Quark Chain | Yüksek Kapasiteli Uçtan Uca İşlemsel Sistem

in #quark6 years ago

q5.jpeg

Blockchain, Dünya tarihine geçebilecek yeni nesil teknolojidir. Yakın geçmişte mümkün olmayan veya yetersiz kalan bazı durumlar, blockchain teknolojisi sayesinde erişilebilir veya elde edilebilir hale geldi. Blockchain, merkezi olmayan uygulama veya platformların hayata geçmesini sağladı. Merkeze bağlı olmaksızın, işlem yapılabilme olanakları doğdu. Herhangi alıcı ve satıcı ilişkisinde aracı faktörlerin ortadan kaldırabilecek bir sistem hayata geçti. Bazı verilere göre 2022 yılı itibari ile Dünya genelinde bankaların blockchain teknolojisini aktif olarak kullanması halinde, işlemler için ortaya çıkan ekstra masrafların, 15 – 20 milyar dolar azaltılabileceği düşünülüyor. Sağlık hizmetlerinden spora, kültürel ve sosyal etkinliklerden siyasete kadar birçok önemli alanı baştan inşa edecek. Bu platformun reklam yüzünü herkes çok iyi tanıyor. Dijital para teknolojisi veya Bitcoin. Fakat blockchain sadece Bitcoin’den ibaret değil. Blockchain teknolojisi sayesinde işlenen bilgileri yok etmek veya değiştirmek neredeyse imkansızdır. Bundan dolayı çeşitli bilgileri korumak veya saklamak içinde kullanılabilir. Siyasi oylamalarda, devlet veya özel kurumlarda veri depolamada, sağlık hizmetlerinde hasta kayıtlarında, bilimsel bilgilerin depolanmasında vs. Bu örnekler arttırılabilir...

Blockchain’in kullanım alanı genişledikçe depolanan veriler veya blockchain üzerinde gerçekleştirilen işlemler artıyor. Bu durum işlemlerin yavaşlamasına hatta gerçekleştirilememesine yol açar. Merkezi veya adem-i merkezi platformlarda işlem sayısı az olduğu zamanlarda yönetim daha kolay olur fakat popüler olup işlem sayıları arttıkça sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu yüzden oluşturulan platformlarda, ölçeklendirilme sorunu başlıca bir problem arz ediyor. Blockchain, bu sorunla ilk defa Ethereum platformunda oluşturulan CryptoKitties oyunu ile karşılaştı. Bu uygulama Ethereum blok zincirinin en büyük merkezi olmayan uygulamasıdır. Dijital kedilerin yetiştirilmesi ve satılmasına dayanan bu oyun, Ethereum blok zincirinin toplam işlem hacminin %15 ini kendisi tek başına kapladı. Oyundaki her eylem Ethereum blok zincirine kaydediliyor. Daha fazla kullanıcı, daha fazla işlem demek. Oyunun başarısından dolayı olağandışı işlem birikimleri meydana geldi. Onaylanamayan işlem sayıları çok fazla oldu. Ağ yükünü hafifletmek için CryptoKitties doğum ücretlerini arttırmak zorunda kaldı. Burada meydana gelen sıkıntı Ethereum işlemlerinin tümünü etkiledi.

Blockchain ölçeklenebilirliği, kripto topluluğundaki pek çok kişinin aklında ilk sırada yer almaktadır. Şu anda en çok tartışılan ve çözüm aranan noktalardan birisi oldu. İnsanlar her geçen gün blockchaini daha çok tanıyor. Artık şirketler ve kurumlar blockchain ağına geçmenin hazırlıklarını yapıyor. Daha büyük miktarda işlem yapmak için blockchain ağının potansiyelinin arttırılması gerekiyor. Şu anda mevcut platformlarda gerçekleştirilen işlemlere bakacak olursak; Bitcoin saniye 6-7 işlem, Ethereum 15-20 işlem gerçekleştirebiliyor. Bunun yanında Visa 45,000 – 60,000, AliPay 200,000 işlem gerçekleştirebilme kapasitesine sahip. Merkezi platformlarda ölçeklendirilme durumu daha yüksek. Blockchain tabanlı platformlarında ölçeklendirilme sorununu aşması çok önemli. Blockchain tabanında hayata geçen Quark Chain projesi, saniyede 1,000,000 işlem gerçekleştirebilmeyi vadediyor...

Güvenlik, adem-i merkeziyet ve ölçeklenebilirlik... Blockchain için şeytan üçgeni diyebileceğimiz bu üç durumu tek bir platformda buluşturabilen bir proje henüz ortaya çıkmadı. Bir platfrom ölçeklenebilir ve güvenlik durumu üst düzey olabilir. Ancak bu durumda adem-i merkeziyetini kaybeder. Merkezi blockchain platformlarını bankalar, VISA, PayPal gibi eski dünyadaki merkezi sistemlere benzetebiliriz. Farklı bir açıdan bakarsak; Bitcoin, Ethereum gibi merkezi olmayan blockchain platformları, güvenlik ve adem-i merkeziyeti sağlar ancak ölçeklenebilirlik sorun halinde kalır. Bu üçlü denklemi kim çözebilirse blockchain teknolojisini yeni bir seviyeye çıkarmış olacak.

Quark Chain, saniyede yaklaşık 1,000,000 işlem gerçekleştirebilen, merkezi olmayan, güvenilir bir blockchain kurmayı amaçlıyor. Bu sayede muhteşem üçlünün bir araya getirilerek, yeni bir seviyeye çıkılması planlandı. İlk nesil blockchain teknolojisi Bitcoin olarak gösterilebilir. İkinci nesil blockchain teknolojisi Ethereum, akıllı sözleşmeleri barındırıyor. Her ikisi de devasa işlemler için uygun değiller. Quark Chain getirdiği yenilik ile birlikte yeni nesil blockchain teknolojisinin sahibi olmayı hedefliyor. Fintech’ten oyun ve sosyal medyaya, yüksek frekanslı ticaretlerden nesnelerin interneti ( IoT) içeren uygulamalara ve finansal ödemelere kadar çeşitli sektörleri destekleyebilecek kesintisiz bir platform oluşturmak için yola çıkıldı. Bu, parçalanma teknolojisinin kullanıldığı 2 katlı blockchain teknolojisi sayesinde gerçekleştirilecek.

Quark Chain ölçeklenebilirlik sorununu, iki ana işlevi göz önünde bulundurarak çözmeyi planladı. İlki; “State of the Ledger” tüm işlemlerin takibi, ikincisi; sadece geçerli işlemlerin teyit edilmesi ve onaylanması. Basit bir örnek ile açıklamak istersek banka işlemlerini örnek olarak gösterebiliriz. İlk durumu, banka hesabınızda gerçekleştirilen herşeyin kaydını tutmak ve kaydetme işi ile sorumlu olan herşeyin tümüne benzetebiliriz. İkinci durumu, gerçekleştirilen işlemlerin teyit edilmesi ve onaylanması olarak belirtebiliriz. Quark Chain, bu iki ana işlevi, daha yüksek ölçeklenebilir iki katmanlı sisteme ayırır ve kendi sistemine entegre eder. Bu katmanlar, “Sharding Layer” parçalı katman ve “Root Blockchain Layer” kök blok zincir katmanı olarak belirtilebilir.

İki katmanlı blok zincire sahip olmak, Quark Chain’ın daha merkezi olmayan olarak davranmasını sağlar. Bu iki katmanlı blockchain sistemini oluşturabilmek için “Sharding” teknolojisinden faydalanıldı. Sharding, bir veri tabanını, yatay bölme ile daha hızlı ve kolay yönetilebilen küçük parçalara ayırmayı içerir. Ethereum’da dahil olmak üzere birçok projenin, blockchain platformlarının ölçeklenebilirlik sorunlarına çözüm olarak önerdiği teknolojidir.

İlk katman “Sharding Layer” parçalı katman, “Elastic Sharded” bloklarından oluşur. Her parça veya blok, tüm işlemlerin küçük bir alt kümesini içerir. Bunların herbiri bağımsız olarak, tüm işlemlerin küçük bir alt kümesini işler. Buna bir çeşit veritabanı bölümüde diyebiliriz. Çok büyük veritabanlarını veri parçaları adı verilen daha hızlı ve kolay yönetilen parçalara ayırır. Bundan dolayı parça sayısı arttıkça, gerçekleştirilebilen işlem sayısı artar. Küçük bloklar, kullanıcı hesapları ve diğer hesaplar arasında yapılan işlemleri işleyip kaydederek, mevcut işlem ağının durumunu takip eder.

Sharding katmanı işbirlikçi madencilik prensibini gerektirir. Bu sayede parçalı bloklardan “Hash Power” birleştirilmiş güç doğar. Burada amaç küçük madencilere yardım etmek, onları da sistemin içine sokmak ve teşviklerle motive etmektir. Madenci sayısı artıkça, oluşan parça blok sayısı artacak ve işlenebilecek veri kapasiteside artmış olacak. Sistemin kapasitesi, bağımsız işlem yapan parçaların sayısı ile doğru orantılıdır. Doğrusal olarak ölçeklenebilirlik derecesi artacak.

İkinci katman “Root Blockchain” kök blok katmanı, ağ boyunca gerçekleşen işlemlerin onaylanması işlevini yerine getirir. Bu katmanda sadece alt bloklardaki işlemlerin teyit edilmesi ve onaylanması gerçekleşir. Ağdaki toplam gücün %50 si kök blok zincirine tahsis edilirken, kalan %50 si parça bloklar arasında eşit olarak dağıtılır.

Quark Chain, Ethereum Virtual Machine (EVM) kullanımıyla akıllı sözleşmeleri destekler. Parçalı bloklar, kendi akıllı sözleşmelerini, yerel olarak işletebilir. Bu blokları Ethereum ile aynı işi gören mini Ethereum klonları olarak düşünebiliriz. Bu durum, Ethereum tabanlı uygulama geliştiricilerinin dikkatini çekecek. EVM tabanında geliştirilen DApp’lar, kolayca Quark Chain platformu üzerine konuşlandırılabilir.

Quark Chain ilk testneti olan Testnet 0.1’i 2018 Q1 de piyasaya sürdü ve saniyede 2000+ TPS işlem sayısı ile mükemmel bir başlangıç yaptı. Haziran ayında Testnet 1.0’ın piyasaya sürülmesi ve GitHub kaynak kodlarının açılması planlanıyor. Test aşamalarını gerçekleştirmek için Dünya’nın heryerinden gönüllü madencilere çağrı yapıldı. Katılmak isteyen madencilerin [email protected] email adresine istenilen bilgilerin gönderilmesi isteniyor.

q1.jpg

Quark Chain ve Segment Fault, stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Hackathonunda dahil olduğu bir etkinlik başlatılması planlanıyor. Segment Fault, uygulama geliştiricilerinin ve programcıların IT alanında karşılaştıkları sorunları çözmeyi amaçlayan bir soru-cevap platformudur ve Çin'in önde gelen geliştirici topluluğu olarak görülüyor. 10 milyondan fazla programlama meraklısı için yüksek kaliteli etkileşim imkanı sunuyor.

Quark Chain, bir diğer ortaklığını Morpheus Laps ile gerçekleştirildi. Morpheus Laps, merkezi Singapur’da bulunan, merkezi DApp geliştirme çözümü sunmayı amaçlayan bir blockchain teknoloji ekibidir.

Quark Chain üzerinde gerçekleştirilen işlemlerde işlem ücreti olarak kullanılmak üzere QKC tokenleri üretildi. Toplam 10,000,000,000 adet üretilen tokenler, aynı zamanda madenciler için teşvik ödülü olarakta kullanılacak. Toplam token miktarının %20’si token satışına, %15’i takım takım üyelerine, %15’i vakıf faliyetlerine, %5’i danışmanlık ve %45’i madencilik faaliyetleri için ayarlanmış. Takım üyeleri, danışmanlar ve vakıf faaliyetleri için ayrılan miktar iki yıl boyunca kilitli olacak. QKC tokenleri, 2018 Q4’te mainnet piyasaya sürüldükten sonra Quark Chain orjinal jetonuna dönüştürülecektir...

Website : https://quarkchain.io/

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.14
JST 0.029
BTC 68011.48
ETH 3275.77
USDT 1.00
SBD 2.64