții îi folosesc pentru a aduce valoare.
Am spus-o mai devreme. Suntem oameni. Platforma în sine, deși nu este perfectă, nu are nici o vină. Depinde doar de noi în ce o transformăm.
Abuzul / Spamul
Image Source: Pixabay
Direct sau indirect, abuzul și spamul se sancționează pe Steemit. Metodele directe cum ar fi voturile negative, mai ales primite de la cei cu Steem Power foarte mare, pot avea o influență extrem de mare asupra unui cont mic, mai ales la început de drum.
Prin metodele indirecte mă refer aici la abandonarea de către comunitate, pierderea follower-ilor sau ignorarea postărilor.
Dacă nu ai nimic de valoare, și postezi orice doar pentru a face ceva bani, află că e o strategie necâștigătoare.
Folosirea tag-urilor care nu au legătură cu conținutul postat, în speranța că vei obține mai multe voturi, e considerat tag spam.
Postarea și resteemul de prea multe ori pe zi, mai ales cu conținut de proastă calitate, se consideră spam.
Comentariile lăsate aiurea, fără a citi articolul în prealabil sau prin care se cerșesc voturi și follow sunt de asemenea considerate spam.
Alte idei utile
Popularitea e foarte vânată aici pe Steemit. Asta pentru că mulți speră să intre în grațiile unei persoane cu influență, știind că un singur vot de-al respectivului poate valora sute, poate chiar mii de SBD. Comportamentul îți sună cunoscut, așa-i?
Votul tău contează mai mult decât crezi. Dacă nu votezi, altcineva se folosește de răsplata pe care tu nu o dai.
Dacă îi votezi doar pe cei populari, indiferent de conținut, sperând să primești si tu o părticică din răsplata aia mare, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine. Înseamnă că ceilalți care au conținut de calitate și ar merita votul respectiv mai mult, sunt dați la o parte.
Popularitatea nu înseamnă neapărat și calitate. În plus, s-ar putea să fii răsplatit mai mult votând pe cei mai puțin populari și care aduc calitate pentru că cei populari sunt deja asaltați și vânați de prea multă lume pentru a obține o răsplată. Iar acea răsplată se împarte la toți, devenind prea mică pentru a justifica efortul.
Dacă votezi doar postările acelorași persoane de fiecare dată, chiar dacă îți sunt prieteni, deși nu e ceva rău, îi ajuți doar pe ei.
Dacă te concentrezi și pe conținut nou și de calitate, ajuți întreaga comunitate Steemit.
Pe Scurt - Sau dacă articolul ți s-a părut prea lung și ai sărit direct la sfârșit
- Interacționează cu ceilalți din comunitate.
- Nu abuza și nu fă spam.
- Dacă nu ai nimic de spus, mai bine taci (sau nu posta).
- Citește articolul înainte să lași un comentariu - s-ar putea să nu aibe legătură cu ce ai spus tu în comentariu doar pentru a obține atenție.
- Nu cerși voturi și nu te aștepta la vot pentru vot și follow pentru follow.
- Nu da mită și nu cerși bani.
- Flagul sau votul negativ nu e acolo pentru conținutul cu care pur și simplu nu ești de acord.
- Alocă-ți timp și răspunde la comentarii.
- Mulțumește și ajută-i pe ceilalți dacă poți.
- Sprijină-i pe cei care au un conținut foarte bun, chiar dacă pe tine nu te-a descoperit încă nimeni. Adică nu fii invidios. O să vină și rândul tău.
- Fii om. Știi tu, la fel ca în viața reală.
- Mai ia din când în când pauză, ieși afară și trăiește-ți viața.
Alătură-te comunității @steemromania, folosește tag-ul #steemromania pentru postări și hai la o poveste pe Discord pentru ajutor, informații și oameni faini. Și bere.
Asa este, popularitatea nu înseamnă neapărat și calitate. Eu prefer sa ii votez pe cei care aduc valoare comunitatii, chiar daca au un rank mai mic.
Mai mult, sunt de acord cu tine privind nisa. Cand mi-am facut contul m-am gandit sa caut o nisa, apoi mi-am dat seama ca nu este o idee buna pentru ca ma plafonez si nu voi mai gasi subiecte.
Am citit toata postarea, imi place felul tau de a scrie, felul in care iti organizezi ideile si revin cu mare drag pe blogul tau. Acum este tarziu sa mai dau upvote, au trecut 8 zile, imi pare rau ca nu am vazut postarea mai devreme. Este o postare care valoreaza mult mai mult, asa cum ai spus, e nevoie de rabdare. Iti doresc un weekend placut!
Hei Allesia. Multumesc mult. Pica bine commentul tau. Inca de cand scriam articolul asta ma gandeam sa renunt de tot la steemit sau sa o las mai moale - vezi partea cu rabdarea. :) Inca nu m-am hotarat, dar ma ajuta cate un feedback dintr-asta sa mai stau putin pe aici.. sa ma mai gandesc. ;)
Bine faci, ma bucur ca nu ai renuntat. Si eu vrut sa fac asta dar, ca si tine, am zis sa mai stau pe aici. Spuneai ca " successul nu o să apară peste noapte", eu il astept de aproape un an de zile si nu mai apare :))
:))))) Am uitat sa completez acolo - daca apare... :D
Chestia e ca mie nu imi place partea de marketing (online sau offline), si sa-ti cresti o audienta exact aia inseamna. :) Si multe ore in fata laptopului, zilnic. Plus ceva noroc. Mult. Din ce in ce mai mult, intr-o lume online saturata de continut de toate felurile.
Eu deja fac content writing, deci bag destule ore in fata laptopului. Asa ca mi-am zis ca dupa 'munca', mai bine ma duc afara, 'la joaca'. :)
Hehe, eu chiar cu marketingul ma ocup, astept sa vina norocul :D
Greetings! You've been upvoted by @romaniaball. It's here to support Romanian users on Steemit and the @steemromania community. If you want to support us, feel free to delegate SP to @romaniaball. Help us build up the Romanian community! Join the SteemRomania Discord server! https://discord.gg/Jrg8w6U Salutari! Ați fost votat de @romaniaball. Este aici pentru a sprijini utilizatorii români pe Steemit și comunitatea @ steemromania. Dacă doriți să ne sprijiniți, nu ezitați să delegeți SP la @romaniaball. Ajutați-ne să construim comunitatea românească! Alăturați-vă serverului de discuri SteemRomania! https://discord.gg/Jrg8w6U
Felicitări si multumesc pentru informatii. M-ai ajutat sa imi dau seama de câteva lucruri importante.
Multumesc. Ma bucur ca ti-a fost de ajutor. :)
Multumesc. :)
Excelent articol Vlad! Foarte tare faza cu
Pe scurt daca ai sarit direct la sfarsit
:) follow ti-am dat de mult..;) keep it up