How to make Coin

in #photography6 years ago

Selamlar arkadaşlar bu yazımda sizlere madeni paraların nasıl yapıldığını anlatacağım. Bilirsiniz çocukken kağıt paralardan bile daha çok sevdiğimiz kumbaranın içine atmaktan büyük zevk aldığımız aslında bize tasarruf etmenin temelini öğreten şeydir bozuk paralar, şimdi gelin birlikte nasıl yapıldığına göz atalım.


IMG_3839.JPG


Madeni para günlük yaşamımızda en sık kullandığımız ürünlerden biri, bozuk para olarak da adlandırılan madeni para alış veriş esnasında en çok el değiştiren para birimidir. Madeni paranın ortaya çıkış tarihi M.Ö 7.yy a dayanmaktadır, Anadolu da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı ürettiler hatta ilk üretilen madenin paranın üretim biçimi ile bugün üretilen madeni paraların üretim biçimleri neredeyse aynıdır. Üzerinde desenler bulunan kalıp ile madeni pula baskı uygulanarak para yapılıyordu. Peki günümüzde madeni para nasıl üretilir şimdi biraz daha teknik detaya inelim.


IMG_3837.JPG


Madeni paranın üretim süreci tasarım ayağıyla başlar, kağıt üzerine çizilen eskis madeni paranın görünümünü belirler. Bu çizim özel yazılımlar kullanılarak önce kalıba sonrada bilgisayara aktarılmaz üzere özenle hazırlanır. Alçıdan bir kalıp işlenerek paranın üç boyutlu hali ortaya çıkarılır bu çalışma tamamen elle yapılarak sanatsal bir önem taşımaktadır. Alçı kalıp üç boyutlu lazer tarayıcı ile taranarak bilgisayar ortamına aktarılır. Bu taslağın üzerine istenilen desenler ve yazılar özel bir yazılım ile eklenir, bu yazılım aynı zamanda madeni paranın boyutunu ayarlanmasını da sağlar. Tasarım aşamasından sonra elde edilen görsel malzeme antograf birimine gönderilir. Antograf bir çeşit oyma tezgahıdır ve alçıdan hazırlana paranın desenini madeni pulun üzerine aktarır. Antograf makinesi çelik malzemeyi işlemek için elmas kalem uçlar kullanır. Hazırlanan kalıp ana kalıp olarak kabul edilir ve üretim için ana kalıbın kopyalarının hazırlanması gerekir. Para çok hızlı ve çok fazla miktarda üretildiği için ana kalıp üretim aşamasında kullanılmıyor, çıkarılan yeni kalıplar üretimin bir parçası haline gelirken ana kalıp saklanıyor. Kopya kalıpların hazırlanması için çelik silindirler kullanılıyor. 4 cm çapında ve 8 cm uzunluğundaki çelik kalıp makineye kalıp uzmanı tarafından elle yerleştiriliyor. Ana kalıbında makineye yerleştirilme işleminden sonra kopyalama işlemi başlıyor. Kopyalama işlemi için ortama 160 ton baskı uygulanması gerekiyor.


IMG_3840.JPG


Bu basınç sayesinde ana kalıbın üzerindeki detayla kopya kalıba aktarılmış oluyor. Üretilen bu kopya kalıp 500.000 adet madeni paranın yapımında kullanılabilecek. Basım işlemin sürekli devam edeceği için deformasyonlar oluşacak ve yeni kopya kalıplara ihtiyaç duyulacak her yeni kopya kalıp için yukarıdaki işlemler tekrar tekrar uygulanacak. Hazırlanan kalıplar sıcaklığı 1000 dereceye kadar ulaşan fırınlara gönderiliyor ve işlem sayesinde kalıplar baskı karşı dayanıklı hale gelmiş oluyor. Kalıbı hazırladığımıza göre artık para basma işlemine başlayabiliriz.


IMG_3841.JPG


Madeni para haline gelecek metal pullar para basma makinesinin haznesine yerleştiriliyor, kalıp basma makinesine takıldıktan sonra sistem çalışmaya başlıyor. Pul taşıyıcı bant makineyi sürekli olarak içten besliyor, dar bir kanala giren madeni pul ölce boruya ulaşır. Pullar sıraya sokulduktan sonra her biri masa aracılığıyla yakalanır. Maşa pulu iki kalıbın arasına taşır, kalıpların üzerinde bulunan desenler 150 tonu bulan baskıyla pulların üzerine aktarılır. Bu işlem sayesinde hiç bir değeri bulunmayan pullar baskı makinesinden çıktıktan sonra ekonomik bir değer kazanmış oluyor. Bir madeni para basma makinesi ortalama olarak bir dakikada 700 adet para basabilir. yani ortalama 25 kuruşluk para basan bir makine dakikada ortama 175 lira basılmış oluyor. Basılan paralar biz haznede biriktirilir, taşıyıcı bantlar haznede bulunan paraları sayma makinesine taşır. madeni paralar küçük keselere yerleştirilir ve kontrol noktasına gönderilir, ağırlık ve tolerans kontrolünün ardından paralar keseleriyle birlikte karton kutulara doldurulur. taşıyıcı bantlarla yola çıkan para dolu kutular paketlendikten sonra barkod yapıştırılarak işaretlenir ve ağır kontrolünden de geçirildikten sonra paralar bankaya gönderilmeye hazır hale gelmiş olur.

Sort:  

Paylaşım için teşekkürler 😊

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 64093.86
ETH 3123.80
USDT 1.00
SBD 3.94