24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi

in #steempress6 years ago

Merhaba, bildiğiniz gibi yarın sandıklara gidip oylarımızı kullanacağız. Bir sandıkta, iki pusula üzerinde kullanacağımız oylarımızla yeni Cumhurbaşkanımızı ve milletvekillerini belirleyeceğiz. Bu seçimi önemli kılan en büyük etken, geçen yıl gerçekleşen referandumda kabul gören anayasa değişiklikleri ile gelen Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçiş yapılacak olması. Mart ayında yeni gelen İttifak Yasası da yarınki seçimde önümüze çıkacak.



source

Peki nedir bu ittifaklar?
İttifak grupları arasında; iktidar tarafında AKP ve MHP yer alıyor, yani Cumhur İttifakı. Muhalefet tarafındaysa CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti yer alıyor bu da Millet İttifakı olarak adlandırılıyor.
Sandığa gittiğinizde aldığınız pusula ve elinizdeki mühür ile şu şekilde bir yol izlemeniz gerekiyor, Millet İttifakından, CHP'ye oy vereceğinizi kabul edelim. Millet İttifakı çerçevesinde bulunan CHP sütununun altındaki yuvarlağa mührü basıyorsunuz. Bu durumda oyunuz CHP tarafına geçiyor. Oyunuz CHP'ye yazıldığı için ayrı olarak ittifakın ortak oylarına yazılmıyor. Eğer sütunda CHP ambleminin üzerine mührünüzü basarsanız, aynı şekilde oyunuzu CHP'ye yazılıyor. Yani özet olarak CHP sütununun içerisindeki herhangi bir yere amblemi geçmemek üzere mührünüzü basabilirsiniz. Bu durumda oyunuzu CHP'ye gidecektir. İttifak içerisinde mührü sütunun dışına taşırırsanız, yani iki farklı partinin ortasına mührü basarsanız bu durumda oyunuz partiye değil ittifakın ortak oylarına yazılıyor. Yine aynı şekilde ittifak başlığına yada rastgele herhangi sütunlara mührü bastığınızda oyunuz, ittifakın ortak oylarına gidiyor. Bu da demek oluyor ki dairenin dışına taşan mühür, oyunuzu geçersiz kılmıyor sadece sütunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Fakat oyunuzu vereceğiniz partiyi belirlediyseniz, tavsiyem seçimin ikinci tura kalmaması için direkt daire içerisine mührü basmanızdır.

İttifakın ortak oyları nedir?
İttifak oyları ilçe bazında toplanır ve partilerin o ilçelerdeki oy kendi aralarında dağıtılır, örneğin İzmir'in Karşıyaka ilçesinde CHP'nin 600 oy, İyi Parti'nin ise 400 oy aldığını yani toplam oyun 1000 olduğunu düşünelim. Ayrıca ittifake gelen ortak oylar da 100 olsun. Bu durumda CHP'ye 60 oy, İyi Parti'ye ise 40 o paylaştırılır. Karşıyaka da CHP 660 oy, İyi Parti ise 440 oy almış olur.



source

Oy kullanmak için ne gerekiyor?
Bu vakte kadar oy pusulalarınız muhtarlık tarafından veya ptt yolu ile size ulaştırılmıştır, eğer ulaştırılmadıysa sabah erkenden muhtarlık bürosuna giderek teslim alabilirsiniz. Oy pusulanızı aldıktan sonra pusula üzerinde ibraz edilen okula doğru yola koyulabilirsiniz. Oyunuzu kullanmaya giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınız yahut yerine geçen bir pasaport, ehliyet gibi resmi damgalı bir belge bulundurmanız gerekiyor. Oy kullanacağınız sınıfa girdikten sonra sandık görevlilerinin size verdiği pusulaları ve zarfları iyice kontrol edin. Zarf üzerinde YSK logosu, iki adet verilecek (biri cumhurbaşkanlığı diğeri ise milletvekili seçimi için) olan pusulanın üzerine ise YSK fligranı ve resmi bir mühür olması gerekiyor. Bunların yanında iki adet de mühür verecekler, pusulaların üzerine basmanız için. Eğer bunlardan birinde bile bir problem veya içinizde bir kuşku var ise sınıftaki Müşahit'e durumu mutlaka ibraz ediniz. Gereçlerinizi aldıktan sonra dört tarafı kapalı olan seyyar odaya girerek oyunuzu kullanabilirsiniz. Oy kullanım esnasında telefonunuzu cebinizden çıkarmayınız, pusulaların fotoğraflarını vs. çekmek kesinlikle yasak olduğundan durum farkedilirse rapor yazılacak ve oyunuz geçersiz olacaktır. Eğer oy kullanmayı bilmiyorsanız veya herhangi bir problem dolayısıyla kendi başınıza hareket edemiyorsanız başka bir seçmenden yardım isteyebilirsiniz. Sandık görevlilerin sizinle aynı yere girmesi kesinlikle yasak fakat diğer seçmenler için böyle bir engel bulunmuyor. Son olarak pusulalarınızı mühürledikten sonra tekrar kontrol edin ve zarfa katlayıp koyarak "kesinlikle" yapışırın ve sandığa o şekilde atın.


source

Oy kullandıktan sonra ne yapmalı?
Oyunuzun bulunduğu zarfı sandığa attıktan sonra sınıftan çıkmadan önce isim, soyisim ve kimlik numaranızın bulunduğu listeye imzanızı da atmanız gerekiyor. Sonrasında ise size imzalı bir seçmen kağıdı verilecek, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda bu seçmen kağıdını saklamanız gerekiyor. Eğer isterseniz sayımlar başladığında oy kullandığınız sandığın başına gelip sayımı izleyebilirsiniz, bunun için kimseden izin istemenize gerek yok. Sayım bittikten ise sonuç tutanağının bir fotoğrafını çekebilirsiniz. Eğer oy sayımında bir usülsüzlük tespit ederseniz sandık Müşahitin'e başvurarak mutlaka konu hakkında tutanak tutmasını isteyiniz.

Ben, yani Müşahitlerin görevi :)
5 yıldır CHP üyesiyim ve hemen her seçimde Müşahit olarak görev yapıyorum. Bu seçimde de yine aynı şekilde görevdeyim. Muşahit; herkesten önce görevli olduğu okula giderek keşif yapar. Herhangi bir aksaklık olmaması için diğer Müşahitler ile birlikte ortak çalışmalar yürütür. Yanında trafoya kedi kaçması tehlikesine karşın el feneri bile bulundurur. Yanında her daim kalem, kağıt, power bank ve yiyecek, içecek bulundurur. Sandık kurulunun oluşturulmasını, oy kullanma aşamasını, sayım işlemini ve tutanakların tutulmasını gözlemler ve takip eder. Herhangi bir anlaşmazlıkta, oluşabilecek bir üsulsüzlükte durum hakkında tutanak tutarak Genel Merkeze iletir. Sayım sonrası sandık imzalı sonuç tutanağını alır ve İlçe Başkanlığına götürür.

 

Okuduğunuz için teşekkürler, iyi olan kazansın :)


Posted from my blog with SteemPress : https://www.sedatyildiz.xyz/24-haziran-2018-cumhurbaskanligi-secimi/

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.17
JST 0.029
BTC 69437.28
ETH 2488.70
USDT 1.00
SBD 2.54