ELSŐ ALBÉRLET: Hogyan vegyünk ki egy albérletet?

in hungarian •  2 years ago

Szóval eljött az ideje, hogy albérletbe költözz... de hol kezdd el a keresést? Sokféle weboldal létezik, én az ingatlan.com és az alberlet.hu oldalakat ajánlom, de azért oda kell figyelni, kit hívunk fel. Ha úgy döntöttél, tényleg el szeretnél költözni otthonról, az alábbiakra érdemes odafigyelni.

Személy szerint 3 különböző albérletben laktam eddig, és mindig a keresés a legstresszesebb része. Első egyetemi évemben olyan lakást kerestem, ami a lehető legolcsóbb volt; egy elhamarkodott döntés részemről. Az első lakásom több helyen is szét akart esni; emellett az egyik lakótársam 3 hónap után úgy döntött, kiköltözik, és mivel így nem tudtam tovább fizetni, nekem is költöznöm kellett. Mondanom sem kell, a nehezebb úton tanultam, így szeretném, ha minél többen el tudnák kerülni a hasonlóan kínos szituációkat.

apartment-2094701_960_720.jpg

Min gondolkodjunk el lakáskeresés előtt?

money-2180338_1920.jpg

- Pénz

Nem meglepő. A rendelkezésre álló pénzösszeg mennyisége merően meghatározza, hol fogsz élni az elkövetkezendő egy évben (vagy több, ez a szerződésen múlik). Készíts listát a havi kiadásaidról (tömegközlekedés, élelmiszer, havi előfizetések, gyógyszerek)! Mindent írj fel, amire egészen biztosan költeni fogsz! Ezután készíts listát az esetleges költségekről, mint például tisztító eszközök, iskolai eszközök, szórakozás, stb. és számolj ki egy összeget, amit talán elköltesz! Mindig jobb a hónap végén valamennyi extra pénzzel kijönni, mint semennyivel.

Ezután vond ki ezt a két összeget a fizetésedből/zsebpénzedből/ösztöndíjadból! Ez lesz az alap, aminek tuti meg kell lennie, de még ez sem minden. Magyarországon ez így működik: fizeted a lakbért, pár havi kauciót (ha összetörnéd a lakást), valamint a fogyaszott vizet, gázt és áramot, a közös költséggel együtt. Van olyan, mikor ez egy fix összeg (én ezt jobban kedvelem), de legtöbbször fogyasztás után fizetsz. Mindig kérd el a tulajtól az előző havi, lehetőleg téli számlákat!!

Most már nagyjából tudod, mit tudsz kivenni. Előfordulhat, hogy csak szobára futja, ilyenkor számolni kell a lakótársakkal, ami külön megér egy misét, szóval majd a jövőben írok erről bővebben.

map-455769_1280.jpg

- Elhelyezkedés

Hol szeretnél élni? Iskolához, munkához közel, a belvárosban vagy a külvárosban? Az árak helytől függően változhatnak, a belvárosi lakások drágábbak, míg a külvárosiak olcsóbbak. Én nem bánom, ha kicsit kívül esik a lakás, ha benn vagyok a városban 20-30 perc alatt tömegközlekedéssel. Figyeld meg milyen metró, busz, villamos jár a környéken! Az éjszakai járatoknak és érdemes utánajárni, ha szeretnél haverokkal bulizni járni.

Nem árt a környéknek is utánanézni. Ha nem ismered a környéket, kérdezz körbe! Én mindig emeleti lakást választanék, hogy elkerüljem a betöréseket. Nem ijesztegetésből mondom, de előfordul, főleg a kijárathoz közeli lakásokban.

Keress rá az üzletekre a környéken. Van élelmiszerbolt, patika, orvosi rendelő? Szeretsz reggelente kávézókban ücsörögni? Ez főleg a személyes preferenciákon múlik, de én mindig legalább egy non-stop üzletet szeretek a környéken tudni; sose tudhatod, mikor fogy el a WC papír.

- Csak és kizárólag képes hirdetést nyiss meg!

Nem minden hirdetéshez töltenek fel képe, ami elég gyanús.Ezeket én meg sem nyitom, csak amiknél minden szobáról van kép, plusz jó, ha van alaprajz is. Figyeld meg, van-e látható kár, milyen öregek a bútorok és a nyílászárók, mielőtt felhívod a tulajt!

kitchen-2094707_1920.jpg

Végre elmész és megnézed az albérletet, mire figyelj oda?

- Háztartási gépek

Megvannak a lakásban a következő gépek: mosógép, mikróhullámú sütő, sütő és tűzhely, valamint takarítóeszközök, pl. porszívó? Én szeretek főzni magamra, így az első 3 kötelező. Egyéb gizmók, mint a turmixgép, aprító, szárítógép szerintem elhanyagolhatók. Gondolkodj el, hogyan szeretnél élni, ki fog mosni, főzni, és ez alapján készíts listát a szükséges eszközökről!

- Fény és lámpák

Világos a lakás, nagy ablakokkal, vagy inkább sötét? Próbáld ki az összes villanyt, hogy működnek-e és mekkora fényük van.

- Fűtés

Milyen fajta fűtés van a lakásban? Gáz, vagy áramos? Akármelyik is, nézd meg, mennyivel növeli a számlán a fogyasztást!

- Minden működőképes?

Húzd le a WC-t, próbáld ki a csapokat, kapcsold be a fűtést, ha lehet! Csekkold az ajtókat és az ablakokat, hogy rendesen zárnak-e, nem jön be felesleges zaj és hideg levegő? Ha valami nem működik, kérd meg a tulajt, hogy javíttassa meg, mielőtt beköltözöl; nehogy úgy költözz be, hogy valami hibás, és neked kell kifizetni a javítást. Arről is érdeklődj, hogy a rajtad kívül álló okokból meghibásodott dolgokat kinek kell kifizetni! Persze nem elég megbeszélni, mindennek feketén fehéren szerepelnie kell a szerződésben!

A szerződés

Végre aláírhatod a szerződést. Rendesen átolvastad? A fizetési határidő a fizetésed napja után esik? Ugyanaz az ár szerepel papíron is, mint a hirdetésben? Visszakapod az egész kauciódat, mikor kiköltözöl? Olvasd el nagyon figyelmesen a szerződést, ha valami nem világos, kérdezd a szüleidet (ők talán alaposabbak)!

Ha úgy érzed mindent megtettél, firkantsd alá a papírt! Gratulálok, lett egy albérleted!

Remélem némileg a segítségedre lehettem, amennyiben bármi kérdésed támad, nyugodtan kérdezz, és én megpróbálok a legjobb tudásomhoz mérten válaszolni!

Eomma out.

Fotók innen:
https://pixabay.com/en/users/jarmoluk-143740/
https://pixabay.com/en/users/kschneider2991-4936815/
https://pixabay.com/en/users/Free-Photos-242387/

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!