Tohum çimlendirme yöntemi
Pandemide bitki yetiştirme konusuna bir hayli sarmış durumdayım. Ilk başlarda aldığım tohumu toprağa ekiyor sonra büyümesini bekliyordum. Bu aşamada başarısızlığa uğramış bir çok denemem bulunuyor. Sonra bunun başka bir yolu olabileceğini araştırınca, gerçektende birkaç yol keşfetmiş oldum.
Tohum aktifleştirme
Bunun için iki örnek verebilirim.
Örnek olarak limon çekirdeğinin dış katmanını tırnağımızla soyuyoruz. Çekirdek kısmını ve hafif damarlar oldugunu görebilirsiniz. Sonra bunu bir selpak arasına koyuyoruz. Selpağı nemlendirecek şekilde ıslatıyor; sonra bir naylon ile iyice sarıyoruz. Karanlik bir yerde 6-8 gün tuttuktan sonra çekirdeğin aktifleştiğini görebilirsiniz.
Diğer bir örnek ise kahve çekirdeği. Yeşil kahve çekirdeğini geceden suya atin. Sabah suyun rengi ve çekirdeğil şekli değişmiş olduğunu göreceksiniz.
Çimlendirme
Burada benim en büyük hatam; bitkiye yeteri kadar sıcaklık tanımamam. Bu yüzden çok yavaş büyüyor; bazen hiç çimlenmiyordu. Sorunu çözmek için araştırma yapınca; nemlendirme ve sıcaklığı arttırmak için bir naylon/poşet ile bitkiyi birkaç gün sarmalarsak; büyüme ve çimlenme hızında oldukça büyük farkta artışa sebep oluyor.
Ben ayrıca yumurta kabına ekim yaparak ilk önce çimlendiriyor; sonra saksıya taşıma yapıyorum.
Resimden belli oluyormu bilmiyorum ama yaklaşım 6-7 yane çimlenmiş tohumum var. 1 haftaya umarim saksıya taşıyabilirim.