Informatii despre cryptocurrencies #3 - Unde stocam Bitcoin ?

in #romania7 years ago

Intrucat acest fenomen urmeaza sa devina mainstream si inca exista foarte multa dezinformare si confuzie in legatura cu subiectul "cryptocurrency", voi scrie o serie de articole pe aceasta tema. Nu detin adevarul absolut, asa ca fiecare articol reprezinta doar "o picatura de lumina intr-un ocean de intuneric"

Unde stocam Bitcoin ?

Daca nu aveti de gand sa va depozitati Bitcoinii intr-un bunker din Elvetia, transformat ulterior intr-un seif ultra-securizat, similar celor descrise in cartile lui Dan Brown, atunci va puteti indrepta atentia catre urmatoarele optiuni:

1.Software Wallet

Portofelele software sunt gratuite si in principiu, ceea ce aveti de facut se rezuma astfel: Descarcati aplicatia, o instalati, asteptati sa se sincronizeze cu network-ul (poate dura cateva ore bune), dupa care puteti sa trimiteti / primiti Bitcoin. Aplicatia va genereaza automat un private key / seed sau veti fi indrumat sa creati unul, in functie de ce tip de portofel folositi. Este foarte important sa faceti un back-up (copie de siguranta) a acestui private key / seed, doarece in cazul in care pierdeti accesul la calculatorul respectiv, nu mai aveti cum sa recuperati Bitcoinul din wallet. Daca aveti private key-ul / seed-ul, atunci puteti sa-l importati oricand, pe orice calculator si sa aveti, din nou, acces la Bitcoin. Cele mai cunoscute portofele software ar fi:

  • Bitcoin Core
  • Electrum
  • Armory
    O lista mai mare de software wallets, impreuna cu adresele pentru download, puteti gasi aici: https://bitcoin.org/ro/alege-portofelul
    Un portofel wallet, ca modalitate de stocare a Bitcoinului, este o varianta relativ sigura, atat timp cat calculatorul vostru este sigur. Din moment ce sunteti conectati la internet, intotdeauna exista riscul ca cineva sa obtina acces la PC-ul si la wallet-ul (private key / seed-ul ) vostru, ceea ce inseamna ca puteti ramane fara Bitcoin oricand ( desi sansa ca acest lucru sa se intample este relativ mica )

2.Hardware Wallet

Portofelele Hardware costa bani si trebuie sa asteptati cateva zile/saptamani pana ajunge coletul (le comandati online, nu exista intr-un magazin fizic). Sunt mult mai sigure decat portofelele software si, in principiu, va protejeaza Bitcoin-ul ( si alte cryptocurrencies) chiar si in cazul in care siguranta PC-ului pe care-l folositi este compromisa. Asta inseamna ca puteti face tranzactii chiar si in internet cafe-uri sau pe retele Wi-fi nesecurizate. Bineinteles, acest lucru nu este recomandat! Hardware wallet-ul necesita un pin, deci chiar daca pierdeti portofelul fizic, cel care-l gaseste nu va putea sa va acceseze fondurile fara sa stie pin-ul. De asemenea, se poate seta o parola, ca o masura suplimentara de securitate. Cele mai cunoscute portofele hardware ar fi:

3.Exchange Wallet ( sau orice alt "3rd party" )

Cei care nu doresc sa intre in foarte multe detalii, sa rezolve probleme tehnice sau sa cheltuiasca bani, pur si simplu pot alege sa-si tina Bitcoinul intr-un exchange sau alt portofel "3rd party" ( case de pariuri, site-uri tip casino, dice roll etc ). Diferenta dintre aceasta optiune si primele doua o reprezinta faptul ca nu mai esti tu in posesia private key-ului / seed-ului, ci exchange-ul. Poti cumpara Bitcoin si il poti pastra in orice exchange, fie romanesc, fie international cat timp doresti, fara sa trebuiasca sa instalezi vreo aplicatie sau sa paltesti vreun ban. Desi este o varianta mult mai simpla de stocare a Bitcoin-ului, nu este neaparat si cea mai buna optiune. Voi explica in ultima parte a articolului motivul pentru care nu este intotdeauna bine sa va pastrati Bitcoinul intr-un exchange.

4.Paper wallet / Multi-Sig wallet / alte optiuni

  • Un paper wallet reprezinta o informatie ( in principiu, orice wallet crypto asta si este - informatie ) scrisa pe hartie. Ideea e ca private key-ul / seed-ul sa nu aiba vreodata contact cu internetul. Pe langa private key, primiti si adresa de Bitcoin asociata cu acesta. Adresa de bitcoin o puteti arata oricui, acesta fiind si modul in care puteti sa primiti Bitcoin. Private key-ul nu il aratati nimanui, fiind echivalentul pin-ului de la un card de credit: daca cineva stie aceasta informatie, poate foarte usor sa va acceseze si transfere fondurile din walletul respectiv. Un exemplu ar fi: https://walletgenerator.net/ ( sectiunea "Paper Wallet" )
  • Un Multi-Sig Wallet este un portofel care poate fi setat astfel incat sa necesite mai multe private keys pentru a face o tranzactie De exemplu, un portofel Multi-Signature poate fi setat sa necesite 2/3 private keys. Daca exista un grup de 3 persoane, fiecare avand un private-key, inseamna ca este nevoie de cel putin 2 persoane din cele 3 pentru a face o tranzactie. Asta inseamna ca un potential atacator nu va poate accesa si transfera Bitcoinul chiar daca are acces la PC-ul si private key-ul vostru, atat timp cat nu obtine acces si la al doilea/al treilea private key.
  • Exista si alte optiuni de stocare a Bitcoinului, dar detaliile devin foarte complicate, fara a aduce un beneficiu clar fata de metodele pe care le-am prezentat deja. Am facut precizarea tocmai pentru a evidentia ca mai sunt multe detalii pe care nu le-am inclus in articol si pe care le puteti cauta pe internet.

Precizari:

Exista mai multe clasificari ale portofelelor crypto. In articolele pe care le scriu, fac tot posibilul sa mentin teoria la minim ( de multe ori omitand, cu buna stiinta, anumite detalii ) si sa ma axez pe partea practica. Trebuie sa fac aceste precizari pentru a intelege implicatiile practice si mai ales pentru a evita unele greseli care pot fi foarte costisitoare.

Cold Wallet vs Hot Wallet:

  • Cold Wallet reprezinta un mod de stocare cat mai sigur, ori izolat de internet/PC, ori protejat prin hardware. In categoria asta intra Paper Walletul, Hardware Wallet-ul si uneori varianta Multi-Sig a portofelelor. Daca aveti o suma mare investita in crypto, atunci este indicat sa alegeti un Cold Wallet, unde pastrati crypto pe perioade lungi, fara sa-i mutati dintr-o parte intr-alta.
  • Hot Wallet va fi portofelul vostru pentru diferite activitati: cumparaturi online, trading, demonstratii practice in domeniul crypto pentru a le arata prietenilor cum functioneaza un anumit portofel/site, crypto pe care-l tineti intr-un exchange etc. Deoarece aceste variante sunt mai vulnerabile, pastrati sume mici in hot wallets, atat cat va trebuie pentru activitatea respectiva. De fapt, in afara cazurilor in care persoanele fac "day trading", nu prea exista niciun motiv logic pentru a pastra sume mari de bani intr-un hot wallet.

Propriul manager vs 3rd party service

  • Propriul manager
    Aveti un private key / seed si va asigurati ca nu ajunge la nimeni altcineva. Asta inseamna ca aveti control asupra propriilor fonduri si nimeni nu va poate impune vreo sanctiune, retine o parte din fonduri sau lua vreo masura impotriva voastra. Este o optiune care ofera mai multa libertate, insa necesita mai multa atentie si responsabilitate din partea voastra. Aceasta este si ideea unei monede descentralizate: nu exista o entitate care sa decida si sa impuna reguli, acest lucru realizandu-se prin consens ( democratie reala )
  • 3rd party service
    Nu primiti niciun private key, aceasta informatie fiind pastrata de cei care va ofera serviciile. Asta inseamna ca nu mai aveti control total asupra fondurilor. Puteti accesa fondurile atat timp cat compania respectiva va permite asta. In cazul in care compania dispare, da faliment, comite frauda sau pur si simplu nu doreste sa va mai ofere acces in contul vostru, nu mai aveti acces la fonduri. Altii decid pentru voi si au controlul fondurilor voastre. Aceasta optiune va ofera mai mult confort si nu necesita cunostinte foarte multe legate de cryptocurrencies, insa trebuie sa sacrificati libertatea de a alege si controlul asupra fondurilor.

Avand aceste informatii, puteti decide mai usor cum si unde doriti sa va stocati Bitcoinul. In articolele urmatoare voi scrie despre altcoins, intrucat exista peste 1400 de alte cryptocurrencies. In cazul in care ati crezut ca exista doar Bitcoin, controlat si utilizat de trei baieti, cu doua calculatoare si un Raspberry Pi, intr-un garaj improvizat, veti avea o surpriza sa aflati ca exista sute de alte monede digitale, mii de developeri care lucreaza in aceasta directie si milioane de utilizatori :)

Pana atunci, retineti faptul ca:
Este foarte important sa va informati din cat mai multe surse. Nu credeti doar ceea ce scriu eu in aceste articole, ci verificati voi insiva, oricand aveti posibilitatea!

Imaginea din articol a fost preluata de pe https://www.flickr.com/photos/jasonbaker/9027029071

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.13
JST 0.027
BTC 60629.29
ETH 2636.33
USDT 1.00
SBD 2.51