Necesitatea Prosocialitatii

in #steemromania6 years ago

image.png
image.png

Pe principiul, sunt prea sarac ca sa imi permit lucruri ieftine, cred ca si noi ca societate suntem in o zona prea neconstructiva ca sa ne permitem planuri cuminti. Inteleg ca lucrurile despre care am scris pana acu si ce am propus la nivel de comunitate sunt destul de ambitioase si vagi, asa ca o sa incerc sa aduc aceste concepte cat mai in concret, dar pentru inceput merge putina contextualizare.

Dezambiguizarea prosocialului


Prosocialul nu este o directie de actiune neaparat, desi poate fi, ci mai mult un cadru ideologic care sa dea o anumita forma proiectelor comunitatii. Prosocialul nu limiteaza cu nimic actiunile ce vor fi rulate de comunitate, ci doar incurajeaza un mod altruist si colabortiv de a construi lucrurile. In mai mai putine cuvinte este tendinta de a ne axa pe actiuni care aduc beneficii comunitatii mai largi, decat indivizilor; este doar o schimbare de optica.

Urmatoarea parte este doar pentru contextualizare pentru ca nu are o forma implementabila inca, dar ca si cadru ideologic am indentificat pana acum patru piloni ai prosocialitatii.

  1. Altruism eficient. Mai multe pe acest subiect se pot gasi aici, dar in principiu este vorba de maximizarea impactului pozitiv pe care il ai atunci cand ajuti pe cineva sau un grup. Diferite modalitati de abordare a problemelor vor da diferite rezultate, unele sunt mai eficiente si fac mai mult bine cu mai putine resurse si altele sunt mai putin eficiente, idea este de a gasi modalitatile care au un impact cat mai mare si pozitiv.

  2. Colaborare complementara. Oameni care au aceasi viziune si aceleasi scopuri trebuie incurajati sa formeze echipe multidisciplinare in care skill-urile tuturor sa se complementeze pentru a incerca sa formeze un intreg cat mai eficient care sa lucreze in o directie comuna.

  3. Educatie open source. Devine din ce in ce mai clar ca educatia nu este un proces prin care treci in tinerete pentru a te pregati pentru viata, acest model este depasit total. In momentul de fata lucrurile se schimba atat de repede incat educatia trebuie sa fie un proces constant si continuu. La viteza de schimbare actuala, un model centralizat de eduatie nu mai da rezultate, de aceea educatia trebuie sa fie peste tot si accesibila tuturor iar asta se poate face prin proiecte open source care sa predea gratuit o multitudine de skill-uri.

  4. Arta prosociala. Realmente vorbind, cand discutam despre prosocial este vorba de o noua cultura iar asa ceva nu exista fara arta; iar arta prosociala ar fi o dimensiune asumata de cei care oricum interprind acte artistice. Ar presupune incurajarea celor din comunitate sa discute la nivel artistic despre aceste concepte si idei.

In principiu, idea de prosocial ar fi ca o stea care sa ne ghideze deciziile, nicidecum un mod limitativ de actionare.

image.png

Dezvoltarea concreta a comunitatii


Este clar ca resursele noastre sunt limitate, la fel ca si timpul. Consider ca e nevoie de o structura cat mai eficienta pentru a facilita dezvoltarea comunitatii si a proiectelor pe care le rulam, iar totul cred ca pleaca de la individ.

Consider ca o abordare concentrica, ce a fost prima data prezentata in postare asta, este cea mai concreta si curata abordare. Asta implica trei cercuri concentrice ce se construiesc unul in jurul altuia, cu ideologia prosociala in centru ca si punct de plecare.

Primul cerc**** ar fi cercul membrilor comunitatii si ar presupune sprijinirea aceastor membrii in doua directii concrete. Prima este descoperirea si dezvoltarea pasiunilor si skill-uri ca principal continut postat pe platforma iar a doua este maximizarea castigului financiar in urma dezvoltarii acestor pasiuni/skill-uri. Cand zic maximizare, desigur ma refer la modalitati constructive de a face acest lucru.

Consider ca noi ca oameni, dam cel mai bun randament cand lucram cu lucruri care ne plac si ne aduc bucurie, de aceea cred ca daca marsam pe descoperirea si dezvoltarea pasiunilor se poate ajunge la cel mai bun si frumos continut creat de indivizi. Iar acest continut poate fi contextualizat in diferite proiecte, dupa cum vedem sunt foarte multe posibilitati si apar unele noi pe zi ce trece.

A doilea cerc este partea antreprenoriala. Cei care doresc acest lucru pot folosi skill-urile slefuite pe steem pentru a crea echipe complementare ce pot porni proiecte cu castig monetar. Ecosistemul steem ne da posibilitatea de a ne cunoaste modul de gandire si comportamentul, adica fix ce trebuie pentru a ne da seama daca putem colabora sau nu.

Aici avem tot doua directii de actiune, se pot dezvolta produse destinate pentru platforma si profitul vine in forma de steem sau sbd. Sau se pot crea proiecte care sa lucreze in lumea reala, cam orice proiect digital care nu implica o latura fizica poate sa fie rulat fara probleme majore.

Iar** al treilea cerc** concentric este activismul social. Dupa ce avem membrii comunitatii dezvoltati si o parte din ei cu afaceri nascute din comunitate; urmatorul pas este sa iesim in afara comunitatii si sa incercam sa avem un impact pozitiv in societea generala. Partea asta este cea mai deschisa discutiilor, dar deja vedem mai multi oameni in comunitate care se duc instinctiv in aceasta directie.

Cel mai probabil vom lucra in acelasi timp pe toata cercurile, dar consider ca trebuie sa distribuim majoritatea resurselor si a timpul nostru in ordinea de mai sus. O comunitate puternica e formata din indivizi puternici, iar asta reprezinta o fundatie buna pentru activitati antreprenoriale si sociale.

image.png

Steemromania ca incubator prosocial


In spiritul descentralizarii consider ca mai mult decat @steemromania sa gasesca si sa ruleze diferite proiecte, mai eficient este sa ne pozitionam ca un incubator prin care membrii comunitatii sa gaseasca sprijin si resurse pentru a construi proiectele lor. Astfel am cauta sa distribuim spriji si resurse in directiile prezentate mai sus, incepand cu sprijinirea membrilor individuali in activitatea lor, contribuirea la formarea de afaceri si apoi sprijinirea proiectelor cu caracter social.

In acest context gradul de diversitate si directiile abordade de catre comunitate ar fi foarte variate si ar acoperi o paleta larga de subiecte intr-un mod extrem de organic. De asemenea, acesta ar fi un mod extrem de bun de a atrage oameni noi si capabili in comunitate.

Necesitatea prosocialitatii


Recomand tuturor sa caute ori cartea ori diferite filamari pe youtube cu Yuval Harari, pe subiectul “Sapiens – a brief history of human kind”. Omul asta e istoric si abordeaza istoria omenirii intr-un mod fantastic prin care trece de la biologie la sociologie in cel mai unitar mod de am gasit eu pana acum. Argumentatia lui pleaca de la ce considera el a fi diferenta fundamentala intre noi si restul vietatilor de pe aceasta planeta.

La inceput specie noastre, influenta pe care o avea omul asupra planetei nu era mai mare ca cea a maimutelor sau gugustiucilor, dar cu timpul asta s-a schimbat pentru ca noi am dezvoltat un comportament unic si anume capacitatea de colaborare flexibila in masa. Exista specii precum albinele sau furnicile, ce reusesc sa colaboreze extraordinar de bine in numar mare; dar spectrul lor de colaborare este foarte limitat si nu prezinta flexibilitate. Pe partea cealalta avem cimpanzeii, care pot avem colaborari foarte complexe, dar nu o pot face la scala mare. Iar in toata diversitatea asta biologica, am aparut noi cei care putem colabora intr-un mod extrem de flexibil cu predispozitie spre inovatie, plus ca avem capacitatea de a o face intr-un numar extrem de ridicat si chiar cu straini. Si elementul care permite aceasta colaborare flexibila si in masa, e capacitatea noastra de a rezona cu “povestile” spuse. Realmente vorbind, in afara de realitatea biologica si fizica a pamantului, orice altceva este o poveste; sunt povesti nasoale precum rasismul si povesti foarte frumoase precum drepturile omului, dar tot povesti sunt.

Noi suntem in punctul in care putem incerca sa schimbam narativa povestii noastre colective. Cu efortul nostru a a coagula si rula comunitatea roamneasca pe steem avem posibilitatea de a urma povestea actuala si de a construi ceva care poate functiona dar cu rezultate modeste; sau avem posibilitatea de a pune in aplicare principii si valori pe care le consideram necesare in lume si astfel sa incercam sa construim ceva total diferit cu rezultate mult mai puternice.

Povestea prosociala nu este nimic altceva decat folosirea a cea e mai frumos in om pentru a construi o poveste colectiva frumosa. Prosocialitatea reprezinta colaborare, intelegere, consens, altruism, demnitate, curiozitate, curaj, incluziune si multe altele.

Iar aceasta poveste ne ajuta pe mai multe planuri, prima data ne da posibilitatea de a crea valori reale in comunitate pe care sa construim ceva cu adevarat sustenabil. Iar pe partea cealalta e o poveste foarte buna prin care sa gasim sprijin de la comunitatea internationala, atat in ecosistemul steem, cat si in afara lui.

image.png

Sort:  

Congratulation !
Your #blog on steemit!

I am @Rihannas!
I Support You on Steemit. Your Post is Good .

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.15
JST 0.027
BTC 60654.57
ETH 2343.25
USDT 1.00
SBD 2.48