Blockchain Tabanlı Quadrant Protokolüyle Eşleştirilmiş Veriler İçin Şablon Tasarımı

in #quadrant6 years ago (edited)

Veri üzerine geliştirilen birçok teknoloji şu anda çok revaçtadır. Özellikle Büyük Veri (Big Data) üzerine birçok çalışma ve projenin varlığına yaptığım araştırmalar sonucunda rastladım. Yapay zekâyı da bir şekilde veri teknolojileriyle harmanlayarak yeni protokoller ve altyapılar inşa edilmesinin önümüzdeki yıllarda her projenin vazgeçilmez ön şartlarından olacağını düşünüyorum. Şu anda veri tabanlı algoritmalar çok fazla gerçek veriye ihtiyaç duymakta fakat bilgi kirliliği içinde yararlı bilginin elde edilmesi büyük bir problem teşkil etmektedir. Veri ekonomisi şu anda bu problemi çözmeye yoğunlaşmış durumdadır. Kendi elde ettiği verileri depolama şansı olan kuruluşlar karşısında bu imkânı olmayanlar haksız bir rekabetin 1-0 yenik başlayan tarafı olarak yerini almış durumdadır. Veri konusunda erişimde sıkıntı yaşayanların elde ettiği veriler ise ya parçalı durumda ya da gerçekliği konusunda sıkıntılı olmaktadır. Bunda veri üreticileri ve aracıları arasında yaşanan adaletsiz bir yapının etkisi büyüktür. Şeffaf ve adil olarak yürütülmeyen her ekosistemin yaşadığı problemler veri ekonomisinin gündemini özellikle meşgul etmekte olduğunu söyleyebiliriz.

Quadrant Protokol projesi, farklı veri kaynaklarını eşleştirmek için bir şablon oluşturarak problemleri çözmeyi amaçlamaktadır. Veri damgalama, Takımyıldızlar (Constellations) adını verdikleri (veri üzerine özel hazırlanmış akıllı sözleşmeler) yapıların oluşturulmasıyla yoluyla farklı veri kaynakları için, adil ücretlendirme ve teşvik paylaşımı yoluyla veri doğruluğu ve kökeninin kanıtlanmasını destekleyecek bir sistem oluşturmak Quadrant’ın öncelik vereceği konular olacaktır. Ben verilerin bu şekilde doğrulanması üzerine gerçekleştirilecek bir sistemin veri ekonomisi açısından yüksek işlevselliğe sahip bir platformun oluşturulmasında önemli bir yeri olacağını tahmin ediyorum. Gelecek açısından bu tarz projeleri umut verici olarak buluyorum. Veri satıcıları ve veri tüketicileri arasındaki en önemli problem olan verinin güvenilirliği ve gerçekliği konusuna yaratıcı bir çözüm getirdiklerini kabul etmek gerek ki şu anda veri ekonomisinin en elzem ihtiyacının bu olduğunu konu hakkında ilgili olan herkesin bildiğine eminim.

Quadrant farklı Takımyıldızlar arasındaki bağlantıları kurmak için veri üzerine “Elons” adını verdiği (en parlak veri zihinleriı) yapılarla Mega Takımyıldızlarını bir araya getirerek Veri Tüketicileri tarafından gerçek dünya problemlerini çözmekte bunları kullanmaya imkân verecektir. Quadrant sanırım farkını özellikle yazılımsal olarak yenilikçi bu duruşuyla ortaya koyacak. Ne kadar büyük bir potansiyel teşkil edebileceğini görmek mümkündür. Veri damgalama süreci verinin gerçekliğini ve kaynağının izlenilebilirliğinin kanıtlarını Veri Tüketicileri ve Veri Üreticileri için erişilebilir kılacak olması veri ekonomisi açısından çok faydalı olacağına eminim.

Quadrant’ı rakiplerinden ayıran bir diğer önemli özellikte hem merkezi hem de merkezi olmayan servislerle çalışacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Bu şekilde iki düzlem arasında uyumlu bir geçişi düzenleyebilecek bir altyapı kurulmaktadır. Projenin altyapı mimarisinde Quadrant’ın veri işlemeye özel oluşturduğu blockchain çekirdek sistemi ve istemciler (Veri Üretici, Veri Tüketici ve Bağlayıcı(Anchor)) ve Bekçi Düğümler (Guardian Nodes) bulunmaktadır. Quadrant ayrıca daha fazla işlem geçişini daha hızlı bir şekilde sağlayabilmek, gaz fiyatlarını makul seviyelere düşürebilmek ve kötü amaçlı çalışan düğümlerin ağa sızmasını engellemek için Yetkinin Kanıtı (Proof of Authority) adını verdikleri mutabakat mekanizmasını işletecektir. Ayrıca güvenliği üst seviyede tutmak için Çalışma Kanıtı (Proof of Work) zincirini harici bir zinciri bağlayıcı (anchor) olarak kullanacaklar. Şimdilik Ethereum’un blockchain’ni bağlayıcı olarak kullanacak olan Quadrant sonrasında bunun yerine genel bir zincirde yerleştirebileceklerini belirtmişler. Quadrant Protokolü merkezisizleştirilmiş verilerin kullanımı için düzenleyici sistem sağlayan bir şablon olarak kullanıması için tasarlanmıştır. Bu şekilde sözde merkezi olan düzlemin yarattığı karmaşık ve yetersiz ortam merkezi olmayan bir ortama taşınarak düzenli ve verimli bir hale getirilecektir.

Quadrant kendi ağını düzenlemek için iki farklı kripto para kullanmayı planlamaktadır. Bu tokenlar eQuad ve QUAD simgeleriyle gösterilecekler. QUAD sadece ağ içinde kullanılmak üzere yardımcı token olarak tasarlanmıştır. Verileri damgalamak, erişim yapılarını ve abonelik ödemelerini desteklemek ve Elons tarafından işaretlenme için kullanılacaklardır. eQuad ise daha çok satışa yönelik olan ERC-20 uyumlu bir token olacaktır. Quadrant ana ağı işleme geçtiğinde zincirin ağ geçidi üzerinden QUAD’lara dönüştürülebileceklerdir. Sanırım bunun amacı token’ların aniden satılarak değer kaybı yaşanmasının önüne geçilmek istenmesidir. Mantıklı bir strateji olduğunu düşünüyorum.

Yazdığım yazının biraz teknik inceleyi andırdığının farkındayım. Okuyanları sıkmadan elimden geldiğince projeyi anlaşılır kılmak istiyorum. Quadrant veri üzerine geliştirilen diğer birçok projeye göre teknik detaylara gerçekten önem veren ve teknolojisinin çalışma prensiplerini destekçilerine aktarmaya çalışan bir projedir. Bazı projeler gibi sizi masallarla rüyalara daldırmak yerine projenin tüm ana hatlarını açıklamaya çalışmışlar. Buda projenin arkasındaki ekibin ne kadar birikimli olduğunu göstermeye yeterde artar bile. Quadrant gerçekten de veri üzerine çalışan sektörlerin bir adım ilerisinde kendini konumlamış bir proje. Quadrant yol haritasında belirttiği gibi 2018 itibariyle tesnet’ini uygulamaya almış olması proje için umut verici gelişmelerden biridir. Kesinlikle incelenmeyi hak ediyor. İzleme listeme aldım bile.

Token Simgesi: EQUAD, QUAD
Token Ücreti: 1 EQUAD = USD 0.05
Hard Cap: 20,000,000 USD
Total Tokens: 1,000,000,000

My Bitcointalk Profil: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1158275

Quadrant Protocol Website: https://www.quadrantprotocol.com/
Quadrant Bitcointalk ANN Thread: https://bitcointalk.org/index.php?topic=3676988.0
Quadrant Bounty Thread: https://bitcointalk.org/index.php?topic=3739014.0
Quadrant Whitepaper: https://s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/quadrant-home-secure/assets/images/Quadrant_Protocol_Whitepaper_V1.0.pdf

Quadrant Telegram: https://t.me/quadrantprotocol
Quadrant Reddit: https://www.reddit.com/r/quadrantprotocol/
Quadrant Medium: https://medium.com/quadrantprotocol
Quadrant Linkedin: https://www.linkedin.com/company/quadrantprotocol/

Sort:  

. Quadrant yol haritasında belirttiği gibi 2018 itibariyle tesnet’ini uygulamaya almış olması proje için umut verici gelişmelerden biridir.

Testnet gerçekten önemli bir gelişme

Kesinlikle umut verici bir proje. Bence yeterli tecrübeyede sahipler

Coin Marketplace

STEEM 0.23
TRX 0.12
JST 0.029
BTC 66466.45
ETH 3595.87
USDT 1.00
SBD 2.90