BİTKİLERİN DUYULARI

in Steemit Türkiye3 years ago

Merhaba steemit Türkiye ailesi. Bugün bitkilerin duyuları hakkında araştırdığım konuları anlatacağım. Bitkilerde tıpkı insanlar gibi görme, koku alma, tad alma, dokunma ve işitme duyularına sahip.
1_7XEFRLN7c0Md08p9APRdsQ.png
Bir araştırmacı Elmar Weiler yabani kabağı uzun yıllar araştırmış. Bunun özelliği 1885 ten beri biliniyor. Üzerinde ki çok küçük çıkıntılar la bir ağacın kabuğundaki ya da bir duvardaki en ince ayrıntıları algılayabiliyor. Weiler bu bitkinin insanın parmak uçlarına göre daha duyarlı olduğunu saptamış. Çoban çantası otunun zamanın farkında olduğunu, çevresinde olup bitenleri algılayarak tepki gösterdiğini ve bir çınar ağacının yakında yakılan ateşin sıcaklığını, aç bir tırtılın kokusunu algıladığını söylüyor.
Sinekkapan-2.jpg

Sinekkapan-1.jpg

55ea64c4f018fbb8f87d0a0b.jpg
İnsanda bulunan glutamat denen madde bitkilerde ışıktan yararlanmaya büyük rol oynuyor. Bitkiler dış ortamlardan gelen uyarıları hissedebiliyor rüzgarı, yağmuru ayırt edebiliyorlar. Gelişmiş koku alma duyuları sayesinde kendilerine yaklaşmakta olan düşmanlarını algılayabiliyorlar. Araştırmacılar bitkilerin görme duyusu üzerinde duruyor. Bitkinin üzerine düşen ışığın özellikleri, bitkinin çevresinde olup biten ile ilgili, örneğin yanıbaşında başka bir bitkininde olduğu bilgisini veriyor. Araştırmacılar bitkilerin tat alma duyuları ile ilgili ilginç bilgiler elde ettiler. Bitkilerin kökleri, toprağın içindeki besleyici maddeleri algılayabiliyor ve gelişimlerini bu toprağın özelliklerine göre sürdürebiliyor.
55ea64c4f018fbb8f87d0a09.jpg

55ea64c4f018fbb8f87d0a05.jpg

0_Y7nuUCUB-K8IYF4b.jpeg
Bitkilerde binlerce sinirsel bağ var. Bitki hücrelerinde ki alanları sınırlı kalsiyum dalgaları işliyor. Araştırmacılar tütün bitkisini araştırıyor. Süpürge biçimindeki bu bitki dumanın kokusunu algılamaktan başka bir böceğin yapraklarını yediği zaman böceğin tüküründeki bir maddeyi tanıyor. Bu sırada köklerindeki zehirli maddeyi yayarak böceğin daha fazla yemesini engelliyor. Alarm hormonları salatalığın, sarımsağın, soya fasulyesinin ve başka tarım ürünlerinin genel direnme gücünü artırıyor. Biyokimyasal analizler yalnızca yasmonatın sürüldüğü bitkilerin değil hiç işlem görmemiş bitkilerin de zehirli maddeler salgılayarak olası bir tırtıl saldırısına karşı kendilerini korumaya aldıklarını gösterdi. Birçok bitki türü kendini kurtarmak için takviye güçler çağırıyor. Bitkilerin duyuları hakkında yazım burada sona eriyor. Beni okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda buluşmak üzere hoşçakalın.

Sort:  

Araştırma yaptığın kaynağı/kaynakları söyleyebilir misin?

 3 years ago 

Bilim ve Teknik Dergisinden

 3 years ago 

👍🏽

kaliteli.png

Günün kaliteli gönderisi seçildiniz. Steemit-Türkiye Topluluğunda aktif olmaya devam edin.

Steemit Türkiye Team

Güzel yazı, teşekkürler

 3 years ago 

Teşekkür ederim. Her bilgi ayrı bir zenginliktir

Coin Marketplace

STEEM 0.21
TRX 0.20
JST 0.034
BTC 90159.45
ETH 3082.42
USDT 1.00
SBD 2.98