Dolar Mı Yükseliyor Biz Mi Batıyoruz ? [Cointurk 31. Projesi]

in #money6 years ago (edited)

Öncelikle Herkese Merhaba Arkadaşlar 

Dolar , bildiğiniz üzere son aylarda yükselmeye başladı her ne kadar 10-15 kuruş düşse de bu doların 4 olduğunu gerçeğini değiştiremiyor.

Dolar Nedir?

Dolar Nasıl Düşer?

Dolar Yükselirse Türkiye'de Ne Olur?

Venezuela Krizi


1-) Dolar Nedir?

 (Dollar) 100 cent’e eşit ve $ işareti ile gösterilir. Şu-ülkelerin temel para birimidir: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Etyopya, Guayana, Jamaika, Liberya, Malaysia, Yeni Zelanda, Trinidad ve Tobago, Batı Samoa, Hong Kong ve Singapur. Köken olarak 1517 de Almanya’da bastırılan ve adına Joachimstaler adı verilen gümüş sikkelerden gelmektedir. Bu paralar Bohemya’da Joachim vadisinde (thaler : dale : vadi) üretilen gümüş madeninden yapıldığı için bu isimle adlandırılmıştı. Fakat giderek bu isim "thaler" şeklinde kısaltılmış ve ispanyolca’mn etkisiyle de "dolar" şeklinde değişmiştir. Dolar’ı dünyanın öteki yörelerine yayan ispanyollar olmuştur. Örneğin XVI. asırda İspanyol darphanelerinde basılan gümüş sikkeler Filipinler’den geçerek Çin’e kadar yayılmıştı. Ancak bu ülkelerde halk bu paralara İspanyol doları demeyi tercih etmişti. İspanyol doları birçok ülkede gümüş sikke basımına örnek olmuştur. Örneğin, Amerikan dolan, Meksika doları, Filipin doları ve Osmanlı kuruşu, İspanyol dolarını örnek alarak basılmıştır. 1910 dan 1948 e kadar Çin parasına da dolar denmiştir. İç Savaş sırasında Amerika’da kullanılan bir İspanyol parasına da dolar deniyordu. Amerikan doları ilk defa 1785 de İspanyol’ların "peso duro"ları esas alınarak gümüş sikkeler halinde basılmıştı. 1849 da ise Amerika’da ilk Standard altın sikkeler basılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Altın Külçe Sistemiyle doların altın «konvertibilitesi sağlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Bretton \Voods Sistemi ile dolar bir uluslararası ödeme aracı durumuna gelmişti. Doların bir uluslararası rezerv para ve ödeme aracı olma fonksiyonlan, Bretton Woods Sisteminin yıkılmasından sonra da devam etmektedir. 


2-Dolar Nasıl Düşer?

 Şu anda gidilecek iki yol var.

1- Ya faizler artırılacak ve kur baskılanıp enflasyon kontrol altına alınacak

2- Ya da faizlere dokunmadan enflasyonu hızla aşağıya çekecek büyük fiyat indirimleri yapılacak.

Birinci yöntem işin en basit yolu. Ekonomik daralma göze alınacak ve sıcak paraya faiz tavizi verilecek. Tıpkı 94’de Çillerin çıkardığı süper bonolar gibi bir durum oluşacak.Ya da ikinci yöntem uygulanıp ekonomiye çok büyük enerji fiyat indirimleri ile enflasyon dopingi uygulanacak.Aylardır yazıyorum ama kimse görmek istemiyor. Yeniden tekrar edeceğim. Faiz artırımı ekonomiyi daha da daraltır ve küçülmeye yol açar. Oysa 11,8 dolardan 4,4 dolara düşen doğalgaz fiyatları yurt içine yansıtılır ise enflasyonda hızlı düşüş yaşanır ve faiz artırımına gerek kalmaz. Ekonomide de yeniden hızlı büyüme başlar.Şimdi ben de soruyorum?

Neden kimse 40 milyar dolar azalan doğalgaz ithalat fiyatlarının yurt içine yansıtılmasını dile getirmiyor? İnanın ben de anlamıyorum. Bir kelime kimse söyleyemiyor. Noldu o para; nereye gidiyor ucuzlayan ithalat faturasından kalan para? Niye Türk halkına yansıtılmıyor düşen fiyatlar? Neden elektrik fiyatları da düşürülüp sanayi canlandırılmıyor?Türkiye elektrik üretiminin yaklaşık 1/3’ünü doğalgaz çevrim santrallerinden karşıladığı için doğalgaz fiyatlarındaki indirim elektrik fiyatlarını da düşürecektir. Ayrıca bankaları zorlayan elektrik şirketlerinin bilançoları da rahatlayacaktır.

Tekrar söylüyorum: Ekonomiyi rahatlatmanın tek yolu 11,8 dolardan 4,4 dolara düşen enerji fiyatlarının hemen, hiç durmadan iç piyasaya yansıtılmasından geçiyor.


3-) Dolar Yükselirse Türkiye'de Ne Olur?

 Dolar artışının ekonomi üzerine tümden olumsuz etkisinin olduğu görülse de bazı sınırlı olumlu etkilerini de saymadan geçmemek gerekir. Bazı sektörler keskin döviz artışlarından son derece olumsuz etkilenerek dar boğaza girerken, bazı sektörler ise dolar artışından son derece fayda sağlamaktadır. Örneğin yurt içi turizm ve hizmet sektöründeki tüm alt gruplar döviz artışı sebebiyle TL’nin ucuzlamasıyla birlikte büyük avantaj sağlayabilmektedir. TL’nin değerinin Dolar ve Euro’ya karşı düşmesi, Türkiye’yi çok daha ucuz bir ülke haline getireceğinden dolayı, turist akınına uğrayacak turizmcilerde yüzler hep gülecektir. Hizmet sektörünün bir çok alanında ucuz hizmet sayesinde yine yüzlerin güldüğü taraf olacaktır. İhracat yapan tüm kurumsal şirketler ucuz malları ile yurt dışı pazarlarında önemli rekabet avantajına sahip olacaklardır. Artan ihracata karşın düşen ithalat sonucunda dış ticaret açığında azalma yaşanacaktır. Bu durum tabi ki doğal olarak Türkiye gibi cari açığı olan ülkelere son derece pozitif katısı olan bir gelişme olacaktır. Artan dolar ile dış ticaret açığının ve ek olarak turizm gelirleriyle birlikte cari açıktaki kapanma kamu bütçeleri tarafında ciddi düzelmelere sebebiyet verecektir. Yurt içerisindeki daralan ticaret hacmi ile kur baskısı ile oluşacak enflasyon bu sefer talep yetersizliğinden dolayı enflasyonun ateşini düşürecektir. Enflasyonun düşmesi faizlerin yeniden gerilemesine ve kredilerdeki artışlar ile birlikte yeniden ekonomik canlanmaya sebebiyet verecektir. Bu döngü durumu günümüz ekonomilerinde sürekli olarak değişkenlik göstermektedir. Bu noktada önemli olan aşırı uç seviyelerde döviz kurlarında aşırı değerlenme veya aşırı değersizleşme durumunun olmaması, daha sağlıklı bir ekonomik sistemin oluşmasını sağlayacaktır. 

Dolar An İtibarı İle 22.06.2018 / 15.32 --> 1 USD = 4.71 TRY

4-) Venezuela Dolar Krizi 

 Kuraklık, siyasi çatışmalar ve enerji kriziyle boğuşan ülkede temel besin ve temizlik maddeleri haricinde mallar satan dükkanlar ise haftalardır iş yapmıyor.

Bazı ürünleri satın almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor. Örneğin diş macunu gibi ürünleri almak isteyenler bazen bunlara 100 katı fazlı ücret ödemek zorunda kalıyor.İşletmeler faiz oranları nedeniyle alışverişlerde kredi kartı kabul etmiyor. 

Halk bir yandan da günde 18 saati bulan elektrik kesintileriyle boğuşuyor, kamu görevlileri iki gün çalışıyor.Venezuela hükümeti 1 ABD Doları’nı 10 Bolivar’dan saymayı sürdürse de artık neredeyse tamamı nakit çalışan işletmelerde ve karaborsada bu oran bin Bolivar’dan hesaplanıyor. 

Venezueladaki Dolar Krizini Anlatan Ve Değerlendiren Youtube Videosu / Kanalı


Gelecek Proje Önerisi "Paranın İcadı Ve İnsanlığa Etkisi"



Coin Marketplace

STEEM 0.15
TRX 0.12
JST 0.026
BTC 55825.83
ETH 2516.08
USDT 1.00
SBD 2.28