ALMAN MAST KAZI YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMI

in Steemit Türkiye3 years ago

ALMAN MAST KAZI YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMI

091D57AB-D166-45B1-94AD-7DC21F32A3D0.png

Az yem tüketerek yılda iki sezon yumurta veren , canlı ağırlık artışını en yüksek noktada tuttuğumuz , yumurta verimi ve yumurtalarındaki döl verimi fazla olan Alman Mast Kazının ülkemizdeki et üretimine son yıllarda büyük katkı sağladığı ve sağlayacağı kesin olmak üzere bu konuda DEYMAK TARIM şirketi olarak üzerimize düşen görevimizi en iyi şekilde yapabilmek adına hizmetlerimizden biri olan yılların tecrübesi  ile sabitlenmiş bilgilerimizi siz değerli üreticilerimize sunmaktan büyük mutluluk duyarız.
Kümes Hazırlığı ve Üretimde Dikkat Edilecek Hususular

1.Dezenfeksiyon
Kanatlı hayvanlarda üretimde hastalıktan korunmak gerekir ve bu nedenledir ki üretimdeki en önemli basamak hijyendir.
Kümesler ister yeni ister eski üretim yeri olsun mutlaka yeni civcivler gelmeden önce özellikle kümes içi zemin, iç alanın ve tüm ekipmanların yüksek basınçlı su ile yıkanıp, dezenfektan ile dezenfekte edilmesi gerekir .Fabrikadan yeni gelen kümes ekipmanları da yıkanıp mutlaka dezenfekte edilmelidir.
Betonarme yapılarda kireç ile badana etmek ve sezon boyunca bunu ara ara tekrarlamak bu yılda iki defa olabileceği gibi gözlemlere dayanarak ihtiyaç halinde her an yapılabilir.
Zararlı patojenlerin kümeste oluşmuş yarık ve çatlaklara yereleşmesini önlemek için bu tip yerler sıva vb. ile kapatılmalıdır.
Daha önce faaliyet gösteren üretim yerinin zemin altlıklarının belirli bir alanda fermente olmalarını sağlayıp çevredeki tarla ve bahçelere dağıtılıp bulaşmanın önüne geçilmesi gerekir.
Kümese serilen yeni altlıkla beraber dezenfekte edilerek oluşabilecek çevresel bulaşma en aza indirgenmelidir.
Kümes içindeki ve dolaşma alanındaki suluk hattını önce yüksek basınçlı su ile temizlemeli,hat içinde oluşabilecek zararlı bakteri ve mantarları yok etmek için dezenfekte edilmelidir.
Bütün ekipmanlar altlıklar yerleştirildikten sonra 15 lt suya 15 cc gümüş iyodür (1 kapak) sırt pompalı sistem ile tüm kümese sıkılmalıdır.4 saat havada asılı kalma özelliğine sahip olan gümüş iyodür tüm damızlıklara ve civcivlere ,kuluçka makinesine giren yumurtaların temizliğinde ve içecekleri suda kullanılabilir.

GÜMÜŞ İYODÜR ORANLARI

Kümes Genel dezenfeksiyonu :15 lt suya 15 cc civciv ve damızlıklarınıza da üsten hafif bir şekilde püskürtülmelidir. Dezenfektasyon, haftada bir maksimum 15 gün de bir yapılmalıdır.
Yumurta Temizliği :1 lt suya 2,5 cc Yumurtaların üzerine bulaşan dışkı artıklarını kuruduktan sonra bıçağın ters tarafı ile nazikçe kazınmalı ve tozunu hafif bir hava taziği ile temizledikten sonra üzerine ikişer fıs sıkılarak kurumaya bırakılır asla silinmez. Kuluçka makinesinde %58-60 oranında ne olduğu için yumurta temizliği çok önemlidir. Bunun nedeni kabuktaki por denilen mikro gözeneklerden embriyoya dışkıda bulunan zararlı patojenlerin geçmesi yüzünden göbek bağı hastalığı oluşmaktadır. Bu hastalığın önüne geçmek adına yumurta temizliği ve dezenfeksiyonu büyük önem arz eder.
Kuluçka Makinesi Dezenfeksiyonu : 1 lt suya 1,5cc Kuluçka makinelerine yumurtalar konmadan önce mutlaka dezenfeksiyon yapılmalıdır. Gelişim makinesini dezenfekte etmeden konulan yumurtalarda embriyo ölümleri olur.
Izgara Sistemi Altlıklar :Izgara sistemi altlıkların alt kısımları kısa zaman aralıkları ile temizliği yapılmalı ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
Kümes giriş ve çıkış kapılarına dezenfektanlı paspas veya sönmemiş kireçli su konulmalıdır.
Dezenfektanlar kesinlikle tariflerine göre kullanılmalıdır.

52F594E9-BF71-48CB-9158-7AF91117588C.png

2.Altlık
Alman Mast kaz ırkımızda da diğer kanatlılarda olduğu gibi altlık seçimi çok önemlidir.
İşlenmemiş ve kaliteli ağaç talaşları ( kimyasal işlem uygulanan ağaç talaşları, civcivlerde zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir )pirinç çeltiği, sap saman kullanılabilir. Buradaki önemli nokta kullanacığımız altlıkların asla toz halinde olmamasıdır. Aksi takdirde civcivlerin solunum yoluna kaçan toz partikülleri solunum yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır.
Altlık olarak serilen talaşın kalınlığı yazın en az 6-8 cm, kışın ise 10-12 cm olmalıdır.
Altlık yüzeyi düzgün bir şekilde serilip sıkıştırıldıktan sonra önceden temizlenip kurutulmuş tüm ekipmanlar yerleştirilmelidir.
Altlık hafif ve nem oranı % 20 olmalıdır.
Islak ve kekleşmiş altlık günlük olarak değiştirilmelidir.
Altlıklar daima temiz ve kuru olmalıdır.
Kümes içindeki amonyak gaz miktarı yoğun olmamalıdır. Özellikle kış aylarında yeterli havalandırma yapılamadığı için altlıkların kondisyonu kötüye gitmektedir. Bu durumlarda kümeste ısıtıcı ve havalandırma sistemlerinden faydalanarak altlık kondisyonu iyileştirme yoluna gidilir.
3.Su
Tüm canlılar için hayati öneme sahip olan suyun kalitesi üretimimizdeki hayvanların sağlığı ve verimlerini etkileyen önemli unsurlardan biridir.
Civciv ve damızlıklarımıza verdiğimiz suların içindeki tortu ve kalıntıların dibe çökmesini sağlamak için bir gün dinlendirilmesini öneririz .Bunun yapılamadığı ortamlarda ise suyun minumum 1-2 saat dinlendirilmesi sağlanmalıdır.
Şebeke suyunun içindeki klor hayvanların bağırsak florasını etkileyerek yararlı bakterilerin azalamasına hatta tamamen yok olmasına neden olacağı için şebeke suyunun kullanımı bu nedenle sakıncalıdır. Hayvanlara tahlili yapılmış kuyu suyu verilmelidir.(TAHLİL SONUCUNDA E.COLİ BAKTERİSİ OLMAMALIDIR.)
Hayvanlarınız için hazırladığınız su depolarının düzenli aralıklarla temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
Belirli aralıklarla kullanacağınız probiyotik ,vitamin ve aşılarınız için mutlaka yedek depo olmalıdır.
Verimlerini artırmak için sularına arpa suyunu günlük içme sularına ilave ederek hayvanlarımızın sağlıklı kilo almalarını sağlayabiliriz.
1 kg arpa 50-60 lt su ile hazırladığımız karışımımızı 15 gün mayalanma süresi boyunca güneş olmayan mümkünse karanlık bir ortamda fermente olmasını bekliyoruz . Hayvanlarımızın günlük içme sularına 15 gün sonunda mayalanmış arpa suyu ilave ederek sağlıklı kilo almaları sağlanır

4.Havalandırma
Temiz hava civciv ve damızlık mast kazlarımızın verimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle fan grubunun termostat ayarları istenilen sıcaklık dereceleri ile uyuşmalıdır. Fanların yavaştan hızlıya doğru çalışması, kümes içindeki sıcaklığın ani olarak azalmasını önleyecek ve ısıtma sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
Pencereli ve penceresiz, ısı, mekanik havalandırma veya doğal havalandırması olan kümesler de özen gösterilmesi gereken konu hava cereyanı oluşturmamaktır.
Kümeslerin pencerelerin açılır kısımları yukarı bakmalıdır. Vasistas sitemi kullanılan pencelerden, yükselen pis hava kolaylıkla çıkacağı ve yerine temiz havanın rahatlıkla girebileceği sistem ile kümes içindeki havanın sirkülasyonu cereyan oluşturmadan sağlanmaktadır.
Kümesteki hayvanların bir yere toplanması hava akımının kontrolün yapılması gerektiğini göstermektedir.
Havalandırmanın yetersiz olduğu durumlarda amonyak gazının çoğalmasına sebebiyet verecektir. Kümesteki fazla amonyak gazı hayvanlarda solunum yolu hastalıklarına karşı duyarlılıklarını arttırmış olur.

  1. Isı
    Kümeslerdeki ısıyı petek sistemi veya kümesin uzunluğuna göre bir veya iki adet soba ile ısıyı sağlayabiliriz.
    Civcivlerin ilk haftası :30 °C
    İkinci Haftası :27 °C
    Üçüncü Hafta :23 °C-24 °C
    Birinci Aydan Sonra :20 ̊C – 22°C
    45 Günlük Hayvanlar :10 °C
    İki Aylık Hayvanlar :-25 ̊C,-30 ̊C
    Burada önemli olan kümes sıcaklığını gece ve gündüz aynı derecede tutmayı sağlamaktır.
    Uzun verim sağlayan Alman Mast kazı civcilerinin kısa bir dönem için kümes içi ısısına dikkat etmek yeterli olacaktır.
    Ani ısı değişikliklerinden kaçınmalı, kümesin aşırı yüksek veya soğuk ısısı hayvanların ölümlerine neden olmaktadır.

  2. Aydınlatma
    Aydınlatma kümesin her yerinde eşit olacak şekilde yapılmalıdır.
    Kümes içi aydınlatmasında güneş ışığından faydalanmamaktayız ve mümkünse tüm pencerelere siyah perde veya siyah boya ile tamamen ışığın girmesini engelleyecek şekilde dizayn edilmelidir.
    m² ye 15 watt gün ışığı ampül kullanılmalıdır,m² düşen 15 lüks ışık hesaplaması basit uygulama programı ile yapılmaktadır.
    İlk hafta 24 saat açık bırakılan aydınlatma sürecinden sonra, karanlık ortamda uykuya alıştırılması gerekiyor. Sabah 4 de hava aydınlanırsa 8 saat geriye gidilerek aydınlatma süresi ayarlanır.
    İlk hafta 24 saat ışık olmalıdır. 15 günlük veya daha farklı haftalık olarak satın aldığımız civcivlerimiz için de ortama alışmaları için ilk üç gün 24 saat ışık açık bırakılmalıdır. Civcivlerimizi gözlemlememiz bu dönemde çok önemlidir ,gagalama olduğu takdirde saat 22.00 dan sonra ışık verilmemelidir.
    7.Yem
    Tavuk ve diğer kanatlılarda olduğu gibi yem gideri kazlarda da genel giderlerin önemli kısmını oluşturmaktadır. Verilen yemlerin haftalara göre protein oranları ve gramajları farklılık gösterse de en önemli etken hayvanların önünde sürekli su gibi yemlerin de olmasıdır. Erkek civcivler dişilerden fazla yem tüketmektedir diğer civcivlere üstünlük kurup yem yemelerini engellerler bu nedenle ana kucaklarındaki gelişimleri geriden gelen civcivleri tespit ederek ayrı bir ana kucağına alınmalıdır.
    Yemlerin içerikleri kadar yemlerin üretim tarihleri ve satın alınmadan önceki saklama koşulları ve sonrasında üretim yerinde saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir.
    Satın alınan yemlerde görülen topaklanma , keskin koku ve renk değişimi tespit edildiğinde hemen iade edilmelidir. Yemde görülen topaklanmaları hiç bozmadan içinden uzaklaştırılmalıdır.
    Her gelen yemden numune alınarak saklanmalıdır. Kümeste ayrı bir yerde, yemleri güneş ışığına maruz bırakılmadan ortam nem seviyesi standartlara uygun olacak şekilde kasaların üzerinde ve mümkünse dış koruyucu alanı dışarıdan gelebilecek kemirgenlerin ulaşmasını önleyecek şekilde korunaklı olmalıdır.
    Tifo hastalığının önüne geçmek için gelişi güzel yemleme ve yem saklama alanında yemlerin dağılmasının önüne geçmek gerekir.
    Kuluçka makinesinden çıkan civcivlerimiz ilk 2-3 gün boyunca karın bağında kalan besinden yararlanırlar. İlk günler beslenmeyi öğretecek anaçlar yanlarında olmadıkları için yem yemeyi öğrenene kadar karın bağında kalan besin yeterli olmaktadır . Kuluçkadan çıkan civcivlerimizin bu dönemine dinlenme dönemi denir ve sadece probiyotik ve vitamin verilmelidir. Civcivler hem ortama alışmak ve tanımak için hem de sürekli acıktıkça yem yemeleri için ilk hafta 24 saat ışık açık olmalıdır.
    40-45 güne kadar protein oranı %15 -%16 arasında kaz civciv yemi verilmelidir. Yemler yemliklerde dolu ve kuru olmalıdır.50-80 gr dan başlayarak 45 güne kadar 50-150 gr’ a kadar ortalama 100 gr’ a ulaşmaktadır. Erkek civcivler dişilere oranla daha fazla yem tüketmektedirler. Ana kucaklarında olan civcivleri gözlemleyerek gelişimi yavaş ve geriden olan civcivleri belirleyip bir araya getirilmesi gelişimlerini daha sağlıklı kılmaktadır.
    21 güne kadar her gün yemlere takviye probiyotikli vitamin verilmesi yemden yararlanma oranını arttırmaktadır. 21 günden sonra probiyotik ve vitamin takviyesi gün aşırı ve vitamin haftada bir düşürülmesi ile sağlıklı bir gelişim sağlamaktadır.
    Civcivlere verilecek olan kaz civciv yemi yerine aynı protein oranında yumurtacı civciv yemi verilebilir. Anaç ve civcivlere kepek verilmemelidir. Kepek verilmesi durumunda kalınırsa tozu alınıp, mutlaka ıslatılması gerekir. Aksi halde civcivlerin solunum yollarını tıkayacağından üst solunum yolu enfeksiyonlarına açık hale geleceklerdir.
    Mermer tozu yeme karıştırılmaz ,mercimek tipi, pirinç tipi koro mozaikler vardır, yeme karıştırılmadan açık ve kapalı alana birkaç noktaya konulmalıdır. Kursakta yemi parçalarken kalsiyum iskelet sistemini güçlendirir.
    21 günden sonra civcivlere yemlerin yanında dışarıdan yeşil ot takviyesi yapılabilir.25.günden itibaren hava koşulları uygunluğu gözetilerek güneşli, rüzgarsız, yağışsız ve ortalama 16 -17 C de olan günlerde günlük yarım saatle başlanıp her gün yarım saat artırılarak dışarıya çıkartılıp yeşil ot ile beslenmesi sağlanabilir.21-25 günden önce dışarıya çıkartılan palazların bağışıklık sistemleri tam oluşmadığı için enfeksiyon bronşit olabilirler.
    Fazla miktarda yeşil ot tüketen civcivlerde ishal görülme ihtimali yüksek olduğu için yeşil ota kademeli geçiş yapılmalıdır.
    Civcivler 42-45 güne kadar kaz civciv yemi ile beslendikten sonra yine protein oranı %14-15 arasında olan piliç geliştirme yemi verilmeye başlanır. Yem değişikliği ve geçişlerinde ortalama 5-6 günlük periyotta % 25 yeni yem %75 eski yem 2 gün, %50 yeni yem %50 eski yem 2 gün, %75 yeni yem %25 eski yem 2 gün şeklinde yem değişikliği ve geçişleri sağlanır.
    Kaz palazlarımızın beyaz tüyleri çıkana kadar yaklaşık 2 ay yem desteği sağlanmalıdır. Gelişimini tamamlamış etlik kazlarımız yayılarak yada arpa -buğday-mısır kırması, yeşil ot, yabani ot, küspe, sera artıkları, hasıl(arpa çimi) ile beslenebilir.
    Anaçlar 200 gr -250 gr arasında yem tüketirler. Yumurtlama döneminde %50 yumurta yemi,
    % 50 arpa yulaf verilmelidir.

Anaçlar yumurtlama döneminde kümeste civcivlerden mutlaka ayrı yerde tutulmalıdır. Birbirlerini görmemelidir.
Anaçlar yine yumurtlama döneminde yeşil ot ile beslenemeyeceği gibi arazideki yeşil alandan da uzak tutulmalıdır. Bunu sağlamak için anaçların ve damızlıkların içinde bulunduğu alanın etrafındaki tel örgü ya da çit jüt örtü ile çevrilmelidir.

Arazideki Balaban otuna ve ayrık otuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Balaban otu küçük palazları zehirlemektedir bu nedenle mutlaka otların yenmesi engellenmelidir, el ile toplanmalıdır. Ayrık otu ise kazların çok sevdiği otlardandır fakat genç kazlar kolay yutkunamadıkları için boğulabilirler. Ayrıca su içmeyi unutabildikleri için arazinin birçok yerine içme suyu konulmalıdır. Aksi takdirde boğulmalarına neden olmaktadır.

8.HASTALIKLARA KARŞI TEDBİRLER
Kanatlıların tümünde olduğu gibi Alman Mast kazı civciv ve anaçlarımızın da safkan, kayıtlı ve aşı kartlı sağlıklı sürülerden temin edilmesi gerekir.
Yetiştiricilikte en önemli husus, hastalık gelmeden biyogüvenlik önlemleri ile hayvanları hastalıklardan korumaktır.
Hayvanların bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek için probiyotik ve vitamin takviyelerine önem verilmelidir.
Anaç kazlar ve civcivler kümeste mutlaka ayrı yerlerde tutulmalıdır. Kümeslere kapasitesitelerin üzerinde hayvan konulmamalıdır.
Hastalıklardan korunmanın ilk şartı hijyen kurallarına uymaktır. Kümes giriş ve çıkışlarında kireçli veya dezenfektanlı su bulundurulmalı, kümes bakıcısı her zaman aynı kişi olup kümes kıyafeti ayrı olmalıdır.
Koruyucu aşılarının zamanında ve sürünün tamamına uygulanması gerekir.
Aşılar hastalık gelmeden uygulanmalı hastalık esnasında aşı uygulaması yapılmamalıdır.
Tedavi başladığında sürünün tamamının tedavisi yapılırken antibiyotik tedavisinde mutlaka probiyotik ve vitamin takviyesi yapılmalıdır.
Hastalıktan ölen hayvanların kümesten uzak bir yerde yakılarak veya üzerine kireç dökülerek gömülmesi gerekir.

9.DAMIZLIK ANAÇ ALMAN MAST KAZI
Alman Mast kazı civciv ve anaçlarımızın safkan, kayıtlı ve aşı kartlı sağlıklı sürülerden temin edilmesi gerekir. Her zaman en iyi damızlık ve anaçları seçerek seleksiyon yaparız.
Damızlık seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler başta soy bağıdır sonra dış görünüşüne bakarak, tüyleri parlak, hareketleri seri , bacak ve ayak yapısı düzgün, kanatları orantılı, başı ve gövdesi dik civcivlerden seçeriz.
İki sezon yumurta veren Alman Mast Kazı damızlıklarımızdan en iyi damızlıkları birinci sezon yumurta başlangıç ayları olan Ekim-Kasım ve ikinci sezon Şubat-Mart aylarında derzy ve salmonella aşısı yapılmış anaçlardan elde edilmiş civcivlerden olmalıdır.
Seçtiğimiz damızlık ve anaç civcivlerimizin, etlik olarak yetiştireceğimiz civcivlerden farklı bir bakım besleme programı uygulamalıyız.
Bu besleme programının en önemli özelliği kilo artışını stabil tutma olduğundan protein oranı %14-15 olmalıdır. Damızlık ve anaçların fazla kilo artışı döl tutma oranını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle damızlık ve anaçlarımızın cinsi olgunluğa gelmiş erkeklerde maksimum 7-8 kg , dişilerde ise maksimum kilo 5-6 kg olması gerekmektedir.
Damızlık ve anaçlarımızdan en yüksek döl verimini almak için 2 dişiye 1 erkek olarak eşleştirme yapılmalıdır.
Yetiştirdiğimiz veya dışarıdan satın aldığımız cinsi olgunluğa gelmiş 1 yaş veya 2 yaş damızlık ve anaçlarımızın üretim yerindeki alanı hayvan refahı için ön hazırlık yapılmalıdır.
Yeni olmayan betonarme ve diğer yapılar kireç ile badana ve gerekiyorsa cam, kapı, duvar ve çatı tamir bakım onarım yapılmalıdır.
Altlık olarak kaba talaş , çeltik, sap-saman kullanımı uygundur. Yazın minimum 7-8 cm. kışın 10 cm. kalınlığında olmalıdır. Zemin dezenfeksiyonundan sonra altlıklar kuru bir şekilde yerleştirilmelidir.
Eski ve yeni suluk, yemlik, ana kucakları ve folluklara mutlaka dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır.
Damızlık ve anaçlar ister kapalı ister yarı açık kapalı alanda yumurtlama süresi boyunca (1.Dönem: Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran 2 Dönem: Ekim-Kasım-Aralık) yeşil alandan ve civcivlerden mutlaka ayrı tutulmalıdır. Yemler bulunduğu yere yemliklerine ilave edilmelidir. Yumurtlama döneminde damızlık yumurta yemi verilerek kilo alımını kontrol altında tutmalıyız.
Damızlık ve anaçların yumurta verimini etkileyen dış faktörler önemlidir.
Yumurtlama sezonunda yumurtalarını kümes içinde bulunan folluklara bazen dış alana bırakabilirler. Yumurtalarını bıraktığı yerin tespiti yapıldıktan sonra asla o alanın yeri değiştirilmemelidir.
YUMURTLAMA ZAMANINDA KESİNLİKLE KÜMES İÇİ VE DIŞARIDAKİ YEMLİK,SULUK ,FOLLUKLARIN VE DİĞER MALZEME EKİPMANLARIN YERİ ASLA DEĞİŞTİRİLMEMELİDİR.
YUMURTLAMA DÖNEMİNDE, HAYVANLAR BAŞKA YERE ASLA NAKİL YAPILMAMALIDIR.
Damızlık ve anaçların yumurta verimini olumsuz etkileyen bir diğer dış faktörde yüksek ses, yabani hayvanlar ,köpek gibi ani korku yaşayarak ürkmeleridir.
Damızlık ve anaçlarımız kapalı alanda m²’ ye 3-4 adet , açık alanda ise m² ye 1 adet olacak şekilde hesaplanması uygundur.
Anaçların cinsi olgunluğa yaklaşmaları esnasında 1 yaşından önce yumurta vermesini istemeyiz bunu önlemek için erken yumurtlamaya başlayan anaçları ürküterek yumurta kesimi sağlanmalıdır. 2 yaşında yumurta kanaları gelişmiş anaçlardan yumurtaların döllülük oranı yüksek ve daha sağlıklı civcivler elde ederiz.
Anaçlardan elde ettiğimiz yumurtaların üzerindeki artıkları vb. uygun tekniklerle temizlenerek viollere konur, sarsılmadan kuluçka odasına getirilir. Kuluçka makinesinin bulunduğu oda sıcaklığının 18-20 °C olması kuluçka makinesinden üst seviyede verim alınmasını hem de makinenin az enerji harcamasını sağlayacaktır. Kırık, çatlak, anormal yumurtalar ayıklanır ve sağlam yumurtaların güneş görmeyen yerde 12-18 °C’de, üzerine saman örtülerek 7- 8 gün bekletilmesi tavsiye edilir.
Yumurtalar ara ara alt üst yapılmalıdır, yumurtaların üzerine belli bir işaret konularak yumurtalara zarar vermeden sarsmadan yeri değiştirilir. Yumurta depo yerindeki yumurtalar birbirlerine değmemelidir.
Depoda toplanan yumurtaların 8.gün kuluçka makinesine konulması tavsiye edilir..
Kuluçka makinesine koymadan önce mutlaka kuluçka makinesi ve yumurtalar dezenfekte edilmelidir.
Dezenfekte edilmiş yumurtalar ayarı yapılmış (37.7 °C) makineye sivri tarafı aşağıya gelecek şekilde yerleştirilir.
Yumurtaları Kuluçka Makinesine Koymadan Önce Mutlaka Kuluçka Makinesi Isıtılmalıdır.
Kuluçka Odası 18-20 °C ısıda olmalıdır.
Makine 37,7 °C Gösterse bile mutlaka dijital ısı ölçer ile kontrol edilmelidir.
Kuluçka makinesinde 1 lt. suya 1.5 cc Gümüş iyodürlü dezenfektan konulmalıdır.
Kuluçka makinesine yerleştirilen yumurtaların 8.gün döl kontrolü yapılmalıdır.(Karanlık bir ortamda karton kutu içinde fenerle kontrol vb) Şüpheli yumurtalar işaretlenir . 3-4 gün sonra tekrar kontrol edilir.
Soğutma işlemi için 8. gün makineyi kapatarak makinenin kapağı açılır. Tepsilerdeki yumurtalar 30-31 °C ye kadar ılık su ile spreyleme yaparak soğutulur ve daha sonra tekrar gelişim makinesine konulur.
Gelişim ve çıkım makinelerinin hijyen açısından farklı odalarda olması tavsiye edilir.
28 gün gelişim makinesinde , 3 gün çıkım makinesinde tutulur.
Çıkım makinesi suyuna tek bir sefer için 2 cc gümüş iyodür katılır. Su değiştirildikçe yenilenir.
ÇIKIMDA 3 GÜN KAPAK ASLA AÇILMAZ !!!
Çıkım 3 günden sonra yumurta kabuğu kırılmayanlar kırılır, hassas bir şekilde delinir.4 saat çıkım makinesi tekrar çalıştırılır. Kabuk altı ölümlerin olduğu boş yumurtalar atılır.
Civcivlerin göbekleri içeri çekilmiştir, çekilmemişse 1-2 saat daha çıkım makinesinde bekletilir.
İlk çıkan civcivler 29-30 °C ortamda bulunmalıdır. İlk 3 gün ortama daha kolay alışmak ve rahat yem yemelerini sağlamak için yemlik ve suluklarının bulunduğu ana kucaklarında 24 saat ışık açık tutulmalıdır.
Daha sonra büyüklüklerine göre sınıflandırarak 15 günlük 20-25 adet civciv, çember ana kucaklarında 15-20 gün bakımı yapılır , zamanla seyreltilerek büyüklüklerine göre gruplandırılır.
ÇEMBER ANA KUCAKLARI ÖLÇÜLERİ:0.35 mm kalınlığında 6 m uzunluğunda 120 cm eninde olan sacı 30-35 cm eninden keserek iki ucu birleştirilir.

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 60643.63
ETH 2401.98
USDT 1.00
SBD 2.61