Ce sunt şi care sunt rolurile martorilor (witness) pentru un blockchain Steem?

in steemromania •  6 months ago

Ce e un witness_.png

Postare donată de către @gadrian

image.png

Am văzut zilele trecute nişte întrebări pe serverul nostru de discord legate exact de acest subiect: Ce este un witness?

Şi iată că la puţin timp după, @lishu m-a întrebat dacă pot scrie acest articol informativ pentru #steemromania, ceea ce am acceptat cu deschidere.

Ce puteţi găsi în articolul de faţă?

O prezentare pe înţelesul tuturor, indiferent dacă aveţi vreo tangenţă cu domeniile tehnice sau nu.

Am adus vorba de domeniile tehnice, pentru că înţelegerea în profunzime a modului de funcţionare a unui blockchain, precum şi “bucătăria internă” a unui martor este în general apanajul celor cu o astfel de pregătire.

Dar înţelegerea rolului martorilor pentru blockchain-ul Steem este importantă pentru toţi cei care participă ca utilizatori activi, şi nu trebuie privită cu dezinteres sau sub impresia că “tema mă depăşeşte”.

Aşadar, să intrăm în subiect.

Ce este un blockchain? Ce sunt martorii pentru un blockchain Steem?

Pentru a ajunge la martori, haideţi să spunem câteva cuvinte despre blockchain, în general. Promit să nu bat câmpii prea mult!

Pentru cine nu ştie engleză deloc, “blockchain” se traduce prin “lanţ de blocuri”, care porneşte de la un bloc iniţial şi “se lungeşte” pe măsură ce blockchain-ul respectiv creşte şi se dezvoltă.

Blockchain-ul este accesibil public, şi este stocat în numeroase locaţii din lume, ceea ce îi conferă una din caracteristicile lui esenţiale: descentralizarea.

Pentru a “se lungi” lanţul, în timp se creează noi blocuri. Metoda prin care se creează noi blocuri diferă de la un blockchain la altul, la fel şi alte caracteristici, cum ar fi dacă lanţul e finit sau infinit.

De exemplu, pentru bitcoin, metoda de generare a noi blocuri se numeşte PoW (prove of work = dovadă a muncii), cei care generează noi blocuri se numesc mineri şi cantitatea totală de bitcoin care poate exista este limitată a priori (se ştie cât de lung va fi lanţul când ultimul bitcoin va fi minat).

Prin contrast, blockchain-ul Steem se bazează pe metoda DPos (Delegated Proof of Stake) de generare a noilor blocuri, cei care au această sarcină se numesc martori (witness), şi teoretic acest proces poate continua la nesfârşit.

Aşadar, într-un fel, martorii sunt echivalentul minerilor din blochain-ul bitcoin. Dar sunt mai mult decât atât, şi, spre deosebire de minerii dintr-un blockchain PoW, martorii sunt votaţi sau de-votaţi de către membrii comunităţii Steemit.

Hai să vedem rolurile lor.

image.png

Rolurile martorilor blockchain-ului Steem

Am amintit deja despre rolul lor de a crea noi blocuri în blockchain

Majoritatea blocurilor sunt generate de către martorii aflaţi în Top 20, în funcţie de voturi. Voturile sunt luate în calcul raportat la participaţia fiecărui cont care votează ca nivel al Steem Power.

Urmează ca pondere martorii dintre locurile 21-50, care sunt consideraţi de rezervă, şi abia la sfârşit restul care sunt un fel de rezerve la rezerve.

Martorii pot “rata” generarea unui bloc, caz in care acesta se pierde pentru totdeauna. Dacă unii martori au foarte multe blocuri “ratate”, poate fi un semn că nu sunt foarte serioşi sau nu au hardware corespunzător pentru nivelul la care au ajuns. Trebuie luat în seamă că “multe” e relativ. Pentru un martor din Top 20, câteva blocuri ratate poate însemna destul de puţin (contează şi de când e martor). Pentru un martor de mai jos, câteva blocuri ratate însemna foarte mult, din moment ce ei primesc un număr redus de blocuri pentru generare.

Aveţi aici o serie de caracteristici stabilite/propuse de martorii din Top 100. Hai să explic pe scurt şi celelalte elemente din tabel (unele foarte tehnice):

 • URL - link către pagina de prezentare a martorului
 • Registration fee - taxa propusă de martor pentru crerea unui cont nou Steem (valabilă va fi cea aleasă prin consens). Înafara de aceasta mai e nevoie de 14.5 SP delegare către noul cont, ca să aibă suficientă lăţime de bandă pentru o funcţionare decentă.
 • Price Feed - preţul Steem în USD, care are influenţă asupra valorii reward-urilor în Steem, dar şi a raportului între Steem şi SBD, dar deja ne complicăm prea mult
 • Bias - o valoare pozitivă înseamnă că martorul respectiv favorizează generarea de SBD în detrimentul Steem (cu % specificat)
 • APR % - “annual percentage rate” = dobânda anuală la SBD-ul / Steem-ul pe care le deţinem, propusă de martorul respectiv
 • Block Size - mărimea blocului; dacă prin consens se ajunge la o altă mărime decât cea actuală, se face un “hard-fork” ca să se schimbe mărimea blocului pentru viitor.
 • Version - versiunea de Steemd pe care o rulează martorul

Martorii din Top 20 hotărăsc prin consens dacă are loc un “hard fork” sau nu

Aşadar, nimeni nu poate impune un “hard fork” (nici măcar Steemit Inc, cu toată puterea lor de vot), trebuie să aibă acordul consensual al martorilor din Top 20.

Au un rol important în comunitate

Fie prin proiectele pe care le dezvoltă şi le gestionează, fie prin susţinerea unor iniţiative care ajută la descoperirea conţinutului de calitate, fie prin împărtăşirea cunoştiinţelor acumulate în beneficiul comunităţii.

Pot avea un rol important înafara comunităţii

Asta recunosc nu am văzut prea des, nici ca intenţie, dar poate fi un rol esenţial. De ce să ne bazăm doar pe Ned Scott să fie port-stindardul Steem înafara comunităţii?

Martorii (în special cei din Top 20) au un rol determinant în viitorul blockchain-ului, şi au tot interesul ca acesta să aibă succes. Mi se pare justificat ca aceştia să aibă un rol mai activ şi în atragerea de noi utilizatori şi investitori către blockchain-ul pe care îl au în grijă. Aşadar, poate fi un criteriu de vot, de ce nu?

Cum alegem cu cine votăm?

După cum aţi văzut mai sus, martorii au o serie de îndatoriri care necesită cunoştiinţe de administrare a sistemelor IT, hardware adecvat, mentenanţă riguroasă şi investiţii destul de serioase pe măsură ce se apropie de zona “roşie” a Top 20. Sunt şi premiaţi generos din reward pool, cu fiecare bloc pe care îl generează, desigur.

Dar sunt şi martori fără afinităţi în acest domeniu, şi care reuşesc să îşi atragă voturi prin excelenta prestaţie în comunitate, şi formând echipe cu oameni având experienţă în domenii complementare, pentru a face faţă diverselor provocări.

A fi un martor, indiferent de poziţie în top, conferă un grad de înţelegere a unor “fineţuri” care nu sunt tot timpul accesibile comunităţii obişnuite. A avea şi o poziţie sus printre grei, deja schimbă perspectiva.

Fiecare dintre noi are la dispoziţie 30 de voturi pe care le poate distribui.

Am făcut într-un post recent de-al meu o paralelă între votul pentru martori pe Steemit şi cel politic.

Nu mai sunt de acord cu mine, în sensul că am găsit o paralelă mai potrivită decât cea cu politica (şi ştim cu toţii ce mult o iubim!).

Votul pe Steemit e mai apropiat de cel din cadrul AGA a unei companii, cu o MARE diferenţă: nu e nevoie să convoace nimeni AGA, ca să votezi.

Îţi poţi exprima opinia prin vot oricând doreşti! Poţi vota sau de-vota (asta iar nu se poate în sistemele tradiţionale) orice martor, în limita celor 30 de voturi pe care le ai la dispoziţie şi care sunt gratuite (nu te costă putere de vot, Steem sau SBD ca să votezi/de-votezi).

În schimb, la fel ca la AGA, influenţa ta pe platformă (Steem Power) contează.

image.png

După cum ai putut vedea, sunt multe criterii după care poţi alege un martor, unele pot ţine strict afinităţi de personale.

Noi, la #steemromania, avem următoarea propunere pentru tine.

Ne dorim cu toţii să se dezvolte comunitatea românească de pe Steemit!
Printre noi avem trei martori ai blockchain-ului Steem.
Credem că ar fi şi în interesul comunităţii noastre dacă i-am vota!

Iată mai jos cum puteţi să o faceţi:

 1. Mergi la https://steemit.com/~witnesses
 2. Dă scroll pană jos unde dai de mesajul : If you would like to vote for a witness outside of the top 50, enter the account name below to cast a vote.
 3. Acolo ai o casută unde trebuie să pui manual numele celor pe care vrei să îi votezi şi apoi să apeşi butonul "vote"
  Cei trei români care au servere de martori sunt în ordinea apariţiei lor:

Dacă votul a fost reuşit, imediat sub casuţa vor apărea conturile votate de tine ca martori.

image.png

Alătură-te serverului Discord aici

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
Sort Order:  

Prea tarziu ca sa actualizez postul acesta, au trecut deja 10 zile. Dar avem un nou witness roman (de fapt doi romani @alexvan si @catalincernat), care au format witness-ul @ro-witness.

Am vorbit cu @lishu si va fi si un post separat, dar m-am gandit ca e bine sa adaug comentariu si aici, sa fie cu restul trupei.

Asadar, va propun sa votati si pe @ro-witness ca witness. Aveti mai sus metoda prin care sa o faceti. Multumim tuturor, desigur, pentru suportul acordat witness-ilor romani!

Voi vota pentru vizibilitate.

·

Votat toata echipa! Spor la treaba!

Foarte tare ca ati pus si martorii romani la sfarsit, pe zi ce trece contul steemromania devine din ce in ce mai tare.
Acuma ca martori avem, credinta in blockchain avem, mai trebe doar sa batem din usa in usa :))))

·

Inevitabil, mi-am dat seama de ceva timp ca o sa ajung din ala care merge din usa in usa: Sarumana, primiti cu blockchainu?

·

Acuma ca martori avem, credinta in blockchain avem, mai trebe doar sa batem din usa in usa :))))

Ce bine ca vine si umorul la sfarsit! :) Sper ca nu v-am crispat prea tare cu stilul meu necondimentat de a scrie!

·
·

Poti conta pe mine sa condimentez sectiunea de comenturi :)

Au voturile mele sper sa le fie de folos.