Ortaçağ karanlığından kalma insanlar ve dijital çağ

in Steemit Türkiye3 years ago

Akşam okuduğum bir haber ile sarsıldım.Bu haberlerdeki karanlığın Türkiye'de yaşanması beni derinden etkiledi.
Screenshot_2022-01-21-20-56-26-369_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-01-21-20-55-09-742_com.android.chrome.jpg
Bilirsiniz orta çağ da insanlar kadınları içinde cadı var diye yakarladı ve ölen kişiyi yakınca ruhunun huzur bulduğuna inanılırdı.
Bu haberlerin bunlardan ne farkı olduğunu düşünüyorum.Sizce ne değişik?
Zihniyet aynı zihniyet sadece kurbanlar farklı.
Ülkemizde buna dine dayandırılmış korku filmlerinin çok fazla etkisi olduğu kanaatindeyim.Bunlar filmler Dini suistimal ederek kazanç sağlama çabasındalar.
Kaliteli güzel bir film yapamadıklarından hayali bir ürün kullanamazlar,insanların içlerindeki korkuları kullanarak çığlık,karanlık ve ekran titremesi işte Türk korku filmlerinin özeti.
İşin kötü yanı bu insanların zaten yanlış suregelmiş korkularını besler.İçlerinde bir canavar yaratır,ona inanırlar sonrada ruh sağlığını bozarlar.Hatta işte bu olaylardaki gibi insanların ölümüne sebep olurlar.
Sadece filmler değil, YouTube de kurgu videolar çokça bulunmakta...
Bu terkedilmiş köye gittim,Esrarengiz olaylar diye yüzde yüz kurgu şeyleri insanlara gerçek diye satarlar.
Bir diğerleride çin cikarma seansı videoları ve paralı yardım hattı bunlar dahada rezalet.
Nitekim okumaktan aciz bu insanlar Kutsal kitapları Kur'an'a bir göz atsalar,Bu din tüccarlarına,dini suistimal ederek muska gibi şifalı su gibi şeyler ile para kazananlara,bunlar üzerinden kurgu videolar çekip izlenme kaygısı ile genç zihinlere korku ve canavarlar ekip toplumu bu hale getirenlere asla fırsat verilmeyecek.
Ama ne yazık ki insanımıza okumak zor geliyor.
Okumak,bilgilenmek ve kültürlenmek...
Geçmiş zamana göre bilgi kaynakları inanılmaz derecede olmasına rağmen insanlık her geçen gün daha kötüye gidiyor.Bunlarin sadece kırsal kesimlerde olduğunu düşünebilirsiniz fakat cahillik her yerde.Simdilerde tiktok, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarına bağımlı bir gençlik yetişiyor.
Son kitap ve gazete okuyan nesil sanırım bizlerdik.Dijital çağ bizi daha da cahilleştirdi.Artık sosyal medyada belirli gruplar, insanları yönetiyor.En başta dediğim gibi okumak zor,düşünmek zor, düşünerek fikir geliştirmek zor ama dikte edilen düşünceyi tekrarlamak ve sana söyleneni sorgusuz sualsiz kabullenip tekrar etmek kolay.
Yani biz eğitim ile bu sorunlari aşacagımızı düşünürken kapımızda çok daha büyük sorunlar yaratacak bir nesil geliyor.Soru şu onları nasıl belirli grupların kölesi olmak yerine özgür bir birey haline getirebiliriz?

Sort:  
 3 years ago 

Bizim korku filmi anlayisimiz yok. Ayrica belirttiginiz dusuncelerde gayet haklisiniz. Diyebileceğim tek sey sonumuz hayrolsun. Sanki birseyleri degistirmeye gucumuz yok sadece izleyen taraf olarak kalicaz gibi. Umarim bu boyle devam etmez. Ve gelecek nesillerimizin hepsi birer aslan parcasi olur. 😊

Umarım dostum temennimiz bu yönde...

Bu gönderi Steemit-Türkiyenin Kuratörlüğünü yapan -steemcurator06 tarafından oy verildi. (1).png

Merhaba Steemit Türkiye topluluğunda aktif olarak destek verdiğiniz için teşekkürler. Kaliteli seçilmek için belirlenen kuralları takip ediniz. bu oylamadan sonra kaliteli gönderi yazınız.
gönderilerinizde #tr etiketini kullanmaya özen gösteriniz.

Steemit türkiye temsilcisi

Teşekkürler

[Bu yorum kaldırıldı.]

Dostum öncelikle düşünce biçimini tasvip etmediğimi söylemeliyim.
Coğrafyanın kader olduğu topluluklara aitiz.Eğer ölen insanın yerinde sen olmuş olsan doğuştan gelme dogmatik düşünceler ile bir paradigma(felsefi açıdan) oluşturmuş olsan bu paradigmayı yıkmak ne kadar kolay olurdu senin için?
Demokrasi dediğimiz şey egemen sınıfın çoğunluk olduğu yönetim biçimidir.Bir nevi çoğunluğun azınlığa hükmetmesidir.
İnsanlar cahil topluluklar için demokratik düzenin bir silah olduğunu söylüyor.Ama bunu sadece cahillik ile bağdaştırmak ne kadar yanlış bir davranış...
Nitekim SSCB'de okuma yazma oranı 1930'lu yıllarda yüzde 95'in üzerindeydi veya Almanya'da NSDAP oy oranları incelenebilir.
Yani sorun demokratik düzenlerlerde değildir aslında çünkü bir grup insan kendini bile bile yok etmek istemez.Her topluluk grup içerisinde kendi çıkarını önde tutarak topluluğun iyiliğini ister.Yani aradığın sorun demokratik toplumlarda değildir.
Tam olarak cahilliktede değildir.Halk ne kadar gelişmiş olursa olsun, propagandalar ile ideoloji körüklemesi yapılmış bir topluluk eğitim açısından ne kadar gelişmiş olsa da yine dogmatik paradigmalar ile şovenizmi savunacaktır.Kendi gibi düşünmeyeni topluluktan dışlayan onu yönetmek isteyen, farklı düşüncelere tahammülü olmayan bir toplumun neticesidir bu aslında.Cahillik bu ideolojileri bu dogmatik düşünceleri ve bu propangadaları güçlendirmek için sadece bir etkendir sadece.Çünkü bu propangadalar toplumun en kolay oynanacağı şekilde yapılır.
Neyse çok fazla uzattım.Kur'an Kerim'de belirtilen atalarının dini diye kınanan cahiliye dönemi âdetlerinden kalma bir topluluk var ve bunların sayısı her geçen gün artıyor.Dijital çağ bu topluluğu o kadar arttırıyor ve besliyor ki anlatamam.
Mesela Z kuşağı adı altında bir topluluk oluşturup bunu şuan istediği gibi yönetiyorlar.Cahilliğe yönelik bilinçli bir propanga bu mesela.İnsanlar hiç tanımadığı googlede ismini bile aratmadığı bir adayı ölesiye savunabiliyor ve bunu sadece yaşlılar yapıyor zannediliyor fakat gençlerde bu daha fazla.Yani her cahil kendini aydın zannediyor.
Son olarak umarım bizler Atatürk'ün hayal ettiği gibi aklı hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller yetiştirebiliriz.

Coin Marketplace

STEEM 0.18
TRX 0.16
JST 0.030
BTC 62405.22
ETH 2436.36
USDT 1.00
SBD 2.62