Turp: Sağlık Sembolü Sebzenin Faydalı Özellikleri

in #food7 years ago (edited)

Turp her zaman sağlık ve sıhhat sembolü olmuştur. Halk arasında "turp gibi olmak" deyiminin kullanımı tesadüfi değildir. Eskilerden kalma "turpu yemezsen bile tarlasından geç" diye bir söz de vardır. İçerisinde bolca vitamin ve mineral bulundurur; A, C, K, PP ve B vitaminleri, fosfor, potasyum, magnezyum ve diğer yararlı mineraller açısından zengindir. Kendisi faydalı olduğu gibi yaprakları da çok faydalıdır ve asla çöpe atılmamalıdır.

Turpun Başlıca Faydaları

Kırmızı turpun yakıcı ve acımsı tadı şifalı bir sebze olarak kullanımına yardımcıdır. Balgam söktürücü ve ağrı kesici özelliklere sahiptir.

  • Turp C vitamini açısından zengin bir sebze olup vücuttaki yaşlanmayı yavaşlatır, bağışıklığı güçlendirir, damarların esnekliğini artırır.

  • Yağların parçalanmasını hızlandıran turp ayrıca metabolizmayı hızlandırır. Az kalorili bir sebzedir. Bu özellikleri ile diyet listelerinde sıkça yer alır. 100 gram turpun içerisinde 16 kalori bulunur.

  • Fitonsid maddeleri ile zengin içeriğiyle turp bakteri, mikrop ve virüslerle aktif olarak savaşır.

  • İçeriğinde uçucu yaşlar, fermentler, besleyici lifler, PP, B1 ve B2 gibi vitaminlerle birlikte fosfor, potasyum ve magnezyum gibi bolca mineral bulundurur.

  • İçerisinde antosiyan isimli bir madde vardır. Turpa kırmızı rengi veren bu madde vücutta kanser önleyici etki gösterir.

  • Kötü huylu kolesterolü düşürür, sindirimi hızlandırır, kalp damar sistemine faydalıdır.

  • Baş ağrıları sırasında turp suyu kullanılır. Turp suyu alına ve şakaklara sürülür. Baş ağrısını giderici etki gösterir.

  • Radikülit rahatsızlığında turp rendelenir, gazlı beze sarılır ve kompres olarak uygulanır.

  • Cilt bakımında da turp kullanılır. 3 adet turp rendelenir, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı patates nişastası eklenir. Karıştırılır ve cilde maske olarak uygulanıp 20 dakika tutulur. Bu tür bir maske cildin daha esnek hale gelmesine ve gençleşmesine yardımcı olur.


Beyaz Turpun Faydaları

  • Beyaz turp kalp ve damarlar için çok faydalıdır. Potasyum açısından zengin olan turp organizmadan fazla sıvıyı dışarı atarak kalp ve damarların sağlığını korur, tansiyonu düşürür. Kötü huylu kolesterolün seviyesini düşüren beyaz turp ayrıca damar tıkanıklığını önler.

  • Beyaz turp suyu balla karıştırılarak akciğer ve solunum yolları rahatsızlıklarında, bronşit, öksürük ve diğer durumlarda iltihap kovucu ve balgam söktürücü olarak kullanılır.

  • Turp besleyici lifler açısından zengin bir sebzedir. Bu lifler bağırsakların normal işleyişi ve kabızlığın önlenmesi açısından önemlidir.

  • İdrar söktürücü ve iltihap kovucu özelliklere sahip olan turp idrar yolları ve idrar kesesini temizleyici etki gösterir. İltihaplarla savaşır.

  • Turp bağışıklığı güçlendirir. Özellikle soğuk mevsimlerde organizmanın hastalıklara karşı direncini artırır.


Turpun Yan Etkileri

Bazı mide bağırsak sorunu olanların turp tüketmeleri sakıncalı olabilir. Bunlar ağırlıklı olarak IBS adı verilen hassas bağırsak sendromu olanlar, ülser yarası ve gastriti olanlar, gaz sorunu ve ishal olanlardır. Ayrıca böbrek taşı olanların turp yemeleri vücuttaki oksalat miktarı arttığından sorunlara neden olabilir.

Gastrit sorunu olanların turpu pişirerek tüketmeleri mümkündür.

Aşırı tüketildiğinde kükürtlü içeriğinden dolayı gaz yapıcı özelliğe sahiptir.


Turp Yaprağını Çöpe Atmayın

Genelde turpun kökü tüketilip yaprakları atılır, ancak yaprağı kök kısmından daha faydalıdır. İçeriğinde potasyum ve magnezyum bulunan turp yaprakları kalbin çalışmasına olumlu etki eder.

  • Kalsiyum zengini turp yaprakları kemik sağlığı için faydalıdır. Çocuk ve yaşlıların gıdalarına dahil edilebilir.

  • Vitamin eksikliğini önleyen turp yaprağı kanın içeriğini zenginleştirir.

  • Besleyici lifler içeren yapraklar bağırsakların çalışmasını olumlu etkileyerek kabızlığın ortaya çıkmasını önler.

Turp Yaprağı Çayı

Turp yaprağı çayı stres, uykusuzluk ve sinirsel gerginlik gibi sorunlara iyi gelir. Çayı hazırlamak için turp yaprakları yaklaşık 1 yemek kaşığı olacak kadar doğranır. Üzerine 1 bardak sıcak su eklenip demlenir. Daha sonra süzüp bal ilave ederek içebilirsiniz.

Turp yaprağı çayının ayrıca iltihap kovucu ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.

Turp yaprağını ayrıca çiğ halde salatalara ilave edebilir, ıspanak yemeği yapar gibi pişirebilir veya çorbaya ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem lezzetli hem sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.


Kara Turplu Ballı Doğal Öksürük Giderici

Turpun çok çeşidi vardır; beyaz, kırmızı, yeşil, kara... Kara turp çok faydalı bir turp çeşididir. Özellikle öksürük zamanı kara turp kullanılarak balgam söktürücü ve iltihap kovucu doğal öksürük giderici hazırlanabilir.

Kara turp iyice yıkandıktan sonra üst kısmı kapak olarak kesilir. İçi bir bıçakla biraz oyulur. Daha sonra 2 yemek kaşığı bal eklenir ve kapağı kapatılır. Bu şekilde 12 saat karanlık bir yerde tutulur. Çıkan suyu büyüklere 1 yemek kaşığı çocuklara 1 tatlı kaşığı olacak şekilde günde birkaç kez içirilir. Turp aynı şekilde balla tekrardan doldurularak kullanılır. Etkisini tam göstermesi için bir hafta süreyle uygulanır.


Images from Pixabay.com

Yorumlarınız ve oylarınız için teşekkürler.

@damla

Sort:  

Tesekkurler guzel yaziniz icin. Eger istek kabul ediyorsaniz, sarimsak ile ilgili bir yazi gercekten guzel olurdu :) @damla

Evet sarımsak kesinlikle harika bir fikir :)

Mutlaka yazacağım. Teşekkürler.

Diyet listemde en çok yer alan sebze turp 😊
Fazlası iyi bir tat bırakmıyor ama kışın sürekli tüketiyorum. Yazılarınızdan hiç bilmediğim o kadar çok şey öğreniyorum ki..
Emeğinize sağlık :)

Teşekkür ederim. Ben de sizin yazılarınızdan çok şey öğreniyorum :)

Turpun tadı çok kötü be

Evet tadı biraz acı :) Aslında bu acısı da çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin beyaz turpun acısı çok hafiftir, ağızda fazla yanma yapmaz. Yeşil turpun acısı hemen hemen yok. Kırmızısı evet acıdır. En acı türü şüphesiz kara turptur. Acı tadı veren de bazı uçucu yağlardır, aynıları lahana, hardal ve diğer bitkilerdir bulunur. Acıyı çıkarmak için de turpu 15-20 dakika kadar tuzlu suda bekletmek ya da rende havuç ile karıştırmak çözüm olacaktır.

  • Nice Post
    Hello, I am Dhinchak POOJA (Artist - Singer - Youtuber) . am 24 year Old, from INDIA.
    **I Followed you---
    FOLLOW ME: @dhinchakpooja
    Screenshot_15.png
    I am new here
    I hope you can support me, I really like being able to share with all of you, thank you for welcoming me and giving me much encouragement to be able to continue within this steemit community.

thanks

Thank you for your comment meep bot :)

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by damla from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, and someguy123. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows and creating a social network. Please find us in the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you like what we're doing please upvote this comment so we can continue to build the community account that's supporting all members.

Coin Marketplace

STEEM 0.16
TRX 0.17
JST 0.029
BTC 69280.52
ETH 2490.79
USDT 1.00
SBD 2.53