Kriptonit #3

in #news2 years ago

Novi tjedan, novi Kriptonit.

Ovo izdanje Kriptonita donosi vam Coinvendor.io - najlakši način za hedganu kupnju kriptovaluta: naručite kada želite, platite kada možete po originalnoj cijeni.

cv-hr2x.png

Web verzija Kriptonita sada je na Steemit-u. Rado bismo zadržali Kriptonit besplatnim i bez spama pa bi nam pomogao koji upvote tamo.

Prošla izdanja:


Masovna adopcija

Masovne adopcije je ovaj tjedan bilo napretek. Dok popis država u kojima je pogodno pokrenuti kripto projekte raste, a posebno mnogo aktivnosti bilo je u Kini.

Plaće i transakcije

U svijetu sve više niču opcije za primanje kriptovaluta za odrađeni rad. Ne primanje kriptovaluta preko posrednika koji ih prodaje i šalje fiat na odredište, već direktno primanje kriptovaluta. Tako imamo WorkingForBitcoins.com, freelance portal na kojem se može plaćati Bitcoinom, Bitcoin Cashom, Litecoinom, Etherom i čak Experience Coinom. Trenutna ponuda poslova jest oskudna no nije nepostojeća, pa svakako preporučamo da bacite oko.

U sličnom ruhu imamo popularni Gitcoin.co koji isto tako za razne zadatke (većinom tehničke) nudi isplatu u Etheru ili nekom od stablecoinova poput DAI ili TUSD (jako zanimljiva vizualizacija Gitcoin mreže korisnika može se vidjeti ovdje).

Otvorio se i OmniBazaar koji omogućava prodaju i kupovanje usluga i dobara preko decentraliziranog tržišta.

Svemu tome dodatno pomaže nova inicijativa MakerDao i Wyre projekata koji su udružili snage da u 30 zemalja individualcima omoguće direktnu konverziju iz fiata u DAI stablecoin.

Nije za odbaciti ni novost da je Skrill dodao ETC u svoju ponudu, pa tako ovaj globalni platni sustav sada možete koristiti za BCH, ETH, LTC i BTC uz ETC.

Osiguranje

U SAD-u, AAIS (Američka Asocijacija Osiguravačkih Usluga) - privatna savjetnička kompanija - pokrenula je svoju verziju privatnog blockchaina baziranog na IBMovom Hyperledger Fabric-u za svrhe sinkronizacije osiguravateljskih podataka među raznim tvrtkama iz te industrije. Ta njihova tzv. OpenIDL platforma ima automatizirano sinkroniziranje podataka, pametne ugovore za automatske transakcije u osiguravajućim sustavima, i pristup podacima osiguravanika na principu dozvola za pristup blockchainu kao kod čitanja podataka iz Ethereum blockchaina.

Debunking

I u ovom izdanju moramo re-interpretirati novosti zbog uobičajeno lošeg kripto novinarstva.

Volkswagen je objavio namjeru za eksperimentiranje blockchainom i spomenuo Bitcoin, IOTA i Ethereum u članku i u svom Tweetu objave. "Novinari" iz Bitguru tu su vijest prenijeli bez čitanja objave i zaključili da će se benzin, servis, i sve drugo u Volkswagenu plaćati kriptovalutama. Ono što je VW zapravo htio reći je da gledaju tehnologiju privatnih blockchaina, a javne su blockchaine spomenuli isključivo zbog dometa njihovih hashtagova na socijalnim medijima.

Izašla je i vijest na BusinessInsideru kojeg mnogi (greškom) još uvijek smatraju legitimnim izvorom vijesti (nešto kao Poslovni.hr) da će Facebook graditi nešto na Stellarovoj XLM platformi. Naravno, ta vijest nije bila istinita.

UEFA je prema objavi na službenoj stranici izradila i uspješno testirala blockchain sustav za slanje ulaznica za utakmice na mobilne uređaje, no ne postoje nikakvi detalji ni o kojem se blockchainu radi ni zašto bi to bilo potrebno - ipak se radi o privatnoj tvrtci koja je u potpunoj kontroli nad onime što prodaje. Ovu obavijest uzeti s grumenom soli.

Facebook

No, ima i istinitih vijesti oko Facebooka i blockchaina. Ranije ovaj tjedan, David Marcus, šef blockchain odjela u Facebooku odstupio je s odbora Coinbase-a zbog potencijalnog konflikta interesa. To daje naslutiti da Facebook razmišlja o vlastitom kripto novčaniku i nekakvom Facecoin-u kojim bi se plaćale usluge na socijalnoj mreži, a i niz brojnih drugih scenarija koje je TechCrunch odlično razradio, poput mikroplaćanja kroz Messenger, upravljanja identitetom, plaćanja računa preko Facebooka, itd.

Coinbase

Coinbase je kupio Toshi Wallet - nezavisni mobilni kripto novčanik koji je podržavao razne tokene i kriptovalute - u pokušaju da svoju uslugu učini privlačnijom i lakšom za koristiti. Toshi se sada zove Coinbase Wallet i biti će odskočna daska za Coinbaseov ulazak u širu publiku, nudeći lak i siguran pristup ne samo kriptovalutama već i kolekcionarskim tokenima u stilu kripto mačaka. Osim toga, Coinbase je kupio i Distributed Systems - startup koji se bavi decentraliziranim identitetima na blockchainu. Hoće li implementirati digitalne identitete i kako, vidjeti ćemo, no upravo u tome bi moglo doći do konflikta interesa zbog kojeg je David Marcus napustio Coinbase (vidi gore, Facebook).

Binance

Binance je pokrenuo beta verziju svoje Blockhain Akademije na Binance.Vision. Cilj im je širenje znanja o blockchainu i edukativni sadržaj u stilu Bitfalls.com, s naglaskom na animacije i video: sadržaj koji je lako probavljiv svim dobnim skupinama i vještinama. Želimo im sreću!

Malta

U Malti je sada moguće oformiti korporativni entitet bez ljudi. Drugim riječima, DAO je legalni autonomni entitet, tvrtke koje autonomno obavljaju posao bez zaposlenika su legalni entiteti.

To će zasigurno donijeti razne inovacije na području upravljanja tvrtkama i autonomnih sustava koji trebaju zaobići ljudsku odgovornost. Članak iza linka gore je dugačak i detaljan ali veoma koristan za svakoga tko razmišlja o DAO konceptu.

Koreja

Južna Koreja otvoreno priznaje blockchain tehnologiju kao četvrtu industrijsku revoluciju i posvećuje nekoliko tečajeva najavljenih u Ministarstvu Informacijske Tehnologije blockchainu. Jedan od najvećih kripto-utjecaja tamo je Waltonchain čiji je predsjednik, Kong Jongryul, formirao neprofitni Walton Blockchain Institut u kojem će mladež biti učena novoj generaciji ove revolucionarne tehnologije.

Kina

Vlasnik aplikacije WeChat i tehnički gigant Tencent Holdings testira mogućnost korištenja blockchaina za povrate korporativnih troškova zaposlenicima (npr. putni troškovi, službeni ručkovi, parking), objavili su u blog postu na stranicama tvrtke. Naravno, sve će se to obavljati na privatnom blockchainu Tencent-a, no svaka adopcija je dobra adopcija.

Komunistička partija objavila je vodič kroz blockchain za državne službenike. Dok mnogi to vide kao pozitivan znak, neki su skeptični i citiraju Sun Tzu-ovo umijeće ratovanja: da porazite neprijatelja, upoznajte neprijatelja.

Lokalni kineski web portal The Paper objavio je da Bank of China planira povećati ulaganja u fintech i blockchain tehnologije, te da imaju već 12ak pilot projekata razvijenih na blockchainu. Nova ulaganja, prema CIO BoC-a Liu Quiwan-u, neće biti manja od 1% godišnjeg prihoda.

Drugi lokalni portal Xinhuanet objavio je da Kinesko Ministarstvo Industrije i Informatike traži načine za ubrzanje adopcije blockchain tehnologije. China News je isto tako objavio da je Hong Kong Sveučilište Znanosti i Tehnologije dobilo financijsku injekciju od 20 milijuna dolara za svrhu istraživanja boljih platnih metoda i sigurnosti elektronskih plaćanja, što uključuje blockchain. Kineska NASA, China Aerospace Science and Industry Corporation Ltd., je također prešla na blockchain tehnologiju za upravljanje svojim fakturama kojih je trenutno 1.31 milijarde, a očekuje ih se biti 54 milijarde do 2020 - noćna mora svakog poreznika. Razvili su blockchain za automatizirane revizije i transparentnost prema odobrenim osobama, piše Cointelegraph.

S tehničke strane, kineski gigant JD objavio je dostupnost "blockchain as a service" platforme u stilu Microsoftovog Azure-a ili IBMovog Bluemixa.

I za kraj o Kini - nešto ukusno. Otvoren je Hash House u gradu Xi'an - kripto-kafić i coworking prostor s raznim starim strojevima za rudarenje kriptovaluta, zanimljivom povijesti, i mogućnošću plaćanja kriptovalutama za pića i ostalo što se prodaje na licu mjesta: od hardverskih novčanika poput Ledgera do hrane i majica.

Lansirani projekti

Jedan od najvećih lansiranih projekata i zapravo nadogradnja na postojeći projekt je Wormhole Cash: način da se na Bitcoin Cash protokolu grade tokeni i ICOevi. Vodič kroz taj proces dostupan je ovdje i u momentu ovog pisanja postoji već 182 Bitcoin Cash tokena.

Aplikacije

Everipedia, blockchain verzija Wikipedije, pokrenuta je na EOS protokolu. Osnivač projekta je nedavno javno osramoćeni Mahbod Moghadam kojeg je Sascha Baron Cohen u svojoj seriji Who Is America natjerao da se za vrijeme lažnog photo sessiona ponaša kao rasist. Za interakciju s Everipediom potreban je EOS račun.

Doges on Trial je aplikacija Kleros protokola namijenjena kao test mreže koju su izgradili. Kleros je "dispute resolution" sustav koji bi trebao omogućiti decentralizirano rješavanje sporova glasanjem za određene ishode. Taj se sustav može "nakačiti" na bilo koji drugi, pa tako drugi blockchain projekti mogu imati sloj osiguranja i rješavanja sporova koji je dobro testiran.

Owallet je službeni wallet za Ontology.

Aphelion je mobilni web novčanik za NEO.

Lite.im omogućava plaćanje Litecoinom preko SMS-a. Vidjeti ćemo hoće li se Intuit buniti protiv toga, s obzirom na to da su prošli tjedan dobili patent za procesiranje plaćanja kriptovalutama preko SMSa.

Igre

Još jedna u nizu CryptoKitties klonova, nova igra CryptoMonsters se - za promjenu - vrti na Litecoin blockchainu. Čudovišta evoluiraju i umiru kako LTC blockchain stari (tj. kako se proizvode novi blokovi). Bitno je napomenuti da je CryptoMonsters centralizirana igra koja se vrti na centralnom serveru jer Litecoin mreža ne podržava tokene. Esencijalno, ovo je centralizirani klon CryptoKitties igre s metodom plaćanja u Litecoinu.

Zethr je novi casino na Ethereum platformi kojime upravlja zajednica (i dijeli profit).

Na BananoCoin platformi pokrenut je MonkeyGen - generiranje unikatnih majmuna iz Banano novčanika. Najava ovdje.

Platforme

The Ocean je nova decentralizirana burza na 0x protokolu. Sada možete trgovati svojim Ethereum tokenima na još jednom mjestu.

DTube je izbacio verziju 0.8 i potpuno otvorio svoj izvorni kod. Dodali su chat, streaming, VIP sustav i štošta drugo u nadi da će zaista postati decentralizirani Youtube.

Hardver

Bitmain je izbacio nove routere koji mogu rudariti SIA i DASH.

Grid+ Lattice1 je uređaj koji omogućuje običnim smrtnicima lako i redovito korištenje blockchaina bez da su toga svjesni. Uređaj je programabilan s PIN karticom i omogućava generiranje individualnih kripto novčanika raznih vrsta za više ljudi ili više novčanika po osobi, i drugo.

Patent Trolovi

Kao i obično, prepustiti ćemo vama da odlučite jesu li patenti u blockchain prostoru dobra ili loša stvar. Ni ovaj tjedan nije ih nedostajalo. Štoviše, ukupno se u 2017 u patentni ured SAD-a poslalo više od 1200 patenata. Prema nulltx taj broj samo raste, a razne se korporacije natječu u skupljanju čim više patenata u ovoj novoj industriji. Dok će možda jedni druge spriječiti od upotrebe tehnoloških napredaka, nema načina da zaustave decentralizirani rast blockchain infrastrukure. No da ne duljimo, evo ovotjednih patenata:

  • IBM je prijavio patent za upravljanje bazom podataka preko blockchaina. Originalno, taj je patent napisan prošle godine, no sada je ponovno prijavljen i njegova prijava se ubrzava.
  • Microsoft pokušava patentirati TEE - Trusted Execution Environments koji se generalno može aplicirati samo na Proof of Authority vrstu privatnih blockchaina kakve odnedavno Microsoft nudi na svom Azure sustavu.

Tehnologija i alati

Na Hackernoonu je izašao zanimljiv članak o problemima skalabilnosti u modernim blockchain sustavima. Članak jest malo reklamno nastrojen prema IOST blockchainu koji koristi PoB konsenzus (proof of believability), no svejedno dobro pokriva neke od nedostataka s kojima s trenutno bore drugi aktualni blockchain sustavi.

Multi-token payment channels

Tim iza Stack Tokena, projekta koji se bavi implementacijom svojih tokena u platnim kanalima između STK pametnog ugovora i prodavača da postigne instantnu verifikaciju plaćanja, razvija metodu plaćanja s više tokena istovremeno. Drugim riječima, razvijaju platne kanale koji podržavaju više tokena, tako da se u dućanima ne mora koristiti isključivo njihov token.

99% Consensus

Vitalik je predložio upotrebu novog konsenzus modela u kojem svi čvorovi na mreži stalno provjeravaju one ostale za validnost i javljaju to stanje svim ostalim čvorovima. Objašnjenje je prilično komplicirano i teško za objasniti, no radi se o dodavanju novog tipa čvora (observer - promatrač) koji je svaki Ethereum klijent, npr. MyEtherWallet, ili Ledger aplikacija. Takav bi model učinio blockchain toliko sigurnim da bi za uspješni napad bilo potrebno 99% čvorova, a ne 51% kao sada. Rasprava je na Redditu.

Truffle

Truffle je izbacio novi website za developere - sada je koristiti Truffle i Ganache još intuitivnije. Isprobajte ga ovdje.

Cryptofin-solidity

Novi set alata za razvoj Ethereum aplikacija i Solidity koda.

OpenBazaar

Osim što su lansirali tržište, OpenBazaar su izbacili i pametne ugovore za interakciju s tim tržištem pa je sada lako pokrenuti svoju verziju, ili integrirati svoju aplikaciju s OpenBazaarom. Ugovori su na Githubu.

OpenZeppelin 1.12

Nova verzija OpenZeppelin biblioteka koda je izbačena u javnost. Preuzmite ugovore i pročitajte o izmjenama ovdje.

Data Extraction

Popis alata za čitanje podataka iz Ethereum blockchaina na ovaj ili onaj način.

Ethereum Scala

U procesu izrade je Scala / Akka verzija Ethereum klijenta. Jako rani alpha proizvod, ne preporuča se ga koristiti.

DMarket

DMarket omogućava integraciju kolektibilnih virtualnih predmeta u Unity igrama.

RubyKube

Želite izgraditi vlastitu mjenjačnicu? RubyKube nudi kompletan kod koji vam je potreban za to, napisan u Ruby jeziku.

Vizor

Vizor je simpatična vizualizacija blockchaina.

Alphawallet

AlphaWallet je novčanik za Android i iOS otvorenog koda.

Zločin i kazna

Od John McAfeeja do institucionalnih prijevara, i ovaj je tjedan u svijetu kriminala bilo veselo. Osim lijepih izvještaja o tržištima lažljivaca poput ICOBench, bilo je i sasvim solidnih exit scamova koji zajedno prelaze preko 150 milijuna dolara.

McAfeejev kutak

Naravno, moramo početi s McAfeejem. Osim što i dalje odbija dokaze o hakiranju "nehakabilnog" hardverskog Bitfi novčanika, McAfee je nedavno prihvatio poziciju direktora u novom blockchain projektu Luxcore. Naravno, radi se o potpuno lažnom projektu bez ikakve budućnosti, a sam McAfee je postao zastavica upozorenja koja, čim se pojavi uz neki projekt, znači da isti treba izbjegavati u širokom luku. Hvala John!

Akoin i Wacoinda

U sličnom žanru, pjevača Akon-a netko je nagovorio da napravi "kriptovalutu" Akoin. Akon planira otvoriti svoj futuristički grad u Africi (Wakanda?) koji će, prema naslovnoj stranici projekta, pomagati crncima da otvaraju pekare. Sam projekt je očita prijevara ili vaporware, a Akona očito netko koristi da skupi investicije i nestane - u pravom stilu agencije CryptoGang koja im je radila web stranicu: nađi zlato ili umri pokušavajući. Nažalost, većina će to shvatiti prekasno. Željno iščekujemo obavijest SEC-a da je Akon dobio sudski poziv.

U jednako rasističkom potezu, tim iza Wacoinde pokušao je poslati nekoliko patenata na odobrenje. Cilj im je - naravno - edukacija i uzdizanje moći crnačke zajednica. Ovoj je prijevari Marvel stao na kraj - sličnost u nazivu je ipak bila predrska pa su zakočili patente. Hoće li projekt nastaviti u istom ruhu, vidjeti ćemo.

ACChain i MeCoin

Jedna od najvećih prijevara ovog mjeseca je ACChain čiji su zaposlenici nestali s oko 60 milijuna dolara. Na redditu se pojavila objava njihovog praznog ureda s mnoštvom dokaza. Ovo je jedna od najvećih kineskih prijevara do sad, a na redditu su u nadi da će počinitelji biti pronađeni objavljenje njihove osobne informacije.

S druge strane svijeta u Kolumbiji, MeCoin - klasična investicijska piramida poput OneCoina, BitConnecta, ili novijeg AI Trade koja je obećavala povrate na ulog u Bitcoin od 50% na mjesec - nestala je zajedno s svojim osnivačima i 60 milijuna investiranih dolara vrijednosti.

Malware

Japanska tvrtka Trend Micro na darknetu je za skromnu cijenu od $25000 pronašla malware za Bitcoin bankomate, spreman za upotrebu. Zahvaćene su i datoteke PGA turnira u Americi. U ovo vrijeme kada svaka treća tvrtka tvrdi da je napadnuta nekom vrstom malwarea, sigurnosti u mladoj blockchain industriji doista se ne piše dobro.

EtherScanner

Kad smo kod malwarea - nedavno se na Redditu i drugim socijalnim mrežama počela reklamirati aplikacija Etherscanner. Radi se o prijevari - aplikacija vas pita za privatni ključ kako bi pratila stanje vaše adrese i vaš portfelj, no u pozadini krade sve valute na tom privatnom ključu.

Zvjezdana moć

Još je nekoliko poznatih ličnosti kupljeno od lažnih kripto projekata. Očito nisu čuli za SEC upozorenja upućena Paris Hilton, Stevenu Seagalu, Floydu Mayweatheru i sličnima. Startup "zelene kriptovalute" GEAR kupio je Larry Kinga dok je SmartCompany platio australskom bejzbolskom igraču Michaelu Clarku da ih promovira. Ni jedna tvrtka ne nudi ništa novo ni korisno.

Cloud Mining

Ponavljamo - svaki cloud mining je prijevara. Bilo koja tvrtka koja nudi "cloud mining" će ili nestati u roku od 6 mjeseci ili biti "hakirana" kao slovenski NiceHash.

Pojavio se novi cloud mining pružatelj usluga - Splitt. Klonite ga se.

Status Quo, banke, i regulacija

S regulacijske strane, bilo je pomaka u oba smjera - čak i u obliku blockchain-orijentiranog hackathona kojeg je organizirao European Investment Bank.

Dok se vladajuća elita na čelu velikih banaka prema izvještaju FinewsAsia polako predomišlja što se tiče zabrane kontakta s Bitcoinom (možda jer svi ti bankari privatno financiraju Axoni blockchain za koji se nadaju da će bih spasiti od "Bitcoin pošasti"), a u Europi se pišu novi prijedlozi za regulacije ICO-ova, politička strana SAD-a napada svijet kriptovaluta neočekivanom žestinom.

Prvo, planiraju saslušanje u Senatu 21.8. oko energetske zahtjevnosti rudarenja kriptovaluta. Cilj im je saznati koliko povećanje cijene struje mogu očekivati, koje druge efekte možemo očekivati, itd.

Drugo, direktor FinCena (Financial Crimes Enforcement Network) Kenneth Blanco u svom je govoru u Riznici SAD-a obznanio da svi ICOevi i svi mixeri/tumbleri za skrivanje tragova kripto transakcijama podliježu zakonima o primanju i prenošenju novca te se stoga moraju prijaviti FinCenu, te da će SAD agresivno loviti sve takve usluge - globalno. Iz povijesti znamo da SAD nema problema s napadom na resurse izvan svojih granica, pa ne sumnjamo da misle ozbiljno - upravo zbog toga je veoma bitno automatizirati mixing usluge preko pametnih ugovora kako se pojedinci ne bi mogli držati odgovornima.

Istovremeno, u Saudijskoj Arabiji trgovanje kriptovalutama proglašeno je potpuno ilegalnim, dok se Vijetnam bori na svoj način - zabranom uvoza rudarske opreme i donošenjem odluka koje polako čine kriptovalute ilegalnima. Na sličan način problemu pristupa i Salamanca, grad u New Yorku koji je isto tako zabranio rudarenje zbog "prevelike energetske potražnje" i time se pridružio Pittsburghu koji je sličnu zabranu donio u ožujku.

SEC

SEC nije spavao ni ovaj tjedan: prvo su ponovno napali Riot blockchain, tvrtku koja se iz biotehnologije prebacila u rudarenje. Zatim su ošamarili Davida Laurencea kaznom od sitnih $30000 i doživotnom zabranom služenja funkcije direktora ili člana odbora zbog lažnog Tomahawkcoin ICO-a. Konačno, uputili su građanima upozorenje protiv štednje za mirovinu u fondovima koji se bave kritpovalutama zbog visokih rizika i volatilnosti i sklonosti takvih fondova da imaju lažne valute (npr. Bitconnect).

Tutorials

Evo kako napisati Dollar Auction Contract, tj. pametni ugovor za aukcije.

Evo kako zavrtjeti vlastiti Bitcoin čvor i lokalni block explorer za pregledavanje blockchaina.

Evo kako koristiti Hashicorp-ov Vault za izgradnju Ethereum novčanika. Vault je softver koji služi za spremanje serverskih varijabli i lozinki na serverima u produkcijskim okruženjima, no može poslužiti za mnoštvo drugih sigurnosnih operacija.

Evo kako smanjiti potrošnju gas-a kada razvijate pametne ugovore na Ethereum platformi.

Evo kako od nule do dappa uz Clevis i Dapparatus.

Evo kako omogućiti samom sebi pristup vlastitom Ethereum čvoru od bilo kuda bez sigurnosnih implikacija.

Još toga


To je to za ovaj tjedan - ne zaboravite nam dati Steemit glas, puno će pomoći!

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.03
JST 0.044
BTC 10950.40
ETH 380.72
USDT 1.00
SBD 0.97