Sıcak Havalarda Doğru Beslenme Kuralları: Neler ve Nasıl Tüketilmelidir

in #food7 years ago (edited)

Çok sıcak havalar sağlığımız için bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Sıcakta vücudumuzda bulunan tüm organ ve sistemlerin yükü arttıkça rahatsızlıkların oluşma riski de artar. Bundan dolayı sağlığımızı korumak için bazı kurallara uymamız gerekir.

Sıcaklarda Nasıl Beslenmeliyiz?

  • İlk olarak tükettiğimiz besinlerin miktarını azaltmamız gerekir. Gün içinde 3 defa yemek yerine 4-5 defa olmak üzere sık sık ve daha az yemek yemek ve porsiyonları küçültmek gerekir.

  • Beslenme listemize yoğurt, ayran ve benzeri süt ürünlerini dahil etmeliyiz. Süt ürünleri sıcak havalarda bozulan asit baz dengesinin onarılmasına yardımcı olur. Bilim adamlarına göre asit baz dengesinin bozulması başta kanser olmak üzere çok sayıda hastalığa davetiye çıkarır.

  • Beslenmemizde daha çok meyve, sebze, yeşillik ve daha az et yer almalıdır. Meyve, sebze ve yeşillikler de bozulan asit baz dengesinin onarılmasına yardımcı olur.

  • Çok yağlı ve yağda kızartılmış yemekleri beslenme listenizden çıkarın. Aynı zamanda pasta ve ağır tatlılara da fazla yer verilmemesi gerekir.

  • Gün boyunca iki litre kadar su tüketilmesi önerilir. İçilen su asitsiz olmalı ve çok soğuk olmamalıdır.

  • Alkollü içkilerden uzak durulması gerekir.

  • Baharat kullanımını azaltın. Baharatlar kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırır, vücuda sıcaklık verir.

  • Tuz kullanımı ile ilgili herhangi bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa gıdalardaki tuz miktarını biraz artırabilirsiniz. Tuz vücuttaki sıvıyı dengeleme özelliğine sahiptir. Yaz aylarında vücudun tuz ihtiyacı artar.


Neler Tüketilebilir?

Karpuz

Yazın vazgeçilmezi olan karpuz sağlığımız için çok faydalıdır. İçeriğindeki likopen sıcak çarpmalarından koruyucu özelliğe sahiptir. Likopen genellikle içeriğinde bulunan meyvelere kırmızı renk verir. Likopen açısından zengin olan bir başka faydalı besin ise domatestir. Ayrıca papayada ve kırmızı greyfurtta da bulunur. Bu elbette tüm kırmızı meyvelerde likopen olduğu anlamına gelmemektedir. Çilek de kırmızı bir meyvedir ancak kırmızılığını likopenden almaz.

Salatalar

Salatalık, marul, kereviz, turp ve benzeri sebzelerin yüzde 95'ni su oluşturur. Bu sebzeleri tüketmemiz karşılamamız gereken günlük su miktarını tamamlamamıza da yardımcı olur.

Çay

Sıcak havalarda canımız soğuk içecekler çekse de vücut sıcaklığının dengelenmesine çay daha fazla yardımcı olur. Çay biraz idrar söktürücü de olsa terletme özelliği ile vücudun sıcaklık dengesini düzenleme özelliğine sahiptir.

Bundan dolayı çay sıcak havalar soğuk içeceklere kıyasla vücudu daha çok serinletir.


Uzak Durulması Gerekenler

Alkol

Yazı özellikle doğanın koynundayken alkollü içkiler olmadan geçirmek bazılarınıza sıkıcı gelebilir. Ancak sıcak günlerde alkol daha fazla zararlıdır. Alkol de çay gibi idrar söktürücüdür ancak vücudu susuz bırakır.

Enginar

Bazı sebze ve meyveler vücudu susuz bıraktıklarından çok sıcak havalarda tüketilmesi önerilmez. Enginar, mango, rezene, kuşkonmaz bu listede yer alan besinlerdendir.

Et

Mangal keyfi olmadan bir yaz düşünemeyebilirsiniz. Ancak çok sıcak havalarda bu keyiften vazgeçmek gerekebilir.

Proteinler sindirilirken çok enerji tüketilir ve bunun sonucunda ek sıcaklık ortaya çıkar. Bundan dolayı sıcak havalarda fazla protein tüketimi önerilmez.

Karbonhidratlarla kıyaslandığında proteinlerin sindirilmesinde yüzde 50-100 daha çok enerji tüketilir. Buradan çıkan sonuca göre sıcak havalarda beslenme listesinde et daha az yer almalıdır.

Buzlu meyveli yoğurt, dondurma ve diğer

Sıcaklarda canımız genelde bu tür gıdalar çekiyor ama bunların da faydalarından çok zararları olabilir. Asıl sorun şu ki soğuk gıdaların sindirilmesi vücudun genel sıcaklığını yükseltir.


Sıcak Havalarda Gıda Zehirlenmelerine Dikkat

Sıcak havalarda gıda zehirlenmelerinin sayısı artar. Bunun başlıca nedeni sıcaklarda zararlı bakterilerin hızla çoğalması ve besinlerin çabuk bozulmasıdır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

  • Çeşitli fast food ürünleri: döner, hamburger ve diğer besinler: Bazı fast food ürünler çok ucuza dışarılarda nasıl koşullarda pişirildiği bilinmeyen yerlerde satılır. Sorun yaşamamak için güvenilir olmayan yerlerde yemek yememeye özen gösterin. Genellikle yaz aylarında evde yapılmış yemekleri tüketmeye çalışın.

  • Mayonez eklenmiş salatalar: Bu tür salatalar hazırlandıktan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir. Bazı restaurantlarda hazırlanır ve raflarda uzun süre bekletilir. Bu da kalitelerine olumsuz etki eder.

  • Balık ve deniz ürünleri: Balık çok çabuk bozulan bir besindir. Sıcak havalarda zehirlenmelere karşı tüketilen balığın bayat olmamasına dikkat edilmelidir. Dondurulmuş balıklar ise saklanma koşullarına uyulmadığında zehirlenmeye neden olabilir.

  • Sosis, salam gibi işlenmiş ürünler: İşlenmiş ürünlerin fazla tüketimi beslenme uzmanları tarafından normalde de önerilmemektedir. Sıcaklarda bozulmaları hızlanacağından tüketirken dikkatli olmakta fayda var.

  • Meyve ve sebzeler: Sıcak havalarda zehirlenmeye neden olan besinler sadece et ürünleri değil. Meyve ve sebzeler ve sıcakta zehirlenmeye yol açabilir. Bozulmuş, süresi geçmiş, görünümü iyi izlenim bırakmayan meyve sebzeleri yememeliyiz. Kavun, karpuz, domates, çilek özellikle en çok zehirlenmeye yol açan besinler listesinde yer alır.

  • Süt ürünleri: Bu tür ürünler sıcaklarda çok çabuk bozulur. Bundan dolayı sıcaklarda köyden halis kaymak, yoğurt, süt gibi ürünleri getirtmeyi erteleyin. Marketlerden aldığınız ürünlerin mutlaka tarihlerini kontrol edin. Çocuk zehirlenmeleri vakalarında çocuk yoğurtları tüketiminin fazla payı olduğu görülmektedir.

  • Pasta ve diğer tatlılar: Sıcak havada özellikle kremalı tatlılar çok çabuk bozulur. 1-2 saat açık havada beklemiş pastalar bile zehirlenmeye neden olabilir. Bundan dolayı uygun koşullarda bekletilmeyen tatlıları yemekten kaçınmak gerekir.


Images from Pixabay.com

@damla

Sort:  

Sıcak havalarda beslenme ve doğru şekilde beslenme.Gerçekten sağlık sıcakla başa çıkma noktasında çok önemli bu yüzden konu önemli.Bu değerli bilgilerinizden dolayı elinize sağlık.

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by damla from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, and someguy123. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows and creating a social network. Please find us in the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you like what we're doing please upvote this comment so we can continue to build the community account that's supporting all members.

Thanks

This comment has received a 0.22 % upvote from @booster thanks to: @damla, @damla.

Coin Marketplace

STEEM 0.18
TRX 0.15
JST 0.031
BTC 61123.62
ETH 2642.27
USDT 1.00
SBD 2.59