Hogyan inspirált Edgar Allan Poe egy zeneszerzőt egy blokklánc platform megalkotásában a szellemi szabadúszók részére

in #ico3 years ago

“S mély homályba elmeredten, szívvel, mely csodákra retten,

Látást vártam, milyet gyáva földi álom sohse tár”

A Szegények és Híresek élete

1845 január 29-én Edgar Allan Poe egyik napról a másikra ‘celebbé’ vált a New York Evening Mirror lapban megjelent költeménye révén, amely még ma is borzongással és áhítattal tölti el az olvasókat, hallgatókat és nézőket.

A Holló című költemény váratlan népszerűsége mindössze 24$ dollárt hozott Poe-nak a konyhára, ennek a fele adomány volt a vázlatért cserébe. Ez az irodalmi remekmű mai 2018-as árfolyamon számolva 754,91$ dollárt jelent.

Modern korunk kontextusába helyezve: gondoljunk egy nemzetközi szinten jegyzett, top 10-es listán szereplő zeneszámra, például Taylor Swift ‘Shake it Off című dalára. Nehéz elképzelni hogy Swift kisasszony eladná a számát és a vele járó szerzői jogot egy zenekiadónak potom 750$ dollárért.

A Holló virálissá vált először az Egyesült Államokban majd Európában is. A mű annyira a jelenkori kultúra része, hogy még most is gyakran idézik, használják, vagy kisebb nagyobb módosításokkal újraálmodják tartalmát.

Az unikális költemény elismertté tette Poe-t, de megfosztotta attól, hogy korabeli celebnek járó apanázsban részesüljön. Poe 20 éves alkotói karrierje során lejegyzett verseiért, prózáiért és ismeretterjesztő műveiért összesen 6 200$ dollárban részesült, ami mai árfolyamon számolva 195 018$ dollárnak felel meg.

Ez körülbelül 9 750$ dollárt jelent évente, feltételezhetően kevesebbet mint amit Taylor Swift kisasszony keres egyetlen árva performansza során a ‘Shake it Off’ számot tátogva. Lehet kissé túloztunk, de nem vagyunk messze a valóságtól.

Igazságtalan kompenzációk – Sohamár!

Az író anyagi tortúrája mély hatással volt az osztrák David Brandstaetter rendezőre és zeneszerzőre. “Poe műve, különösen a Holló és az Annabel Lee mindig is inspirálóan hatott rám,” mondta David, “Nem csak a világ legismertebb költeményeinek írója, de a detektív történetek és science-fiction atyja is!”

David ledöbbent mikor megtudta az alamizsna összegét amit a költő A Hollóért kapott. Azon kezdett el gondolkodni, hogy a mai szellemi szabadúszók mennyi akadályt kell vegyenek – mint a szerzői jogsértés és tisztességes kompenzáció problémáját – hogy meg tudjanak élni.

A bécsi Rockstar Games és a Sony DADC producereként szerzett tapasztalatai hatására David mélyenszántó rálátással rendelkezik nem csak a tartalomkészítők, de a kreatív csapatok, projektmenedzserek és tartalomfogyasztók igényeiről és szükségleteiről is. Nyilvánvalóvá vált, hogy a digitális tartalomiparnak szüksége van egy platformra a tartalomkészítés és elosztás folyamataihoz.

Qravity szivárványa

2016 februárban David megalapította a Qravity céget eredeti tartalmak piacra segítése érdekében. Nem sok időnek kellett eltelnie mire a Qravity platform működő verziója is készen állt a tesztelésre. “Júliusra volt egy egyedi együttműködési és kommunikációs eszközünk kreatív csapatok számára,” meséli David, “a Qravity úgy is nyomon követi a feladatokat, hogy a kreatív csapattagok részesedést szereznek a tartalomban, amelyek megalkotásához hozzájárulnak. Például, ha valaki megírja a szövegét egy zeneszámnak, akkor részesül - teszem azt öt százalékban - a szám bevételéből. Minden egyes alkalommal, mikor valaki megveszi a számot, az értékesítési ár öt százaléka a szövegírót illeti.”

A Qravity-nek egy biztonságos és átlátható megoldásra volt szüksége az eljárás méltányosságának fenntartásához. Figyelembe kellett venni a szerzői jogok védelmét és a kalóztartalmak terjedésének megakadályozását. “Az üzletpartneremmel és barátommal, Sascha Dennstedt-tel [Qravity társalapító és CFO] Poe-ról beszélgettem és arról, hogy milyen keveset változott pénzügyileg a művészeknek,” számol be David, “Erre azt mondta, integrálni kellene a blokkláncot a Qravity platformra. Egy kis kutakodás gyorsan meggyőzött az ötlet kivitelezhetőségéről.”

Okos szerződések használatával a Qravity megváltozhatatlan és transzparens nyilvántartást vezet a szellemi szabadúszók hozzájárulásáról egy adott projektben. E nyilvántartás értékét tokenek formájában kapják meg, amit QPT-nek neveznek. A QPT összege alapján a Qravity minden egyes alkalommal, mikor a részvételükkel összerakott tartalmat megvásárolják, elküldi az alkotóknak és hozzájárulóknak a részesedésüket. A kifizetéseket a Qravity kriptopénzében QCO-ban kapják.

Azaz, ha egy dalszerzőnek öt százalék részesedése van egy zeneszámban, amit segített megírni, akkor egy 1 QCO értékű zeneszám esetén 0.05 QCO coint kap, amit később eladhat a kriptotőzsdéken vagy elköltheti a Qravity webshopjában.

Decentralizáció a méltányos ellentételezésért

"[A Holló] minden Olvasójának emlékezetébe befészkeli magát."
— Nathaniel Parker Willis, Evening Mirror szerkesztő

Olyan alkotás, amely túlmutat kultúrákon és egyfajta halhatatlanságot ér el a legnagyobb eredmény, amit valaha is elérhetünk. De ilyen teljesítmény még nem fizeti ki a villanyszámlát.

A Qravity decentralizált tartalomkészítő és elosztó platformja segíthet az alkotóknak munkájuk birtoklásában és monetizálásában. A folyamat során - mindörökké - prémium digitális tartalmak készítésének és fogyasztásának ösztönzésére törekszik.


Vásárolj QCO tokent a Qravity tokenértékesítés során.

Előértékesítés 30%-os bónusszal: 2018. július 2 - 16.

Fő tokenértékesítési fázis: 2018. július 17. és szeptember 5. között

További információért keresd fel a www.qravity.com honlapot, olvass bele a Qravity fehér könyvébe vagy csatlakozz a Qravity Telegram csoporthoz.

http://t.me/QravityCom

Sort:  

Congratulations @bitcoinbazis! You have completed some achievement on Steemit and have been rewarded with new badge(s) :

Award for the number of posts published
You published 4 posts in one day

Click on the badge to view your Board of Honor.
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

Do you like SteemitBoard's project? Then Vote for its witness and get one more award!