Informatii despre cryptocurrencies #5 - Exchange-uri internationale

in #romania7 years ago

Intrucat acest fenomen urmeaza sa devina mainstream si inca exista foarte multa dezinformare si confuzie in legatura cu subiectul "cryptocurrency", voi scrie o serie de articole pe aceasta tema. Nu detin adevarul absolut, asa ca fiecare articol reprezinta doar "o picatura de lumina intr-un ocean de intuneric"

Exchange romanesc vs Exchange international

In articolele anterioare am scris despre exchange-urile romanesti si am explicat cum poti cumpara Bitcoin. Poti, de asemenea, sa cumperi Ethereum (ETH), platind cu lei/euro/dolari. Dar daca doresti, de exemplu, sa cumperi Stellar Lumens (XLM) ? Sau Ripple (XRP) ? Sau Cardano (ADA) ? Daca te limitezi la exchange-urile romanesti, la inceputul anului 2018, pur si simplu asa ceva nu este posibil. Nu exista "trading pairs" RON/USD/EUR - XLM. Nu exista nici macar posibilitatea sa cumperi Stellar Lumens folosind BTC ( trading pair BTC - XLM ). Daca te limitezi doar la BTC si ETH, atunci e totul OK, poti cumpara cele doua monede folosind exchange-uri romanesti. Daca vrei sa-ti diversifici portofoliul si sa pastrezi si alte cryptocurrencies, din cele peste 1400 existente, atunci ai nevoie de un exchange international.

Exchange-uri internationale

Trebuie sa precizez ca nici macar in cazul exchange-urilor internationale nu exista un singur site pe care sa se poata tranzactiona toate monedele. De asemenea, majoritatea ofera optiuni limitate de tranzactionare in cazul altcoins. In mod concret, daca aveti Ripple (XRP) si doriti sa cumparati Cardano (ADA), tranzactia nu se poate face direct, pentru ca nici macar pe exchange-urile internationale nu exista trading pair-ul XRP-ADA. In cazul de fata, va fi nevoie de doua tranzactii: Prima tranzactie va fi: XRP - BTC ( vindeti Ripple pentru Bitcoin ), iar a doua va fi BTC - ADA ( vindeti Bitcoin pentru Cardano ). Am facut precizarea pentru ca, in general, fiecare tranzactie implica si un "transaction fee" (comision de tranzactionare) direct proportional cu suma tranzactionata. In cazul de fata, vor fi doua tranzactii, deci doua comisioane diferite!
Unele dintre cele mai cunoscute exchange-uri internationale care ofera o gama relativ larga de altcoins ar fi:

  • Binance https://www.binance.com este un exchange unde se pot tranzactiona aproximativ 250 de altcoins, fiind de multe ori in topul exchange-urilor, din punct de vedere al volumului tranzactiilor, calculat la fiecare 24 de ore. Adauga in mod constant noi altcoins si are unul dintre cele mai mici comisioane de tranzactionare (0.1% pentru fiecare tranzactie). Acest comision de tranzactionare se poate reduce momentan cu 50% folosing BNB tokens (un altcoin oferit de Binance), astfel incat comisionul final este de doar 0.05% pentru fiecare tranzactie. Discount-ul oferit de tokenul BNB se va schimba in timp, iar detaliile exacte le gasiti pe site-ul lor, in articolul intitulat "What deductible fees does BNB charge? ": https://support.binance.com/hc/en-us/articles/115000583311

  • Bittrex https://bittrex.com este un exchange mult mai vechi decat Binance, are aproximativ 260 de altcoins, dar volumul de tranzctionare este mai mic. Precizez faptul ca desi numarul de altcoins listati poate fi relativ egal intre doua exchange-uri, asta nu inseamna ca aceiasi altcoins sunt listati pe ambele exchange-uri. Exista altcoins care se gasesc pe Binance, dar nu se gasesc pe Bittrex si viceversa!

  • Bitfinex https://www.bitfinex.com a fost printre primele exchange-uri care a oferit posibilitatea de a tranzationa Bitcoin Cash (BCH), in prezent avand aproximativ 100 de altcoins listati. Exista controverse in legatura cu Bitfinex, datorita altcoin-ului lor numit Tether (USDT). Un articol separat, scris de cei de la "Goanadupabitcoin", referitor la acest subiect, gasiti aici: https://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/usdt-raport-corelatie-manipulare-pret.html

  • Kucoin https://www.kucoin.com este un exchange nou, lansat in 2017 si care se axeaza pe altcoins mai putin cunoscuti si care nu sunt listati pe exchange-uriel consacrate. Are deja peste 200 de altcoins listati, desi exchange-ul s-a lansat oficial de mai putin de jumatate de an.

  • Cryptopia https://www.cryptopia.co.nz ofera cea mai mare varietate de altcoins dintre exchange-urile pe care le-am enumerat, mai exact peste 450 de altcoins. Este un site de nisa, avand un volum foarte mic, in comparatie xu exchange-urile mari, insa are avantajul de a oferi anumiti altcoins care nu se gasesc pe niciun alt exchange.

  • Etherdelta https://etherdelta.com este un exchange descentralizat si ofera peste 300 de altcoins. Desi ideea de a avea un exchange descentralizat este excelenta, punerea in practica este mult mai complicata, cel putin pentru moment. Pentru fiecare tranzactie (de exemplu Cloud (CLD) - Ethereum (ETH) ) trebuie sa asteptati cateva minute pentru a fi confirmata, in conditiile in care pe exchange-urile centralizate acest lucru se intampla instant.

Atentie!

Am prezentat aspectele pozitive ale exchange-urilor internationale si ceea ce pot sa ofere in plus fata de exchange-urile locale, insa trebuie facute si unele precizari:

  • Din cauza numarului mare de utilizatori care s-au inregistrat la sfarsitul anului 2017 si incepului lui 2018, unele exchange-uri internationale au inchis temporar posibilitatea de a va inregistra. Ulterior, au facut upgrade-uri, au angajat mai mult personal si au redeschis accesul noilor utilizatori, insa trebuie retinut faptul ca nu intotdeauna va puteti inregistra pe aceste site-uri.
  • In cazul in care apar probleme la inregistrare, la depunere, retragere etc, poate dura chiar si cateva zile / saptamani pana sa primiti un raspuns oficial din partea exchange-ului. Aproape toate exchange-urile internationale au aceasta problema din cauza numarului foarte mare de utilizatori inregistrati in ultima jumatate de an.
  • Orice exchange, oricat de sigur pare si indiferent de ce promisiuni ofera, trebuie privit ca un "hot wallet". Daca exchange-ul se inchide, daca ii sunt furate fondurile sau pur si simplu daca li se pare ca ati incalcat ToS ( Terms of Service - Regulamentul site-ului ), va poate bloca sau chiar inchide permanent contul. Desi acest lucru se intampla destul de rar, trebuie sa tinem cont de faptul ca se poate intampla oricui, oricand. Inainte sa depuneti bani fiat sau crypto intr-un echange este indicat sa faceti o analizati "risk vs reward" ( risc contra beneficii )!

In articolul urmator voi descrie si arata, in mod practic, cum puteti cumpara altcoins dintr-un exchange international. Intrucat interfata site-urilor este ceva mai complicata in comparatie cu exchange-urile locale, voi prezenta imagini si voi descrie cat mai detaliat ce reprezinta fiecare indicator, astfel incat intreg procesul sa fie cat mai simplu chiar si pentru cei care nu au niciun fel de experienta.

Pana atunci, retineti faptul ca:
Este foarte important sa va informati din cat mai multe surse. Nu credeti doar ceea ce scriu eu in aceste articole, ci verificati voi insiva, oricand aveti posibilitatea!

Sort:  

Este bine sa faci cont pe cât mai multe situri de Exchange nu se stie cand poto avea nevoie de tranzactionare ! Am avut nevoie pe Bitrex si cand am vrut eu au închis crearea de conturi. Am cont doar pe Binance si ei accepta doar STEEM. Bun articolul !

Congratulations @exit-the-matrix! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 1 year!

Click here to view your Board

Support SteemitBoard's project! Vote for its witness and get one more award!

Congratulations @exit-the-matrix! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 2 years!

You can view your badges on your Steem Board and compare to others on the Steem Ranking

Vote for @Steemitboard as a witness to get one more award and increased upvotes!

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.13
JST 0.027
BTC 60754.57
ETH 2658.04
USDT 1.00
SBD 2.51