Beam Kurulumu, BEAM - GRİN Farkı. BEAM Güvenilir Mi

in #grin3 years ago

Evde kripto madencilik yaparak para kazanmak isteyenlerin en çok kullandığı ve birbirine karıştırdığı BEAM ile Grin hakkında merak edilen her şeyi cevapladık.

Evden Kripto Para kazanma yöntemleri konusunda kısaca bahsettiğimiz bir MimbleWimble uygulaması olan Beam hakkında ayrı bir incelemeyi sizlerle paylaşıyoruz.
İçerik gizle
1 MimbleWimble Nedir?
2 Beam ve Grin Arasındaki Farklar
2.1 Bean – Grin Yazılım Dili Farkı
2.2 Beam – Grin Gizlilik Farkı
2.3 Beam – Grin Algoritma Farkı
2.4 Beam – Grin Geliştirici ve Yönetim Sistemi Farkı
2.5 Beam – Grin Fon Karşılaştırması
3 Beam Güvenilir Mi?
3.1 Beam mi ? Grin mi ?
4 Nasıl Beam Kazanılır?
5 Beam (BEAM) Cüzdan Kurulumu
6 BEAM SSL Bağlantı Ayarları
Bir Mimblewimble uygulaması olan Beam, evden madencilik yaparak para kazanma isteğinde olan kullanıcılar tarafından en çok ilgi gören yöntemlerden biridir.

MimbleWimble Nedir?
MimbleWimble, kripto para işlemlerinin işleyişini radikal bir şekilde değiştirmek ve blokzincir boyutunu azaltmak için birçok yenilikçi teknolojiyi bir araya getiren bir blokzincir protokolü.

Benzer protokolleri kullandıkları için Grin ile karıştırılan Beam, ölçeklenebilir ve gizlilik odaklı olmasından ötürü evde madencilik yaparak para kazanma sistemleri içinde adını en fazla duyuranlardan biri oldu.

Beam, GPU madenciliği destekleyen Hashii algoritmasını kullanır.

Madencilik yapmak için tek ihtiyacınız ev bilgisayarınızdaki işletim sisteminize bağlı resmi bir masaüstü cüzdanı indirmek.

Mining uygulamaları bilgisayar güvenlik yazılımları tarafından tehdit olarak algılanabileceği için eğer kurulumu tamamlamak istiyorsanız virüsten koruma programını pasif hale getirmeniz gerekiyor.

Ardından Blockchain indirerek senkronize ediyorsunuz ve ev bilgisayarınızdan madenciliğe başlayabilir hale geliyorsunuz.

Blockchain indirdikten sonra yapılandırma ayarları için bir yerel düğüm (Node) oluşturmanız gerekiyor. ‘Node Çalıştır’ özelliğini açarak iş parçacığı sayısını sıfırdan büyük bir sayıya ayarlayın.

Grin’den 11 gün önce ana ağını yayınlayan Beam, Litcoin’e MimbleWimble özelliklerinin entegre edilmesinin ardından adını daha fazla duyurdu.

Beam ve Grin Arasındaki Farklar
Bean – Grin Yazılım Dili Farkı
Beam veGrin arasındaki en temel fark kullanılan yazılım dili.

Beam 1980’lerde kullanılmaya başlanan eski geleneksel C++ ile yazıldı.

Grin ise 2015’te C++’ın eksiklerinin giderilerek geliştirildiği bir modifikasyon olan Rust ile yazılmıştır.

Beam – Grin Gizlilik Farkı
İkinci temel fark Gizlilik.

Beam gizlilik özelliği değişebilir bir yapıya sahip. Grin ise tüm işlemleri gizlilik modunda gerçekleştirmeye kullanıcıyı zorlar.

Beam – Grin Algoritma Farkı
Beam, ZCash’in equihast algoritması modifikasyonu olan bir algoritma kullanır.

Grin ise kendi algoritmasıyla yola çıkmış fakat daha sonra Cuckaroo 29 ve Cuckaroo 31 algoritmalarını kullanmaya başlamıştır.

Beam – Grin Geliştirici ve Yönetim Sistemi Farkı
Beam kendi içinde Leadership, Engineering ve Advisord olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır.

Beam bu gruplar tarafından yönetilmektedir.

Her grupta kimlerin yer aldığı açık kimlik bilgileriyle paylaşılmıştır.

Geliştirici kısmında ise takım üyelerinin birçoğu C++ dilinde uzman kişilerden oluşuyor. Hatta Viber gibi projelerde core developer olarak çalışmış kişiler dahi var.

Ekibin Advisor tarafı da yine geçmişinde CEO ve Co-Founder olarak çalışmış üst düzey beyaz yakalılardan oluşuyor.

Lider kısmı da yine profesyonel danışmanlık ve yöneticilik geçmişine sahip personelden oluşmakta.

Yani Beam geliştirici ve yönetim ekibi işinde oldukça profesyonel ve kimlikleri herkese açık şekilde paylaşılacak kadar projeye inanan insanlardan oluşuyor.

Ekibin tek handikabı, hiç birinin daha önce kripto para ya da blockchain alanında çalışma yürütmemiş olmaları. Zaten konuya hakim kişiler isimleri araştırdığında, kripto para dünyasından bilinen kimseler olmadığını farkedecektir.

Beam – Grin Fon Karşılaştırması
Beam az önce de belirttiğimiz gibi geçmişte yatırım ve yönetim konusunda oldukça deneyimli bir ekibe sahip olduğu için fonlanma konusunda hiçbir sorun yaşamadı.

Proje ico ile satılmamış olsa da, arkalarındaki fon grupları oldukça güçlü diyebiliriz.

Ayırca piyasadaki Beam’lerin %20’si otomatik olarak gitmektedir.

Fon örneği: RSP Blockchain Teknolojisi Fonu tarafından tam 25 milyon dolar.

Madencilikten gelen gelir; 52 milyon adet Beam coin, Beam ekibine gidecektir.

Beam Güvenilir Mi?
Beam projesi 2018 yılında geliştirilmeye başlandı. Aradan geçen 1 yılın ardından 4 Ocak 2019’da Beam Ana Ağı duyuruldu.

Grin Projesi ise ana ağını ancak Beam’den sonra duyurabildi.

İki ağ da MimbleWimble algoritması kullanmasına rağmen, eğer Beam 1 yılda bunu geliştirebildiyse, neden Grin 2 yıl beklemek zorunda kaldı sorusu akla geliyor.

Bununla ilgili internette de bazı dedikodular bulunuyor.

Bunlardan birine göre Beam, 2017’de Grin Projesi’nin başladığını öğrenince ortaya çıkarılmaya karar verildi.

Grin test kodlarını gizlemediği için Beam bu kaynağı iyi kullanarak Grin’den elde ettikleri bilgilerle C++ üzerinden kendi projesini geliştirmeye başladı.

Bu dedikoduyu güçlendiren konulardan biri de, başlangıçta Zcash algoritması kullanan Beam’in, madencilik algoritmasını başka bir yerden referansla geliştirmiş olabilmesinin çok mümkün oluşu.

Böylece protokol yazılımından daha kolay olan madencilik algoritmasını baştan geliştirebildi.

Diğer bir dedikodu ise; Beam’in daha önce duyurulma nedeninin Grin ile rekabette bir adım öne geçmek olduğu yönünde. Böylece tüm ilgi Beam’in üzerinde oluşmuş olacaktı.

Fakat burada hesaplanmayan şey, test ağının duyurudan bir süre sonra tamamen durması.

Beam takımı bunu kısa sürede çözse de, bu acemice davranış Beam konusunda insanları temkinli olmaya yöneltti.

Çünkü bu sorun başlangıçta çözülmüş olsa da, ileride benzer bir durum yaşandığında bu kez geri başlatılamazsa tüm ağ yok olma tehlikesiyle karşılaşacaktı.

Bu da Beam’e yatırım yapan herkesin kazancını bir anda kaybetmesi anlamına geliyor.

Eğer bu hipotezler doğruysa ki hipotezi kanıtlayabilecek bazı bilgilerde görüldüğü üzere mevcut, Beam coin her ne kadar iyi bir mimblewimble projesi gibi gözükse de, arka planında hiçte öyle olmayabilir. Ayrıca kendi kripto para madencilik deneyimimizle bu hipotezlere gerçek birkaç bilgi de eklemek istiyoruz.

Beam coin’in madencilik algoritması olarak, Zcash’in Equihash algoritmasını kullandığını belirttik.

Beam madencilik için şuanda kendini asic dirençli olarak gösteriyor çünkü Equihash algoritması üzerinde birkaç değişiklik yaparak,

Asic dirençli hale getirdiklerini belirtiyorlar. Şunu net olarak ifade edebiliriz ki, Beam coin şuanda kesinlikle asic dirençli değildir.

Çünkü hali hazırda, equihash için asic cihazlar piyasada vardır. Bu algoritmayı Beam istediği kadar değiştirse de, bu asic cihazlar üzerinde de aynı yazılım değişikliği yapıldığı zaman, çok kısa sürede Beam coin kazmaya başlayabilirler.

O yüzden burada Beam’in ufak bir aldatmaca yaptığını söyleyebiliriz.

Ayrıca Beam’in yol haritasını incelediğimiz zaman Mart 2019 tarihi için yapılacak olan mobil cüzdan işlemlerinin, Nisan ayına gelmemize rağmen hâlâ yapılmadığını görüyoruz.

Bu kadar büyük bir ekiple ve bu kadar bütçeyle böyle basit işlemlerin hâlâ yapılmamış olması da enterasan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Grin içinse bu durum, hali hazırda 2 tane mobil cüzdanın test döneminde olduğu ve kısa sürede yayınlanacağı bilgisini verebiliriz.

Ayrıca 5 gün önce Binance’ın, Grin için cüzdan geliştiren bir ekibe, 15 bin dolar bağışta bulunduğunu da burada söyleyebiliriz.

Beam mi ? Grin mi ?
Kripto para piyasası, Mimblewimble protokolü üzerinde, Grin ve Beam olmak üzere ikiye bölünmüş durumdadır.

Küçük yatırımcı kısmı, teknik detayı fazla bilmeden, toplam arzının sınırlı olması ve emisyon oranının azalmasından dolayı, Beam tarafını tutmaktadır.

Sektördeki bilgili kısmın çoğunluğu ise Grin tarafındadır. Bunu, büyük ve bilgili kurumların, Grin’e karşılıksız olarak yaptıkları bağışlardan anlayabiliyoruz.

Birde yine hiç kimsenin düşünmediği farklı bir nokta vardır.

O da gelecekte, piyasa da Beam gibi bir sürü kripto para olabileceği noktasıdır. Çünkü hali hazırda Litecoin için Mimblewimble çalışmaları başladı ve Litecoin Mimblewimble’a geçtiği zaman, sınırlı arz ve yarılanmasıyla birlikte, Beam’in en büyük rakibi olacaktır.

Litecoin mi? Beam mi ? Daha bitmedi.

Monero ve benzer gizlilik odaklı kripto paralarında, Mimblewimble’a geçebileceği geçmişte tartışıldı ve hatta Monero’nun geliştiricisi konu hakkında bir açıklamada yaptı.

Monero’nunda gelecekte Mimblewimble’a geçmesi mümkün.

Monero mu ? Beam mi ?

Sizlere burada göstermek istediğimiz şey, Beam küçük yatırımcı tarafında çokça sevilen sınırlı arz ve azalan emisyonu ile standart kripto paraların yolunu izlediği için, Beam’den daha güçlü ekiplerde Mimblewimble’a sahip olduklarında, Beam’in en büyük rakiplerinin olacağıdır.

Beam bunlar arasından galip gelse bile piyasa hacminin büyük bir kısmını bu coinlere kaybedebilir.

Bunun örneği olarak, Litecoin’in mimblewimble’a geçiş için açıklama yaptıktan sonra fiyatının artmaya başlamasını gösterebiliriz.

Peki ya Grin ?

Grin en başından beri çizdiği farklı çizgi ile gerçek bir kripto para olmak istediğini bütün sektöre gösterdi.

Bundan dolayı, gelecekte Mimblewimble protokolüyle bir sürü kripto para olsa bile, Grin her zaman bunlardan farklı bir noktada olacaktır.

Ayrıca insanların, bitcoinden sonra gelen kripto paraların asli amaçlarını kaybedip, bir değer aracına dönüştüğünü farketmesi, biz bu işe gerçek bir merkeziyetsiz kripto para isteyerek girdik, ancak elimizde gerçek bir kripto para yokken, nerelere geldik diye sektörü sorgulaması ile Grin’in gerçek bir kripto para olarakdeğeri daha iyi anlanacaktır.

Bir başka açıdan da , Grin ve Beam karşılaştırması için piyasayı kontrol ettiğimiz zaman, şimdiden Grin’in, Beam’inden daha çok tercih edildiğini veriler üzerinden görüyoruz.

Birincisi, Grin’in aslında Beam’den değil, bütün kripto paralardan farklı bir yapıda olduğudur.

İkincisi ise, Beam’in kuşku duyuran hatlarına sahip, başka birçok kripto paralarında olduğudur. Bu kuşku duyuran hatlar, manipülasyonun ve sığ bilginin çok olduğu kripto para piyasasında, maalesef çok önemli olmayabiliyor.

Bu sebeple, Beam için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Beam’in kuşku duyuran hatlarının olması ve verilere göre Grin’e göre daha az tercih edilebilir yapıda olması, onun yine de gelecekte değerlenmeyeceği anlamını taşımamaktadır.

Nasıl Beam Kazanılır?
AŞAMA
https://www.beam.mw/downloads adresinden sol taraftaki Windows’a uygun Wallet’ı indirin ve kurun.

BEAM Kayıt
Cüzdan adresinizi oluşturun.

BEAM Cüzdan Oluşturma
Walletı kurduktan sonra seed phrase denilen 12 kelime var.

Bir sonraki ekranda onların isimlerini rastgele soracağı için onu kayıt edin.

Ayrıca hackerlar da bu kelimelerle cüzdanınızı çalabilir.

O yüzden dikkat etmekte fayda var.

Bu aşamalardan sonra cüzdan açılınca “receive” e tıklayıp “expires” sekmesini “never” a getirin ki cüzdan adresiniz 24 saat sonra silinmesin.

Yukarıdaki adresi kopyalın. Size lazım olacak.

Cüzdanla işimiz bitti, şimdi Pool’a geçelim.

  1. AŞAMA

Bu poola girmeden önce ekran kartınızın AMD mi (mesela rx seri 4x 5x seriler) yoksa NVIDIA mı (mesela gtx 9x 10x serileri) olduğunu bilmeniz gerekiyor

AMD olanlar

Bu linki indirmeli

http://sparkpool-public-files.oss-cn-hangzhou.aliyuncs.com/beam/win-opencl-miner-1.0.52.zip

NVIDIA olanlar

https://we.tl/t-YDGI3eEtAm (Link güncellendi)

  1. AŞAMA

İndirdiğiniz rar dosyasını klasör olarak dışarı çıkarın.

Ekran kartı AMD olanlar opencl miner, Nvidia olanlar cuda seçecek.

Çince yazılı .bat dosyasına sağ tıklayıp düzenle demeniz gerekiyor.

Açılan metin belgesinin son kısımda Key’den sonra gelen rakamları ilk kısımda kopyaladığınız cüzdan adresiniz ile değiştiriyorsunuz

(1. aşamadaki cüzdan adresimizi buraya kopyalayın.)

Daha sonra kaydedip çıkın ve Çince ismi olan dosyaya çift tıklıyıp çalıştırın. Aşağıdakine görsele benzer bir ekran açıldıysa kazmaya başladığınızı gösteriyor.

Nvidia kullananlar Çince yazıya değil, Start’a edit yapıp başlatacak.

Kazdığınız miktar pooldan sizin adresinize hemen geçmeyecektir. Ne kadar kazdığınızı görmek için adresinizi sparkpool’un ana sayfasında adres kısmında BEAM yazan yere kopyalayabilirsiniz. Türkçe tercüme yaptırdığınızda BEAM’i Levent diye çeviriyor o da enteresan.

Dikkat! Havuzdan ödeme almak için yerel BEAM cüzdanınızı her zaman çevrimiçi tutmak zorunludur. Kripto borsalarından birinde oluşturulan BEAM adresini kullanmanızı önermemizin sebebi budur.

Resmi Beam cüzdanını indirebilirsiniz (adres son kullanma tarihini “Hiçbir zaman” olarak seçin) ya da bir kripto borsasında bir adres oluşturabilirsiniz. örneğin HotBit.io.

Beam (BEAM) Cüzdan Kurulumu
Mimblewimble protokolündeki kripto paralar, tasarım açısından normal kripto para birimlerinden farklıdır. Bu protokolle, kripto para birimleri gönderirken ve alırken tüm cüzdanlar birbirleriyle iletişim kurduğundan adresimiz yok. Bu nedenle madencilik sürecine girmeden önce bir cüzdan kurma sürecini anlamak çok önemlidir.

BEAM ağı için, cüzdan bağlantısını etkinleştiren kimlik numaralarımız var. Bu adresler kalıcı olmadığından, gizliliği arttırmak için bir kimlik oluşturmamız ve hiçbir zaman sona ermemesi için ayarlamamız gerekiyor.

Beam coin, yerleşik madencilerle birlikte verilen Windows, Mac ve Linux cüzdanlarla uyumlu. Ek olarak, kendi madencilik yazılımları, CLI ve GUI versiyonları var. Bu derste, CPU madencisi olan Windows GUI’ye odaklanacağız. Yazılım indirildikten sonra, yeni bir cüzdan oluşturmak için yükleyin. Özel anahtar görevi gören kurtarma kelimelerine erişebileceksiniz. Tercih ettiğiniz seçeneği seçmeniz istenecek ve kendi node’unuzu kullanmanız önerilir.

BEAM cüzdanı işlemleri doğrulamaz. Sonuç olarak, tüm Blockchain bilgisayarda tutulmaz. Kısacası, cüzdan küçüktür ve kullanılması için bir node bağlantısına sahip olmalıdır. Beam node’ları, tüm blockchain’i indirir, doğrular ve günceller. Masaüstü cüzdanında, onu tam node olarak etkinleştirme seçeneğiniz vardır.

Ayrıca, bir Beam cüzdan veritabanı, işlem geçmişine benzer şekilde kendi meta verilerini tutar. Bu verileri almak için bir cüzdan şifresi gerekir. Şifreler yalnızca işlem geçmişini ve Beam Wallet ile ilgili diğer detayları görüntülemek istediğinizde gereklidir.

Parola kaybolduğunda, artık meta verilere sonsuza dek erişemeyeceğinizi unutmayın. Bununla birlikte, Beam cüzdanındaki herhangi bir fon, basit bir şekilde yeni bir cüzdan ayarlayarak ve orijinal cüzdanda kullanılan kurtarma kelimelerini tekrar girerek geri kazanılabilir.

Güvenli tarafta olmak için, her zaman şifrelerin birkaç kopyasını kaydedin ve işlem geçmişinizi yedekleyin.

Masaüstü cüzdanını kurduktan sonra, gösterge senkronizasyonu sona erdiğinde gösterge tablosuna hemen erişilebilir. Gösterge tablosunun altında ödeme işlem listemiz var. Aynı zamanda sağdaki sarmal dengesini de gösterir. Sol taraf, devam eden ödemeleri gösterir.

BEAM cüzdanı ayar sayfası ayrıca cüzdanla ilgili bilgileri görüntülemenizi sağlar. Bilgiler değiştirilebilir. Aynı ayar sayfasında, CPU’da madencilik konularını başlatabilirsiniz. Bir adres oluşturulur ve varsayılan olarak 24 saat içinde sona erer. Madencilik için süresi dolmayacak başka bir adres bulmanız gerekiyor.

Kalıcı bir adres oluşturmak, cüzdanın ana sekmesinden al sekmesine tıklamanızı gerektirir. Adresi oluşturduktan sonra, son kullanma tarihini asla sona ermeyecek şekilde ayarlayın ve sonra kapatın. Bir sonraki adım adresin ana cüzdan sekmesinden onaylanmasını gerektirir.

İşlemlerin gönderilmesinde bu prosedürün tekrarlanamayacağına dikkat etmek önemlidir, çünkü normal işleme benzer. Ancak, Beam Wallet, kripto para birimleri gönderme konusunda bir öğretici ile birlikte gelir.

BEAM için farklı maden havuzları mevcuttur, ancak tercih edilenler https://beam.leafpool.com/ dir. Bu havuz %0,5 gibi düşük ücretler çekiyor. Diğer Beam maden havuzları f2pool.com, beepool.org ve sparkpool.com’dur.

BEAM SSL Bağlantı Ayarları
SSL bağlantı ayarları:
Bölge Avrupa
Pay Farkı 512
Sunucu beam.2miners.com:5252
Durum Aktif
Bölge Avrupa
Pay Farkı 4096
Sunucu beam.2miners.com:5353
Durum Aktif
Bölge ABD
Pay Farkı 512
Sunucu us-beam.2miners.com:5252
Durum Aktif
Bölge ABD
Pay Farkı 4096
Sunucu us-beam.2miners.com:5353
Durum Aktif
Bölge Asya
Pay Farkı 512
Sunucu asia-beam.2miners.com:5252
Durum Aktif
Bölge Asya
Pay Farkı 4096
Sunucu asia-beam.2miners.com:5353
Durum Aktif

Coin Marketplace

STEEM 0.20
TRX 0.12
JST 0.028
BTC 64076.80
ETH 3516.36
USDT 1.00
SBD 2.64