Revolutia muta: cum mid-range-ul a devenit noul high-end.
In urma cu ceva timp, analistul Ming-Chi Kuo de la KGI Securities, avertiza ca vanzarile pentru Apple iPhone 6s ar putea fi mai mici decat cele ale modelului curent, desi Apple urmeaza sa migreze tehnologia Force Touch implementata deja in Apple Watch si sa faca din aceasta un punct important de vanzare pentru noul model.
De asemenea, Samsung a decis sa trieze numarul varfurilor de gama disponibile in Europa, astfel incat, recent lansatul Galaxy Note 5, nu va fi disponibil in Europa. Motorola intre timp, a luat decizia de a oferi doua versiuni ale varfului de gama, Moto X: un model “Pure” cu specificatii de top si un model “Play” cu un pret rezonabil si specificatii mid-range. Se poate ca Motorola, acum subsidiara Lenovo, unul din cele mai mari nume in industrie, specializat atat in produse de calitate, cat si PC-uri, tablete si smartphone-uri mid-range de succes (in special in Asia, dar cu crestere anuala semnificativa in Europa), sa faca primii pasi catre revolutia mid-range-urilor, inaintea Samsung, Sony si HTC? Sau doar se aliniaza tendintelor de piata, avand in vedere ca LG au fost primii care au adoptat aceasta strategie prin multitudinea de variante ale modelului G3? Dar sa nu uitam de Moto G, smartphone-ul care a demonstrat ca mid-range nu inseamna neaparat mediocru. Dar si acesta a fost lansat dupa ce chinezii de la Xiaomi au transfromat piata inca din 2011, cu seria Mi.
Cred ca este mai putin important cine si cum s-a adaptat primul noilor paradigme din mobile. Cert este ca piata s-a schimbat si zona mid-range urmeaza sa primeasca mult mai multa atentie din partea tuturor jucatorilor, pentru ca aici vor fi majoritatea utilizatorilor.
Bineinteles ca varfurile de gama, cu preturi peste 500 euro vor continua sa apara, dar vor fi folosite ca vehicule de test pentru cele mai noi tehnologii si vor fi cumparate in special de cei ce doresc tehnologiile respective astazi, nu maine, in timp ce mid-range-urile vor acoperi pana la 80% din piata. Foarte multi analisti respectati au semnalat aceste schimbari inca din urma cu doi ani, cel mai important dintre acestia fiind Benedict Evans cu a sa prezentare: Mobile is eating the world.
Recomand prezentarea de mai sus tuturor celor care sunt interesati de “mobile” si tendintele din piata. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre cum producatorii chinezi de smartphone-uri cu specificatii si calitate premium, cum sunt Xiaomi, Lenovo si Meizu, ajung sa canibalizeze piata. Oarecum amuzant, o buna parte din companiile de top de astazi, nu existau in urma cu 8 ani, cand a fost lansat primul iPhone aka smartphone-ul modern. Probabil cel mai bun exemplu il reprezinta Xiaomi, companie chineza, numita de foarte multe ori “Apple-ul Chinei.” Xiaomi inregistreaza anual cresteri ametitoare, imposibil de reprodus de catre jucatorii vechi, precum Samsung. Succesul sta in modul in care compania abordeaza piata: doua linii principale de produse, Redmi si Mi, low/mid-range si high-end, cu variante normale si phablet-uri “Note”, ambele oferite la preturi greu de egalat, calitate ireprosabila si ecosistem foarte bine dezvoltat.
Probabil cel mai bun exemple de mid-range-uri de succes il reprezinta modelele Moto G, dar si recent lansatul Xiaomi Redmi Note 2. Primul model Moto G, lansat in 2013, a schimbat perceptia utilizatorilor obisnuiti cu jucatorii mari, in timp ce modelul chinezesc, lansat in urma cu cateva zile, reprezinta un punct de cotitura. Cu mai bine de 800.000 de unitati vandute in primele 12 ore, Redmi Note 2 vine cu display Full HD, IPS, de 5.5 inchi, 2GB de memorie RAM, camera principala de 13 megapixeli si camera frontala de 5 megapixeli, 16 sau 32GB spatiu de stocare, acumulator de 3060 mAh si procesor octa-core, capabil sa egaleze performantele unui procesor high-end. Practic, mid-range-ul celor de la Xiaomi, ofera specificatiile unui varf de gama de 500+ euro, din 2014, la doar 140 de euro, in 2015.
In incheiere, sunt convins ca vom avea ocazia sa vedem astfel de modele “minune” din ce in ce mai des, pe masura ce ne indreptam catre 2017 si “revolutia mid-range-urilor” atinge pragul de maturitate.