Poseidon Projesi Hakkında Bir Yazı
Bugün size çevre ile ilgili bir projeyi tanıtmaya çalışacağım. Son yıllarda sıklıkla konuşulan, dünyanın birçok yerinde zaman zaman gündeme gelen bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu konu iklim değişikliği ve karbon izi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın evrensel bir problemi olan iklim değişikliği önlemek için dünya olarak hareket etmemiz gerekmektedir. Herkes bireyler sorumluluklarını yerine getirmelidir. “Laszlo Giricz” projenin kurucusu “Poseidon projesi” fikrinin çıktığı kişi olarak 2016 yılında ilk blockchain şirketini açtığında, hedeflerinden biri sürdürülebilir ve çevre dostu bir iş kurmak olduğunu söylemektedir. 2017’de ise iş arkadaşlarına karbon ayak izi ile ilgili bir şeyler yapmak istediğinden bahsetmiştir ve daha sonra bu konuda bir proje geliştirmek için harekete geçmiştir. Blockchain teknolojisinin karbon pazarlarındaki uygulamalarına yönelik çeşitli araştırmalar gerçekleştirmiştir. Bu arada kısa küresel iklim değişikliği ve karbon ayak izi kavramlarından da bahsedelim. Küresel iklim değişikliği kısaca; sera gazı emisyonlarında insan etkileri doğrultusunda gözlemlenen artış olarak değerlendirebiliriz. Bunun sonucundaki iklimlerdeki değişiklikler diyebiliriz. Karbon ayak izi ise insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçülmesi olarak değerlendirebiliriz. Birde karbon kredi kavramından bahsetmek gerekirse, karbon kredisi, bir emisyon azaltma projesi Dünya atmosferine bir metrik ton karbondioksit salınmasını önlediğinde elde ettiğiniz şey olarak belirtebiliriz. Bu karbon kredileri daha sonra örneğin bir iş çalıştırmaktan kaynaklanan emisyonları dengelemek için kullanılabilir.
Projeyi biraz temel terimler ile ilgili açıklayacak olursak; öngörülebilir bir gelecekte, Posedion projesi yalnızca kara kökenli ve bağımsız olarak Doğrulanmış Karbon Standardı (VCS) ve İklim, Topluluk ve Biyo çeşitlilik Standardı (CCB) için onaylanmış karbon kredileri satın alacaklarından bahsetmektedirler. Poseidon projesi bunlara ek olarak, orman koruma projelerini desteklemesi sebeplerinden biri olarak onların gerçekten de ek olan karbon kredileri üretmeleri olarak söylemektedirler.
Poseidon projesi ayrıca bir başka noktaya şöyle değinmektedir; dünyanın bazı yerlerinde gönüllü piyasalar olduğunu söylemektedir, bu gönüllü piyasalarda gönüllü karbon kredilerinin, dünyanın neredeyse her yerinde uygun nitelikteki emisyon azaltılması konusunu desteklenmesini sağlar ve ayrıca dünyanın herhangi bir yerinde satın alma imkânı bulunmaktadır. Poseidon projesi, sadece bunların hızlı ve küresel ölçekte ölçeklenebileceğine, sınır ötesine ulaşabilecek birleşik bir pazar oluşturduğuna ve bu pazarın doğaya ihtiyacı olan büyüklükte bir ton karbon kredisi için tek bir fiyat belirleyeceğine inandığından gönüllü piyasalara odaklanmaktadır.
Posedion projesisinin temel amaçlarından bahsedecek olursak özetle “Karbon kredilerini satın almak için basit ve erişilebilir bir yöntemle, her birimiz, yerel ekonomileri destekleyen, dünyanın tehlike altındaki bölgelerinde ormanlarını ve milli parkları koruya, emisyon azaltma projelerini desteklemektir”.Posedion projesi aynı zamanda karbon kredilerini satın almaya yarayan, satın alma geçmişini görebildiği, satın aldıkları karbon kredilerin kökenleri hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bir mobil uygulama geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu uygulama ile tüketicilerin ilgisinin çekilmesi, etkileşim kurabilmesi amaçlanmıştır.
Posedion projesinin çeşitli iş ortakları bulunmaktadır. Bu ortaklar;
Ecosphere+ : Poseidon platformuna karbon kredileri tedarik edecek ve dijital çözümler konusunda pazarlamaya yardımcı olması düşünülmektedir.
CBL Markets: Karbon kredisi uzmanlığı konusunda destek sağlaması planlanmaktadır. Aynı zamanda Poseidon platformunun mevcut pazarlarla sorunsuz bir şekilde bütünleşmesini sağlaması planlanmaktadır.
Stellar: Güvenli bir ortamda gerçek zamanlı olarak işlemlerin yapılmasına destek olunması planlanmaktadır.
Beyond: İş geliştirme, fon oluşturma, yatırım yönetimi, blokzincir birleştirme ve toplum yönetimi gibi kritik alanlarda Poseidon platformuna destek verilmesi düşünülmektedir.
6point6: Poseidon platformunun tüketiciler, şirketler ve hükümetler ile entegre olmasını sağlayan blockchain ve yapay zeka çözümlerini geliştirilmesini amaçlayan bir ortaklık planlanmıştır.
MME: Poseidon platformuna karmaşık ve sürekli değişen küresel kurallar konusunda destek sağlanması planlanmaktadır.
BAC: ulaştırma sektörü ile ilgili için çevre dostu teknolojiler geliştirmesi düşünülmektedir.
Liverpool City Council: Poseidon platformunu dünyanın ilk iklim pozitif şehri olma hedefinin bir parçası olarak şehrin altyapısına entegre etmek için çalışmalar yapılması planlanmıştır.
Proje İletişim Adresleri:
Web Sayfası: https://poseidon.eco/
Facebook: https://www.facebook.com/PoseidonFoundation
Twitter: https://twitter.com/Poseidon_NGO
Telegram: https://t.me/PoseidonFoundationOfficial
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/poseidon-foundation
Instagram: https://www.instagram.com/poseidon_foundation/
Telegram: https://t.me/PoseidonFoundationOfficial