Balık Türlerini İnceliyoruz #1

in #steempress6 years ago (edited)
Bir önceki yazımda akvaryum dünyası hakkında küçük bir giriş ve bu kılavuz niteliğinde olacak olan yazı dizisi hakkında bir kaç bilgi paylaşımında bulunmuştum. Bu yazımızda akvaryumda besleyebileceğiniz canlı türlerini başlıklar altında sınıflandırarak özellikleri hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım.


CANLI DOĞURAN TÜRLERİ

İsmi ilk okunduğunda garip gelebilir fakat bu balık türünün en büyük özelliği hamile balığın rahminden yavru balıklar akvaryuma direk yüzerek canlı bir şekilde doğarlar yani birazdan anlatacağım türlerde olduğu gibi yumurta formu olmaz, bu özellikleri memeli canlılara çok benzer fakat canlı doğuran balık türleri memeli sınıfına dahil değildir. Bir diğer özellikleri oldukça barışcıl türler olmalarıdır, akvaryum ortamında diğer balıklardan sakınılması gereken her türlü bir arada yaşayamayacak kadar narin olan bir ırk tır canlı doğuranlar. Sabahtan beri canlı doğuran türleri diye sayıklayıp duruyoruz şimdi sizlere bu familyaya ait olan türlerin isimlerinden bahsedeceğim. Lepistes,Platy,Molly,Endlerr,Velifera,Kılıçkuyruk,Aykuyruk canlı doğuran türlerinin alt kolları olarak kabul edebilirsiniz. Saymış olduğum bu türlerinde altlarında binlerce farklı varyete renk ve çeşitlilikte farklı farklı balıklar vardır.

platy1.jpg



CICHLID TÜRLERİ

Ülkemizde genellikle ciklet adıyla tanınan bu balık türlerinin ana vatanı genellikle Afrika'da bulunan iki adet gölden gelmektedir. Malawi ve Tangayika gölleri ciklet türlerinin hemen hepsine ev sahipliği yapmaktadırlar fakat Malawi gölünde yaşan bir türe Tangayika gölünde rastlayamazsınız her göl kendi bünyesinde kendine özgü türleri barındırmaktadır. Ciklet balıklarının üreme şekilleri alışılmışın biraz dışında bir yöntemle gerçekleşir. Dişi balık yumurtalarını ağzında kuluçka yapar ve su şartlarıyla doğru orantılı olarak 18-21 gün sonunda gelişimini tamamlamış yavruları ağzından dışarı salarak doğum olayını gerçekleştirmiş olur. Ciklet balıkları kendi içinde bir çok farklı varyete ve türe sahiptir bunlardan ülkemizde en çok görülenleri şu şekildedir; Sarı Prenses, Mavi Prenses, Ahli, Yunus, Demasoni, Paslı Prenses, Mpanga, Red Check gibi türlerdir. Ciklet balıklarının bakımında genellikle aynı varyetede olanların bir arada beslenmesi tavsiye edilir, farklı varyeteler bir arada beslendiğinde çapraz çiftleşme sonucu ırklarında ki saflık kaybolabiliyor ve istenmeyen kırma türler meydana gelebiliyor. Ciklet balıkları genellikle agresif türlerdir bu nedenle ciklet balıkları yine ciklet balıkları ile bir arada beslenmelidir, illa farklı bir türle birlikte beslemek zorundaysanız farklı olan balık cikletlerinizden büyük olmalıdır yoksa balığınıza pek huzur vermezler ve istenmeyen sonlarla karşılaşabilirsiniz.

ciklet2.jpg



SAZANSIGİLLER

Bende dahil olmak üzere hemen hemen akvaryum hobisine başlayan herkesin ilk tercih ettiği tür olan Japon balığı diye bildiğimiz o turuncu şirin balık aslında Sazansıgiller familyasına ait bir türdür. Doğal ortamda büyük göllerde karşımıza çıkabilirler fakat ülkemizdeki göllerde bir Japon balığına rastlamanız pek mümkün değildir. Aslında Japon balıkları çeşitli çaprazlamalar sonucu ehlilleştirilerek günümüzdeki halini almıştır yani yabani doğal ortamında pek akvaryumlarımızda beslediğimiz tatlı turuncu haline benzemez. Üreme olarak ekstra bir çaba harcamanıza gerek yoktur dişi balık yumurtalarını akvaryum zeminine döker erkekse dökülen yumurtaları döller ve 18-20 gün sonunda olgunlaşan yumurtalar minik japon balıkları olarak yüzmeye başlarlar. Üreme konusunda en çok dikkat etmeniz gereken yumurtaların mantarlaşmasını ve yetişkin bir balık tarafından yenmesini önlemektir. Mantarlaşma tehdidine karşı olarak suyunuza metilen mavisi diye adlandırılan sıvıdan akvaryum hacminize göre 10 litreye 1 damla olacak şekilde damlatarak bu problemin üstesinden büyük ölçüde gelebilirsiniz. Yumurtaların yetişkin bir balık tarafında yenmesini olayına karşı olarak da akvaryumu bitkilendirerek ve balıklarınızı aç bırakmamaya çalışarak büyük ölçüde bu probleminde üstesinde gelmeyi başarabilirsiniz.

japon1.jpg


Kedi balıkları, Vatozlar ve Omurgasızlar familyasıyla ilgili olan bölümleri bir sonraki yazımda bulabilirsiniz şimdilik bu kadar teşekkürler.



@zuma

Sort:  

Photo beautiful and amazing fish, fish is my favorite. Thanks for sharing @zuma

thanks !

Coin Marketplace

STEEM 0.29
TRX 0.11
JST 0.033
BTC 63458.69
ETH 3084.37
USDT 1.00
SBD 3.99