Hayvan Sahiplenmek 🐱

in #hayvan7 years ago

Hayvan Sahiplenmek
Bir çok insan hayvan sahiplenmek onunla vakit geçirmek ona birşey öğretmek istiyor fakat hayvanın nasıl besleneceğini nasıl bakılacağını bilmiyor. Bu yazımda sizleri az çok bilgi sahibi etmeyi planlıyorum.

Yuva
Her canlı için öncelik barınmadır. Beslenme, eğlence gibi şeylerden daha önemli bir durumdur. Öyle ki hayvanlarınızın barınacağı yer temiz, güvenli olmadığı zamanlarda hayvanlarınızın hastalıklarla, bit ve pire gibi diğer zararlı canlılarla tanışma imkanını arttırmış olursunuz. Bu yüzden hayvanınız için temiz, güvenli ve her mevsime elverişli bir yuva yapmalısınız. Örneğin, tahtadan yapılmış küçük bir kulübeyi araba garajınızın bir kenarına veya üzeri kapalı herhangi bir yere koyarsanız hem kışın zorlu şartlarına hem de yazın kavurucu sıcaklarına uygun bir yuvası olur. Yuvanın içerisini kesinlikle gereksiz şeylerle doldurmayın. İnce bir eski kilim bile ona fazlasıyla yetecektir.

Beslenme
İlk zamanlarda (yavru iken) hayvanınıza süt ve içerisine bir miktar su koyup verin. Sadece süt verirseniz kemik gelişiminde hızlılık olur ve bu sebeple bacakları yamulabilir. Bir süre sulandırılmış süt ile besleyiniz, ilerleyen zamanlarda ekmekli sulandırılmış süt vererek ekmeğe alışmasını sağlamanız iyi olacaktır. Aksi taktirde büyüdüğünde ekmeği hiç tanımamış olduğu için yemek istemeyecektir. Not: Mamadan olabildiğince uzak durun. Normal yemeklere alışması daha doğru olacaktır. Gelişmesi ilerlediğinde kendi akşam yemeğinizden vermeye başlayın böylece hayvanınız normal yemeklerden de yediği zamanlarda mama masrafını biraz düşürmüş olursunuz. Ayrıca aşırı mama ve kemik gibi hayvansal yağı olan gıdalar hayvanınızın derisinde koku oluşmasına yol açar.

Sağlık
Hayvanınız 4. ayına girdiğinde kesinlikle ilk işiniz kuduz aşısı vurdurmak olmalı. Kuduz hastalığına yakalanan hayvanların geri dönüşü yoktur ve sonu acılı ölümle biter, bu yüzden 4. ayına girdiğinde KESİNLİKLE kuduz aşısını vurdurun. Atlanmaması gereken bir diğer nokta gençlik hastalığı aşısıdır. Hayvanınız bu hastalığa yakalandığında geri dönüşü vardır fakat bu onun için zorlu ve acılı bir süreçtir. Bu sebeple ilk zamanlarda hastalıkla tanışmadan aşılarını yaptırın.

Oyun
Ona mümkün olduğunca çok vakit ayırın. Eğer onunla oynamaz iseniz eğitimi zorlaşır ve sizi umursamamaya başlar. Günde en az 10dk ayırsanız bile bu onun için yetecektir ve size karşı olan koşulsuz sevgisi artacaktır.

Eğitim
İşte en zor kısım burası oluyor. Eğer hayvanınızın iyi eğitimli ve itaatkâr olmasını istiyorsanız eğitime başlamadan önce onunla çok vakit geçirin ve kendinize bağlayın. Size bağımlı olduğu zaman eğitimi kolaylaşacaktır. Eğitim sırasında ona sürekli el işaretleri ve ses komutlarını anlatıcı bir biçimde gösterin ve söyleyin. Her komuta bir ses ve el işareti belirleyin. Öğretmeye başladığınız hareketi hayvanınıza öğretmeden kesinlikle yeni bir hareket ve ses komutu vermeyin. Bu onun aklını karıştıracak ve öğrenmesini zorlaştıracaktır. Eğitime ilk olarak otur-kalk ve gel-git ile başlayın. Hayır komutunu ve ismini öğretin ki yanlışlık yaptığını ve kendinden bahsedildiğini anlasın. Daha sonra her şeyi daha basit bir şekilde öğrenecektir.

Not: Bu yazı yalnızca kedi, köpek türü canlıların bakımı, beslenmesi gibi konuları ele almaktadır.

Coin Marketplace

STEEM 0.23
TRX 0.12
JST 0.029
BTC 66134.08
ETH 3556.67
USDT 1.00
SBD 3.13