Kriptonit #5

in #news3 years ago

Dobrodošli u peto izdanje Kriptonita! Od sada možete naći arhivu svih prošlih izdanja i na službenoj stranici.

Ovo izdanje Kriptonita donosi vam Coinvendor.io - najlakši način za hedganu kupnju kriptovaluta: naručite kada želite, platite kada možete po originalno naručenoj cijeni.

Ne zaboravite se prijaviti na Kriptonit.email kako vam nova izdanja ne bi promakla! Web verzija ovog newslettera još uvijek je na Steemitu kao eksperiment.


Masovna Adopcija

Većina masovne adopcije ovog tjedna došlo je iz raznih poslovnih partnerstva, medijskog pokrića, i pristupačnosti prosječnim korisnicima. Očito je da unatoč šokantnim novim ekološkim implikacijama blockchain tehnologija ne staje.

Partnerstva i adopcija u tvrtkama

Tjedan je počeo s zanimljivom vijesti da Indiegogo platforma za kolektivno financiranje projekata (crowdfunding) sada prodaje tokene i reklamira ICOeve. Ta ponuda postoji još od prosinca kada je Indiegogo morao otkazati svoj prvi ICO nakon skupljenih 5 milijuna dolara zbog problema s SEC-em. Novi ICO kojeg reklamiraju je token za nekretnine koji služi kao udio u St. Regis Aspen Resort hotelu. Bitno je napomenuti da Indiegogo ovdje nudi samo reklamnu stranicu i brend za ICO - ne i uslugu prodaje tokena. Sama prodaja ide tradicionalnom metodom preko Ethereum mreže, ali je Indiegogo zadužen za to da posjetitelje šalje na Templum stranicu koja će se pobrinuti da investitori budu samo oni koji su akreditirani u SAD-u.

Binance je pokrenuo inkubator preko kojeg kripto projektima daje $500,000 za 10% udjela u firmi, a istovremeno predvode novi stablecoin projekt Terra za azijske kupce.

Yahoo! Finance od sada svojim posjetiteljima iz SAD-a dopušta direktnu kupnju kriptovaluta s svoje stranice putem partnera TradeIt. Za sada je ova mogućnost dostupna samo preko iOS aplikacije a uskoro dolazi i na desktop, Android, i web.

Blockchain startup Civil ušao je u partnerstvo s jednom od najstarijih publikacijskih kuća, Associated Press, radi praćenja i licenciranja pisanog materijala i borbe protiv plagijata i lažnih vijesti. Njihova je platforma još u razvoju, financirana od strane ConsenSys-a koji im je dao 5 milijuna dolara za ostvarenje cilja.

Australija planira, u partnerstvu s IBM-om, pokrenuti nacionalni blockchain na kojem bi tvrtke mogle izvršavati transakcije prema australskim regulacijama.

Siemensov financijski ogranak za Standard Chartered - veliku bankarsku multinacionalnu tvrtku - na R3 Corda platformi gradi sustav za bankovne garancije, dok Samsung SDS - ogranak tehnološkog giganta - za južnokorejske banke gradi certifikacijsku platformu BankSign baziranu na blockchainu. BankSign će služiti da ujedini softversku autentikaciju između različitih banaka kako bi se pojedinac, primjerice, mogao jednom autentificirati otiskom prsta u jednoj banci i imati važeći pristup u aplikaciji druge.

U Rusiji, zračna kompanija S7 Airlines testirala je implementaciju pametnih ugovora s partnerima Gazprom Neft (tvrtkom za opskrbljivanje aviona gorivom). Sustav se bazira na AFSC (Aviation Fuel Smart Contract) blockchainu koji je vjerojatno privatna verzija Ethereuma, no o istome se ne zna mnogo. Svrha implementacije je instantno podmirenje troškova "tankanja" prilikom završetka, bez bankovnih garancija, pretplata i preplata, itd. Rusija također gleda na blockchain kao tehnologiju kojom može reformirati mirovinski sustav i sustav radnih ugovora. Rusi već godinama pate od kršenja radnih ugovora te prevelikih administrativnih troškova vođenja te papirologije, pa u jednom potezu planiraju riješiti veliki problem uhljeba i kršenja ugovornih obveza s strane poslodavca. Samo 2017. naplaćeno je oko 293 milijuna dolara vrijednosti u kaznama raznim poduzećima koja su kršila obaveze iz radnih ugovora s svojim zaposlenicima.

Umjesto da traži dozvolu za prodavanje sigurnosnica, burza Bittrex odlučila je ući u partnerstvo s tvrtkom Rialto Trading koja se bavi upravo time već dugi niz godina na SAD području, te nudi investicijske usluge fiksnih prihoda akreditiranim investitorima. Bittrex kroz Rialto planira prodavati tokene koje prema SEC-u sami ne smiju.

Japanski New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) pod naredbom Ministarstva Ekonomije, Trgovine i Industrije (METI) radi na blockchain rješenju za mornarsku industriju - specifično, praćenje kontejnera i dostava i dijeljenje tih podataka među zainteresiranim strankama. Ako se sjećate, prošli tjedan smo objavili vijest o prvom uspješnom blockchain-praćenom brodskom kontejneru koji je završio u Sloveniji. Istovremeno u Japanu, Fujitsu je u objavi 25. 8. objasnio da će koristiti IOTA projekt za praćenje komponenata u proizvodnji. Ovo je prvo pravo ozbiljno partnerstvo IOTA-e i upotreba u stvarnom svijetu.

U Kini, Alipay je u partnerstvu s lokalnim autoritetima pokrenuo blockchain praćenje poznate Wuchang riže čije su se lažne verzije drastično proširile zemljom. Praćenjem autentičnosti, kupci mogu verificirati porijeklo neke zalihe no to, naravno, i dalje ovisi o iskrenosti onih koji unose podatke, i onih koji pakiraju robu. Istovremeno, Yuanben - kineski blockchain startup - sklopio je ugovor s Maritime Silk Road Platform tvrtkom za brodski prijevoz radi praćenja i digitalizacije transporta. Izgleda da je ovo daleko najplodnije područje razvoja blockchain tehnologije među svjetskim tvrtkama.

Na Bahamama je pokrenut Blockcerts program za verifikaciju edukacijskih dokumenata i certifikata. Program je podržan i testiran od strane državnih instituta te se već koristi za prikaz istinitosti CV-a potencijalnih kandidata, a planira se proširenje konteksta korištenja.

U Indiji, Demokratska Partija ušla je u partnerstvo s MiVote tvrtkom za digitalnu demokraciju kako bi prebacili izbore na blockchain. Dok Indija nastavlja s svojim anti-kripto stavom, tehnološki aspekti izgleda i dalje napreduju, pa će tako izbori demokratske partije biti odrađeni transparentno i na blockchainu. Hoće li se ta upotreba proširiti, vidjeti ćemo.

Pristupačnost

Sada je moguće slati Bitcoin iznose preko SMS-a na čak četiri načina: Coinapult, Blockchain wallet, Cointext i PonyDirect. Ni jedna od tih opcija nije dostupna u Hrvatskoj, no nema sumnje da i kod nas nešto slično uskoro stiže.

S edukacijske strane, Coinbase je izvršio anketu koja je nakon interpretacije od strane Coindeska internetom odjeknula svojim rezultatom da 18% studenata posjeduje kriptovalute.

Ono što je - u tipičnom stilu CoinDesk novinarstva - potisnuto na kraj članka radi većeg hype efekta naslova kod ljudi koji ne čitaju sadržaj je činjenica da se ispitivanje odnosilo samo na studente blockchain nastavnog predmeta s New York sveučilišta. Dok 18% zvuči nevjerojatno visoko za generalnu populaciju, to je zapravo izuzetno nisko za studente koji su se dobrovoljno upisali na tečaj o blockchainu.

Kad smo već kod edukacije, u cijelom svijetu potreba i želja za formalirianjem znanja o blockchainu iznenadno raste. Prije spomenuta anketa koju je proveo Coinbase zapravo ima iznenađujuće rezultate - 42% svjetskih top 50 sveučilišta nudi neku vrstu blockchain i kripto predmeta. Tako je recimo prestižno sveučilište Oxford pokrenulo istraživački centar za blockchain, dok prema Quartzu sveučilište Cornell nudi najviše blockchain i bitcoin predmeta na svijetu. Isto tako, sveučilište na Malti i MITA (Malta Information Technology Agency) objavili su da pokreću fond za školarine u području blockchain edukacije u visini od 300,000 eura. Sredstva će biti dostupna programima koji donose barem 30 ECTS bodova i direktno su povezani s DLT (Distributed Ledger Tehnologijom). Joshua Broggi, istraživač s Oxforda, želi taj koncept povući još dalje planiranim otvaranjem Blockchain Sveučilišta na Malti. Izgleda da se blockchain znanje sve više cijeni - toliko da je Hong Kong dodao blockchain eksperte na popis vještina koje olakšavaju imigraciju.

Enjin Coin blockchain koji je fokusiran na igre objavio je novost da će njihov sustav koristiti šest različitih studija za 6 različitih igara u zajedničkom virtualnom svemiru. Drugim riječima, OASIS iz Ready Player One knjige i filma sada dijelom postaje stvarnost time da se različitim intelektualnim vlasništvima i virtualnim okruženjima dopušta sudjeluju u istom svijetu prijenosom dobara i podataka iz jednog u drugi. Primjerice, obucite virtualni kaput iz jedne igre na avataru u drugoj.

Tvrtka Loom koja radi na blockchain igri Zombie Battleground sada ima 3 sidechaina u produkciji: GameChain koji vrti igru Zombie Battleground, SocialChain koji vrti njihovu platformu za pitanja i odgovore DelegateCall, i PlasmaChain koji omogućuje da se tokeni s DelegateCall i ZombieBattleground prenose na glavni Ethereum blockchain. Ono što ovdje zaista gura blockchain u masovnu adopciju je to da se Zombie Battleground vrti u potpunosti na blockchainu - korisnicima se nikada ne spominje transakcijski trošak, vrijeme čekanja, novčanik, niti sam blockchain. Izuzetno je pristupačna, čak i na mobilnim uređajima.

Još jedan veliki iskorak u pristupačnosti je Wyre-ov način KYC verifikacije on-chain (na blockchainu). Wyre će, prema regulacijama, nuditi KYC verifikaciju pojedinačnih Ethereum adresa koje će zapravo biti gotovo pa ekvivalent "plavoj kvačici" na Twitteru i garantirati da je vlasnik neke adrese verificiran. To bi omogućilo zaobilaženje KYC procesa kod nekih platformi.

U Japanu, gigant Line koji ima svoju aplikaciju za slanje poruka pokrenuo je svoj blockchain i posebni token. Taj blockchain služi za to da se na njemu pokreću aplikacije unutar LINK/LINE ekosustava, poput Facebook aplikacija nekada.

U daljnjem pohodu na pristupačnost i onim najrjeđima u kripto vodama, pojavila se i stranica CryptoMoms koja je namijenjena - majkama. Ne znamo zašto bi majke trebale posebno obrazovanje o kriptovalutama koje se ne bi važilo i za ostale, ali OK.

Masovni mediji i slavne ličnosti

Prošli tjedan, hakeri su provalili u Twitter račun Elona Muska i počeli nagovarati njegove sljedbenike da pošalju ether na određenu adresu. Ovaj tjedan, Elon je i sam priznao da bi se htio opskrbiti s malo ethera.

BBC je u novoj reportaži pokrio Decentraland - kripto projekt koji prodaje virtualnu zemlju za svrhe virtualnih nekretnina. Time grade prvi pravi neotuđivi virtualni svijet. Decentraland postoji već duže vrijeme, no ovakva medijska pažnja donijela im je nove korisnike.


S ovakvnim napredkom, nije ni čudo da se sve više ljudi odlučuje za ulazak u kripto svijet putem našeg sponzora - Coinvendor.io platforme za hedganu kupnju: kupite po cijeni X sada, platite po cijeni X sutra, bez obzira na volatilnost. Vaše su valute spremne odmah!


Status Quo i Regulacija

Trenutno stanje regulacije u svijetu opisano je u "površne detalje" u novom članku na Bitfalls.com, no trenutni pomaci sežu i dalje od toga.

Banke se, izgleda, opuštaju u svojim pristupima prema - ako ništa drugo - blockchain tehnologiji. Tako su 5 velikih banaka: Brazilian National Bank for Economic and Social Development (BNDES), State Corporation Bank for Development and Foreign Economic Affairs (Vnesheconombank), Export-Import Bank of India, China Development Bank, i Development Bank of Southern Africa (DBSA) potpisale sporazum o razvoju blockchain tehnologije. Svaka od tih banaka imala je svoje aktualne blockchain eksperimente, a ovaj sporazum će potaknuti daljnju inovaciju (i, bez dvojbe, nešto novog patent trollinga).

Osim toga, Central Bank of Curacao and Sint Maarten (CBCS) uz pomoć svog partnera tvrtke Bitt planira uvođenje centralne kriptovalute dok je Rezervna Banka Indije otvorila posebni odjel za istraživanje blockchaina i kriptovaluta koji će ujedno biti zadužen i za pisanje prijedloga za regulacije i adopciju te tehnologije u Indiji.

Neke banke čak bivaju i prisiljene na korištenje kriptovaluta: u Venezueli, zemlji koju razvaljuje ekonomska kriza i ekstremna inflacija, Nicolas Maduro pokušava spasiti situaciju prisilnim uvođenjem Petro kriptovalute i dekretima koji zapovijedaju privatnim i javnim bankama da prikazuju stanje računa svojih korisnika i u Petro i u Bolivar valuti.

U Poljskoj se nanovo pojašnjavaju stavovi oko regulacije i oporezivanja kriptovaluta.

U SADu i Kanadi aktualno je 200tinjak istraga oko prijestupa s kriptovalutama dok se u Rusiji predlaže da se kriminalizira neprijavljene kripto transakcije. Ta vijest dolazi istovremeno s informacijom da Rusija do kraja godine planira u pogon pustiti softver za praćenje prometa kriptovaluta, nešto nalik Audithorovom.

U Kini, osim što od prošlog tjedna nije dozvoljena promocija kripto eventova u event centrima Beijinga, od sada se cenzurira online sadržaj na Baidu forumima koji ima veze s kriptovalutama, te se zabrana održavanja eventova proširila i na susjedni Guangzhou city.

Patent Trolovi

Kao i uvijek, prepustiti ćemo vama da prosudite tko su pozitivci a tko negativci u svijetu patentiranja otvorene tehnologije. Ovaj tjedan glavni akteri su:

  • RedHat pokušava patentirati način za praćenje korištenja cloud opreme. Kada korisnici koriste svoje cloud servere, ideja je da se korištenje radi lakšeg praćenja i naplaćivanja bilježi u blockchainu.
  • Bank of America pokušava patentirati način sigurnog spremanja kriptovaluta. Njihov bivši podpredsjednik kaže da su otvoreno neprijateljski nastrojeni prema kriptovalutama i da su ovi patenti samo trollanje, zauzimanje tehnološkog napredka, i reklama.
  • Square je patentirao plaćanje kriptovalutama u dućanima.

Pažnja, sklisko

Prema dojmovima nekih čitatelja odlučili smo malo promijeniti model rubrike "zločin i kazna". Umjesto popisa svega što je pošlo po zlu prošli tjedan, usredotočiti ćemo se samo na ono što može poći po zlu kako biste bili svjesni potencijalnih problema i uspješno ih izbjegli.

Da barem svugdje u svijetu postoji način za prijavu ilegalnih kripto aktivnosti kao u Kini, svima bi nam bilo lakše.

Ponzi

Tjedan je počeo s dobrom vijesti oko Krakenove objave da ne misle ponuditi ponzi šemu OneCoin na svojim stranicama. Prisjetimo se - OneCoin već godinama obećavaju da će pokrenuti blockchain u desetom mjesecu ove godine, no ni sada se nisu odmakli od modela ponzi šeme. Ukoliko čujete da "OC sada ima blockchain", svejedno ih ignorirajte - to da je OneCoin timu trebalo 4 godine duže od svih drugih da shvate kako se radi vlastiti Ethereum token također ne ulijeva povjerenje.

Aktivnih je prijevara mnogo, i dok vjerujemo da biste svi lako prepoznali trikove poput ICON Classic, također se osjećamo dužni upozoriti vas na sljedeće aktualne ponzi šeme: USI-Tech se pokušava spasiti s ICOem nakon kolapsa piramide, POSMiners je nova šema i mješavina ponzi šeme i "cloud mininga", Holiday Coin Club je ponzi šema za nekretnine kao iz dobrih starih dana 90ih, dok su Švicarska i Australija upozorile na piramidalnu prirodu AladinCoina. Sve iz gornjeg popisa obavezno izbjegavati.

U polju cloud mininga, vječne i neumorne prijevare na koju ljudi i dalje uporno padaju, tu imamo novajlije egoldmining.com i pro-mining.com.

Sigurnost i privatnost

Brazilska burza Atlas pretrpila je napad na osobne podatke svojih 260 tisuća korisnika. Iako novčana sredstva nisu ukradena, otuđena je velika količina privatnih podataka njihovih korisnika što je, sudeći prema aplikaciji Have I Been Sold gotovo jednako toliko loše.

John McAfee, najokorjeliji i bešćutniji kriminalac današnje kriptosfere, otvorio je račun na kineskoj Weibo platformi. Ako ovo nekim slučajem čitate iz Kine, znajte da je svaka riječ koju McAfee izgovori lažna i namijenjena isključivo tome da proširi njegovu zonu prijevara.

Kad smo već kod prijevara i krađe, ova Chrome ekstenzija pomoći će vam da prepoznate neke od lažnih ICOeva.

Tehnološki napredak i novi softver

S tehnološke strane, osim što smo nakon puno rasprave saznali da se nagrada za rudarenje Ethereum blokova definitivno smanjuje na 2 Eth od 5 Eth u listopadu, bilo je mnogo novih softverskih verzija postojećih alata, ali i novih alata i aplikacija.

Programiranje

Igre

  • Sect War je teritorijalna Tower Defense igra na NEO blockchainu
  • Cryptories je teritorijalna igra kupovine "zemalja" na Byteball platformi
  • Ether Kingdoms je strateška igra borbe vojski i nadogradnje likova koja usto planira i integraciju s CryptoKitties kako bi i mačke uvukla u borbu.
  • Zombie Battleground od sada ima alpha verziju i na mobilnim uređajima (i radi bez greške - testirao sam je osobno).

Aplikacije

Ostalo

Tutorials

Još zanimljivih linkova


To je to za ovaj tjedan. Od sljedećeg mjeseca, svako drugo izdanje dolaziti će s dodatnim sadržajem za sve premium pretplatnike - prijedlog projekta na koji obratiti ekstra pažnju, investicijski ili drukčije.

Od listopada na dalje u planu je napraviti rez između besplatne i premium verzije newslettera, kako bi pretplatnici dobivali ne samo dodatni sadržaj, nego i tjedni newsletter umjesto dvotjednog, no više o tome kasnije.

Sort:  

Congratulations @swader! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 2 years!

You can view your badges on your Steem Board and compare to others on the Steem Ranking

Do not miss the last post from @steemitboard:

SteemitBoard Ranking update - A better rich list comparator
Vote for @Steemitboard as a witness to get one more award and increased upvotes!

Congratulations @swader! You received a personal award!

Happy Birthday! - You are on the Steem blockchain for 1 year!

Click here to view your Board

Support SteemitBoard's project! Vote for its witness and get one more award!