İnternet Nedir, Tarihi ve Bileşenleri

in #steempress6 years ago (edited)

İnternet nedir, nasıl çalışır, arkasında neler olmaktadır, bu işin mantığı nedir? Bu sorular ışığında hiç bilmeyenlere yönelik olarak bu işin teorisini anlatmaya çalışacağız.

İnternet Nedir?

İnternet neticede bir iletişim ağıdır. İletişim üzerine kuruludur. Bilginin bir yerden diğerine iletilmesiyle devam eden bir süreçtir.

Tabi burada interneti sadece iletişim olarak düşünmemek lazım. Eski zamanlarda yazılan kitaplar ve o dönemdeki kütüphaneler de şu anda internette yer almaktadır. Ayrıca bilginin tutulduğu yerlerde internettedir. Eskiden insanların toplandığı yerleri düşünün; bir konferans salonunu, bir sergi salonunu. Artık bunların hepsine internetten katılıp izleme imkanı bulabilirsiniz. İnsanlar, toplantılarını ve işlerini artık internetten yapabiliyor.


Eskiden çalışan insanların yaptığı işlerin tamamı şu an dijitalleşiyor ve internete taşınıyor. İş aslında sadece internet olarak düşünülmemeli işin bir de dijitalleşme boyutu var. Bildiğimiz bütün varlıklar yavaş yavaş dijital varlığa dönüşüyor. Mesela devlet var şimdi e-devlet diye bir sistemden bahsediliyor ve bunların dönüşümü var.

Aslında internet bütün bu sistemleri de taşıyan ve bunlara ulaşabildiğimiz bir ortam haline geldi. Dolayısıyla internet, eski sistemlerin yerine sadece iletişim olarak kullanılabilir ( ve bir iletişim aracıdır) ancak iletişim ihtiyacının yanında farklı amaçlar için de kullanılıyor. Mesela bir e-maili bir yerden bir yere atıyorsunuz. Bunların yanında facebook, twitter gibi sosyal ağları da iletişim için kullandığınız gibi başka amaçlar için de kullandığımız oluyor.

İnternetin Çıkışı

İnternetin tarihine bakacak olursak, internetin ilk çıktığında Amerikan Savunma Bakanlığında geliştirilen bir teknoloji olduğunu görürüz. Bu teknoloji geliştirilirken şöyle bir düşünce hakimdi. Nükleer bir savaş dahi çıksa yani ülkenin merkezi başkenti dahi bombalansa iletişime devam edilecek bir sistem yapabilme düşüncesi vardı. Bu sebeple internette merkezi bir sistem yerine güçlerin dağıtıldığı bir sistem benimsendi.

“Bir teknolojiyi üretebilmek için o teknolojiyi üretecek kültürel seviyeye de ulaşmanız gerekiyor. “ (teori). Mesela gücü merkezde toplayan bir kültürden geliyorsanız o zaman sizin üreteceğiniz sistemde merkezi bir sistem olacaktır. Gücü dağıtan bir kültürden geliyorsanız o zaman sizin üreteceğiniz sistemde gücü dağıtan bir sistem olacaktır. Bu şekilde yüzlerce örnek verilebilir.

Teknoloji üzerinde kültürü taşır. Şu kültürdeki millet bunu üretti şu kültüre sahip milletin ürettiği de böyleydi şeklinde binlerce örnek mevcut.

Nükleer bir savaş bile çıksa ayakta kalacak bir sistem geliştirme derdiyle, sistemin merkezi bir sistemden dağıtılmış bir sisteme dönüştürülmesi düşüncesi üzerine çalışıldı. Bunu nasıl yapacağız sorusu da gündemin en önemli sorusuydu. Bu sebeple internet, merkezi olmayan bir sistem olarak hayata geçirildi.

İnternetin Bileşenleri

Bu bölümde internet nelerden oluşuyor? İnternetin bileşenleri nelerdir? sorularına cevap arayacağız.

İnternet, sunucu ve istemci olarak gelişen bir teknolojidir. Aslında internete bağlı her bir bilgisayar, internete hizmet eden ve internetin verilerinin tutan ve verilerinin dağıtılmasına yardımcı olan birer kaynak olarak görülebilir. Dolayısıyla internet, merkezi olmayan dağıtık bir sistemdir.

İnternette herhangi bir merkezin göçmesi durumunda (hat kopabilir, elektrik kesintisi olabilir, sistem çökebilir, saldırı olabilir) bu sadece oradaki kişilerin internete ulaşamaması anlamına gelir. Yoksa internet, sanal bir dünya olarak, varlığını her daim devam ettirir . Mesela düşünün veriler size bir hat üzerinden iletiliyor ve bu hat kesildiğinde veriler size gelemeyecek ama ona rağmen veriler başka yollarını bularak gelebiliyorlar. Burdan İnternetin kendi kendini tamir eden dinamik bir yapısı olduğu sonucu çıkıyor.



Posted from my blog with SteemPress : http://elektroyazilim.org/internet-nedir-tarihi-ve-bilesenleri/

Coin Marketplace

STEEM 0.19
TRX 0.15
JST 0.029
BTC 63277.26
ETH 2570.12
USDT 1.00
SBD 2.82