Sahra Çölü Gölleri

in #kusadasi7 years ago

Ounianga Gölleri, ortalama bir yıllık yağış miktarının 2 mm'den fazla olmadığı Çad'ın kuzeyindeki aşırı kurak bir bölgede Sahra Çölünün kalbinde bulunan 18 gölden oluşur. Eski zamanlarda Sahra iklimi bugünkü durumdan çok daha iyi olduğu zaman bu bölgeye düşen yeraltı bir 'fosil' su kaynağına bağımlılar. Yaklaşık 14.800 ila 5.500 yıl önce, bölge muhtemelen onlarca kilometre uzunluğundaki tek bir büyük göldü. Sonraki bin yılda iklim kurudugunda göl küçüldü ve rüzgârla hareket eden büyük kum tepeleri orijinal depresyonu istila ederek onu daha küçük havzalara bölmeye başladı. Bugün kalan tüm göl sayısı 18.

Göller antik suyun aktığı kumtaşı kayalıklardan ve tepelerden aşağı sığ bir havzada bulunmaktadır. Yaklaşık yıl boyunca kuzeydoğu rüzgarları ve bulutsuz gökyüzü çok yüksek buharlaşma hızlarına neden olur. Fakat sudan zengin kayaların yer altı yatağı, buharlaşma hızının yüksek olmasına rağmen küçük göllere su vermeye devam edecek kadar büyüktür. Dikkat çekici bir şekilde, bu benzersiz hidrolojik sistem, dünyanın herhangi bir yerindeki kurak çöl ortamında bulunan en büyük kalıcı tatlısu gölünü sürdürebilir.

Göller 40 km uzaklıktaki iki gruba ayrılmıştır. Kimyasal bileşimde çok değişkenlik gösterirler, bazıları salt tuzludur, böylece en temel yaşam biçimlerini destekleyebilirler, diğerleri ise su bitkileri, balıklar ve diğer türlerin çeşitliliği için yaşam alanı sağlayacak kadar yenidir. En büyük ve en biyolojik olarak önemli gölü olan (Teli Gölü, doğu grubunda Ounianga Serir olarak bilinir) 4.4km2'lik bir yüzey alanı ve maksimum 10 m derinliktedir. Suyunun ferahlığı suyun bolluğunu destekler. Kumlu zemin çok gözeneklidir, bu nedenle Teli Gölü ile doğu grubundaki 13 diğer göl arasında su yerden serbestçe akar.

Daha batısında, Sahra'nın bu bölümünü karakterize eden kum tepeleri ve kumtaşı sırtları arasında, Yoan Gölü (3.6 km2 ve 27 m derinliğinde) egemen olan dört gölün ikinci grubu (Ounianga Kebir olarak bilinir) bulunur. Bu, yalnızca algleri ve birkaç başka mikroorganizmayı destekleyen aşırı tuzlu göldür. Kıyılarının etrafındaki kaya parçaları beyaz tuz yatakları ile kaplıdır ve yakınlardaki tepeler ve kum tepeleri arasında yaklaşık 9.000 kişiden oluşan geniş bir dağ köyü yaygındır.

Ounianga gölleri çarpıcı renkler ve şekiller ile mükemmel güzellikteki istisnai doğal peyzaj biçimindedir. Uzak konumundan dolayı, yalnızca korkusuz turistlerden (yaklaşık 500 yıllık), Çad'ın bu uzak köşesine ziyaret ediyor.

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.13
JST 0.029
BTC 66703.61
ETH 3518.80
USDT 1.00
SBD 2.68