Miten julkaisun arvo määräytyy?

in #steemit2 years ago

Tämä on lyhyt ja toivon mukaan melko kattava kuvaus siitä, miten yksittäisen julkaisun arvo määräytyy äänestämällä. Tämä sisältää jonkin verran materiaalia toisesta julkaisusta, mutta samalla antaa lisätietoa niille jotka haluavat tietää lisää.

Mitä äänestäminen on?

Muut käyttäjät voivat antaa ääniä kommenteillesi sekä luomillesi julkaisuille (post) mikäli niin haluavat. 7 päivän jakson jälkeen saat julkaisustasi tai kommentistasi lopulta palkkion joka maksetaan Steeminä sekä SBD:nä.

Nämä ovat kaksi Steemitin valuuttaa, joista Steem on tärkeämmässä roolissa. SBD:n tarkoitus on olla arvossaan noin $1 arvoinen ja lähinnä arvoltaan vakaa kryptovaluutta jota voi käyttää Steemin hankkimiseen tai myytäväksi muita valuuttoja vastaan. Steem-valuuttaa voi pitää joko vaihtokykyisenä Steeminä tai muuttaa Steem Poweriksi, joka määrittää käyttäjän voiman alustalla. Steem Powerin voi muuntaa takaisin Steemiksi, mutta tämä kestää 13 viikkoa kokonaisuudessaan.

Mitä enemmän käyttäjällä on Steem Poweria, sitä enemmän hänen äänensä vaikuttaa. Käyttäjä jolla on 200 SP:tä vastaa kymmentä käyttäjää joilla on 20 SP:tä. Tämän vuoksi julkaisun palkkion arvoa ei määritä yksin se, miten moni sitä äänestää, vaan miten voimakkaat käyttäjät äänestävät.

hands-1768845_1280.jpg

Kuulostaako yksinkertaiselta

Ettei tämä olisi tarpeeksi helppoa, äänestyksestä saatuun palkkioon vaikuttaa vielä muutkin asiat. Jokaisella käyttäjällä on äänestysvoima, Voting Power. Tämä on maksimissaan 100% ja jokainen ääni maksaa 2% äänestysvoimasta, mutta onneksi se latautuu 20% päivävauhdilla. Tämän merkitys on kuitenkin se, että kun äänestysvoima laskee vähenee samalla äänen antama arvo.

Esimerkiksi kun käyttäjällä on 50% äänestysvoimastaan jäljellä, hänen äänensä on vain 50% arvoinen entisestään.

Steemitissä käyttäjillä joilla on noin 500SP:tä on mahdollisuus käyttää eri painoarvoisia ääniä, 0-100%. Jokaisen normaalin käyttäjän ääni on 100% painoarvolla. Jos antaa äänen 50% painoarvolla on äänen teho vain 50% entisestään, mutta samalla menettää äänestysvoimaansa vain puolet, eli 1%. Jos taas antaa 25% painoarvolla äänen, menettää 0,5% äänestysvoimaansa.

Jokainen käyttäjä voi nähdä oman äänestysvoimansa esimerkiksi Steemd-palvelusta vasemmasta reunasta. Voit katsoa esimerkiksi Suomibotin äänestysvoiman täältä!

Tämän lisäksi tällä hetkellä noin 75% palkkiosta maksetaan sisällön julkaisijalle ja 25% menee sisällön kuraattoreille, eli käyttäjille jotka ovat äänestäneet sisällön puolesta. Kuraattori varmistaa parhaan palkkion itselleen löytämällä korkeatasoista materiaalia, joka ei ole vielä saanut ansaitsemaansa huomiota.

Voinko siis ansaita myös äänestämällä muita?

Kyllä!

Noin 25% julkaisun palkkiosta maksetaan äänestäjille, tulevaisuudessa tämä osuus saattaa muuttua. Aiemmin osuus oli jopa niinkin suuri kuin 50%.

Tarkoituksena on, että mikäli löydät julkaisun joka on mielestäsi todella hyvä, mutta senhetkinen ennakoitu arvo on pieni, voit äänestämällä sitä saada itsellesi palkkion kuraattorina toimisesta.

Tarkemmin avattuna: Mikäli löydät julkaisun joka ei ole uusi (Ensimmäiseltä 30 minuutilta saa pienemmät kuraattorin palkkiot kuin 30 minuutin jälkeen) ja äänestät sitä, mutta sinun jälkeesi useat käyttäjät äänestävät sitä - saat suuremman kuraattorin palkkion kuin sinun jälkeesi äänestäneet käyttäjät.

Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta julkaisujen äänestäminen antaa niille lisää näkyvyyttä ja äänestämiselläsi olet voinut antaa laadukkaalle julkaisulle enemmän näkyvyyttä, jonka ansiosta se on saanut ansaitsemansa huomion.

Tosin tässä on tärkeä muistaa, että kuraattorin palkkiot ovat myös pieniä mikäli sinulla on pieni SP. Merkityksellisemmät äänet antavat suuremman kuraattorin palkkion.

communist-1294981_640.png

Mitä on liputtaminen? (flagging)

Steemit on hajautettu palvelu, jossa taustalla ei ole yksittäistä tahoa joka voi määrittää miten Steemitissä toimitaan, eli yksittäisiä käyttäjiä ei voi sulkea pois palvelusta, viestejä poistaa tai asioita kieltää. On hyvin tärkeä kuitenkin muistaa, että muut käyttäjät voivat "liputtaa" eli antaa negatiivisia ääniä sisällölle jota pitävät sopimattomana.

Tämä on yksi keino millä Steemitissä käyttäjät voivat itse estää esimerkiksi plagiointia tai vahingollisen materiaalin levittämistä. Liputettu sisältö menettää odotettavissa olevaa maksua ja tämän jälkeen merkitsevät sisällön piilotetuksi. Piilotettu sisältö tulee erikseen klikata näkyviin.

Suurin syy miksi Steemitissä ei kannata julkaista muualta kopioitua sisältöä on se, että usein muut käyttäjät liputtavat kopioidun sisällön.

Steemitin uskottavuus julkaisualustana syntyy myös siitä, kun yhteisö varmistaa ettei ihminen pääse ansaitsemaan rahaa kopioimalla muiden tuottamaa materiaalia.

Tässäkö kaikki?

Julkaisun ennustettu arvo vaihtelee 7 päivän kuluessa. Siihen vaikuttaa Steemin arvon vaihtelu, muiden äänestyskäyttäytyminen (koska palkkioita jaetaan vain rajallinen määrä) sekä esimerkiksi mikäli joku poistaa ääniään julkaisultasi.

Ennustettu palkkio on aina vain ennuste ja se on varma vasta silloin kun se maksetaan käyttäjätilillesi lunastettavaksi. Tämän takia monet menestyneet julkaisut voivat melkein kuin sulaa silmissä arvoltaan, mikäli Steemin arvo laskee jyrkästi.

Samalla taas Steemin arvon nousu antaa jokaisen meidän äänelle suuremman painoarvon.

Miten saan rahani julkaisusta?

Kun 7 päivän ajanjakso on kulunut julkaisusta, saat maksun julkaisusta ja se on lompakko-sivullasi lunastettavissa. (Wallet!)
Palkkio maksetaan useimmiten 50%/50% jaolla SBD:nä ja Steem Powerina. SBD maksetaan aina oletuksella, että se on $1 arvoinen ja SP maksetaan Steemin senhetkisen arvon perusteella. SBD:llä voi käyttää erilaisia Steemitin palveluja, ostaa lisää Steemiä tai esimerkiksi myydä muuksi valuutaksi eri kauppapaikkojen kautta. Näiden kautta valuuttaa voi muuttaa lopulta esimerkiksi Euroiksi.

Haluan täsmentää tässä kuitenkin sen, että en osaa neuvoa miten kryptovaluuttoja tulisi käsitellä verotuksen silmissä.

money-2724245_1280.jpg

Mikäli tästä herää kysymyksiä ja käytössänne on Steemit-tili, kirjoittakaa kysymyksiänne kommentteihin!

Mikäli Steemitissä tapahtuu muutoksia ajan kuluessa, en voi taata tietojen pysyvän ajan tasalla!

Kaikki kuvat Pixabaysta!

Sort:  

Kiitos tämä on hyvä ohje!

Hyvä jos saat tästä lisätietoa ja iloa :) Tervetuloa myös ehdottamaan mistä muusta Suomibotti voisi julkaista ohjeita!

Ihanaa, että tämä on näin rautalangasta väännetty! Kiitos superhyödyllisestä informaatiosta.

Ole hyvä, huikkaa ihmeessä jos on mitään muuta epäselvää tai kysyttävää :)

Niin teen, kiitos! :)

Kiitoksia tämä auttoi ja opetti minua paljon! Oli todella mukavaa löytää täältä steemit:istä sisältöä myös suomeksi :)

Ole hyvä, ilo yrittää avata näitä monimutkaisia asioita meille suomenkielisille :)

Jos on koskaan mitään painamassa mieltä, jätä kommenttia ja kysy!

Kiitos tämä oli hyödyllinen näin aloittelijalle. Kiva jotain suomeksikin löytää.

Ole hyvä, Steemitin talous on melko monimutkainen kokonaisuus mutta hyvin se aukeaa jos oikeasti joku selittää :)

Aivan loistava teksti! Uutena Steemit:n käyttäjänä en ole vielä ehtinyt perehtyä kaikkiin (monimutkaisiin) selityksiin sivuston toiminnasta, mutta tämä selvensi jo todella paljon perusasioita. :)

Kiva kuulla jos avaa vähän :) Tässä on niin moni asia vaikuttamassa, että vähemmästäkin menee pää pyörälle. Jos on jotain kysymyksiä mielessä Steemitin toiminnasta, voin kirjoittaa niistäkin postaukset ja koitan selittää parhaani mukaan.

Hyvin selkeä, lyhyt ja ytimekäs teksti ! GJ!

PS. en tiedä miten olit jäänyt aiemmin seurantalistalta, mutta lisäsin sinutkin äänestyslistalle.

Oon ollu tutkan alapuolella selvästi !

Kiitos, alunperin se oli osana tätä edeltävää postausta joka kertoo mikä Steemit on, mutta silloin se oli kaikkea muuta kuin lyhyt ja ytimekäs..

Ei kannata tehdä liian pitkiä postauksia, ne jää usein lukematta loppuun asti ellei kysessä ole jotain todella mielenkiintoista. Parempi jakaa ne kuten nyt !

Jälleen, loistavaa tiedon jakamista suomeksi! Kiitoksia tästäkin informaatiosta.

Ole hyvä, toivottavasti tästä voi oppia jotain uutta :)

Kiitos informatiivisesta ja selkokielisestä tekstiä @suomibotti ! Mukavaa lukea välillä suomenkielisiä julkaisujakin! :)

Kiitos, pitäisi vain koittaa julkaista rohkeammin suomeksi niin ehkä muutkin innostuisivat. Ei tosin pelkällä suomella pärjää, mutta hyvä lisähän se on muuten harmaaseen postauksen arkeen.