Comisioanele Băncilor vs Bitcoin
Voi porni articolul prin prezentarea unui caz concret: săptămâna trecută nu am reușit să ajung la sediul RCS-RDS în timpul programului pentru a achita factura la internet, așa că am fost nevoit să apelez la serviciile bancare online. Am deschis contul de Raiffeisen, am introdus numărul de cont indicat pentru plăți, am furnizat toate informațiile cerute pentru a legitima tranzacția și pentru a realiza asocierea dintre platnic și numărul de abonat, iar în cele din urmă am apăsat butonul de efectuare a plății.
Pentru achitarea unei facturi în valoare de 28 de lei am plătit 3 lei comision interbancar - deși am folosit exact instrucțiunile scrise pe factură pentru a vira direct în contul Raiffeisen. Și nu știu ce gândesc alții despre astfel de situații, dar pe mine m-a revoltat ideea că aproximativ 10% din valoarea tranzacției a fost oprită de către bănci. Înțeleg ideea de comision sau taxă pentru efectuarea unui serviciu, însă valorile sunt stabilite netransparent și arbitrar, în ideea că nu există alternative. Ei bine, aici greșesc de fapt instituțiile bancare și cu siguranță vor pierde teren în următorii ani.
Prin comparație, luna trecută am rugat un prieten englez să-mi cumpere bilet la un concert The Rolling Stones (pentru că uneori politicile lor de vânzări sunt atât de restrictive încât nu poți face cumpărături online dacă nu ai domiciliu și cont bancar în țara respectivă). Valoarea totală, care include taxele de transport, a fost de 105 lire sterline. În situația în care am devenit dator, i-am propus amicului meu să îmi sugereze o metodă eficientă de plată. Mi-a răspuns că acceptă lire sau Bitcoin.
Așa că în perioada următoare am făcut un calcul rapid pentru a determina care dintre cele două alternative este mai eficientă: însă mi-a fost greu să refuz comisionul de tranzacție de 0.1 lire sterline (55 de bani) perceput de minerii rețelei Bitcoin.
Ba chiar m-am bucurat că tot procesul este transparent și mi se afișează exact costul înainte de a apăsa butonul de trimitere a banilor (în cel mai bun caz, băncile precizează că operațiunea va fi taxată "conform contractului"). Dacă pentru un amărât de transfer intern trebuie să achit 3 lei, atunci nici nu vreau să-mi imaginez cum voi fi jecmănit într-o tranzacție cu o bancă din Marea Britanie.
Îmi place banca Raiffeisen, apreciez serviciile pe care mi le-a oferit de-a lungul timpului, însă odată ce am descoperit o alternativă mai bună, îmi este greu să revin la ea. Dacă instituțiile financiare și bancare vor să își păstreze monopolul asupra tranzacțiilor pe internet, atunci trebuie să coboare foarte tare taxele și comisioanele percepute, astfel încât să poată concura cu amenințarea criptomonedelor.
Deseori sunt prezentate știri despre tranzacții de milioane de dolari care sunt efectuate prin intermediul unor criptomonede precum Bitcoin și Litecoin pentru comisioane de ordinul câtorva cenți. Pentru că sistemul de taxare nu ține cont de sumă și se bazează pe raportul Satoshi/byte (unde cantitatea de informație înscrisă în bloc este plătită în unitățile cele mai mici ale monedei respective), sume foarte mari de bani pot fi mutate instant în oricare alt colț al lumii.
Și trebuie să punem accent pe cuvântul "instant" atunci când comparăm criptomonedele cu serviciile bancare.
Atunci când apelezi la bancă, te bazezi pe programul de lucru cu publicul și pe parteneriatele semnate între instituții pentru a procesa plăți. Dacă vrei ca banii tăi să ajungă instant într-o zi de duminică, atunci ai șanse mai bune apelând la serviciile unor porumbei voiajori.
Criptomonedele sunt active și conectate la piața financiară proprie 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Odată ce o tranzacție trece prin filtrul confirmărilor realizate de noduri, ea este preluată imediat de mineri și transmisă către destinatar. Pentru acest sistem nu există zile libere, sărbători legale sau concedii medicale - totul trebuie să se desfășoare instant și sigur, astfel încât sumele să ajungă în partea cealaltă în cel mai scurt timp.
Problema băncilor este că folosesc un model învechit, peste care au adăugat servicii moderne. În lipsa unei concurențe reale, nici nu ar fi avut vreun motiv să caute îmbunătățiri. Însă acum că valutele digitale există și devin din ce în ce mai populare, poate că instituțiile își vor adapta strategiile comerciale (și vor adopta, eventual, technologia Ripple pentru a înlocui SWIFT).
Bitcoin, Ethereum, Litecoin și toate celelalte criptomonede nu înseamnă doar speculă și strategii pentru investiții. Sunt mijloace pentru realizarea de plăți instant, modalități eficiente de a primi și accepta donații, dar și bani digitali acceptați de unele magazine online. Din toate punctele de vedere, Bitcoin este eligibil pentru a deveni moneda principală a internetului, înlocuind PayPal și alte servicii stângace prin care s-au extins doar serviciile oferite de bănci.
Atât timp cât există tehnologie rapidă și eficientă, intermediarii vor continua să fie eliminați. Iar această concurență va împinge băncile să reducă din comisioane, astfel încât nimeni să nu mai plătească vreodată 3 lei pentru a transfera 28. Chiar dacă nu dețineți criptomonede și le disprețuiți, trebuie să le acordați credit pentru meritul de a crea o concurență reală pentru bănci și de a coborî prețurile pentru servicii. Și încă suntem la început!
Posted from my blog with SteemPress : http://lumeacripto.ro/comisioanele-bancilor-vs-bitcoin/
what is this?